Nizke postoje

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Nizke postoje

Příspěvekod Miro » čtv 12. srp, 2004 10:21

...
Naposledy upravil Miro dne ned 21. pro, 2008 16:22, celkově upraveno 1
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 12. srp, 2004 11:04

Možno by patrilo ešte ujasniť či nízke postoje preferujú v zostavách alebo aj v boji.

Pat
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Nizke postoje

Příspěvekod Anonymní » čtv 12. srp, 2004 11:09

Miro píše:Priatel prisiel s dobrou otazkou - vsetky skoly (alebo aspon vacsina) tradicnych cinskych bojovych umeni preferuju nizke postoje. Preco?

Miro

Ty máš priaťela? Gratulujem :lol: možná proto ty nízké postoje ala naprc..nej kačer :D :lol: :D :lol:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Nizke postoje

Příspěvekod Anonymní » čtv 12. srp, 2004 11:22

Miro píše:Priatel prisiel s dobrou otazkou - vsetky skoly (alebo aspon vacsina) tradicnych cinskych bojovych umeni preferuju nizke postoje. Preco?

Miro

No spíš bych čekal vysvětlení od Tebe. :wink: Díky předem
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » čtv 12. srp, 2004 11:51

...
Naposledy upravil Miro dne ned 21. pro, 2008 16:24, celkově upraveno 1
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 12. srp, 2004 12:05

No pri cvičení zostavy to môže posilniť a zlepšiť stabilitu postoja, čo ma za následok zlepšenie bojových schopností.

V boji by som isto v nejakých príliš nízkych postojoch nestál - je to síce stabilné, ale málo mobilné.

Pat
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 12. srp, 2004 12:05

No pri cvičení zostavy to môže posilniť a zlepšiť stabilitu postoja, čo ma za následok zlepšenie bojových schopností.

V boji by som isto v nejakých príliš nízkych postojoch nestál - je to síce stabilné, ale málo mobilné.

Pat
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 12. srp, 2004 12:09

:D

No to je právě to. Až do tvého článku o degradaci Yang stylu, jsem neslyšel k tomuto tematu nic smysluplneho.... A až do nedávna jsem si tak pěkně žil v představě, že je to a) z tréningových důvodů pro utužení těla b) frajeřinka k machrování

a teď se prosím na mě nesesypejte :)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dong_wu » pát 13. srp, 2004 8:24

Podle me jde o to mit teziste niz nez souper.
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dong_wu » pát 13. srp, 2004 8:28

Samozrejme je to pri cviceni dobry na posileni nohou. Taky ma uder vetsi silu, kdyz se clovek poradne opre o zem atd. Ale primarni vyhodu bych videl v prvnim bode. :?:
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod MaJ » pát 13. srp, 2004 8:51

..
Naposledy upravil MaJ dne pát 10. srp, 2007 17:01, celkově upraveno 1
MaJ
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pm » ned 15. srp, 2004 18:08

未練拳,先學紮馬,未練功,先學跌打
Naposledy upravil pm dne ned 15. srp, 2004 19:16, celkově upraveno 1
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod severin » ned 15. srp, 2004 18:45

Na taekwondo soustredeni pred nekolika lety jsme meli v tabore na pobytu jednoho kluka co delal hunggar kungfu u velmi znameho ceskeho ucitele.Porad nas velmi vehementne presvedcoval o max ucinnosti sveho nizkeho postoje.Jedna nase hezka divka ho nekolikrat ladne,ale velice presvedcive /pokazde polibil matku zem/ vyvedla z omylu.
Jeden muj kamarad cvicil shotokan karate a v jeho skole se prakticky neustale plazili v nizkem postoji a byli prevedcovani,aby to pouzivali i pri boji.Kamarad to porad nechapal,protoze Mr.Nakayama a jini v knizkach predvadeli neco uplne jineho.
Pokud je to mineno,jako posilovani nohou,tak to plne chapu.Pokud v tom chce nekdo bojovat,tak musi vedet jak,ale jeste jsem nevidel ten spravny priklad.
severin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod petrkad » pon 16. srp, 2004 9:29

Moje zkušenost je, že cvičení v nízkých postojích vede (při pravidelným cvičení) k nalezení efektivity pohybu, stejně jako stání v postojích nebo rozfázování pohybů obsažené přímo v sestavě. I když např. Wu (Yuxiang)Taiji cvičí (podle toho co jsem viděl) pořád vysoko a přitom se zdá, že jim to taky funguje, asi to doháněj tím, že maj to cvičení v dlouhý formě takový nejrozfázovanější.
Při sparingu mně nejvíc vyhovuje, když se pohybuju maximálně přirozeně, asi tak jak normálně chodím při dodržení principů a návyků získaných při stání, formě, přetlačování a dalších cvičeních.

PK
petrkad
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Miro » pon 16. srp, 2004 10:17

...
Naposledy upravil Miro dne ned 21. pro, 2008 16:25, celkově upraveno 1
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » pon 16. srp, 2004 10:38

...
Naposledy upravil Miro dne ned 21. pro, 2008 16:26, celkově upraveno 1
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pon 16. srp, 2004 13:12

severin: a?

Miro: diky za opravu, psal jsem to z hlavy, a moje cinstina je, priznavam, bidna, ba neexistujici.

jinak co se tyce postoji, v HG jinymi slovy v zasade totez:

- "vnejsi" kondice, fyzicka, sila
- "vnitrni" kondice a sila - at se jiz tomu rika (v jiznich stylech, kant.) jaat ma nebo (ve "vnitrnich" stylech, mand.) zhan zhuang, je to o "akumulaci" "vnitrni sily" (jak rikaval jeden z mych ucitelu, prat se bouchat je utraceni, stani je sporeni)
- sila v technikach (udery, bloky, tlaceni; muj sifu vzdycky rika, posad se na zidli a zkus si par uderu, ted si zvedni nohy a zkus znovu par uderu; anebo - kdyz tlacis auto, jak stojis?): sila vznika k nohou, pridava se pas, telo, rotace ruky a baac.
- stabilita (postoje = idealni "protizapasnicka" technika)
- defensivni vyznam (vzdy a vsude kryty rozkrok, dobra pozice nohou proti okopavani, podmetum atd.)
- zdravotni vyznam (drive sekundarni): TCM pravi - "starnuti cloveka zacina od nohou". memu sigungovi je 94, a krome toho, ze pravidelne cvici, mu v chuzi smer restaurace malokdo staci;-)
- trenink vule (a c oje pak v pripadnem boji dulezitejsi?), za starych dob i zkouseni noveho zaka

jinak v jiznich stylech se postojum rika "ma" (dosl. "kun" - sei ping ma, diu geuk ma, ji ng ma, leui ji ma... ), a kun nestoji porad ve staji, ale kluse, cvala, bezi, jinymi slovy postoje a prace nohou (bou faat) jsou dve stranky teze mince - nekdy potrebuje byt clovek velmi stabilni (nizke teziste, siroka zakladna), nekdy zase velmi pohyblivy, mobilni (teziste vysoko, uzsi postoj) - boj v HG nevypada jako plazeni v gf filmech.

sakra, nakonec jsem napsal teoreticke pojednani, kteremu jsem se chtel vyhnout, budiz, kdo to chce predvest prakticky, at prijde k nam do skoly. jeden muj zak to vzal jako vyzvu a uz neco na toto zajimave a casto spatne chapane tema napsal, zkusime to nejak dotahnout do konce a hodime to na nase stranky nebo sem jako clanek.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Virgee » pon 16. srp, 2004 15:56

Já osobně dělám Ving Tsun a tam nízké postoje nejsou ani ve formách ani jinde. Využití nízkých postojů (já osobně používám jen ma pu, postoj jezdce na koni) vidím jako velice dobrý prostředek k posílení nohou a tím získání stability, ale také výdrže. VT se obvykle pojí s tréninkem escrimy, kde je postoj nízký a opravdu pozoruji veliké zlepšení VT vysokého postoje při tréninku postoje nízkého.
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod tensho » pon 16. srp, 2004 17:46

Dělám okinawské karate, kde nízké postoje nepoužíváme z důvodu
a) nepraktičnosti v boji
b) zbytečně trpí klouby
Nicméně některé kata obsahují nízké postoje - obzvláště Seienchin. Který se odehrává skoro celý v shiko-dachi. Ale důvod je především v bunkai. Realita boje je samozřejmě vždy trochu jiná.
tensho
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod rorysek » úte 17. srp, 2004 7:06

.... názor mého kámoše (cca 10 let karate) k nízkým postojům je zhruba ten, že "pokud se naučíš dobře a rychle hýbat v nízkých postojích, tak v reálných soubojích jsi ještě mnohem rychlejší"
rorysek
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně