Moderátor: Makoto
fakt píše:RBR píše: Sjednocené arabi nemohl v poli porazit, na to neměl sil. Tam zbývalo jen počkat až Saladin zemře a využít příležitosti, až se dědicové začnou rvát mezi sebou.
RBR
Tohle je dobrá strategie. Ale zkus to vydržet, když chceš teď a tady a ne až na onom.
fakt píše:Cudles+Ingwe
Napište už něco k tématu. Je mi jedno z jakého zdroje.
Co třeba logika pozemní pouti císaře Fridricha. Nebylo to moc daleko na přesun tolika lidí po vlastní ose?
hellas píše:Nj, taky on chudák Guy nebyl moc silnej král a neměl poslechnout templáře, nevím, co sledovali tou "taktikou" u Hattínu
RBR píše:hellas píše:Nj, taky on chudák Guy nebyl moc silnej král a neměl poslechnout templáře, nevím, co sledovali tou "taktikou" u Hattínu
Oni pouze chtěli vyřešit vše silovou cestou, v jedné bitvě. Risk je zisk. Bohužel nedosahovali Saladinových taktických a operačních dovedností. Prostě je měl přečtené. Mistr je mistr. Dostal je přesně tam kam potřeboval.
RBR
cudles píše:Ingwe, dej si facku, a minimalne tak triTo co pises je v podstate jasny a o tom nebyla rec, a pramen za knihu jsem neoznacil, co to tady zkousis?Nebo jen neumis cist?
Napsal jsem ze jako pramen nam muzu poslouit i odborna literatura
A jeste jedna vec Ingwe....studuj, studuj, ono te tohle tlachani zachvili prejde, na zacatku je akzdej filozof
cudles píše:Fakt:Neni zac, nic proti, ale sam tu nic nepises, jen davaz dotazy a cekas na odpovedi, a v tu chvili kdyz mi jeste napises abych napsal neco k tematu...ono je asi jednodussi psat na forum a cekat na odpovedi nez si nejakou tu knizku k tematu najit a cist..a ver mi ze odpovedi na ty tve dotazy bys v nich nasel..
fakt píše:Často se hovoří o kladném přínosu křižáckých tažení ve smyslu prolnutí kultur a předání informací. Helénská kultura, věda aj přežívala a rozvíjela se mj díky arabskému světu. Máte někdo info o konkrétních případech zmíněného přenosu?
Jazyk
Písmo
Filosofie
Technika
Je znám případ kdy Jan Hus zakazoval při svých kázáních nošení podprsenek jako vynálezu nevěřících.
hellas píše:Nezapomínejme, že tam bylo druhý křídlo, který odmítalo nesmyslnej přesun od pramenů. Těžko říct, co v tom bylo.. Zkušeností měli určitě dost.
RBR píše:hellas píše:Nezapomínejme, že tam bylo druhý křídlo, který odmítalo nesmyslnej přesun od pramenů. Těžko říct, co v tom bylo.. Zkušeností měli určitě dost.
Tady je popsána celá bitva i důvody proč Guy táhnul k Hattímu. Je až neuvěřitelné, že celou akci vyprovokovala celkem pochopitená porážka 200 řádových rytířů, kteří se rozhodli napadnout 8000 arabských jezdců. Uražená johanitská a templářská ješitnost způsobila pád jeruzalémského království.
http://www.valka.cz/newdesign/v900/clanek_11432.html
RBR
PS: docela jsem překvapen jak se film Království nebeské držel historických pramenů. Myslel jsem, že si vymýšleli podstatně více.
hellas píše:A království nebeský je hroznej blábol, historických pramenů se drželi drápkem
ingwe píše:TongPo: fakt si myslíš že úzká skupina panovníků a mocnářů "věděla jak je to doopravdy"? na základě čeho tak soudíš? co jsem já četl, tak právě ti nejvyšší patřili často mezi nejzapálenější náboženské fanatiky. asi by to chtělo definovat pojem "jak je to doopravdy". já mu moc nerozumíma že kněží strašili bohem lidi? dá se to takhle zobecňovat? určitě se takoví našli, ale kdo může posoudit jak to doopravdy bylo? kněží strašili lidi, biskupové strašili kněží, metropolitové strašili biskupy, a papež byl jedinej v realitě a "věděl jak to je"? IMHO dost odvážná teorie
Zpět na západní bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků