V pohodě, vždyť já nereagoval nijak naštvaně

Moderátor: Makoto
F4ust píše:PM: ad "zdraví v kung-fu" - samozřejmě jsem nemluvil obecně (konkrétně jsem si zničil kolena na "zlém moderním závodním wushu" u Qin Mingtanga, který si je velmi pravděpodobně zničil sám kdysi stejným způsobem jako já, takže o tom, že bych něco dělal z jeho pohledu "špatně", nemůže být řeč:D), generalizuješ tu ty:lol: Brát si za vzorek boxerů špičku profesionálních bijců, kteří mají deset let v kuse čtyři pět profesionálních zápasů do měsíce mi nepřijde jako argument, jistě, inkasovat rány do hlavy je asi proti přírodě, ale je to zhruba tak stejně nezdravé, jako skákat v kliku na kloubech v karate nebo hrát profesionálně házenou. Kdo boxuje sám pro sebe si určitě svou míru najde, posilování, vytrvalostní trénink, sparring... nemyslím, že by cokoliv z toho bylo prokazatelně na škodu:)
Marx píše:Problem soucasnyho boxu v Cechach neni ani tak v technice nebo ve stylu ale spise v boxerech samotnych .. tedy lepe receno v lidech jenz se pohybuji na okraji spolecnosti. (taxikari, diskoteky, kurvy, smelina, ukrajinci apod) Samozrejme se to netyka jen boxeru ale take zapasniku, thajskych boxeru apod.... Alespon z toho co vidim kolem sebe za lidi ja!
Smutne na tom je ale to, ze driv tady byl box ktery se netykal jenom okraje spolecnosti...meli jsme takove MISTRY kteri delali vsechno proto aby byli nejlepsi. Jako Frantisek Nekolny ktery ve 30 letech boxoval v Americe a kazdy den trenoval...nikdy nepil alkohol, nikdy nechodil na zabavy!!!!
Nebo Jiri Torma jenz mel za sebou pres 900 boxerskych klani (ano vidite dobre pres 900). A styl jenz pozdeji proslavil Muhamada Aliho, ale vsichni vime ze tohle uz delal Torma!!
Kdy neslo jen o penize a mezi tehdejsi boxery chodili i herci ... jako napriklad Josef Bek. Kdy trener prazskych boxeru byl natolik kulturne vzdelany clovek ze za nim chodili dokonce i herci z narodniho divadla a nejednou si dokonce i Ladislav Pesek nasadil rukavice aby si s nim zaboxoval!
Ale podivej me se i do sveta kde nesmime zapomenout na vynikajiciho Rocky Marciana ... ktery mozna nemel styl ale neskutecny srdce (Jediny boxer jenz neprohral jediny zapas)!!!
Nebo Sugar Ray Robinson ktery mel na konte pres 200 zapasu v profi ringu z toho jen 18 prohral! ...atd
Jak prohlasi v jednom rozhovoru stary trener americkych boxeru z 40 tych let AL Certo "Boxeri kteri za mych casu meli za sebou 100zapasu by dneska byly snadno sampiony. Treba takovej Buddy. Mel 80 zapasu. Kdo ma dneska sakra za sebou 80 zapasu? Nikdo! Giardello jich mel 130.
Pep 240."
Ale i tak jsou i dneska svetle vyjimky...
Jako je Oscar De La Hoya nebo Roy Jones Jr....tyhle lidi vraci boxu zpatky jeho jmeno ...a nakonec Arturo Gatti a Micky Ward o kterch vyse zmineny AL Certo prohlasil:
"Otazka: Jaky nejlepsi zapas jste v posledni dobe videl?
Odpoved:Pred lety jich byl hodne, ale v soucasnosti uz jich tolik neni. Ale muzu rict, ze to byl Gatti-Ward protoze mi pripomneli zapasy z dob meho mladi!!!"
A nam vsem nezbyva nez jen smutne zavidet?!
Gnaag píše:Ještě se vrátím k tomu proč lidi dělají BU a proč pěstovat japonské a čínské tradice.
Začnu u sebe a připojím svůj subjektivní názor: Již nějakou dobu se učím šermu těžkou zbraní po evropském způsobu (historický šerm) u mistra, který klade důraz na to, abychom věděli proč a jak se ten který prvek(šermířský) provádí, jaký má význam, jaký má důsledky, kdy ho nejlépe použít a co se stane když v něm uděláme tu kterou chybu(když ji uděláme), prostě veškerá teorie(ale to neznamená, že zanedbáváme praxi!). Prostě jsem tím chtěl říci, že trénink je z mého pohledu velice kvalitní (jsme jenom 4 žáci) takže si k tomu mohu pěstovat vztah.
Již před začátkem mého učení jsem si pořídil meč (proč, to nebudu rozebírat). Pak mě napadlo, že když jen tak visí na stěně je ho škoda. ®e bych se ho mohl naučit používat. Pak jsem se kontaktoval s mistrem a těšil se na to, že se budu učit bojovat s mečem. Výcvik probíhal v jedné tělocvičně kterou jsme si dělili i s jinými spolky BU (box, kikbox,karate,Viet-vo-dao,Muai thai, atd). Ze začátku bylo všechno v pohodě, normálu. Těšil jsem se z pocitu, že se učím šermovat. Ale! Po nějaké době jsem si začínal všímat i ostatních. Teď nemyslím kikboxerů, boxerů, ale těch co pěstují asijské bojové sporty... A najednou, snad bych to sám do sebe neřek, jsem si postupně začínal uvědomovat co jsem a odkud jsem (ale pořádně uvědomovat!). ®e pocházím z Evropy, z českých zemí kde žili moji otcové a dědové, za kterou(a za nás!!(děti)) prolévali mnohokrát svoji krev!! ®e máme vlastní (Evropská BU,šerm) který, je také starobylý a na vysoké úrovni, za který se nemusím a nechci stydět! Který když praktikuji tak cítím že, pokračuji ve starobylé tradici a uctívám památku svých předků! (a teď tímto pls. opravdu nechci někoho urazit . nehledejte v tom objektivitu, ale prosím jenom a pouze subjektivitu) Jako na ně (naše tradice,předkové) někteří zapomínají a další, řekl bych, doslova plivou!!Mám na mysli takové(Evropany, Čechy) co nastupují na asijská BU aniž by si uvědomili, že mají vlastní BU, spjaté se svou vlastní kulturou!! A tím za každého z nich toto umění-a ti co je vytvářeli(vlastní předkové!!) upadá v zapomnění. Zatímco to BU co sem bylo importováno zde na úkor našich tradičních BU parazituje.(zoufalství). Ale nejvíc mě dokážou nasrat ti co mě připadají jako číňaňi/japonci s ,,pouze" evropským původem. Skoro mě připadá, že ignorují svoje kořeny a obdivují pouze asijskou kulturu(jako že na ní co obdivovat je
). Kdyby si ale aspoň asijaty brali za příklad v tom, že oni uctívají asijské tradice-které jsou ale jejich vlastní!! Myslím si že naše BU zasluhují více úcty!(zoufalství). Stavy zuřivosti
u mě nastávají když je vidím producírovat se v těch(promiňte mi ten výraz) asijských pyžamech!!
!! Jenom se ptám co se jim v tu chvíli honí hlavou. V tomto a v obdivování asiatu, kteří si váži !!vlastních!! (asijských) BU a s pílí se v nich cvičí, nacházím svoji motivaci k tréninku. Při veliké neschopnosti trénuji alespoň 1 hodinu denně(s těžkým 2kg jednoručním vikingským mečem) a při maximální motivaci(často po tom když cosi zhlednu v telce
, nebo když něco kolem sebe vidím) mě energie stačí od 18:00 až do půlnoci.
Uff... Tak tě´d jsem to konečně všechno ze sebe dostal..
Jamamba píše:Problém je v tom, že boxeři rozhodně víc trénujou než ostatní cvičenci BU, který většinou pro svou nenažranost po mnoha smrtících technikách neumí ani jednu pořádně!
Kdežto Boxer trénuje pohyb, fyzičku a techniku BOXU, tedy především boxuje a má kontakt se soupeřem!
Anonymní píše:ahoj,
citam vase clanky a chcem sa spytat..
preco vsetci uvazuju o sile uderu bez vztahu udierajuci a zasiahnuty objekt,super v protipohybe???
Zpět na západní bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků