Moderátor: Picard
To je asi tak na urovni tvrzeni, ze neni treba ucit se kryt udery, protoze staci ustoupit krok dozadu, a borec prasti do prazdna.
Pokud tedy dobre rozumim tomu, cos napsal, tak ten "sparring" proti holi, ktery provozujete kazdy tyden, spociva v tom, ze souper zvedne hul, a ty okamzite vystartujes k nemu a prastis ho gedan barai pres ruku - konec souboje? Inu, taky se da, ale kdyby to bylo tak jednoduche, tak by lidi zbrane vubec nenosili.
RBR píše:To by mě zajímalo co na vodovce děláte. O kus výše máš vysvětleno jak použít gedan-barai proti bo a nepřijít o packy. Popátrej v Brně i po jiných oddílech karate, uvidíš i jiný pohled na cvičení.
jeikob píše:No co my jsme cvičili gedan barai jako obranu proti klasickému mae geri na strední pasmo a to tak preci že do toho kopu vejdeš a vykryješ ho.A muže to být jedna z možností obrany proti tyči ,asi to chce rychlost a načasovaní.
Obrana proti zbrani je asi vždycky na hov... ale když nemáš jinou možnost tak se nejak bránit musíš.
Podle mně jsou techniky v BU neco jako nástroje pro remeslníka ci stetce pro umělce.A zaleží na konkretním clověku jaký si vybere a jak se je naučí ovládat . A karate ,zrovna tak taekwondo ci další tu zasobu tech narádí maji poměrně širokou
RBR píše:Rozumíš tomu blbě. Nechápu proč bych měl soupeře práskat gedan-barai po ruce, když se napřáhne. Lze to řešit podstatně jednodušeji. Kde píši, že po úspěšném krytu končí akce??? Myslel jsem, že víš jak pokračuje hean-shodan. Po gedan-barai následuje cuki. Většinou tak bývá, že po bloku se snaží obránce převzít iniciativu protiútokem. To je poměrně běžné v BÚ a BS.![]()
Fritz01 píše:Aplikací ke Kata, je stejné množství jaké je množství způsobů napadení....
Obdobně je to v Heian Nidan, blok na začátku je džodan ami-Udeuke, druhá ruka nemá význam Ageuke proti útoku přicházejícímu z 45°,jak se snažil kdysi kdosi tvrdit, ale je to jen nápřah pro následující dž.gyaku ura cuki, nic víc nic míň....
Fritz01 píše:
Nemám potřebu se s Tebou přítBavíme se každý o něčem jiném, Ty o konkrétních technikách, já o obecných principech.
DMC píše:jeikob píše:No co my jsme cvičili gedan barai jako obranu proti klasickému mae geri na strední pasmo a to tak preci že do toho kopu vejdeš a vykryješ ho.A muže to být jedna z možností obrany proti tyči ,asi to chce rychlost a načasovaní.
Ale jo, ja vim, co se cvici. Problem je v tom, ze cvicit se da vsechno - potom to aplikovat je horsi. Jo, chce to rychlost a nacasovani - spoustu rychlosti a spoustu nacasovani, mozna az moc....Zkratka a dobre, co jsem chtel rict je to, ze proti holi je to krajne NEPRAKTICKA technika, a hledat ji v heian shodan je znouzectnost.
Jen jako poznamku - kryt kop vykrokem vpred s gedan barai znamena otevrit si hlavu na poradnou pumeliciCo na to povis?
Obrana proti zbrani je asi vždycky na hov... ale když nemáš jinou možnost tak se nejak bránit musíš.
Souhlas, ale proc tu obranu "na hovno" hledat v heian shodan?Podle mně jsou techniky v BU neco jako nástroje pro remeslníka ci stetce pro umělce.A zaleží na konkretním clověku jaký si vybere a jak se je naučí ovládat . A karate ,zrovna tak taekwondo ci další tu zasobu tech narádí maji poměrně širokou
To jo, ovsem nektere typy pouzivani nastroju jsou neprakticke, kdyz ne rovnou nesmyslne - je to, pokud se pridrzim tveho prirovnani o remeslnikovi, jako zatloukat hrebik pilou. Jisteze to "trosku pujde" kdyz se budes hrozne moc snazit - jenze ten samy remeslnik, ktery bude pilou rezat a hrebiky bude zatloukat kladivem bude mnohem, mnohem efektivnejsi.
Aaaha, no v tom pripade jsem opravdu nepochopil cos tim chtel rict. Pokud
se tedy bavime o aplikaci cele te sekvence gedan barai-oi tsuki (proti tyci), k cemu podle tebe tedy slouzi aktivni cast gedan barai?
Zatim jsem zaregistroval vstup do utoku-protiutok tsuki. Nemlatite tim gedan barai do te tyce, ze ne?
Jo a nikdo nezareaguje na tu moji otazku na smysluplnou aplikaci prvni techniky heain nidan? :
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník