OKINAWSKÉ KARATE-DÓ

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod choze » pon 30. bře, 2009 15:55

wakaki píše:Jméno je správně, ale ty zase pochop mě, že nemám sebemenší důvod zjišťovat, proč to tak je. Meitkou Yagi byl opravdu mistr, čili nemám jediný důvod. Pokud bychom zabředli do vnitřní debaty, pak by mohly zaznít otázky typu, proč cvičím Gojyu ryu a ne styly jižního Kung fu, odkud má Gojyu ryu základy, které přinesly mistři Higashioona a Miyagi..Tvé dotazy chápu a se snaž pochopit mě..Všechno je o chápání a pochybování, vyhněme se těm negativním směrům a bude lépe...Na vaše stránky jsem koukal, naše ještě nejsou hotové, webmaster tam dodělává poustu informací, takže později bude všechni tam..jsou teprve dnes spuštěné.

Ono je dobre zistovat odkial veci su, lebo ti to velakrat napriklad vysvetli preco sa nieco cvici ako sa cvici. Korene su dolezite. Historia je dolezita. Nasiel by som pre to vela prikladov...
Skoda, ze chapes moje otazky negativne, ja ich tak nemyslim, jednoducho sa pytam, lebo sa o to zaujimam.
Mna vzdy potesi, ked niekto prejavi zaujem o to co robim...
choze
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wakaki » pon 30. bře, 2009 16:01

Počkej, počkej, nebylo to myšleno na tebe, ale všeobecně...nic ve zlém...Kořeny jsou velmi důležité, ale já myslím, že v našem případě je kladen větší důraz na karate a poté kobudo, také je vyučováno speciálně až po dosáhnutí určité úrovně technik..Důvod zajisté znáš.
wakaki
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod wakaki » pon 30. bře, 2009 16:04

:lol: :lol: :lol:
wakaki
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod choze » pon 30. bře, 2009 19:22

wakaki píše:Počkej, počkej, nebylo to myšleno na tebe, ale všeobecně...nic ve zlém...Kořeny jsou velmi důležité, ale já myslím, že v našem případě je kladen větší důraz na karate a poté kobudo, také je vyučováno speciálně až po dosáhnutí určité úrovně technik..Důvod zajisté znáš.

opat jeden zo stereotypov.nie je ziaden dovod cakat s cvicenim kobudo az po dosiahnuti urcitej urovne v karate. da sa tomu venovat bez najmensich problemov od sameho zaciatku. vyborne sa to doplna...
choze
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wakaki » úte 31. bře, 2009 16:29

Tohle není stereotyp, tohle je fakt, těžko učit někoho pohyb s bo, či jnou zbraní, když neumí ani stát..ani se pohybovat...vždy se jedná o základ, bez základu dům nikdy nepostavíš a když ano, spadne ti...neříkám, že první je karate, bavím se o postojích, technikách.Zkus to dát do kombinace a máš zprávu, která je výše...Koukám, že musím psát vše dopodrobna....takže ještě jednou, základní techniky a pak můžeš cvičit cokoliv, pokud ti chybí, nemůžeš jít dále..
wakaki
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod patrik » úte 31. bře, 2009 16:46

wakaki píše:Tohle není stereotyp, tohle je fakt, těžko učit někoho pohyb s bo, či jnou zbraní, když neumí ani stát..ani se pohybovat...vždy se jedná o základ, bez základu dům nikdy nepostavíš a když ano, spadne ti...(...)

Mno myslím, že základy s bó se dají cvičit jako základy s bó, i.e. nemyslím, že by bylo nutné cvičit nějaké jiné bojové umění proto, abych mohl cvičit s holí. Nicméně, jak se zdá, Vaše disciplína, tedy tato forma bódžucu je závislá na nějaké konkrétní formě karate.

Jen úvaha, nic proti ničemu :)

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wakaki » úte 31. bře, 2009 16:58

Není závislá na žádné formě.
wakaki
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod patrik » úte 31. bře, 2009 17:03

wakaki píše:Není závislá na žádné formě.

Potom tedy nechápu, proč je nutné cvičit předtím karate k získání základů nutných pro bódžucu. Nehodnotím to, jen mi to nedává smysl. Myslím to vysvětlení. Ale nemusím rozumět všemu, takže netřeba odpovídat za každou cenu ;)

Hezký zbytek večera.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wakaki » úte 31. bře, 2009 17:05

Proč to překrucujete, neřekl jsem nikdy, že je nutné cvičit karate a pak bo, či cokoliv jiného, jen mi přijde vcelku logické, že se člověk musí naučit plynule pohybovat a pak může zvládat ostatní. Lidé, když se učí chodit, tak také hned neběhají, toť vše..Mimo jiné jsem navštivil několik učitelů přímo s Bo na Okinawě i v Japonsku a je zde diametrální rozdíl ve výuce a pojetí Bo. Chápu rozdíly škol, ale vždy je základ základní postoj a to s Bo, či bez něj..Je jen na učiteli, jak to podá žákovi. Nikde není psáno, že je to přesně tak a tak...Pokud se kdokoliv věnuje jen cvičení kobudo, stejně se musí naučit postoje a pohyb..stejně tak je to i v karate..Tyto dvě věci se samozřejmě vzájemně výborně doplňují, ale za chvíli se zde najde chytrák, který začne tvrdit, že máme dělat buď jen karate a nebo kobudo..njn, Čecha poznáš všude..
wakaki
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod wakaki » úte 31. bře, 2009 17:08

Ty vado, vždyť to říkám, kde je tady stať o tom, že musí člověk první cvičit karate??? Já to četl zpátky několikrát a nic jsem nenašel...jen jsem řekl, že je to jednodušší, toť vše a na tom si trvám.
wakaki
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod patrik » úte 31. bře, 2009 17:11

Pardon, že to tak chápu z kontextu, ale padlo tady:

...karate a poté kobudo, také je vyučováno speciálně až po dosáhnutí určité úrovně technik..Důvod zajisté znáš.

a potom upřesnění

těžko učit někoho pohyb s bo, či jnou zbraní, když neumí ani stát..ani se pohybovat.

Ale jak už jsem napsal. Nemusím chápat všechno.
Hoď to za hlavu.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wakaki » úte 31. bře, 2009 17:17

Chápeš dobře a bez problému, jen jde o úhel pohledu na věc...víš jak to je...někdo učí házet vrchem a někdo spodem, ale výsledek je stejný, jen se najdou lidé, kteří začnou kritizovat to a druzí zase ono..Co je důležité?? ®e lidé chtějí cvičit..ty máš výuku tak a druhý tak, oboje je věcí srdce.
wakaki
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pucmaz » stř 01. dub, 2009 7:10

On totiz nejvetsi problem spociva predevsim v samotnem michani zbrani do gojuryu kata...
Vsechny kata se cvici za nejakym ucelem, vsechny(!) pohyby v kata maji svuj ucel a slouzi jistym cilum. V kata je spousta mist, kde se ruce otviraji a zaviraji, podle toho se i dycha, ruzne se zatina bricho, boky, zpevnuji se ruzne casti tela (i treba shuto a haito) atd. Nehlede na to, ze je v kata hromada symboliky odkazujici na skryte techniky, ktere se pak cvici pridanim do one kata, pripadne samostatne.
Jakmile vezmete do ruky treba sai, hromada principu a technik nepujde provest a z cele kata se stane neco, co tu kata jen zdanlive pripomina, ale ve skutecnosti je to neco jineho. Ve ryukyu kobudo je spousta kata vytvorenych primo pro sai a ja nevidim duvod proc tyhle kata necvicit...
Ono je nekdy lepsi se zajmat o historii (a pokud mozno z vice zdroju, mit moznost porovnat vice uhlu pohledu). Jiste vam vas ucitel vysvetlil, proc Miyagi Chojun vytvoril k jiz existujicim 8mi kaishugata jeste dve dalsi, tedy kata gekisai? Za jakym ucelem, jaky tyto dve kata plni smysl... no a kdyz do tetchto kata primontujete sai, cely tento jejich ucel zmizi...
Pokud by bylo mozne cvicit goju kata se sai, nevidim duvod proc je necvict treba i s mecem, ale taky s cimkoliv jinym, treba halapartnou nebo remdihem, co ja vim...

Doufam, ze se nezacnete zase rozcilovat. Jen velmi zridka narazim na cloveka, ktery muze fundovane mluvit o okinawskem gojuryu a uplne nejradsi bych byl, kdybyste mi treba vecne vysvetlil proc je pouziti zbrani v kata mozne. Muzeme myslim diskutovat i bez reci o "cechackovstvi"...
Muj ucitel je jeden ze dvou lidi na svete, kteri maji 10.dan primo od Miyagi Anichi (jak jiste vite jediny uchideshi Miyagi Chojuna), byl jsem na Okinawe a mluvil s p. Miyagi uz ani nevim kolikrat... a stejne mam tendence brat jejich vyklad s rezervou a pokladat je za bachorky (nebo proste buyuuden) az do doby, nez se vetsinou bolestive sam na vlastni kuzi presvedcim. Ani nahodou by me nenapadlo nezajimat se o pozadi celeho karate, neptat se a prejimat slepe vsechno co je mi ukazano, to zavani az skoro sektou (nezamenujte to prosim s nedostatkem respektu k memu uciteli, to je neco jineho). A jestli je to znak "cesstvi", tak budiz, jsem Cech a do smrti budu.
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Stomik » stř 01. dub, 2009 9:56

Jsem udiven, jsem udiven na tím, jak malý může být člověk. Nikdy jsem se nechtěl do podobných konverzací zapojovat, ale toto nenechá chladným nikoho, kdo o karate z Okinawy něco ví. Vážený autore Jane Čechu. Myslím, že jsem dost vzdělán a o karate toho vím více, než mnozí zdejší pisálkové a mimo to jsem žil a pracoval 15 let na Okinawě a vaše slova o karate jsou plná arogance a záměrné popudlivosti. Hovoříte zde jako fundovaný mistr, napadáte vámi překroucená slova a vkládáte slova do úst člověku, který je nikdy nevyřknul, ale to jste zajisté pochiopil, poněvažd vám to p. ©imek již několikráte psal, pokud ne, pak vám to sděluji já. K první polovině poslední článku se vůbec vyjadřovat nebudu, pouze se postarám o to, aby toto váš mistr věděl, poněvadž takovou hloupost a arogannic nemůže napsat člověk, který o karate něco ví. Hodnotíte se poměrně velmi vysoko, když si dovolíte porovnávat a hodonotit věci starých mistrů a radit druhým, jak se mají zachovat. K druhé části článku p. Čech, vaše znalosti karate jsou zajisté na nejvyšší úrovni všech lidí z Čech ( vycházím z vašich příspěvků), poněvadž vaše psané slovo o tom jasně hovoří, alespoň si to myslíte, ale máte poměrně veliké mezery ve vašem výkladu historie karate a žácích Chojuna Miyagiho a o všem, co po válce probíhalo, co probíhalo do smrti mistra Miyagiho a jak vše bylo po smrti mistra. Nemíním zde vypisovat historii, protože vidím, že i někteří lidé zde o ní vědí mnohem více, než vy a za to děkuji bohu. Vážený pane, cvičte si vaše Okinawské karate v Japonsku a nechte druhé lidi cvičit jejich styl tak, jak jej cvičili generace před nimi. vaše pohrdání a arogance je zde pro zamyšlení a myslím si, že takoví lidé jako vy, by měli přemýšlet o sebeúctě a pokoře k dávným mistrům a ne zde znevažovat jejich dílo a cvičení. pokud byste chtěl osobní návštěvu, prosím. Jsem v hotelu Taira v Naha na Okinawě. Pana ©imka osobně neznám a nikdy jsem jej neviděl, ale pokud jsem osloven lidmi z ČR, abych se fundovaně vyjádřil k nějakému problému, velmi rád tak učiním a to hlavně proto, abych zamezil šíření nesmylů a lží takovým lidem, jako jste vy. Ostatním se omlouvám za toto psaní, ale jak bylo uvedeno v začátku fóra, zde byl požadavek na klid a mír, což hovoří za vše. Jiří Falcký
Stomik
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Stomik » stř 01. dub, 2009 9:56

Ještě jednou se omlouvám, že jsem se tal dlouze rozepsal, ale nešlo to jinak.
Stomik
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Stomik » stř 01. dub, 2009 10:07

Vám pane ©imku mohu doporučit jen jednu věc, vyhněte se prosím takovým pisálkům a kritikům tak, jak to zde probíhá. Pokud cvičíte Meibukan p . Yagiho, cvičte jej tak, jak se cvičit má. Vidíte sám, že zde je rád každý rádcem a kritikem. Nicméně na lidskou hloupost a aroganci narazíte úpně všude, včetně Okinawy.
Stomik
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pucmaz » stř 01. dub, 2009 10:50

Nejsem si vedom toho, ze bych snad psal nejake lzi. Ptam se na konkretni otazky a jedine co chci jsou konkretni odpovedi. O nic jineho tady nejde a netyka se to jen tohoto vlakna.
Nicmene jste nenapsal vubec nic konkretniho a ja vlastne nemam ani na co reagovat. Jsou nepochybne lide, kteri me shledavaji arogantnim, ale jsou i lide, kteri si to nemysli. Nemam ani trochu v umyslu se zavdecit vsem a nakonec to stejne nejspis ani nejde.
Takze budte tak laskav a napiste mi kde jsem se dopustil nejake fakticke nepresnosti, nebo kde jsem snad dokonce lhal a muzeme se o tom zacit bavit. Vyzval jsem k diskuzi, rad bych se dozvedel o cviceni se zbranemi v ramci gojuryu, zatim je muj postoj odmitavy (a kupodivu je to na zaklade historickych faktu)... Byl bych moc rad, kdybyste se vyjadril prave k te prvni polovine posledniho clanku, to je totiz ta fakticka cast.
Myslim ze vam musi byt jasne, ze nejsem schopen se sebrat a odletet na Okinawu, notabene proto, ze se nejakemu anonymovi nelibi jak pisu. Takze opacne, pokud tolik stojite o prime setkani, poslu vam do SZ svoji presnou adresu a zastavte se. A muzeme pak treba zajit za mym ucitelem, usetri vam to praci s tim "staranim se aby se to dozvedel" :roll:

A kdyz uz jste se tak rozepsal, co se treba predstavit? Kde (tedy u koho) na Okinawe cvicite? Mohl byste svuj pristi prispevek napsat v japonstine, a nebo treba neco do SZ? Omlouvam se, ale jenom bych se moc rad ujistil ze stomik neni wakaki :wink:
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » stř 01. dub, 2009 11:31

pucmaz píše: ... co se treba predstavit? Kde (tedy u koho) na Okinawe cvicite? Mohl byste svuj pristi prispevek napsat v japonstine, a nebo treba neco do SZ? Omlouvam se, ale jenom bych se moc rad ujistil ze stomik neni wakaki :wink:

:lol: :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wakaki » stř 01. dub, 2009 12:03

Mne prosím vynechte, já pána neznám a ani nevím o koho jde. Divím se vaší úvaze. Nemám v zvyku sdílet více nicků.
wakaki
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Angus » stř 01. dub, 2009 12:16

pucmaz píše:..., jsem Cech a do smrti budu.
------------------------------------
Jan Čech

:lol: :lol: :lol:
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně