Gino píše:kamiwazo, mysli si o tom co chces.
To proste NENI jujutsu a basta. Ze v tom jsou paky, udery, skrceni a ze to treba nekomu funguje, nic neznamena.
Netvrdím že je to jujutsu, vzpomínáš? My cvičíme jiu-jitsu, Guja jiu-jutsu, nejedná se o žádné koryu a „tradiční“ věci. Ale abych tě nedráždil budu dále psát JJ
To že někomu páky, údery, škrcení … fungují znamená hodně. Troufám si tvrdit, že je to to nejdůležitější ze všeho. Kdo to nechápe, tak ať hraje šachy (nic proti šachům) nebo sleduje VKVéčka
Co se týče MMA, tak vychází různých úpolových disciplín a cílem je překonat toho druhého po technické, taktické, a také kondiční stránce. De facto si tam můžeš vsunout cokoliv, co v rámci pravidel funguje. Podobnou myšlenku (komplexnosti) mělo JJ už v počátcích příchodu do ČR. Stačí si prostudovat dostupnou literaturu. Už se to tu řešilo. Autoři (rozumím tomu jako instruktoři) nabádali k doplnění tréninku JJ o rohování a savate. Asi se shodneme na tom, že odtud se vlastně datuje vznik MMA
Jinak jelikož sebeobrana na bázi JJ v té době odpovídalo potřebám tehdejší doby, tak předpokládám, že je správné se vyvíjet s dobou a nevidím jediný důvod, proč by se nemohli u JJ používat moderní tréninkové metody a postupy, a proč by se nemohlo čerpat a přebírat z dalších systémů. Druhé styly to vesele dělají a komu to vadí (KM, Kapap).
kumori píše: boha krista to jsi musel vytahovat toho šarlatána?tomík je pěkný vykuk, postavu jak gymnasta, mozek vychcánka a šmělináře, je to s ním trochu složitější, organizuje mistrovství Polsk v jj, kde ovšem startují jen lidé z jeho organizace a jeho "spanile jízdy" na různé druhořadé šampionáty v cizině jsou velmi dobře známé, prostě, když řekneš Guja, tak si lidi buď odplivnou nebo se smějí...doporučuji shlédnout a přečíst si komentáře k videu
http://www.jaw.pl/video/show/4118
Tomík je šarlatán, vykuk, šmelinář … druhej je gay, třetí má rád děti apod. (teď nemám na mysli tebe

), ale tady to není o sexuální orientaci a o tom, že ti chce někdo prodat nos mezi očima. Tady je to o jeho schopnostech. Nemyslím si, že jsou to druhořadé soutěže a navíc, co jsem ho viděl na videu z nejrůznějších soutěží z nejrůznějších zemí atd., tak můžu říct, že ti co ho kritizují se mohou bodnout. Netvrdím že jsem něco extra, ale za těch 20 let už poznám jestli člověk něco umí a nebo ne a on patří do té první skupiny.
A když už jsme u těch šmelinářů, tak si myslím, že v PL je to každej druhej (ale nesmím jmenovat, bo chych byl za antisemitu), ale na rozdíl od většiny má Guja (jako že ho nechci obhajovat, bo jsem mu jednou řekl svoje, ale tady šlo jen o odkaz na funkční JJ vzpomínáte) za sebou alespoň nějaké hmatatelné výsledky.
A co se týče komentářů, tak jestli tam nákej „tradiční“ zoufalec píše nějaké hlouposti, tak je to jeho problém, ale zajímalo by mě, kdo z nich mu to řekl do tváře
A na závěr. Buď to nevíš nebo mlžíš, ale Guja pořádá tzv. otwarte turnaje a na ně jezdili i lidi z ČR a rozhodně nebyli v POJ. Dokonce oni sami přímo lákají jiné BS k účasti na jejich soutěžích. Co chvila mi přijde pozvánka na nějakou podobnou akci. Oni jsou v tom Poláci solidně zajetí, ale to se netýká pouze POJ.
4 marcelo Myslím že je jedno jestli jsi byl judoka, bjjitsuka, x-boxer, sambista, MMA fighter …, ale jde o to, že pokud jsi někdy v něčem soutěžil, nebo alespoň intenzivně trénoval zmíněné systémy (trochu na úrovni), tak máš alespoň nějakou představu o tom, co je „reálné“ a co je Barrandov (od příště budu psát Hollywood, bo nevím jestli tam v SK B. znáte).
A na závěr se rozloučím citátem od Avi Nardia - Better be a Student of Reality than a Master of Illusion.