Moderátor: Picard
daudi píše:v aikidu i v Daito se spousta technik provadi v pohybu po kolenou, tahle technika ale vychazi z toho faktu, ze v palaci se nikdo nesmel pohybovat jinak nez po kolenou, chranili tim bezpecnost panovnika:))))))))) no a tak si hlavicky vymysleli techniky, ktery zacinaji v pozici klecmo:))),
pucmaz píše:daudi píše:Napriklad v aikidu i v Daito se spousta technik provadi v pohybu po kolenou, tahle technika ale vychazi z toho faktu, ze v palaci se nikdo nesmel pohybovat jinak nez po kolenou, chranili tim bezpecnost panovnika:))))))))) )
pucmaz píše:daudi píše:Napriklad v aikidu i v Daito se spousta technik provadi v pohybu po kolenou, tahle technika ale vychazi z toho faktu, ze v palaci se nikdo nesmel pohybovat jinak nez po kolenou, chranili tim bezpecnost panovnika:))))))))) )
No pane historiku, docela by me zajimalo kde jsi na tohle prisel. Je jasne, ze seiza byla a je soucasti japonskeho zivota a proto je i v BU, ale ze by se v palaci nechodilo jinak nez po kolenou![]()
![]()
? A v jakem? V cisarskem?
Docela jsem se pri te predstave zasmal...
patrik píše:daudi píše:v aikidu i v Daito se spousta technik provadi v pohybu po kolenou, tahle technika ale vychazi z toho faktu, ze v palaci se nikdo nesmel pohybovat jinak nez po kolenou, chranili tim bezpecnost panovnika:))))))))) no a tak si hlavicky vymysleli techniky, ktery zacinaji v pozici klecmo:))),
Chtěl jsem napsat jen: ""
Ale potom mě napadlo, že bych to upřesnil...
V JPN je mnoho bojových umění, které mají některé techniky na kolenou... (někdy tak začínají, jindy se provádí celé)... Je to obvyklé ve starých školách "džúdžucu", v iaidó (džucu), v džódó... v džúdó, jestli se nepletu a taky jsem to viděl v karate (pucmaz?)... rozhodně by to nebylo kvůli nějakému paláci... ale kvůli běžným mravům... a zvyklostem... sedělo se dlouho, často a různě - na obou kolenou, na jednom, viděl jsem pozici, kdy jsou obě kolena na zemi, ale pravý kotník je před úrovní levého kolene, existuje pozice sonkjó... taková mezifáze mezi kleknutím a postojem... z těhle všech pozic se dalo rychle útočit (nebo se bránit)...
Dodnes se to v těchto bojových uměních cvičí... víc nebo míň...
Patrik
daudi píše:techniky zacinajici v seize a koncici ve stoje byly "majetkem"Daito ryu.![]()
anonym13 píše:Jinak sám jezdí na téměř všechny semináře po Evropě.
anonym13 píše:no sám nejezdí, ale snad nemusim vyjmenovávat všechny jeho známí, který tam jezdí s nim. Ještě ňáky "důležitý" připomínky
anonym13 píše:Pro Patrika
A kde vůbec bereš takový množství informací o aikidu, to si je vymejšlíš, nebo ležíš celej den v knihovně[/b]
anonym13 píše:já sem napsal, že stíhá téměř všechny. To slovo je tam důležitý
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 0 návštevníků