Aikido - boj na život a na smrť

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod pucmaz » stř 07. črc, 2004 4:59

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 11:54, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 07. črc, 2004 6:12

daudi píše:v aikidu i v Daito se spousta technik provadi v pohybu po kolenou, tahle technika ale vychazi z toho faktu, ze v palaci se nikdo nesmel pohybovat jinak nez po kolenou, chranili tim bezpecnost panovnika:))))))))) no a tak si hlavicky vymysleli techniky, ktery zacinaji v pozici klecmo:))),

Chtěl jsem napsat jen: " :lol: "

Ale potom mě napadlo, že bych to upřesnil...

V JPN je mnoho bojových umění, které mají některé techniky na kolenou... (někdy tak začínají, jindy se provádí celé)... Je to obvyklé ve starých školách "džúdžucu", v iaidó (džucu), v džódó... v džúdó, jestli se nepletu a taky jsem to viděl v karate (pucmaz?)... rozhodně by to nebylo kvůli nějakému paláci... ale kvůli běžným mravům... a zvyklostem... sedělo se dlouho, často a různě - na obou kolenou, na jednom, viděl jsem pozici, kdy jsou obě kolena na zemi, ale pravý kotník je před úrovní levého kolene, existuje pozice sonkjó... taková mezifáze mezi kleknutím a postojem... z těhle všech pozic se dalo rychle útočit (nebo se bránit)...

Dodnes se to v těchto bojových uměních cvičí... víc nebo míň...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Bujin » stř 07. črc, 2004 7:52

Zase sme sa vratili ......furt to iste stale dookola....ten cvici 4 roky ten 6 rokov ten 1 rok..... :(
-------------------------
ako keby to nebolo jedno .......
na kazdeho chlapa je chlap.........

ak sa za 8 rokov niekdo nedokaze naucit niekolko technik na sebaobranu...nech necvici bojove umenie.
ale nech hra sachy....alebo nech sa nauci strielat....mozno jedna gulka trafi ciel.

V neakom clanku ...myslim rozhovor s chiba senseiom.....chiba sensei povedal....ze to jemne aikido mal osensei az v starobe....a ze v jeho zapisniku ci co to bolo....bolo na jednej strane napisane.....utocnika musim dostat jednoducho skor nez on dostane mna....

Ten nezmysel z aikida robia len posledne generacie ucitelov, ktory cvicili akurat tak balet....a cez hubu dostanu aj od novorodenca. :oops:
Potom hovoria...a utocnik zautoci takto a preto toto.....ale ako sakra vedia ako utocnik zautoci ked ich nikdo nenapadol?

preto su v boji uspesnejsi MT, WT a podobne....lebo na sparingu a podobne si mozu na vlastnej kozi otestovat ako je to vlastne....aby mali vlastny nazor a nie nazor inych.

aikido je ako list papiera......ked sa pero ponom klze vsetci hovoria
anooo to je aikido ....no akonahle to pero pretrhne papier....tak je plno expertov co budu tvrdit ze to aikido nieje.....
......ale je to furt ten isty list papiera. nie?

ide len oto akym perom ako rychlo akym sposobom a hlavne aky clovek.

preco si podaktori myslia ze aikidoka musi spracovavat utocnika vzdy po kruhovej drahe, preco si myslia ze utocnikovi nemoze jednu riadnu vrazit?

lebo im furt niekto hovori ze to sa nema lebo by to uz nebolo aikido....
ale ako vedia co je aikido .....ked ani osensei to nevedel povedat
len to citil......
dokonca majstry co cvicia 30-rokov to nevedia vysvetli.....

Takze co je aikido?

Co ja viem ......je to jedno...hlavne ze sa nam to lubi...cvicime to ...
a verime ze to raz bude na nieco dobre nie?
Bujin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod daudi » stř 07. črc, 2004 18:58

pucmaz píše:
daudi píše:Napriklad v aikidu i v Daito se spousta technik provadi v pohybu po kolenou, tahle technika ale vychazi z toho faktu, ze v palaci se nikdo nesmel pohybovat jinak nez po kolenou, chranili tim bezpecnost panovnika:))))))))) )

No pane historiku, docela by me zajimalo kde jsi na tohle prisel. Je jasne, ze seiza byla a je soucasti japonskeho zivota a proto je i v BU, ale ze by se v palaci nechodilo jinak nez po kolenou :lol: :lol: :lol: ? A v jakem? V cisarskem?
Docela jsem se pri te predstave zasmal...[/quo

Samozrejme jsem "u toho" sam nebyl a myslim, ze nikdo z dnes zijicich:))) ale je to verze Takedy, ucitele Ueshiby
vsechny moje prispevky musi byt brany s rezervou, protoze vim prd o tom, co rikam:)
daudi
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod daudi » stř 07. črc, 2004 21:11

pucmaz píše:
daudi píše:Napriklad v aikidu i v Daito se spousta technik provadi v pohybu po kolenou, tahle technika ale vychazi z toho faktu, ze v palaci se nikdo nesmel pohybovat jinak nez po kolenou, chranili tim bezpecnost panovnika:))))))))) )

No pane historiku, docela by me zajimalo kde jsi na tohle prisel. Je jasne, ze seiza byla a je soucasti japonskeho zivota a proto je i v BU, ale ze by se v palaci nechodilo jinak nez po kolenou :lol: :lol: :lol: ? A v jakem? V cisarskem?
Docela jsem se pri te predstave zasmal...

takze, pro upresneni: specialni techniky pouzivane a trenovane pro boj v palaci se nazyvaji oshiki uchi. Ptas se v jakem palaci:)))))) no v palaci soguna v Edu, kde bylo tenkrat hlavni mesto. Jakmile jsi prosel branou k palaci, odevzdal jsi vsechny sve zbrane a v pritomnosti soguna, nebo i jen jeho rodiny, vsichni museli tlapkat po kolenou. Ackoli to snad vypada srandovne, je tomu tak :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
vsechny moje prispevky musi byt brany s rezervou, protoze vim prd o tom, co rikam:)
daudi
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod daudi » stř 07. črc, 2004 21:17

patrik píše:
daudi píše:v aikidu i v Daito se spousta technik provadi v pohybu po kolenou, tahle technika ale vychazi z toho faktu, ze v palaci se nikdo nesmel pohybovat jinak nez po kolenou, chranili tim bezpecnost panovnika:))))))))) no a tak si hlavicky vymysleli techniky, ktery zacinaji v pozici klecmo:))),

Chtěl jsem napsat jen: " :lol: "

Ale potom mě napadlo, že bych to upřesnil...

V JPN je mnoho bojových umění, které mají některé techniky na kolenou... (někdy tak začínají, jindy se provádí celé)... Je to obvyklé ve starých školách "džúdžucu", v iaidó (džucu), v džódó... v džúdó, jestli se nepletu a taky jsem to viděl v karate (pucmaz?)... rozhodně by to nebylo kvůli nějakému paláci... ale kvůli běžným mravům... a zvyklostem... sedělo se dlouho, často a různě - na obou kolenou, na jednom, viděl jsem pozici, kdy jsou obě kolena na zemi, ale pravý kotník je před úrovní levého kolene, existuje pozice sonkjó... taková mezifáze mezi kleknutím a postojem... z těhle všech pozic se dalo rychle útočit (nebo se bránit)...

Dodnes se to v těchto bojových uměních cvičí... víc nebo míň...

Patrik

mas pravdu, mravy byly rozhodne jednim z duvodu, ale mluvime-li tady o aikidu, puvod je v daito ryu a v palacovych technikach,techniky zacinajici v seize a koncici ve stoje byly "majetkem"Daito ryu. :wink:
aikido je rozhodne bojove umeni, o tom se asi nikdo hadat nebude a jako takove, je ucinne, jako kterekoliv jine bojove umeni.
daudi
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pucmaz » čtv 08. črc, 2004 6:11

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 11:54, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Bujin » čtv 08. črc, 2004 6:43

For ukropcany:

no vsak prave....otom to je....je to v hlave a nie v technikach... :D
suhlas.......
myslel som si ze je to z textu jasne... :cry:

no stale sa objavia ludia co cvicia xy rokov majuci zvratene myslienky
/ale to je len moj nazor/ ....a jednoducho sa stale vraciame k tej istej veci...ci je nieco ucinne alebo nie....ma to vyznam.....
ak predsa nieco studujem nebudem otom vyhlasovat ze je to blbost.....
budem to radsej vyhlasovat o inom style.. :lol:

.....mna taketo blbosti nezaujimaju. :!: ...................je jedno co clovek cvici.....zalezi s kym to cvici a ako to cvici......tot vsjo.....

O sensei neucil techniku....ucil principi....aby clovek mohol pochopit pohyb
a jednoducho vsetko to co mozog potrebuje .....vsetko je v hlave.......

V poslednom cisle jedneho casopisu....bolo o ult.zapasoch....
kde bolo napisane....ze v nich nezalezi kdo kolko zapasov vyhral....
ten kto neurobi chybu je vytaz....samozrejme ak ju druhy vyuzije.
Jednoducho sa stava ze pride novacik a je slavny.....

Trenovanie b.u. ........... bojovnikovy nehovori ze vyhra ci prezije......trenovanie...presnejsie studium.....mu len zvysuje sancu.

.........ale inak sa mam dobre....

..............................................................................................
ozaj co planujete na leto.......trenujete aj cez.....no prazdniny.....aj ked prazd.maju len skoly...samozrejme... ??
Bujin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 08. črc, 2004 7:42

daudi píše:techniky zacinajici v seize a koncici ve stoje byly "majetkem"Daito ryu. :wink:

houbes... nepiš něco, co Ti někdo řekl... piš, co máš ověřené... mluvíš-li jen o aikidu, radši to napiš za každou větou... já napsal, že techniky, začínající v kleče a končící kdekoliv jinde :wink: byly a jsou běžné v mnoha dalších bojových uměních... puntík.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 08. črc, 2004 7:59

Ještě k tomu "chození" vkleče...
Aby člověk "musel" chodit vkleče, nemusel lízt do nějakého paláce... To byl prostě standard v místnosti (nemyslím na chodbě). Byla to prostě nutnost posouvat se po kolenou... stejně tak byla nutnost umět se na kolenou bránit (útočit).

Aikidistické "šikko" je ale typické jen a jen pro aikidó, v Daitó rjú jsem tento typ chůze s vytáčením boků neviděl (můžu se plést)... Klasické školy se obvykle na kolenou posouvají jinak, míň symetricky možná...

Četl jsem jednu teorii (Gakku Homma), že šikko používali aikidisti při trénincích po válce v Iwamě, v době, kdy bylo aikidó zakázané... aby oblbli Amíky... ale moc tomu nevěřím.

IMHO Rozhodně cvičení technik aikidó vkleče tyto techniky zdokonaluje. To, co urvete v postoji silou, vkleče musíte udělat pohybem celého těla...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

můj názor

Příspěvekod Anonymní » čtv 08. črc, 2004 11:24

Ahoj.
Mně se zdá, že vaše hádky jsou tak trochu zbytečný. Nejsem zrovna historik, ale někde jsem mam dojem čet, že tenkrát se vyučovalo v klášterech bojové umění. V každym tom klášteře se ta technika malinko lišila. Ale hlavně to záleželo na mistrovi, který to vyučoval. Takže se hádat, že se mi to zdá účinný nebo absolutně nevyužitelný bojový umění se takhle nedá určit. Strašně záleží na učiteli a na to odkud se to on učil.!

Tim chci navázat i do současnosti, já sem ze středních Čech, bližší lokalitu říct nechci protože by bylo hned jasný, ve kterym klubu cvičim.
Tady kde bydlim je aikido skoro neznámý-každej cvičí karate, kikbox, box, 50% lidí se spoléhá na posilovnu.

Všichni si myslí, že aikido zváldne každej, že je to jako karate nebo box nebo tak něco-naučim se pár technik a můžu vymlátit hospodu, ale tady to chce fakt dřít. Já mam za sebou 1 rok tréninků, takže "laik" by řek,že už bych se ubránil, ale upřímně musim říct, že umim jen pár základních technik tak na 6 kyu. Mimo to sem prokouk do dalších technik, kde ňák tak trochu vim, jak je odcvičit.

Ale HLAVNĚ ten rozdíl o kterym se tu mluví,jestli je aikido využitelný v praxi nebo ne, tak musim říct, že rozhodně ANO.

Asi jsem měl štěstí na mistra-je mu teda jenom 27 a má 2. dan v aikidu, ale naučí nás jak to použít v praxi.Což je asi nejdůležitější. Jinak sám jezdí na téměř všechny semináře po Evropě.

Nejdřív probíhá trénink jako u černýho rytíře-to je takovej ten ladnej pohyb (čistě jenom technika), ALE potom nám ukáže skrytý údery,kopy,smrtelný zakončení,důležity údery pro případ, že by útočník nespolupracoval s mojí technikou. Tahle věc navíc která mi třeba scházela u některech učitelů v Praze je tady probírána fakt do detailů.

Taky je u nás možný si některý údery před tréninkem zkoušet na box. pytli (smozřejmě pod dozorem mistra).
Lidi,který sem chodí nejsou ty slušný, mírný,bezproblémový, takže tim dostane trénink taky mírnej náboj, i když někdy to přehání a objevuje se tu i pár zranění během tréninku.
Myslim, že pokud se chce člověk ubránit ne třeba jako Seagal proti 7 lidem, ale třeba proti 3,tak po našem tréninku po 5ti letech by neměl bejt problém.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: můj názor

Příspěvekod patrik » čtv 08. črc, 2004 11:28

anonym13 píše:Jinak sám jezdí na téměř všechny semináře po Evropě.

:lol: :lol: :lol:

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 08. črc, 2004 11:38

no sám nejezdí, ale snad nemusim vyjmenovávat všechny jeho známí, který tam jezdí s nim. Ještě ňáky "důležitý" připomínky
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 08. črc, 2004 11:41

anonym13 píše:no sám nejezdí, ale snad nemusim vyjmenovávat všechny jeho známí, který tam jezdí s nim. Ještě ňáky "důležitý" připomínky

šmankote... vždyť nemůže stíhat ani všechny semináře v republice, natož v Evropě... otevři oči...

Patrik

P.S.
I kdyby mu pomáhalo třeba sedm trpaslíků...
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

pro Patrika

Příspěvekod Anonymní » čtv 08. črc, 2004 11:44

Pro Patrika

A kde vůbec bereš takový množství informací o aikidu, to si je vymejšlíš, nebo ležíš celej den v knihovně[/b]
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: pro Patrika

Příspěvekod patrik » čtv 08. črc, 2004 11:45

anonym13 píše:Pro Patrika

A kde vůbec bereš takový množství informací o aikidu, to si je vymejšlíš, nebo ležíš celej den v knihovně[/b]

...vymejšlim si je :wink:

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 08. črc, 2004 11:46

já sem napsal, že stíhá téměř všechny. To slovo je tam důležitý
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 08. črc, 2004 11:47

ne fakt,odkud toho tolik víš
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 08. črc, 2004 11:48

anonym13 píše:já sem napsal, že stíhá téměř všechny. To slovo je tam důležitý

mno já bych to viděl tak, že nemůže stíhat ani desetinu všech seminářů... vždyť jenom v Čechách se někdy kryjou tři, čtyři... pět stáží...

Patrik

P.S.
Už dost, prosím Tě...
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 08. črc, 2004 11:50

anonym13 píše:ne fakt,odkud toho tolik víš

možná se učím... ale určitě toho není TOLIK

Patrik

P.S.
Jsme offtopic...
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...