Ahoj.
Necital som predchadzajuce prispevky, takze pridam svoj nazor na tvoju otazku.
Stravovanie, ktore uvadzas, ma velku sancu sposobit ti nemale zdravotne problemy. Je to individualne, kedy sa to prejavi, dost zalezi podla genetickej predispozicie (nakolko mas silne travenie a metabolizmus, aku mas krvnu skupinu a podobne), od toho co jes popri tom, ci cvicis, spravne dychas, akym sposobom myslis, a podobne. Proste, telo je obrovska biochemicka tovaren, v ktorej koluje energia a ked sustavne nieco narusuje jej prirodzeny chod, je velka sanca, ze nieco prestane fungovat.
Je ale aj dost mozne, ze mas tak dobre predispozicie, ze do 40tky sa ti nic nestane, a potom ta zrazi auto a zomries, takze za cely zivot nezazijes zdravotne problemy. Ovsem, zivot nieje o ano/nie, 0 a 1, ale o pravdepodobnostiach a pouziti zdraveho rozumu. V jednom mas uz obrovske stastie... ze ta to zaujima, trapi. Uz to je jasny znak, ze niesi na tom az tak zle, ako mnoho ludi, co chodi okolo teba, tlacia do seba nezdrave veci a vobec ich to nezaujima... ani to nechcu vidiet.
Takze mozem ti len povedat... ano, je to velmi nezdrave, ako sa stravujes, ano, je obrovska sanca, ze ti nieco prestane fungovat a v podstate dost riskujes. Viac sa povedat neda... nemozem ti ani povedat, ze naisto sa ti nieco stane, rovnako ako ti nemozem povedat, ze naisto sa nic nestane.
Mnoho ludi zacne nieco riesit, az ked prijdu problemy. Ovsem, vtedy je to ako inac, ovela tazsie vyriesit, ako keby to robili preventivne. Nieje nic lepsie, nez zvyknut si na zdravy zivotny styl. Je to nieco ako poistka... platis si poistku, lebo nevies, ci sa ti nieco stane. Plati si ju kazdy a povazuje to za normalne. Ale, ked uz ide o vlastne zdravie, to je uz ludom zvycajne lahostane... pritom, tam sa da tiez platit poistka... len nie peniazmi, ale zdravym zivotnym stylom. To uz ale vela ludom smrdi, lebo by museli investovat cas a energiu do... ehm, seba. A na to su ludia prilis lenivi... znamenalo by to vela citat, zhanat informacie, skusat vela noviniek, experimentovat na sebe. No radsej by za to zaplatili, keby sa to dalo, aby to islo same. Tak su dnes ludia zvyknuti mysliet, na ich vlastnu skodu.
Ak ti mozem poradit, sladke prestan jest v takej nezdravej forme, ako to pises a co najviac to nahrad cerstvou zeleninou a ovocim. Sladkosti vlastne telu nic nedavaju, je v nich kopec chemie, nezdraveho mlieka, bieleho cukru (ktory ma okrem jeho sladkej chuti aj nie prilis sladke pomenovanie - biela smrt, co naprosto sedi, kedze vyrazne okyseluje organizmus). Cukry mozes prijat z obilovin (najlepsie celozrnna ryza, spalda, jacmen) no a chut na sladke sa da riesit aj ovocim, ovocnymi kompotmi a medom. Ak to uz nemozes vydrzat, vzdy je lepsia sladkost, ktora je vyrobena zo suroveho trstinoveho cukru (chemicky nespracovaneho). Ak chces riesit este viac, o tom je dost literatury na kazdom kroku. Samozrejme, je v tom gulas, no to je uz kapitola sama o sebe, a predsa na kazdeho funguje nieco ine.
Snad som ti aspon trochu poradil.