Karate Shotokan ???

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod Low » pon 27. úno, 2006 20:47

rbr: ono kdyz pak na to prijde tak nikdo nebude resit jestli je ten hak o 10cm tam nebo tam :) stejne tak jako fackou jsem jeste nikdy nikoho vypnout nevidel.. hlavni je naucit se poradne mlatit ono to ostatni prijde samo a u nekoho ne.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » pon 27. úno, 2006 21:38

myslim ze staci umet dar ruku v pest ,karatisti prerazej treba kameny ktery jsou urcite tvrdsi nez lebka..
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » pon 27. úno, 2006 21:57

Low píše:myslim ze staci umet dar ruku v pest ,karatisti prerazej treba kameny ktery jsou urcite tvrdsi nez lebka..

Tvrdý=křehký, snadno se láme. Lebka se skládá z více menších kostí (kost tylní, čelní, spánková atd.) Má úžasnou schopnost pohlcovat energii. Je až neuvěřitelné jaké dokáže vydržet zatížení v tlaku. Na hlavu je lepší úder otevřenou dlaní (tecui) než pěst. Mistři "udírají" otevřenou dlaní, žáci pěstí.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » pon 27. úno, 2006 21:57

Uf uf..ten internet...tady aby clovek trivialni veci vysvetloval tyden:)

Ukropcany : tak pozor...jen o 9kg:)))
Jinak uz sem ti to psal,kdyz ma nekdo ruce v krytu,tak tam nedavam uder vubec,natoz hak.Maximalne bych volil primej uder na rozrazeni,ale to skutecne jen vyjimecne,kdyz je spousta moznosti,jak donutit soupere se odkryt,nebo vyradit jinak.Zase debata na dlouho asi...;)

RBR : ano da se rict,nebo na borce,ktery ma hubu plnou kecu a jeste nezautocil.Ne nadarmo se rika,ze nejlepsi obrana je utok;)Tohle ber ale s rezervou...
Ted tu delam bu bu bu,ale v realu bych se -dobrovolne se priznavam- bal takovejhle uder dat.Zatim mi na vyreseni potycek,vice ci mene vaznych stacily budto moje divadelni vystoupeni,nebo obrana otevrenou dlani.Ja abych sevrel ruku v pest...to uz by muselo jit hodne do tuheho.Nemam rad nasili.
Nejde o navyk,jde o jednu z moznych variant toho uderu.Nevykladej si to tak,ze boucham pouze tak a ne jinak;)Video bude asi vic vypovidajici...
Co se liznuti brady tyce,tak to je mozne,ale kdyz budes pocitat s trefenim brady,tak pak prave staci souperi se trochu instinktivne zaklonit a ty promachnes do prazdna.Proto ten uder vedu tak "daleko",aby mel pripadnou rezervu.Neutocim na spanek,ale na celist a ten nerv..sorry ze neznam jeho presny nazev;)
Utok na ucho je dalsi z technik...jak sem rikal,je to proste na tobe,co se v dany okamzik rozhodnes pouzit.Ja vim,ze uder na celist je jiste KO(schvalne si poklepej klouby na toto misto:http://home.tiscali.cz/fz30foto/cil.jpg), ale o prasklem bubinku to rict nemohu,ikdyz z praxe vim,ze to cloveka rozhodi.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » pon 27. úno, 2006 22:01

RBR píše:
Low píše:myslim ze staci umet dar ruku v pest ,karatisti prerazej treba kameny ktery jsou urcite tvrdsi nez lebka..

Tvrdý=křehký, snadno se láme. Lebka se skládá z více menších kostí (kost tylní, čelní, spánková atd.) Má úžasnou schopnost pohlcovat energii. Je až neuvěřitelné jaké dokáže vydržet zatížení v tlaku. Na hlavu je lepší úder otevřenou dlaní (tecui) než pěst. Mistři "udírají" otevřenou dlaní, žáci pěstí.

RBR

S tim se da souhlasit.Logicky musi byt lebka sakra tvrda,kdyz chrani to nejcenejsi...vetsinou:))
Vsak kdyz se mi povedlo udelat nechteny premet pozadu po hlave do bazenu,tak jen lehounce napraskla a to sem na ni hupsnul celyma v te dobe asi 85 kilama:))
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » pon 27. úno, 2006 22:21

RBR píše:
Low píše:Mistři "udírají" otevřenou dlaní, žáci pěstí.

RBR

myslim že tohle je akorát fáma která se snaží z karate dělat něco co neni.. Mistři taky udíraj pěstí..Jak jsem nedávno čet tak oblíbená technika Choki Motobu bylo kizami z přední ruky ze střehu - a vsadim se že ten steh nebylo zenkutsu dachi ani nic jinýho :) A otevřená dlaň neni tetsui, tetsui je úder malíkovou hranou - ruka je zavřená v pěst.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » úte 28. úno, 2006 6:37

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 18:51, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » úte 28. úno, 2006 10:07

Low píše:

RBR

myslim že tohle je akorát fáma která se snaží z karate dělat něco co neni.. Mistři taky udíraj pěstí..Jak jsem nedávno čet tak oblíbená technika Choki Motobu bylo kizami z přední ruky ze střehu - a vsadim se že ten steh nebylo zenkutsu dachi ani nic jinýho :) A otevřená dlaň neni tetsui, tetsui je úder malíkovou hranou - ruka je zavřená v pěst.[/quote]

Sorry, Teisho pořád se mi to plete. Byl jsem líný mrknout se do literatury.
Z toho co jsi napsal není 100% jisté, že používal pěst Ch.M.
Pořádně si přečti výše uvedený článek, kde vysvětluji jak to s postoji chodí. Startuješ z kamae s technikou do zenkutsu.dachi atd. V případě Ch.M. si opět nepodal důkaz, že zenkutsu nepoužíval. Jeho oblíbený postoj byl sočin-dachi. Takže bych tipoval, že preferoval použití tohoto postoje.
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » úte 28. úno, 2006 10:08

pucmaz píše:
RBR píše:[ Mistři "udírají" otevřenou dlaní, žáci pěstí.

Presne tak. "Honrai no bujutsuha kaishu." :wink:

Díky za originál. To si zapamatuji

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » úte 28. úno, 2006 13:38

"Na fotografiách z roku 1936 vidíme robustného okinawčana, používajúceho pomerne vysoké, prirodzené postoje a kamae."

"Rád používal údery prednou rukou v strehu /kizami, alebo mae ken cuki/"

Tvrdil, že tento úder je síce slabší, ako gyaku cuki, ale je pohotovejší a keď udriete presne na citlivé miesto s keikoken, súpera rýchlo vyradíte.

"V pamätnom súboji s európskym boxerom zvíťazil Čoki Motobu v treťom kole a použil zrejme uraken uči vo výskoku, pretože pri popise svojho súboja hovoril, že pri vyššom súperovi je dobré použiť technikou vo výskoku, boxerovi krvácalo ucho a pravidlá zápasu zakazovali čokimu použiť úder päsťou."

"2. Kamae nie je fyzická manifestácie, je v srdci "

"4. V reálnej konfrontácii, je viac ako čokoľvek iné, najefektívnejší prvý úder do tváre. "

"5. Keď udierate dso tváre, musíte si predstavovať, že udierate za tvár. "

jednak z toho vyplývá že používal pěsti ať kizami ,gjaku nebo uraken , měl přirozené postoje .
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » úte 28. úno, 2006 15:05

[.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 18:51, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » úte 28. úno, 2006 16:52

Na fotografiách z roku 1936 vidíme robustného okinawčana, používajúceho pomerne vysoké, prirodzené postoje a kamae."

Moje postoje jsou také přirozené a vysoké :lol: Sportovní karaťáky by trefila mozkovka vidět mé postoje.

"Rád používal údery prednou rukou v strehu /kizami, alebo mae ken cuki/"

jednak z toho vyplývá že používal pěsti ať kizami ,gjaku nebo uraken , měl přirozené postoje.

Nijak mi z toho nevychází, že používal pouze pěsti. Pouze využíval standardní sadu úderů. Na kizami klidně můžeš použit jak pěst tak i jinou úderovou plochu (např. teišo).

Keď udierate do tváre, musíte si predstavovať, že udierate za tvár.

To není nic nového. Pouze bych toto pravidlo rozšířil. Když "udieráš" na tělo (střední pásmo), musíš si představovat, že si chceš šáhnout na páteř

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » úte 28. úno, 2006 16:55

neni to nic novýho právě ale daloko víc mi to připomíná postupy kyokushinu než shotokanu a o tom to celý začalo :)
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » úte 28. úno, 2006 20:35

Low píše:neni to nic novýho právě ale daloko víc mi to připomíná postupy kyokushinu než shotokanu a o tom to celý začalo :)

Nic ve zlém, ale to pouze ukazuje jak málo znáš i jiné metody výuky karate. Pořád máš před očima sportovní formu shotokanu představovanou organizací WKF. Ti se vydali jiným směrem a karate se to nazývá pouze ze setrvačnosti.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » úte 28. úno, 2006 20:51

Trošku nám to tady umírá, tak se pokusím rozproudit diskuzy. Nosným tématem budou úderové hrany při kopech. jako první si vezmu do úst mawashi-geri. Ve sportovním karate se kope nártem. Správně technicky se má používat hrana koshi.
Zkusil si někdo z vás kopnout mawashi do pytle s hranou koshi? Proč si staří mistři zvolil právě tuto hranu u mawashi? Sám jedno vysvětlení mám, ale nechám si je zatím schované. Do pytle jsem mawashi s koshi kopal a jde to bez problémů. Podle mých zkušeností je to u mawashi naprosto využitelná hrana, pouze člověk musí odstranit psychický blok "že příjde o prsty". Když jsem to zkoušel na chlapa, tak to nádherně obešlo kryt a přesně se trefujete na spodní žebra. Na ulici má člověk obuv takže riziko zranění je ještě menší.
Takže co vy na to?

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » úte 28. úno, 2006 21:06

Nic ve zlém, ale to pouze ukazuje jak málo znáš i jiné metody výuky karate. :)
My kopeme holení, v tom fofru kosi kopne malokdo ale da se i to. Nart je blbost.Takže do kumite ne ale jinak je to dobrá věc..

a proc se tim kope neni zadny tajemstvi - stejna energie pusobi na mensi plochu.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fireball » úte 28. úno, 2006 21:53

RBR píše:Trošku nám to tady umírá, tak se pokusím rozproudit diskuzy. Nosným tématem budou úderové hrany při kopech. jako první si vezmu do úst mawashi-geri. Ve sportovním karate se kope nártem. Správně technicky se má používat hrana koshi.
Zkusil si někdo z vás kopnout mawashi do pytle s hranou koshi? Proč si staří mistři zvolil právě tuto hranu u mawashi? Sám jedno vysvětlení mám, ale nechám si je zatím schované. Do pytle jsem mawashi s koshi kopal a jde to bez problémů. Podle mých zkušeností je to u mawashi naprosto využitelná hrana, pouze člověk musí odstranit psychický blok "že příjde o prsty". Když jsem to zkoušel na chlapa, tak to nádherně obešlo kryt a přesně se trefujete na spodní žebra. Na ulici má člověk obuv takže riziko zranění je ještě menší.
Takže co vy na to?

RBR

Zdar.

Starí majstri a mawashi? Akých myslíš?
V tradičnom starom karate predsa mawashi nie je. Napríklad do Goju ryu bolo dodané až kvôli športovým súťažiam.

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » úte 28. úno, 2006 22:05

Fireball píše:Zdar.

Starí majstri a mawashi? Akých myslíš?
V tradičnom starom karate predsa mawashi nie je. Napríklad do Goju ryu bolo dodané až kvôli športovým súťažiam.
Pat

Správná poznámka. Ale to neznamená, že je předtím někdo jiný v jiném systému nekopal. Kop byl převzatý nikoliv vymyšlený. Kop by karate zařazen nebyl, pokud by nebyl dostatečně účinný.

For Low:
a proc se tim kope neni zadny tajemstvi - stejna energie pusobi na mensi plochu=větší destrukce. OK! Přesto to nikdo moc nevyužívá. Chci zjistit proč.
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fireball » úte 28. úno, 2006 22:10

Zdar.
No neviem na čo potom trénovať niečo tradičné ak sa tam dodávajú furt nové veci.Prečo potom nevytvoriť aj nove kata atď?? Okrem toho si myslím že mae gery je v boji lepšie a jednoduchšie, ale to je vec názoru ;)

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » úte 28. úno, 2006 22:54

fireball: no nevim jestli tam nebylo .. aspon gedan..

rbr: protoze je tezky.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...