Iaido - kde nejlepe?

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Re: Iai

Příspěvekod patrik » pát 26. srp, 2005 9:08

KarelK píše:(...)Myslíte, že by se dalo nějak jednoduše říci, který styl je dejme tomu autentičtější, shinden - jikiden, myslím tím, který má něco, jako bojového ducha?
A díky K.

Obě jsou autentické, každá z nich má podobný základ... i seitei z nich vychází a z tohoto základu a další školy...

A protože jsou obě autentické, měl bych být tak nějak přirozenou součástí obou "bojový duch", obě ho rozvíjejí...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

IAITO

Příspěvekod Anonymní » pát 26. srp, 2005 9:55

Tedy pokud tomu dobře rozumím, obě ty školy jsou starobylé a tradiční, to znamená to co se tady v mnoha pádech skloňuje jako KORJU? (nebo Ko Ryu?)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: IAITO

Příspěvekod patrik » pát 26. srp, 2005 10:01

KarelK píše:Tedy pokud tomu dobře rozumím, obě ty školy jsou starobylé a tradiční, to znamená to co se tady v mnoha pádech skloňuje jako KORJU? (nebo Ko Ryu?)

jj

Musó ©inden rjú http://www.koryu.com/guide/musoshinden.html
Musó Džikiden Eišin rjú http://www.koryu.com/guide/eishin.html

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Iaido

Příspěvekod Anonymní » pát 26. srp, 2005 10:41

Ja vím, že jsem asi už otravnej, ale na jedněch stránkách Džikiden, na který jsem se teď proklikal, jsem našel strom téhle školy, který se větví na tři školy v posledním období, je mi jasné, že každá škola o sobě snaží prosadit dojem, že je nejlepší, ale nerozumím jedné věci, je tam džikiden jednak pojmenovaný iaiiutsu, jednak iaido a jeden dkonce iaido i iaijutsu dohromady a přitom je to všechno džikiden, jsem z toho malinko vedle, co z toho je cvičení s vytahováním a zasouváním meče a mezi tím sekání? Jaké jsou rozdíly, asi nějaké musejí být, když jedna z těch škol nebo klanů nabízí iaido i iaijutsu? :?: :roll: K.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Iai

Příspěvekod Anonymní » pát 26. srp, 2005 10:44

teda sleduju, že od nevinného shánění meče pro bráchu, který tohle co já zdá se vůbec neřeší, jsem se tím nechal pěkně polknout. Já už pomalu myslím jenom na to jak někde začnu cvičit s iaito. To má asi sílu co tohle umění? Díky za trpělivost. K.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 26. srp, 2005 12:58

Nenech se zblbnout Fojtikem a jemu podobnym, tomhle kontextu (korju) je Iaido a Iaidzucu oznaceni toho sameho.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Iaito

Příspěvekod Anonymní » pát 26. srp, 2005 13:35

Lepší je cvičit s pravým mečem šinkenem.Vy se nenechte zblbnout jak je iaito dobrý :!: :!: :!: :roll: [/b]
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Iaito

Příspěvekod mikeone » pát 26. srp, 2005 13:42

Zatoichi píše:Lepší je cvičit s pravým mečem šinkenem.Vy se nenechte zblbnout jak je iaito dobrý :!: :!: :!: :roll: [/b]

©inken je pro začátečníka težší než iaito, nebezpečnější než iaito a podstatně držší než iaito. Nějakou výhodu jsem zapoměl ?
Pokud vím, i lidé u Obata-senseje (©inkendó) ze začátku taky cvičí s něčím jiným, než se šinkenem, a ten člověk celkem ví, co dělá (i když jednu z rolí v ®elvách ninja mu asi nezapomenu :-) ).
mikeone
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod patrik » pát 26. srp, 2005 13:46

Zatoichi píše:Lepší je cvičit s pravým mečem šinkenem.Vy se nenechte zblbnout jak je iaito dobrý :!: :!: :!: :roll: [/b]

JJ vůbec nejlepší je necvičit ani s bokkenem a ani nějaký pitomý tradiční katy, přece... myslím, že vůbec nejlepší je dělat si to celé po svém... Nejlepší je žádný iaidó necvičit... protože nejlepší je trhat borůvky autojeřábem.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 26. srp, 2005 13:55

mikeone píše:Pokud vím, i lidé u Obata-senseje (©inkendó) ze začátku taky cvičí s něčím jiným, než se šinkenem, a ten člověk celkem ví, co dělá (i když jednu z rolí v ®elvách ninja mu asi nezapomenu :-) ).

Muhehehehe..... :lol: :lol: :lol: ...tak mu to odpusť......alespoň někdo tam byl šikovnej...... :wink: :lol: :lol:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Iaido

Příspěvekod Anonymní » pát 26. srp, 2005 14:12

VIdím, že ke slovu se dostal i humor . Pokud jde o to co nazýváte sinkenem, už jsem se ptal zda jde sehnat skutečný, ale třeba nový ostrý meč a popravdě, na úplném začátku bych se bál cvičit něčím, co řeže i padající šátek. Usuzuji li správně, mohu s Iaito alespoň malinko nacvičit věci, které by mne mohly s mečem stát ruku nebo někoho jiného... I tak díky všem a je jasné že výhledově, když bude trend pokračovat jak dnes cítím, tak do dvou tří let se začnu vážně ohlížet po ostrém meči, ale ještě jsem ani nezačal cvičit. Nicméně děkuji za názor i odpůrci Iaito. K
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

shinken

Příspěvekod Anonymní » sob 27. srp, 2005 12:48

to zatoichi
urcite cvicis se shinkenem jako drak a nepride ti ani tezky ani nebezpecny - jen nam napis co cvicis aby bylo jasny kde si na to prisel

kazdy z nas co cvicime iai chce mit shinken - opravdu kazdy (nekdo na nej i ma penize)
muzu ti ale rict, ze si ho poridime az na to budeme mit svou urovni cviceni
momentalne se mi obcas stane ze se zapomenu a cepel se dotkne meho tela tak ze bych se riznul a to dost hluboko - takhle se jenom nasmiknu protoze mam ostrene iaito (normalni vec pro cviceni iai - doporucuji od 1. danu - brousene iaito ma nabrousene :roll: ostri krome spicky - alespon noto je bezpecne)samozrejme ze bych to mel brat jako pouceni kdyz se riznu - myslim, ze mi ale staci kdyz mi tece krev a ne ze si uriznu ucho nebo prst - jinak to vynahrazuje nedostatek adrenalinu a zachovava zdrave klouby - ono totiz kazdej iaidista potrebuje cvicit co nejvic a shinken je fakt tak tezkej, ze pokud neovladas pohyb dobre, tak si nejenom znicis zada ramena lokty a zapesti, ale i ten japonskej ucitel co cvici se shinkenem se ti bude divit ze nemas neco lehciho s cim se muzes uvolnit.
pro ty co musi mit doma ostrej mec a vytahovat se pred holkama uz v mladi :lol: existuje tzv. ostre iaito - je to neco mezi, ale sekat se s tim nedoporucuje
to karelk - zkuste uz konecne nekam dojit na cviceni tam se to dovite in natura - jeste k tomu iaito pro bratra - zrovna minuli tyden psal jeden clen od nas do tozando a poslali mu mec obratem, takze uz ho ma doma - jen trval na na delce a ostatek dopadl dobre - berte v uvahu ze kompletni mece jsou krasne vsechny protoze je prece vyrabi nekdo kdo tomu rozumi (v pripade tozando)

hodne sil yamabushi
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

ruzne skoly

Příspěvekod Anonymní » sob 27. srp, 2005 13:20

jeste k te otazce ruznych skol cvicenych najednou
v japonsku absolutne nemozne
- osobne mam pocit ze jeden ucitel je vic nez dost, pokud ho poslouchate :-)
ja vim ze vsichni chteji umet toho co nejvic a nemysli to spatne - ale tenhle pristup plati na vedu a kulturu ale ne na bojovy umeni.
dam vam priklad co me napadnul

lecit lidi umime mnoha zpusoby - renomovane lekarstvi, akupunktura, reiki, vykurovani, modleni, bylinarky, lecitele a sarlatani a kdovi jeste
cil je stejny (teda u sarlatanu asi ne) tedy vylecit cloveka a postup jak lecit se naucis prave u nekoho kdo to umi a dokaze ve svem oboru mnoho - treba lecit lidi k jejich spokojenosti.
zkus prijit za svym ucitelem akupunktury a rekni mu neco z biochemie a uvidis co ti na to povi :-)
Nejspis ti rekne ze on nicemu takovemu nerozumi, ale muze ti ukazat jak se leci lidi jeho metodou - no a kdyz budes dal trvat na benzenovejch vazbach misto na hledani enegetickych drah tak te pan ucitel akupunktury asi propichne :-)
nevim proc by to melo byt jinak v bojovych umenich - kde je prece cil take stejny (nebo se to rika:-) )

urcite mi nekdo napise ze sou doktori v nemocnici co pouzivaji akupunkturu - ano to je jasny ze vedet toho vic je lepsi - ale uvedomte si ze ten clovek v renomovane medicine dosahl menkyo kaiden - tedy dostal cervenej diplom, a pak si muze hrat s akupunkturou
takhle se na to divaji na vychode - jasne ze my jsme na zapade, ale zeptejte se sami proc teda na ty vychodni nauky chodite, kdyz chcete k tomuto svetu boje pristupovat jako k hodine prirodopisu

hodne sil
yamabushi
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

IAITO

Příspěvekod Anonymní » ned 28. srp, 2005 7:47

to Yamabushi: dekuji, na cviceni nekam se dostanu nejdrive v polovine zari a pak hned na skok do Nemecka a v listopadu zase zpet. Do te doby jsem chtel obstarat kimono, mece ( a samozrejme do narozenin brachy) a tak. Dekuji za zprostredkovany pohled do reality a vsechny zdravim, ted by se mi hodil ostry mec, nebo spis kosa, rano jsem byl nad barakem v lese na houbach, tak zdravim od 52 bílých hribů, letos jsou jako z Mrazika. K
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

2 2Yamabushi

Příspěvekod Anonymní » pon 29. srp, 2005 7:21

Ještě jsem se chtěl zeptat, když jste mi nabízel přijet do ČB, někde jsem zachytil, / v časáku bráchy, ale nevím název je o bojových uměních ) že v ČB se snad cvičí Džikiden. Nevíte o tom něco prosím? To by mne asi zajímalo, neb v Německu jsem našel klub Jikiden (předpokládám, že Patrik myslel totéž výše, jen použil fonetický tvar a že škola je totožná) kam asi budu chodit, když nebudu zde. Díky
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

IAITO

Příspěvekod Anonymní » stř 21. zář, 2005 12:27

Tak už jsem tu zase, mam úspěšně objednané meče v japonsku, díky za kontakt. Malinko mně zarazila jedna věc, když čepel Iaito je z nějakého kompozitu, je asi eloxovaná, nebo jinak povrchově upravená. Tedy je mi jasné, že se čistí ocelové ostré meče, ale čistí se stejným způsobem i iaito? To znamená brusný prach z toho Uchiko a pak olej lněný nebo hřebíčkový a pokud ano, má někdo zkušenost s náhradou originálního oleje nebo s výrobou hřebíčkového oleje a pod....
díky K.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 23. zář, 2005 11:43

omlouvám se, ale rád bych, kdyby někdo ze zde přítomných zkušených mohl poradit ve výše nanesené otázce a tak si dovoluji znovu vrátit audit do hry. Děkuji. K.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 23. zář, 2005 12:07

Hoj...

Mno já se do těchto rad neženu, protože tomu až tak nerozumím :) a ostatní asi pracujou.

Osobně používám čistící sadu, kterou běžně k mečům (i bez nich) nabízí prodejci mečů... Pokud vím, to čištění se doporučuje, mimo jiné proto, aby se to člověk učil a uměl, až bude mít šinken. Je to prostě cvičení.

V té čistící sadě je učiko, řebíčkový olej a nějaký papírový hadřík... k tomu používám ještě jeden hadřík na olej... Olej se dá dokoupit k sadě zvlášť.

Věřím tomu, že se to dá nahradit, koupit u nás...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 23. zář, 2005 14:01

Díky Patriku, ale ještě jedna věc, ty čistíš tím učiko i iaito, nebo máš ocelový, příp. japonský ocel. meč? A tím učiko, lze leštit Iaito, když je to nějaký elox? To byla v podstatě ta moje původní otázka. Díky za odpovědi, měj se Karel
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 23. zář, 2005 14:08

KarelK píše:Díky Patriku, ale ještě jedna věc, ty čistíš tím učiko i iaito, nebo máš ocelový, příp. japonský ocel. meč? A tím učiko, lze leštit Iaito, když je to nějaký elox? To byla v podstatě ta moje původní otázka. Díky za odpovědi, měj se Karel

Mám iaitó a používám učiko... nevím, jestli je to dobře, nebo jestli to meč nějak může poškodit... Je to jen trénink.

Myslím, že víc ví mikeone.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...