Ale klucí, nic není černobílý... Pravda bývá někde uprostřed. To, jak člověk vidí určité události a dění ve světě, závisí na spoustě faktorech. Například na objektivnosti dostupných informací o dané události, na vztahu dotyčné události k rase, národnosti, státní příslušnosti, sociálnímu postavení, politické příslušnosti a náboženskému vyznání dotyčného člověka, na jeho schopnostech udělat si svůj vlastní nezávislý úsudek, na tom, jak ho zformovala výchova, školní vzdělání a tak dále... Tohle vše ovlivňuje fakt, jak určitou situaci vnímáme a jaký k ní zaujmeme postoj. Proto jednu a tu samou událost vnímá každý úplně jinak a tahle diskuze je toho důkazem. Každej si tady zaníceně mele tu svou, ale jak to vše 100% bylo, to nemůže vědět nikdo z vás... Maximálně já.
...to mi pripomína skúšku z hospodárskych dejín, kde som (blbec) treskol, že nám američania omylom

počas ww2 zbombardovali Apolku (rafinéria). Vyvolalo to profákovi záchvat smiechu

, potom mi povedal, že oni zbombardovali všetky rafinérie v európe, aby mohli vyvážať svoj benzín a potom ma vyhodil...
Hele, v tomto případě to ber tak, onen profesor byl jen tupec zahleděnej do svýho oboru. Vojensky vzdělaný člověk by ti řekl, že v podmínkách 2. světové války byly rafinérky a skladiště pohonných hmot jedním z prioritních cílů strategického bombardování. Bez pohonných hmot nejezdí tanky ani náklaďáky, nelétají letadla - prostě bojeschopnost a celková mobilita nepřítele je omezena. A to ušetří dost životů vlastních vojáků. Jestli někdo tvrdí, že se to v celý Němci ovládaný Evropě dělalo čistě z finančního hlediska, tak ať si zatřepe hlavou...

RBR píše:Nejsou bez chyby, ale na světový poměry jsou ještě ta lepší možnost a radši budu ve sféře vlivu nějakýho amíka než Putina.
Nejsou žádná lepší možnost, jsou naprosto stejní jako rusáci. Ani jednomu na nás nezáleží, jsme lehce odepsatelná položka. Už to několikrát potvrdili. Stačí na vzpomenout na 1948, to myslím ještě sověti neměli jadernou zbraň a přesto nás hodili přes palubu. V 68 se jich sověti před invazí zeptali na to co udělají a výsledek znáš...
Nádherná ukázka českýho přizdisráčství...

Oni nás hodili přes palubu, oni nám nepomohli, oni za nás neposlali umírat vlastní vojáky... Můžeš mi říct, proč by mělo NATO v 68. roce vstoupit do války kvůli jedné ze zemí nepřátelského východního bloku, která se navíc invazi ostatních "bratrských" zemí vůbec aktivně nebránila? Prvotně musíme bojovat za své zájmy sami, jestli nám někdo pomůže, to je jen bonus, nelze to považovat za samozřejmost. Jinak sféry vlivu si mocnosti rozdělily ještě před koncem 2. světový války. Díky tomu, že jsme se Němcům nebránili a nechali se bez boje obsadit, byli jsme v průběhu války dost dlouho považováni za jejich spojence, až existence našich zahraničních jednotek to zlomila a začalo se na nás pohlížet jako okupovanou zemi. ©koda jen, že tehdy naši zahraniční představitelé chtěli zachovat Československo jako celek. Američani by bývali stihli osvobodit celý Čechy a kus Moravy, takže bychom spadli do jejich zóny vlivu. Slováci by si už nějak poradili, stejně mají k Rusům blíž, než my...

Já bych se rád nechal osvobodit těma "pouze pro zisk" bojujícíma Američanama, abych se měl tak "špatně", jako například bývalý západní Německo...

Tam totiž USA "dovezli" svobodu, k nám SSSR totalitní bolšánskej režim...

Jen mimochodem, RBR - když je Rusko a USA úplně stejný - ve který z těchto dvou zemí bys raději žil jako prostý občan, pokud by sis musel vybrat? Já raději v USA. Mám známý, co už jsou tam spoustu let a domů se jim moc nechce, žije se jim tam dobře. A taky vypráví o Češích, co tam přijeli za vidinou snadnýho života a když zjistili, že i tam se musí snažit, aby se měli dobře, tak akorát chlastají a dělají bordel, než je tam odsaď vykopnou a oni se vrátí do ČR s hubou plnou keců, jak je to v USA hrozný...

Do Ruska dneska taky jezdí dost známých na montáže vydělávat prachy. Ale neznám nikoho, kdo by tam chtěl žít jako prostý občan, prej zlatý Čechy

...svet policajta nepotrebuje...
Ale potřebuje... Existuje sice jistá OSN, ale s jejich rezolucema si každej slušně vyzbrojenej agresor se vztyčeným prostředníkem vytře prd*l. Mírové sbory OSN se pak krčí v území nikoho a rezignovaně přihlížejí, jak si to spolu zúčastněné strany rozdávají. Situace se ale výrazně mění, když je ona rezoluce podpořena vojenskou hrozbou USA

Netvrdím, že USA tuhle "práci" dělají dokonale, ale málokdo je v dnešním světě ochoten někomu vojensky pomoct, přeba i ze zištných důvodů.