Moderátor: Picard
Low píše:myslim ze staci umet dar ruku v pest ,karatisti prerazej treba kameny ktery jsou urcite tvrdsi nez lebka..
RBR píše:Low píše:myslim ze staci umet dar ruku v pest ,karatisti prerazej treba kameny ktery jsou urcite tvrdsi nez lebka..
Tvrdý=křehký, snadno se láme. Lebka se skládá z více menších kostí (kost tylní, čelní, spánková atd.) Má úžasnou schopnost pohlcovat energii. Je až neuvěřitelné jaké dokáže vydržet zatížení v tlaku. Na hlavu je lepší úder otevřenou dlaní (tecui) než pěst. Mistři "udírají" otevřenou dlaní, žáci pěstí.
RBR
RBR píše:Low píše:Mistři "udírají" otevřenou dlaní, žáci pěstí.
RBR
Low píše:
RBR
Na fotografiách z roku 1936 vidíme robustného okinawčana, používajúceho pomerne vysoké, prirodzené postoje a kamae."
"Rád používal údery prednou rukou v strehu /kizami, alebo mae ken cuki/"
jednak z toho vyplývá že používal pěsti ať kizami ,gjaku nebo uraken , měl přirozené postoje.
Keď udierate do tváre, musíte si predstavovať, že udierate za tvár.
Low píše:neni to nic novýho právě ale daloko víc mi to připomíná postupy kyokushinu než shotokanu a o tom to celý začalo
RBR píše:Trošku nám to tady umírá, tak se pokusím rozproudit diskuzy. Nosným tématem budou úderové hrany při kopech. jako první si vezmu do úst mawashi-geri. Ve sportovním karate se kope nártem. Správně technicky se má používat hrana koshi.
Zkusil si někdo z vás kopnout mawashi do pytle s hranou koshi? Proč si staří mistři zvolil právě tuto hranu u mawashi? Sám jedno vysvětlení mám, ale nechám si je zatím schované. Do pytle jsem mawashi s koshi kopal a jde to bez problémů. Podle mých zkušeností je to u mawashi naprosto využitelná hrana, pouze člověk musí odstranit psychický blok "že příjde o prsty". Když jsem to zkoušel na chlapa, tak to nádherně obešlo kryt a přesně se trefujete na spodní žebra. Na ulici má člověk obuv takže riziko zranění je ještě menší.
Takže co vy na to?
RBR
Fireball píše:Zdar.
Starí majstri a mawashi? Akých myslíš?
V tradičnom starom karate predsa mawashi nie je. Napríklad do Goju ryu bolo dodané až kvôli športovým súťažiam.
Pat
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků