Luen napísal:
Pali napsal:
No, ono je poznanie a poznanie...
Z rozhovoru s boxerom G. Foremanom v časopise Bojová Umění 03/04-14:
"Cestu k Bohu sem našel relativně později. ... V roce 1977 po mém posledním zápase ... s Jimmy Youngem v Portoriku. V šatně sem zkolaboval a byl na tom opravdu špatně. A jak tam ležím na podlaze, objevil se Bůh a řekl mi: Ty se bojíš umřít? Bál sem se hrozně moc. ... Chtěl, abych kázal jeho slova. ... Možná vám to přijde jako pohádka, ale já to opravdu zažil..."
Dnes je G. Foreman okrem iného kazateľ. Skúsenosť samozrejme zodpovedá "západnej" tradícii, Foreman nerobil nič preto, aby sa objavila. (K ostaným dvom majstrom možno neskôr).
Zato napríklad v Theraváde je mystická skúsenosť presne štruktúrovaná a odstupňovaná, ako to opisuje M. Hubina v knihe Vedomie ako oceán. Na "východe" nebolo tradične oddeľované náboženstvo a mystika od iných sfér života, tak ako na kresťanskom západe (píše o tom napríklad S. Gálik v knihe Filozofia a Mystika). Preto vidím Tvoj boj proti mystike v BU ako pohybujúci sa v našej tradícii, moja otázka však smeruje tam, či existujú takéto školy.
Mystika a BU nejdou nutně ruku v ruce!!! Jestli je někdo musliman, křesťan, buddhista, ateista - je každého osobní věc a s BU/BS to nemá nic společného!!! Nebo musí být každý praktikant BU/BS v nějakém spolku?
Pokud musí, tak v jakém? A proč? V čem mu to pomůže? Bude lepší fighter? Bude lepší člověk? V čem je výhoda, když zdravej člověk nosí berle? Není to spíše exhibicionismus? Není to spíše hloupost a naivita - myslet si, že mi mystika pomůže být lepší praktik?
Já pořád nerozumím oněm pokusům o naroubování k BU/BS nějaké náboženské choutky ... Lidi v čem vám to pomáhá ve vztahu k BU? Dělám BU/BS více jak 26 roků a nikdy mi klanění se ničemu a u ničeho nezlepšilo úder, kop nebo mě nezbavilo strachu z bitky. ®ádné zkratky a ojebávání v jakési cestě duchovna, vám v BU nijak věc neusnadní - je to přesně naopak. Budete akorát tak potravou pro psychiatry - a to si (pokud máte zdravej pud sebezáchovy) nepřejte Upozorňující
Pali: Kolik ti je roků a jak dlouho a co cvičíš? nevím proč, ale že se nepletu Smějící Mrkající
Tiež si nemyslím, že by BU a mystika mali ísť nutne ruka v ruke. Nemyslím si tiež, že by každý fighter mal byť v nejakom spolku, ani to, že by to nejako malo zlepšiť jeho zručnosti. Myslím si však, že mnoho BU niečo spoločné s mystikou má (vývoj a ovplyvňovanie, väčšie prelínanie rôznych sfér života na "východe", rozhovory s niektorými praktikantami...)
Načo teda mystika? Zaujíma ma skúsenosť, o ktorej mnohí hovoria ako o absolútnej. Prečo? Zaujíma ma poznanie, jeho hranice, možnosti. Prečo ma zaujíma spojenie mystiky a BU? Lebo mám rád BU/BS.
®e toto poznanie môže byť nebezpečné pre psychické zdravie viem (tak ako BS pre zdravie fyzické

) - však som aj opatrný, do ničoho sa len tak nehrniem.
No a k tým rokom, mám po tridsiatke. Zdá sa Ti nevhodné zaujímať sa o veci okolo seba po tejto hranici?
Cvičím všeličo nejakých desať rokov. Naposledy MMA a teraz "thai" box. V úvodzovkách preto, lebo chlapík čo nás vedie je vzdelaním kick boxer, ale vie

Súťažil v K1, je dobrý no...