Low píše:RBR: chtěl jsem tim říct to že klasický shotokan kumite je odtržený od reality soupeřový síly .. asi tak. prostě si tam nevyzkoušíš do někoho kopnout naplno/a kupodivu ho to nezabije ani nezraní/ a z toho se odvíjej ostatní věci. když se proti tobě někdo rozěběhne a bude vážit o 20kg víc tak to je o čem mluvim.
No kumite je poměrně mladá záležitost. Plný kontakt ještě mladší. Několik stovek let byly k dispozici jen katy a když se šlo do souboje tak jen na tvrdo. Přesto se lidé naučili bojovat.
Kumite je jen do určité míry bezkontaktní. Je i více druhů kumite. Dám ti příklad toho, co je pro mě jeden ze způsobů provádění kumite.
Občas je nutné zkontrolovat způsob provedení některého krytu. Vyberem nějakou aplikaci a provádíme ji. Poměrně často je nutné použít bo. Má to velmi dobré výsledky, špatně kryté bo hodně bolí a ty si dáš velmi rychle techniku dohromady, aby si nedostal podruhé. Navíc si zvykáš na bolest, coš taky hodí.
Celá akce se dá rozdělit do dvou částí. V první části akce jdeme na plný kontakt, protože jinak nepoznáš, zda-li ten kryt provádíš správně. Sparink provádí útok já kryji. On jde do toho s plnou silou, já také. Pokud akci správně kryji, následuje protiútok.
Protiútok je druhá fáze. Soupeř je zastaven, přebírám iniciativu. Pokud má bo v rukách, tak má zaměstnané obě ruce, je nádherně odkrytý. Tady je důležité provést protiútok dostatečně rychle a razatně, aby si soupeřovi nedal druhou šanci (hůl má dva konce a i v ústupu dokáže tvrdě zasahovat, což je u ruky problematické). Zde už není plný kontakt, akce končí se na gi. Myslíš, že je takový problém tu akci dotáhnout do konce a posunout se o pár cm dál a vytlačit mu ohryzek páteří ven? Když dělám kontr tak se snažím do trefovat míst, o kterých vím spolehlivě, že jej vyřídí z boje (např. krk, podbřišek). Většinou jsou to přesně ta místa, která jsou ve všech sportovních zápasech zakázaná.
Takže ve svém výsledku je celá akce kombinací plného a bezkontaktního boje. Ochranné pomůcky používáme minimálně (na ulici taky nebudeš mít chrániče zubů a suspik), proto musí být druhá fáze bezkontaktní, nebo jen s velmi mírným kontaktem.
RBR