Moderátor: Picard
akusan píše:Kid: Zajímavý! Jen je škoda,že člověk nemá moc na výběr.Skoro všude je jen "sportovní judo",ale možná to je dobře..Kdyby to byla masová záležitost,tak by to zase někdo s něčím mixnul:-)
kumori píše:hakama(...)Přitom její nošení v rámci BU nebylo NIKDY podmíněno nějakým danem (před i po akceptaci Kano systému).
Makoto píše:10.06.1886 se konal v dojo Tokijskeho policjeniho oddeleni souboj mezi Dr.Kano (ktery byl mistrem i aiki jutsu) a sefem policejniho sboru. Jak dopadl asi vite, Kano zvitezil a sef na nasledky souboje zemrel.
Panda píše:akusan píše:Kid: Zajímavý! Jen je škoda,že člověk nemá moc na výběr.Skoro všude je jen "sportovní judo",ale možná to je dobře..Kdyby to byla masová záležitost,tak by to zase někdo s něčím mixnul:-)
"Sportovní" judo je dle mého zcela v duchu japonské tradice porovnávání a snahy o to se neustále zlepšovat poměřováním s nejlepšími....jen neustálými prohrami a příjmutím faktu že o vítězstcví se musíš poprat za cenu potu a slz a kolikrát i zranění se z tebe stane bojovník...jediná změna je v tom že pravidla umožňují že zápasy nejsou tolik nebezpečné, ale jinak mám dojem že Japonské bojové umění (obzvášť to samurajlů) neslouží ani tak k boji o holý život ale bylo i v historii prostředkem k prosazení svého společenského postavení a seberalizace...jen mých pět centů
kumori píše:4 zm - hakama byla moje srdeční záležitost a vždy, když jsem čučel na leták ČAA, tak jsem rostl při zmínce "hakama povolena od 1.Danu Aikikai" .
Přitom její nošení v rámci BU nebylo NIKDY podmíněno nějakým danem (před i po akceptaci Kano systému).
4 all - Jaké gi ve cvičení JJ upřednostňujete?judogi nebo karate gi?u karate gi by mne zajímalo, jestli 8 oz nebo 12 oz, ptám se protože jsem cvičil v 8 oz než mi na semináři jeden judoka škubl s rukávem při seoi nage, kdy do toho šel ve stylu judo a natrhl mi rukáv.nějaká oblíbená značka?
co se týká ještě hakama, argument, že se nenosí u začátečníku kvůli tomu, že jim nejsou vidět nohy je směšný a vychází z celkového nepochopení způsobu nošení hakama, bohužel je to argument častý a vychází především z toho, že nám tu hakama ještě moc nezdomácněla a je kolem ní ještě taková "aureola vyjímečnosti"
dá se chápat GOSHINDO jako nový styl jujutsu, vychází-li mimo jiné hakko ryu jj?je to zajímavý styl, jen ten postoj je trochu moc "prkenný"
patrik píše:Stejně tak, myslím, mají jisté omezení žáci senseie Hatakejamy (Tenšin šoden Katori šintó rjú), můžeš kouknout na http://katori.cz nebo se tady zeptat někoho z té školy (ID torao, ingwe).
4 all - Jaké gi ve cvičení JJ upřednostňujete?judogi nebo karate gi?u karate gi by mne zajímalo, jestli 8 oz nebo 12 oz, ptám se protože jsem cvičil v 8 oz než mi na semináři jeden judoka škubl s rukávem při seoi nage, kdy do toho šel ve stylu judo a natrhl mi rukáv.nějaká oblíbená značka?
zm píše:Zrušení "páskování" určitě není mrzačení jujutsu, za to se postavím a dám ruku do ohně, ale je také možné to nešťastné páskování provádět různými i jinými neortodoxními způsoby - např. jestliže instruktor své cvičence zná (a to by asi měl), tak co mu brání, aby prostě jednoho dne při nějaké zvláštní příležitosti (např. velký seminář apod.) veřejně ohlásil, že ten a ten dosáhl takového a makového stupně. A tím to hasne.
Makoto píše:10.06.1886 se konal v dojo Tokijskeho policjeniho oddeleni souboj mezi Dr.Kano (ktery byl mistrem i aiki jutsu) a sefem policejniho sboru. Jak dopadl asi vite, Kano zvitezil a sef na nasledky souboje zemrel. Od te doby jujutsu zacalo ustupovat do pozadi, protoze povest o vitezstvi juda se velice rychle roznesla po okoli.
Kid píše:Dokonce jsem zjistil, že Kano se znal se zakladatelem nějakého stylu karate, na jméno si nevzpomenu, a často jej zval do svého dojo, takže technika úderá a kopů byla v Kodokanu na velice dobré úrovni.
kumori píše:4 all - Jaké gi ve cvičení JJ upřednostňujete?judogi nebo karate gi?u karate gi by mne zajímalo, jestli 8 oz nebo 12 oz, ptám se protože jsem cvičil v 8 oz než mi na semináři jeden judoka škubl s rukávem při seoi nage, kdy do toho šel ve stylu judo a natrhl mi rukáv.nějaká oblíbená značka?
Panda píše:Makoto píše:10.06.1886 se konal v dojo Tokijskeho policjeniho oddeleni souboj mezi Dr.Kano (ktery byl mistrem i aiki jutsu) a sefem policejniho sboru. Jak dopadl asi vite, Kano zvitezil a sef na nasledky souboje zemrel.
Na tohle bych si dával obzvlášť u japonců, se v ší uctou k nim.Četl jsem několik biografií například od Kimury a asi to bylo ošemetností překladu ale tam bylo mrtvých:roll:.....to že někdo umřel podle biografie ne vždycky znamenalo že opravdu umřel...jinak zajímavý post.
kumori píše:4 all - Jaké gi ve cvičení JJ upřednostňujete?judogi nebo karate gi?
kumori píše:4 zm - hakama byla moje srdeční záležitost a vždy, když jsem čučel na leták ČAA, tak jsem rostl při zmínce "hakama povolena od 1.Danu Aikikai" .
Přitom její nošení v rámci BU nebylo NIKDY podmíněno nějakým danem (před i po akceptaci Kano systému).
kumori píše:4 all - Jaké gi ve cvičení JJ upřednostňujete?judogi nebo karate gi?u karate gi by mne zajímalo, jestli 8 oz nebo 12 oz, ptám se protože jsem cvičil v 8 oz než mi na semináři jeden judoka škubl s rukávem při seoi nage, kdy do toho šel ve stylu judo a natrhl mi rukáv.nějaká oblíbená značka?
kumori píše:co se týká ještě hakama, argument, že se nenosí u začátečníku kvůli tomu, že jim nejsou vidět nohy je směšný a vychází z celkového nepochopení způsobu nošení hakama, bohužel je to argument častý a vychází především z toho, že nám tu hakama ještě moc nezdomácněla a je kolem ní ještě taková "aureola vyjímečnosti"
kumori píše:dá se chápat GOSHINDO jako nový styl jujutsu, vychází-li mimo jiné hakko ryu jj?je to zajímavý styl, jen ten postoj je trochu moc "prkenný"
akusan píše:S tou hakamou je to zajímavý.Jen dneska se to asi už moc nedodržuje.Někteří cizinci se snaží bejt víc japoncemi než samotný japonci.Různě hakamu skládají podle taky nějakých pravidel a v japonsku jí samotný japonci po tréninku hodí zmuchlanou do batohu a jdou domů:-)
akusan píše:zm:
Máš pravdu-japonci (hlavně mladý) jsou do ameriky blázni a snaží se být hodně americký-viz moda,"mindráky"(nevím jak to nazvat:-)) z postavy,z očí,atd..Asi je to normální..
Jinak s tou hakamou jsem to viděl na aikidu,ale aikido nedělám,takže ti nepovím co to bylo za školu.Cvičili jsme vedle nich v Budokanu...
Podle mě to záleží na lidech-neříkám,že všichni neskládají hakamu:-),jen někdo to bere prostě jen "cvičební ubor:-)"..
To samý s mečema na stojanu katana,šoto- někdo to dává podle tradice a někdo dává nahoru ten měč co používá víc ...
akusan píše:Jinak s tou hakamou jsem to viděl na aikidu,ale aikido nedělám,takže ti nepovím co to bylo za školu.Cvičili jsme vedle nich v Budokanu...
Různě hakamu skládají podle taky nějakých pravidel a v japonsku jí samotný japonci po tréninku hodí zmuchlanou do batohu a jdou domů
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků