Trénik doma - kondice, strečing nebo i něco víc?

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Trénik doma - kondice, strečing nebo i něco víc?

Příspěvekod Virgee » čtv 12. srp, 2004 15:31

Tak se tak zamýšlím, jak se dá trénovat doma.

Jak třeba doma posilujete (pokud tedy) ?

A co třeba strečing?

A dá se trénovat doma něco víc pro BU než jen výše zmíněné záležitosti?

Ocenil bych vaše zkušenosti ( nebo i zkušenosti "z doslechu" :-) ), nebo pokud někdo zná nějaké stránky apod.

Díky.

P.S.: Doufám, že se to tu alepoň jednou nezrvhne v debatu "můj styl je lepší než tvůj", jako jinde na fórech.
Ale zdá se, že se k tomu dostaneme od jakéhokoli tématu, takže doufám jen málo. :-(
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » čtv 12. srp, 2004 15:57

Doma můžeš v podstatě trénovat cokoliv z BU - pokud máš dostatek prostoru:
- stínování
- kontrolu správných pohybů v zrcadle
- jakoukoliv techniku (samozřejmě bez kontaktu)
- a pokud máš tolerantní sousedy a uprostřed pokoje pověšenej pytel, tak můžeš cvičit i techniky na něm :)

(já jsem svého času cvičíval v obýváku i s katanou - teda jen některé techniky a jen když byla manželka pryč a děti spaly :) :wink: )

P.S. - myslím, že zde by se to nemělo svézt do roviny :"můj styl je lepší než tvůj, tamta škola je horší než tamta ap."
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Virgee » čtv 12. srp, 2004 16:15

Budu vypadat jako naprostý neznalec ale prosím o detailnější popis (Tvého) stínování - nikdy jsem tímto stylem zatím netrénoval. Díky.
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

.....

Příspěvekod hungga » čtv 12. srp, 2004 16:23

Virgee: Já teď cvičím doma 3x denně - brzy ráno, okolo poledne a odpoledne. Ráno cvičím 30 minut, především statická cvičení jako sei ping ma ("čtvercový postoj"). V poledne cvičím asi 60 minut, především jednoduché techniky jako ping cheui ("přímý úder"), jak stínově, tak i do pytle. Odpoledne cvičím asi 30 minut, především cviky na sílu předloktí (to se těžko specifikuje). Samozřejmě ještě chodím cvičit každý den do kwonu (tělocvičny), většinou tak na 2-3 hodiny. Ze začátku je určitě lepší chodit možná co nejčastěji na "tréninky", ale po čase je lepší spolehnout se v určitých věcech sám na sebe a cvičit je doma. Samozřejmě je důležité nepřestat chodit, protože doma asi moc kvalitních "sparring partnerů" nenajdeš :-). A ještě k tématu, stretching je velmi důležitý, takže ho nikdy nevynechám. Občas, když nemohu usnout, tak vstanu, protáhnu se, zacvičím si 30-60 minut a jdu si zase lehnout. Kdybych se neprotáhnul, tak by mě druhý den bolely namožené svaly a šlachy.

Jiří Kašpar (ČAHGGF)
hungga
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Onion » čtv 12. srp, 2004 17:30

Doma především posiluji: Kliky, zhyby na hrazdě a pod.
Když mám chuť, tak si zastínuji, nebo si procvičím nějaké "sestavy" se zbraní či bez ní.
Musím ale přiznat, že když si chci zacvičit je pro mně nejjednodušší sednout do auta a za deset minut jsem v tělocvičně kde mám všechny pytle, prostor, švihadlo etc.etc.
Čili, když cvičím doma, je to většinou už hodně pozdě v noci a nebo hodně brzo ráno kdy se mi nechce vylézat z baráku a startovat auto :D
stay sharp
www.gunting.cz
Onion
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Cviceni

Příspěvekod Anonymní » čtv 12. srp, 2004 17:57

Teda lidi,ja jen ziram.Ja sem linej sotva udelat par kliku,natoz neco vic.Driv sem se i protahoval,coz sem teda uplne jeste nevypustil,ale uz nejsem nejmaldsi(22:))),takze to s tim cvicenim nemuzu prehanet,ze;)
Bude to znit asi prastene pro vetsinu z vas,ale ja vic casu nad technikama premejslim,nez je vubec cvicim.No a kdyz zjistim,ze to je celkove nesmysl,tak ji zkratka necvicim vubec.Respektive snazim se procvicovat jen cviky prakticke,do nejakych nizkych postoju apod. me uz nikdo nedokope:)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 12. srp, 2004 18:03

Jedina povzbuzujici sila,ktera ma obcas sanci me dohnat k nejake domaci aktivite,co se tedy BU tyce;),jest on:http://home.tiscali.cz/ferdaxxx/Lee.jpg
;)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod severin » pát 13. srp, 2004 9:27

Neni spatny sinawali /machani s klackama/ a porad pridavat vahu.Zacnes s ratanem a koncis zelezem.Prostoru moc nepotrebujes,ale kdyz ti to vylitne z ruky,tak bude sranda.To same je dobre s ostrymi nozi,udrzuje to mysl v koncentraci,a kdyz se spletes,tak bude sranda. :D
Naposledy upravil severin dne pát 13. srp, 2004 9:58, celkově upraveno 1
severin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Onion » pát 13. srp, 2004 9:51

To je pravda, cvičení sinawali, ale i jakékoliv jiné s ostrým nožem v ruce ostří smysly 8) .... Ale občas naostří i končetinu :twisted:
stay sharp
www.gunting.cz
Onion
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

stinovani, cviceni doma

Příspěvekod Anonymní » pát 13. srp, 2004 12:51

pro Virgee: Stinovani == sestavy, popr. boj se "stinovym" oponentem - ktereho si jen predstavujes.

Jinak padl tady nazor pod ktery se taky podepisu, a to ten, ze ze zacatku treba cvicit hodne s ucitelem a pozdeji neskodi cvicit i hodne sam - je vic prostoru pro premysleni nad tim, co vlastne delam. Cloveka pak napada spousta otazek, kterymi lze potrapit ucitele :)

Priznam se, ze ubit nekdy v sobe to line prase je docela problem, ale hodinu denne cvicim sam jako minimum. Idealne rano a vecer. Rano jogu na prohrati a rozhybani tela - hodina uleti jako nic. Vecer to chce vic - hodinu az hodinu a pul na rozhybani a prohrati kloubu, procviceni sestav, procviceni vybranych cviku /pohybu ze sestav dle meho individualniho programu (mesic se denne venuju jednomu cviku, druhy mesic jinemu (napr. sat san choi, rychlost a uvolnenost v krocich). Posilovani nakonec a pak zase sestavy. Kdyz to vyjde tak jak jsem to popsal je to trenink na ne mene nez tri hodiny.

V pripade nedostatku casu cvicim aspon veci na prohrati, strecink a sestavy.

Pokud cvicim pres den s ucitelem (vecer) - tak plati jen ta ranni joga. Po treninku jsem vetsinou mrtvy a jdu si lehnout do sprchy.

Vsechny cviky ktere pouzivam, vychazeji z bojoveho umeni, ktere cvicim, nebo z jogy.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DLD » pát 13. srp, 2004 14:13

Teda sám bojuju s líným prasetem ve mě téměř neustále,zvláště když se mám přinutit cvičit doma,ale to uvolnění po tréninku stojí za to :P
Můj domácí trénink trvá max. hodinu.Na víc bych neměl ani čas,takže jen zírám když se tu píše treba o třech hodinách pravidelného tréninku denně 8O .klobouk dolů.
DLD
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Anonymní » sob 14. srp, 2004 15:06

zajimal by me nazor lidi kolem cinskych bu jako YiWan,PM,pavela,George H,Miro,atd. na to kdy,jak,co,proc,jak casto cvicit,kdy necvicit.jak cvici oni samotni???diky
PS:ze by to melo byt kazdy den uz vim... :D
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Virgee » sob 14. srp, 2004 17:20

Anonymní píše:zajimal by me nazor lidi kolem cinskych bu jako YiWan,PM,pavela,George H,Miro,atd. na to kdy,jak,co,proc,jak casto cvicit,kdy necvicit.jak cvici oni samotni???diky
PS:ze by to melo byt kazdy den uz vim... :D

Ano, taky se přidávám k touze po odpovědi od těchto lidí :-)
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » sob 14. srp, 2004 20:34

...
Naposledy upravil Miro dne ned 21. pro, 2008 20:26, celkově upraveno 1
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Trénik doma - kondice, strečing nebo i něco víc?

Příspěvekod irzounek » ned 15. srp, 2004 9:49

Zdar a silu Virgee !!!
Virgee píše:Tak se tak zamýšlím, jak se dá trénovat doma.
Jak třeba doma posilujete (pokud tedy) ?

Neposiluji nijak jinak nez normalnim cvicenim - nase dlouha tyc, noze, panak, Jibengong (zaklady) + Zhanzhuang. Zabere to (jak kdy) asi 40min po ranu. Snazim se kazdy den, ale jsem uz starsi clovek a tak to nekdy "z technickych duvodu" nejde :-) .
A co třeba strečing?

V ramci naseho Jibengong (zaklady) mame docela slusne strecingove cviceni, takze "ano".
A dá se trénovat doma něco víc pro BU než jen výše zmíněné záležitosti?

Ja osobne "doma" hlavne "studuji" ruzne texty a tak nejak cokoliv okolo gongfu.
Co se tyce "rady" na cviceni doma - necvic doma, chod kazdy den za ucitelem. Kdyz z nejakeho duvodu nemuzes, cvic doma to co normalne cvicis s ucitelem. Pokud na to doma neni misto, cvic to s cim se tam vejdes. Pokud na to doma nemas potrebne pomucky, cvic to k cemu je nepotrebujes :wink: ...
Ja osobne necvicim, kdyz se z nejakeho duvodu necitim dobre. Za ty leta uz vim kdy by to delalo neplechu.
Nasim klukum hlavne vzdycky radim, at si kazdy den daji Jibengong, zbytek pak ve skole.

cest
Ivan Rzounek

Ivan Rzounek's WingChunKuen Research
www.wing-chun.cz
Facebook - https://www.facebook.com/ivanrzounekwingchun
irzounek
mistr diskutér
mistr diskutér

.....

Příspěvekod hungga » ned 15. srp, 2004 11:53

Ještě bych rád dodal, že u mě se cvičení, ať už doma nebo v tělocvičně, pořád mění. Kdyby se neměnilo, byla by to známka toho, že se mé gungfu nevyvíjí a to by bylo špatně. V zásadě se vždy zaměřuji na to, co mě zrovna zajímá, ale jsou období, kdy procvičuji věci, které mi buď hodně nejdou, anebo hodně jdou.

Jiří Kašpar (ČAHGGF)
hungga
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pm » ned 15. srp, 2004 17:58

zdar a silu,

dostal jsem vzkaz, ze je ma odpoved zadana v tomto foru (Virgee, ty ty ty:-), takze tu mas certe kropac:

vse by se dalo sice shrnout strucne:

gei bun gung (ji ben gung) = zaklady, zaklady, zaklady

ale budiz... :

cvicim kazde rano (protoze jsem clovek liny, ktery rad spi, cvicim az od deviti), pokazde to same:

- hei gung (qigong)
- jaat ma (stani, zhan zhuang)
- yau gung (strecink)
- sap ying kyun (dechove cviceni na rozvoj sily celeho tela)
- hung cheui (udery do vzduchu, nekolik desitek az nekolik set, dle nalady)
- kliky na prstech
- (obcas davam i pretlacovani se zdi)

odpo: vetsinou tak ve dve ve tri uz jsem ve skole, pravidelne cvicim buseni do pytle a "fundamentalni" sestavu naseho stylu, gung ji fuk fu kyun - pppooommmaaallluuu, velmi pppooommmaaallluuu, vetsinou jeste fu hok seung ying, sap ying kyun, dlouhe noze, dlouhou tyc a Gwaan dou, pak si jedno z toho vyberu a na tom pracuju.

no, a od pul pate az do deviti ucim/cvicim:-)

jinak ctu stare a nove texty, sleduju vyukovky, prekladam, pisu, premejslim, peru se ve snu (zrovna ze vcerejska na dnesek jsem totalne zpit nejakym hardcore cajem od Yiwana snil o technice jmenem yat ji cheui - primy uder vertikalni pesti, od tri az do sedmi do rana, nekecam, naprosto udesne!-)
Naposledy upravil pm dne ned 15. srp, 2004 21:48, celkově upraveno 1
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod irzounek » ned 15. srp, 2004 21:33

pm píše: ...(zrovna ze vcerejska na dnesek jsem totalne zpit nejakym hardcore cajem od Yiwana snil o technice jmenem yat ji cheui - primy uder vertikalni pesti, od tri az do sedmi do rana, nekecam, naprosto udesne!-)

...uplne normalni trochu starsi Pu Er a pak Fu Deng Cha...nic extra :wink:
(o jakym uderu bys chtel snit po navsteve wing chun skoly :-) )
Ivan Rzounek

Ivan Rzounek's WingChunKuen Research
www.wing-chun.cz
Facebook - https://www.facebook.com/ivanrzounekwingchun
irzounek
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » ned 15. srp, 2004 21:44

jo takhleee, to bylo vsechno naplanovany, Fu Deng Cha, ahaaa, jen pockej, zajici, osmadvacatyho! :twisted:
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Poděkování

Příspěvekod Virgee » pon 16. srp, 2004 15:35

Tak se nám to tu hezky rozjelo a nikam to neuhlo, což mi udělalo velikou radost. Takže děkuji všem za jejich příspěvky a co dodat? Píšte dál a dál a dál, je to bezva.
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně