ghekon píše:...Ne, s judem se vazne nikdy nikomu neubranite a budu to prohlasovat do roztrhani tela

Ale ghekone, nemůžeš to takhle zobecňovat...

Co se týče šikany - vždycky se najdou agresivní idioti, který si na ostatních musí dokazovat, že mají navrch... A s jídlem roste chuť, že? Když si to pak chtějí dokázat na tobě, musíš si to většinou vybojovat sám, protože ti až na naprostý výjimky nikdo nepomůže. Lidi jsou totiž ve většině případů zbabělý stádovitý ovce, který ti nejen nepomůžou, ale v případě tvé porážky a následný šikany se ještě přidají k silnějšímu - vysmějí se ti a "kopnou" si do tebe, aby zalichotili vítězi, "nakrmili" ho svým obdivem, jak je mocný a neměli tak s ním sami problémy...

Na tomhle principu pak vznikají oni třídní otloukánci, jako jsi byl dříve ty... Jinak ono "ubránění se judem" šikaně závisí i na ostatních faktorech, například jak dlouho to judo děláš a jak seš v něm dobrej, jak seš na tom fyzicky (síla, váha) a taky hlavně to, jak seš silnej psychicky

Já měl do cca sedmnácti let zkušenosti jenom z juda a jiu-jitsu na jeho bázi. Vždycky jsem byl mírumilovnej dobrák, takže jsem rvačky nikdy nevyhledával a nevyprovokovával. Přesto jsem jich ve školních letech zažil dost - a nikdy neprohrál...

Postupně jsem "pomohl" několika vyhlášeným rváčům z okolních tříd i vyšších ročníků identifikovat jejich místo v potravinovém řetězci ve vztahu k mé osobě a rázem byl klid, už mě nikdo neotravoval...

Akorát při přestupu na jinou školu si člověk musel "vyjasnit" pozici znova, ale dopadlo to stejně. A co se týče role juda - dost lidí jsem sestřelil "blbou" sasankou tak, že si sami rozbili držku o zem a ani jsem je nemusel dorazit...

Jinak nejhorší šikana bývala na vojně, ale i tam se to dalo zvládnout... Když jsem se vrátil z P© na útvar, chtěli se mi někteří jedinci trochu věnovat, abych poznal, kdo je na rotě pánem... Ale stačilo mi večer odchytit na WC jednoho klíčovýho jedince a vést s ním "osobní pohovor" - a přestal jsem pro takzvaný mazáky existovat, ukájeli se na méně problémových obětech... Teda až na jednoho, kterej to ne a ne pochopit... Toho jsem pak musel sejmout před ostatníma a zesměšnit tak, že se dokonale odvařil... Když pak šli "starý" do civilu, byli jejich poslední noc na vojně vožralí jak prasata, spoustu toho rozmlátili a dělali takovej bordel, že prakticky nikdo nespal a někteří se klepali strachy... Vytahovali vojáčky z postelí, házeli do sprchy, mokrý posypávali moukou a jiný kratochvíle... Dévéťák byl zalezlej ve svý kukani a dělal že tam není...

No a já se v tomhle bordelu klidně procházel po rotě a nikdo z nich na mě nevztáhnul ruku. Je to prostě o tom, na jakou pozici v potravinovým řetězci se zařadíš. A když seš malej, slabej a nemáš na to zvládnout to fyzicky, musíš si poradit jinak - oni pak sice ví, že je nesežereš, ale nejseš pro ně jedlej...
PS: Abys mě nepovažoval za jednu vlaštovku, co jaro nedělá - až bude luen na netu, můžeš se ho taky zeptat, jestli měl v mládí problém se ubránit judem...