NAIA píše:Cau Jardo,
poloz si otazku jinak. Jak moc je potreba vytvarer "tvuj styl". Podle me je to jen lechtani vlastniho ega. Podle me je to takovy "tvuj osobni koktejl" ruznych technik a principu co ti sedi, neni potreba tomu davat nejakou skatulku stylu. Potom je debata jestli to je nebo neni JJ bezvyznamna. Tim nechci snizovat hodnotu tematu, naopak mi pripada velmi zajimave, jinak bych sem nepsal.
Potom me zaujalo ze, jsi resil jestli pouzit neco z KFM nebo JJ atd... no tady jde o to cemu davas vetsi duraz ... funkcnost?... doba tréninku?... tradice?...nejake osobni duvody? - myslim ze kdyz bude jasno o co danemu cloveku jde predevsim tak ta volba tak tezka nebude.
Ahoj Martine, neni to sice reakce na me, ale zajimavej uhel pohledu, tak mi to neda

Totiz ve finale nejde o to, jak to mam vyskladane ja nebo jakykoli jiny ucitel, protoze ucim lidi - novacky a predne oni si to potrebuji aspon z pocatku skatulkovat. Jinak v tom maji lidi vetsinou pakec. Takhle nam bohuzel funguje mozek, ktery si potrebuje kazdou vec, kterou uklada do dlouhodobe pameti s necim asociovat - no a nazev, za kterym se jakoby schovava urcita predstava (novacek zije z predstav), je vlastne pomucka pro zaka

Jinak se da tezko vysvetlovat, protoze se pak posluchac nema ceho chytit. Navic je strasne tezke s timto vychodnim zpusobem uvazovani (vse je jedno a je jedno jak vnejsi formu nazveme), se u nas prezentovat, protoze klasickej zapadak, proste potrebuje mit novinku k cemu zaskatulkovat. Parada je, kdyz se od tohoto modelu casem clovek oprosti a kasle na nej. Slovo je jen slovo a proto uz jsem na zacatku napsal, ze vsemu rikam wing chun

Je to jako popisovat vnory nasi mysli viz. nekonecne dohady buddhistu atd ... Jazyk je v tomto ohledu naprosto nedokonalej nastroj, protoze vysvetli nekomu, kdo nikdy neochutnal maslo, jak maslo chutna. Trochu jako tohle, trochu jako tohle, pak ma malinko z tohodle ... Ale neni nad to udelat s tim vlastni zkusenost a je vyreseno