Nizke postoje

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod rorysek » úte 17. srp, 2004 7:06

.... názor mého kámoše (cca 10 let karate) k nízkým postojům je zhruba ten, že "pokud se naučíš dobře a rychle hýbat v nízkých postojích, tak v reálných soubojích jsi ještě mnohem rychlejší"
rorysek
diskutér - nováček
diskutér - nováček

artróza

Příspěvekod tensho » úte 17. srp, 2004 9:49

Je to docela možné, nicméně artróza většinu lidí spolehlivě vyléčí s podobných vylomenin...
tensho
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: artróza

Příspěvekod Angus » úte 17. srp, 2004 11:14

tensho píše:Je to docela možné, nicméně artróza většinu lidí spolehlivě vyléčí s podobných vylomenin...

To je velmi polemické, zda je nízké postoje způsobují artrózu. Záleží na intenzitě a způsobu cvičení, na výživě a dalších faktorech. Rozhodně bych nekladl rovnítko mezi nízké postoje a artrózu, protože např. v karate existuje dost lidí v pokročilejším věku, kteří dodnes cvičí v nízkých postojích a jsou na tom mnohem lépe než jejich vrstevníci, kteří se nevěnují pravidelnému pohybu a klouby jim odcházejí také.
Ve věku nad 50 let má artrózu údajně nad 60% lidí, pouze o tom ještě neví nebo se to začíná pomalu projevovat. U mnoha dochází k počátkům artrózy již kolem 40 roku. Dá se o tom na netu dost najít.

Angus
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: artróza

Příspěvekod pm » úte 17. srp, 2004 21:57

tensho píše:Je to docela možné, nicméně artróza většinu lidí spolehlivě vyléčí s podobných vylomenin...

memu uciteli je 52, jeho tatovi a uciteli 94, a rozhodne bych nerekl, ze by trpeli artrozou
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » úte 17. srp, 2004 22:08

Vtip není, pánové, v nízkých, nebo vysokých postojích, ale v přechodech mezi nima (v boji). Ale vysvětlovat to podrobně... pfff .-))
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » stř 18. srp, 2004 4:38

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 12:05, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

okinawa vs japonsko

Příspěvekod tensho » stř 18. srp, 2004 7:43

Myslím že by se dalo použít pravidlo že okinawské styly používají postoje vyšší nežli japonské, největší rozdíl je v především v onom zenkutsu-dachi, které je v japonských stylech opravdu až nepřirozeně nízké (můj názor na kterém se nijak nezakládám- ať si každy cvičí jak chce když to tělo snese).
Shissochin- máme poněkud odlišné formy od známějších škol Goju-ryu kde používáme v oněch otočkách- zhruba pochyb 14 až 18. sanchin-dachi.
Pro zájemce o sportovní goju-ryu bych odkázal na stránky školy Shobukan www.shobukan.ch kde se dají stáhnout většina goju kata. Jsou to však kata skutečně dobré akorát na soutěže- hezké na pohled.

Co se týče tanren
tanren kata jsou Sanchin a Naifanchi.
Kata se přece cvičí pro bunkai. Při každém procvičování je neustále potřeba se uvědomovat bunkai (pokud ho známe). Jinak je to pouze fyzické cvičení.

O českém scéně goju-ryu mnoho nevím
Je zde japonské goju-ryu z větve od Gogena Yamaguchiho - čistý sport
Okinawské styly
I.O.G.K.F. pana Valenty se sídlem v Jindřichově Hradci- větev od Miyagi-Miyazato-Aniichi Miyagi- Morio Higaonna
Goju-ryu Shodokan pana ©imka- větev zhruba od Miyagi-Seiko Higa-Seikichi Higa-Choyo Kiyuna.
Kata goju-ryu praktikuje ještě jakési RBKA což je větev Miyagi-Meitoku Yagi-Takao Nakaya.
Všechny tyto školy i Okinawské kromě RBKA se věnují sportovní činnosti!
tensho
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pucmaz » stř 18. srp, 2004 9:09

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 12:05, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

zkušenosti

Příspěvekod tensho » stř 18. srp, 2004 9:39

Byl jsem na jak na treninzích všech těchto stylů, takže mám své názory na druhou stranu nechci pomlouvat.
Hodně záleží na tom co kdo hledá.
Nejvíce se mi libil tréninky RBKA a I.O.G.K.F. Goju kai v Praze je prostě závodní Shotokan v bledě modrém. Karate Pana ©imka je v pořádku, ale fyzický projev prostě není vše...
Co se týče tanren (tužení ducha-chápu jako otloukárnu a tvrdé fyzické cvičení) a bunkai, to je prostě věc chápání Karate, takto daleko jsem zatím dospěl kdoví kde budu za pár let.
Naifanchi shodan jsem našel na stažení na www.sweb.cz/tonakai v sekci klub obrazech nejsou zacvičeny nějak skvěle, ale pro obrázek to snad stačí, taky tam je Wansu (shotokan Empi) Saifa a Pinan Godan.
Myslím si, že jsme dospěli za hranice tohoto fóra, takže by to bylo utnout.
Přidám můj mail do profilu.
tensho
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Anonymní » stř 18. srp, 2004 15:58

Tak tedy zpět k nízkým postojům. Já mám následující zkušenosti ze cvičení taijiquan. Nejprve se daný pohyb naučit a pak se snažit o co nejnižší postoj. Získá se tím: sila v nohou, poznání co to je napětí ve svalech, napětí ve šlachách posléze napětí v mysli. Jakmile se tohle pozná, lze pracovat na uvolnění, což má za následek zlepšení pozice těla a jeho částí, takže se postoj dá ještě více snížit, při správném postupu nedochází k ničení kloubů, ale naopak k posílení. Při cvičení v nízkém postoji dochází dříve k tak potřebné únavě a na základě toho k získání jiných vlastnosti v těle a v mysli. Co se týká vnitřní síly a jejího vyjádření, tak i s tou mojí malou silou mám zkušenosti takové, že větší sílu mám ve vyšším postoji. Ve vyšším postoji jsem schopen více uvolnit svaly i šlachy následem toho se uvolní i mysl, takže projev síly je znatelnější. Projevuje se to tím, že partneři se při cvičení síly rychleji unaví, celé tělo se jim většinou roztřepe a nejsou schopni to vydržet. Kdežto když to stejné cvičení provádím v nízkém postoji, tak tolik vydat nejsem schopen asi z důvodu horšího uvolnění a partneři vydrží déle. :-) Proto počítám s tím, že pokud bych měl bojovat, tak asi to nebude určitě v nizkém postoji. Ovšem zatím to vše beru spíše jako projevy hmotnosti než vlastní síly, (tu sílu, o které mluvím, prosím, nezaměňovat s běžnou vnější silou.) takže zatím moje slova neberte moc vážně, musím ještě počkat až se docvičím někam dál.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » stř 18. srp, 2004 16:00

to bylo ode mne. Sun.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » stř 18. srp, 2004 16:19

Ještě jsem zapoměl dodat. Jakmile se cvičenci taijiquan daří pociťovat nebo ještě lépe, uvolňovat sílu, nejspíše samo jej to začne tlačit do vyšších postojů a do typů postojů, které tuto sílu zesilují. Proto pokročilý studenti cvičí ve vyšších postojích. Ale snad lepší je to říkat naopak. :-) Protože snad každý, kdo cvičí víc jak dva měsíce, si začne okamžitě o sobě myslet, že je pokročilý a hned pozice zvýší. Což je blbost. Dále si myslím, že je dost důležité před tím než člověk vůbec začne cvičit v nižších postojích, mít už tělo trochu na to připravené, takže během učení pohybů a sestavy důsledně stát v pozicích. Pak už by to neměl být takový problém. A samozřejmě postupně. Někdy méně znamená více.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Stuart » stř 18. srp, 2004 17:33

No je pravda že Sanchin dachi neni nijak nízký postoj zato je v boji velice dobře použitelný :D

Vůbec většina postojů je velmi zajimavě použitelná...
Osu
Stuart
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod chonglee » sob 21. srp, 2004 20:20

ze sunem mohu jedine souhlasit,z boje v hlubokém postoji nemusíš mí vubec strach.naopak vyvaruješ toho proč si všichni myslí,že ten či onen styl nefuguje.tj stojí "nezakořeněni"a pri sebemenším náporu letí..trvalo leta než jsem na to přišel.takže bych řekl,čím hlouběji tím líp.když zvládneš svůj postoj a pas dává to neskutečné možnosti.samozřejmě musí být dobře zasednutý,to bylo taky těžké a trvalo to dlouho.

artrozy se bát nemusíte,pokud dodržíte základní zásady tj, podsadit zadek,tlačit kolena o sebe, neprohýbat záda,tak svoje klouby určitě nepoškodíte.spíš naopak.co cvičím hluboké postoje tak se kvalita mého pohybu viditelně zlepšila.začíná mizet praskání v kloubech o bolestivostivosti ani nemluvim.stačí jen nasloucht tělu a ono tě upozorní kdy cvičíš špatně.
chonglee
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod dahu » ned 29. srp, 2004 11:00

hm. nizke postoje cvicim velice pravidelne, protoze delam shaolin a tak nejak trochu solicham i tai-ji a tam je toho pozehnane.

O nacviku techto postoju a jejich prinosu at uz v posileni nohou ci proudeni chi tu padlo dost rozumnych slov. Bavime-li se o pouzitelnosti nizkych postoju v boji, myslim, ze i zde je relativne siroke pole pusobnosti. Uz nekolikrat jsem se na ulici setkal s lidmi, kteri sice neprovozovali nejake BU, nicmene bojovat chteli. Velice casto nejdou cestou kopu a uderu, ale snazi se chytit protivnika napr. do kravaty. Boj v tomto momente vypada, jako kdyz se placaj dva tuleni a vetsinou vitezi ten tezsi, ktery tak nejak prevalcuje toho lehciho.

A tady se hlasi o slovo vyuziti nizkych postoju, prace s tezistem, tchuej sou a podobne. Sam jsem se v Cine setkal s lidmi, kteri cvicili sanda (cinskej fullcontact) v kombinaci s tai-ji. Myslim, ze prave toto spojeni mekkeho a tvrdeho dava v boji ohromnou skalu moznosti, at uz v boji s odstupem, nebo telo na telo.
More chi, train harder!
dahu
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod tombl » pon 30. srp, 2004 8:57

Promiňte, proč se mi např. u Mirových (některých) příspěvků nezobrazují písmenka, nýbrž čtverečky (obdélníčky)-polovinu si potom nemůžu přečíst... :( :( :(
tombl
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Miro » pon 30. srp, 2004 9:36

...
Naposledy upravil Miro dne ned 21. pro, 2008 16:28, celkově upraveno 1
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 21. zář, 2004 20:25

Mohu-li k tematu nízkých postojů přidat zkušenost začátečníka (2 roky chen taijiquan), v nízkém postoji je striktně determinován pohyb kloubů, především kyčlí: čím stojím níže, tím spíše mi to nedovolí navíjet kyčlemi špatně. Stojím-li vysoko, pohyb se mi snadno rozhodí.
A také se v nízkém postoji lépe cvičí pohyby rukou, kruhy jsou větší a lépe člověk pochopí jejich dráhy.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Riverman » čtv 23. zář, 2004 9:15

Moje zkusenost z Chen Taiji je takova,ze delame nizke postoje od okamziku,kdy jsme toho fyzicky schopni a nehrozi takova ta "vytrepanost" v postojich.Pohyby diky tomu lepe citim a mam stabilnejsi pozice.A do tuishou je to nutnost.
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Předchozí

Zpět na bojová umění a sporty obecně