Kdy jujutsu je stale jeste jujutsu?

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod will » pon 01. úno, 2010 20:31

pucmaz píše:
will píše:Ale, ale, houpat mě můžeš jenom do určité míry, souhlasím s tebou, že v okinawa- te se kopalo max. do výše pasu, výš se nekopalo z prostého důvodu považovalo se to za nebezpečné, z důvodu ztráty stability, šlo o život, žádný sport. Když se budeme bavit o těch kata, tak si myslím, že vím moc dobře, který kop myslíš, tak tento kop má blíže k lowkicku nikoliv k mawashigeri. To je úplně jiný kop. Mawashigeri je proti tomuto kopu vyloženě moderna. Jinak víš o tom, že co není v kata dříve v okinawa-te neexistovalo ?

Mawašigeri: spojení slov mawasu a keri, překlad je obloukový kop a je jedno, jestli se kopne holení, nártem nebo džósokute (v šótókanu "koši") a jestli se kope nahoru nebo dolů. Low kick je gedan mawašigeri, nic víc. Nevím ve které kata je kop podobný lowkicku... symbolismus, resp. skrytá technika v kata se v souvislosti s mawašigeri týká spíš podmetů. Zabíhat do detailu tady na fóru nemá cenu...

Jinak víš o tom, že co není v kata dříve v okinawa-te neexistovalo ?

No tak to teda nevim :lol: A to je taky nějaká všeobecně známá informace?

Patrik: ja nečtu žádný knížky 8)

K goju-ryu se nemůžu moc vyjadřovat, protože ho znám jenom okrajově. Jinak to tvrzení, že techniky, které nebyli v kata se necvičili, mám od člověka, který strávil 13 let na okinawě. Jestli cvičíte klasický mawashigeri, i když ho kopete jen do výše pasu, tak to není podle mě původní technika, ale již převzatá v pozdější době. Ale samozřejmě je to jen můj názor, který není dogma.
will
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod will » pon 01. úno, 2010 20:39

for. Runar

Mrkni jak to kope feitoza.

www.youtube.com/watch?v=rQylRNuMXFI
will
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » pon 01. úno, 2010 23:31

will píše:for. Luen

Dík za video, ale nikde jsem tam neviděl to mawashigeri. Co já mám informace nebudu tedy používat spojení j.šaolin, tak styly z jižní číny, které ovlivňovali karate, nepoužívali vysoké kopy, ale spíše se zaměřovali na spodní část těla a přijoritou byli techniky rukou a boj na střední a blízkou vzdálenost. Což by zase podporovalo moji teorii, že mawashigeri je skutečně novinka. Jinak já opravdu nečerpám z šebeje o bodhirmavomi jsem tady ani jednou nenapsal, tak nevím co s ním pořád máš.

Jasne ... to nebylo videicko na ukazku mawashi, ale san zhan ve vztahu k podobnosti se san chin. Jinak staci zadat na youtube fujianskej bilej jerab nebo yong chun bileho jeraba a vyhodi ti to X ruznych forem, kde jsou kopy.
No popravde bych si nedovolil tvrdit, ze jihocinske styly gung fu nemaji vysoke kopy, ale je to spise takovej ustalenej slovni obrat nez verohodnej popis rozdilu ... Nicmene, abych rekl pravdu, vysoke kopy se normalne cvici, ze je pak v realu nepouzijes uz je druha vec. Ovsem jako nacvik na posileni nohou, ziskani dynamiky atd ... se prave vysoke kopy cvici velmi casto :wink:
Jak jsem napsal, to s tim Sebejem byl jen priklad, jak se delaji, resp. siri bachorky a s buddhismem a bodhidharmou je to obdobne (ac to nesouvisi s mawashi, ale byl jsi to ty, kdo zminil saolin ... proto jsem si dovolil tu vsuvku s saolinem, buddhismem atd ...). Proste jsem chtel jen rici, ze spousty "zarucenych" bachorek jsou jen spatne vymyslene povidacky, lzi atd ... a clovek nad tim musi premyslet a ne to brat jako fakta :wink:
Nic vic v tom nehledej, nenapsal jsem to ani proto, abych musel oponovat! Slo mi jen o to, poukazat na rozdil ve faktu a v bachorkach, ktere se dnes jako serizoni fakta tvari ...
Navic lidi lzou stejne v asii jako v evrope ... v tomto ohledu mezi nama neni zadny rozdil :wink:

PS: Jak spravne pochopil Hellas, neslo o uderovku v kopu, ale o celkove pojeti techniky kopu. Nart ma spousty kustek, ktere moc nedrzi (ve srovnani s holeni) a ac proti nartu nic nemam (napr. vnitrni low kick je nartem v pohode), tak znam spousty karatistu, kteri maji totalne zmrsene nohy od loktu z mawashi. Az po sleze prisel nejakej osvicenej boss a rekl, ze takhle se mawashi nekope a vlastne nikdy kopat nemelo ... Nicmene to uz klukum nebylo nic platne ...
Ale predevsim jde v kopu o spravnou rotaci boku, o nabijeni si do nohy a take o aktivni vraceni nohy z5 na zem (a ne cekat az se telo zhoupne a noha samovolne doslapne na zem) - coz je nejcasteji k videni prave u sportaku z rad shotokanu.
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 02. úno, 2010 5:52

pucmaz píše:Patrik: ja nečtu žádný knížky 8)

Ani ty oficielní :?: 8O :wink:

Se potom nediv, že neznáš všeobecně známé informace.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » úte 02. úno, 2010 9:38

patrik píše:
pucmaz píše:Patrik: ja nečtu žádný knížky 8)

Ani ty oficielní :?: 8O :wink:

Se potom nediv, že neznáš všeobecně známé informace.

Patrik

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod will » čtv 04. úno, 2010 10:16

luen píše:
will píše:for. Luen

Dík za video, ale nikde jsem tam neviděl to mawashigeri. Co já mám informace nebudu tedy používat spojení j.šaolin, tak styly z jižní číny, které ovlivňovali karate, nepoužívali vysoké kopy, ale spíše se zaměřovali na spodní část těla a přijoritou byli techniky rukou a boj na střední a blízkou vzdálenost. Což by zase podporovalo moji teorii, že mawashigeri je skutečně novinka. Jinak já opravdu nečerpám z šebeje o bodhirmavomi jsem tady ani jednou nenapsal, tak nevím co s ním pořád máš.

Jasne ... to nebylo videicko na ukazku mawashi, ale san zhan ve vztahu k podobnosti se san chin. Jinak staci zadat na youtube fujianskej bilej jerab nebo yong chun bileho jeraba a vyhodi ti to X ruznych forem, kde jsou kopy.
No popravde bych si nedovolil tvrdit, ze jihocinske styly gung fu nemaji vysoke kopy, ale je to spise takovej ustalenej slovni obrat nez verohodnej popis rozdilu ... Nicmene, abych rekl pravdu, vysoke kopy se normalne cvici, ze je pak v realu nepouzijes uz je druha vec. Ovsem jako nacvik na posileni nohou, ziskani dynamiky atd ... se prave vysoke kopy cvici velmi casto :wink:
Jak jsem napsal, to s tim Sebejem byl jen priklad, jak se delaji, resp. siri bachorky a s buddhismem a bodhidharmou je to obdobne (ac to nesouvisi s mawashi, ale byl jsi to ty, kdo zminil saolin ... proto jsem si dovolil tu vsuvku s saolinem, buddhismem atd ...). Proste jsem chtel jen rici, ze spousty "zarucenych" bachorek jsou jen spatne vymyslene povidacky, lzi atd ... a clovek nad tim musi premyslet a ne to brat jako fakta :wink:
Nic vic v tom nehledej, nenapsal jsem to ani proto, abych musel oponovat! Slo mi jen o to, poukazat na rozdil ve faktu a v bachorkach, ktere se dnes jako serizoni fakta tvari ...
Navic lidi lzou stejne v asii jako v evrope ... v tomto ohledu mezi nama neni zadny rozdil :wink:

PS: Jak spravne pochopil Hellas, neslo o uderovku v kopu, ale o celkove pojeti techniky kopu. Nart ma spousty kustek, ktere moc nedrzi (ve srovnani s holeni) a ac proti nartu nic nemam (napr. vnitrni low kick je nartem v pohode), tak znam spousty karatistu, kteri maji totalne zmrsene nohy od loktu z mawashi. Az po sleze prisel nejakej osvicenej boss a rekl, ze takhle se mawashi nekope a vlastne nikdy kopat nemelo ... Nicmene to uz klukum nebylo nic platne ...
Ale predevsim jde v kopu o spravnou rotaci boku, o nabijeni si do nohy a take o aktivni vraceni nohy z5 na zem (a ne cekat az se telo zhoupne a noha samovolne doslapne na zem) - coz je nejcasteji k videni prave u sportaku z rad shotokanu.

Zdravim Luene

Takže tvůj závěr je, že všichni jsou prolhaní parchanti, no tak to mě připadá dost hustě přitažené za vlasy, ale budíž je to tvůj názor,já neříkám, že všechno musí byt doslova pravda, ale podle mě to už přeháníš. Co se týče, že j.styly kung-fu nemají v oblibě vysoké kopy je pravda. Samozřejmě, že i některé jižní styly mají vysoké kopy, ale procentuálně je to minimum, a to se týká i stylu yong chun bileho jeraba nikde jsem nenalezl u tohoto stylu vysoký kop a vůbec ne nějaký kop co by se třeba podobal mawashigeri. Tebe dráždí slovo saolin, ale ve světě se to slovo běžně používá a to také hlavně ve spojitosti s rozlišováním stylů. A to je právě ono u saolinského bílého jeřába se používají vysoké kopy nikoliv u yong chun b. jeřába, který právě ovlivnil karate. Co já mám informace a to přímo od zdroje na okinawě se kopalo striktně do výše pasu co se dnes kope nad pas není původní. A musím ti oponovat v tradičním karate se ani na dynamiku a posílení nohou vysoké kopy necvičí na to mají úpně jiné techniky a když se toto procvičuje tak opětovně do výše pasu. Myslím tim školy co cvičí pouze tradičně, protože hodně tradičních škol se dalo i na cestu sportu a tam jsou samozřejmě zahrnuty i vyší kopy. Okinawské karate moderní mawashigeri prostě nepotřebovalo mělo vlastní techniky. A co mám informace, tak ani yokogeri kekomi se nekopalo, ale používalo se yokogeri keage.

Nesehnal jsem lepší video nemám čas pořád sedět u kompu, ale tady máš něco jako mawashi, jedná se o druhou techniku, takhle se kopalo, kope se taktéž holení, používá se v testování při sančinu. Teto kop se kope jakoby odspoda nezvedá se tolik koleno.

www.youtube.com/watch?v=rCyC3aOSv3Y

Tady máš moderní mawashigeri, rozdíl je viditelný:

www.youtube.com/watch?v=76MgBFVGjiE

Tento kop je velice náročný na kloubní pohyblivost. Pochází s tohoto směru:

www.youtube.com/watch?v=ad6bdqsFG5M

Zde vidíš vysoké kopy i v katách, podle mě dost podstatný rozdíl. Pozná i laik.

To jak mají ty karatisti zmršené nohy od loktů jsem nepochopil, to jako spárují z taiboxerama nebo jak to myslíš.
will
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » čtv 04. úno, 2010 11:54

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 17:33, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 04. úno, 2010 11:57

will píše:Zdravim Luene

Takže tvůj závěr je, že všichni jsou prolhaní parchanti, no tak to mě připadá dost hustě přitažené za vlasy, ale budíž je to tvůj názor,já neříkám, že všechno musí byt doslova pravda, ale podle mě to už přeháníš.

Nic takoveho jsem nikdy nenapsal ... Vsichni nelzou a ani nejsou vsichni parchanti, to jsi napsal ty, ne ja. Podsouvas mi neco jineho, nez jsem napsal ja ... Ja napsal, ze se lze vsude stejne, vsude se stejne upravuje pravda ve prospech nekoho a vsude se stejne tyto "pravdy" siri dal jako fakta ...

will píše:Co se týče, že j.styly kung-fu nemají v oblibě vysoké kopy je pravda. Samozřejmě, že i některé jižní styly mají vysoké kopy, ale procentuálně je to minimum, a to se týká i stylu yong chun bileho jeraba nikde jsem nenalezl u tohoto stylu vysoký kop a vůbec ne nějaký kop co by se třeba podobal.

Dalo by se rici, ze vsechny jizni styly maji vysoke kopy ... rozhodne je ale rozdil v pouziti. Lidi si pletou treninkovou metodu s tim, co a jak se pak pouziva v praxi - s realnou sebeobranou. Vysokej kop na treninku opravdu dava telu jinou dynamiku, nez kdyz jej budu kopat porad napr. na spodni pasmo. Ale tohle je o tom, jestli ma samotny trener jasno v metodice. Nekdo se docte, ze se v tom a tom stylu se nekope vysoko a chytrolinsky vydedukuje, ze neni treba trenovat kopy nad spodni pasmo ... opak je pravdou. Toto tema se zde jiz probiralo nekolikrat a vazne je to o tom, jak kdo rozumi metodice a jestli se nekdo nesnazi byt papezstejsi nez sam papez.

will píše:Tebe dráždí slovo saolin, ale ve světě se to slovo běžně používá a to také hlavně ve spojitosti s rozlišováním stylů.

Jasne spousty kravin se bezne pouziva po celem svete, jako argument. Preci ale neni argument to, ze se rikanka pouziva i jinde nebo snad 100x opakovana lez je skutecne pravdou?

will píše:A to je právě ono u saolinského bílého jeřába se používají vysoké kopy nikoliv u yong chun b. jeřába, který právě ovlivnil karate.

Saolinskeho bileho jeraba? Nemelo by to byt fujianskeho bileho jeraba? Kdyz uz jsme u toho, kde je onen jizni saolin? Vzdycky kroutim ocima, kdyz ve vztahu k jihocinskemu gung fu ctu o bodhidharmovi a jako dukaz k temto bachorkam vidim prilozene foto ze severniho saolinu. Dohledej si rozdil ... Uvedom si prosim, ze dosud nebylo archeologama nalezena lokalita klastera o kterem zde hovoris, proto bych byl opatrnejsi v podobnych zaverech. Bylo nalezeno hned nekolik lokalit, ktere mohou tuto legendu podporit, ale seriozni dukaz zadnej ...

will píše:Co já mám informace a to přímo od zdroje na okinawě se kopalo striktně do výše pasu co se dnes kope nad pas není původní.

Ktere zdroje? O wing cheunu se take rika, ze se v nem nekope nad pas, ale jak uz jsem napsal, je velkej rozdil v nacviku a v pouziti - doporucuji tedy udelat si jasno v metodice.

will píše:A musím ti oponovat v tradičním karate se ani na dynamiku a posílení nohou vysoké kopy necvičí na to mají úpně jiné techniky a když se toto procvičuje tak opětovně do výše pasu.

Ja nenapsal, ze je to jediny nastroj, ale pokud ho takto pouzivaji i ostatni, tak nevidim logickej duvod, proc ho nemam mit i styl jenz z jineho vychazi a ten jiny to takto v metodice ma ... O jakych nastrojich tedy mluvis ty? Krome posilovani, kopani se zavazim atd ...

will píše:Myslím tim školy co cvičí pouze tradičně, protože hodně tradičních škol se dalo i na cestu sportu a tam jsou samozřejmě zahrnuty i vyší kopy. Okinawské karate moderní mawashigeri prostě nepotřebovalo mělo vlastní techniky. A co mám informace, tak ani yokogeri kekomi se nekopalo, ale používalo se yokogeri keage.

No toto ... mam tomu rozumet tak, ze pred x stovkama nebo tisicovkama let se nezavodilo? Chces mi tvrdit, ze soutez v bu je vyplodem 20.stoleti? Tak to asi kazdy cteme jine historicke prameny, rep. z jine planety.

will píše:Nesehnal jsem lepší video nemám čas pořád sedět u kompu, ale tady máš něco jako mawashi, jedná se o druhou techniku, takhle se kopalo, kope se taktéž holení, používá se v testování při sančinu. Teto kop se kope jakoby odspoda nezvedá se tolik koleno.

To nevadi az budes mit vice casu, tak se podivej i na jina videa. Mimochodem podivej se i na vazbu fujianskeho bileho jeraba k wing chunu bileho jeraba, abys zjistli, ze jsou to braskove z jedne lokality, oba z jihu, oba z jedne provincie atd ... a ze neco nehraje na tvem tvrzeni, kdyz jeden pouziva vysoke kopy a druhy ne ... Napovim ti, trenuji je oba stejne. Mimochodem ve fujianu je mesto, ktere se jmenuje wing cheun/yonh chun a z toho nejspise vzesel nazev yong chun bai he quan a i wing chun samotny:

http://www.facebook.com/photo.php?pid=3 ... 54510d1b9d

Mimochodem fujianskej bilej jerabnik ma asi jinej kompas, protoze kdyby mu ukazoval ze je na jihu, tak preci nekope vysoko???

will píše:To jak mají ty karatisti zmršené nohy od loktů jsem nepochopil, to jako spárují z taiboxerama nebo jak to myslíš.

Narty maji zmrsene z kumite ...

Wille nechci flamovat, ale premyslej nad tim, co napises :wink:

Edit: mimochodem jedna z nejvetsich hlouposti, ktere jsem kdy slysel a cetl je ta, ze se nejake styly odlisuji tim, ze jeden kope obdobnej kop i na hlavu a jinej zase jen do pasu. Tak to nas cekaji pekne veci napr. v boxu. Jeden styl boxu bude bouchat hak i na bradu a jinej (uplne jinej styl boxu :lol: ) bude hak bouchat jen na zebra ... kudla to budou zasadne rozdilne styly a urcite nas vsechny uzasne obohati :roll: :twisted:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 04. úno, 2010 13:23

pucmaz píše:
will píše: Třeba jak si psal o tom mawashigeri, tak tento kop okinawa-te vůbec neznalo. Slavný obloukový kop mawashigeri vyvinul yoshitaka funakoshi syn Gičina Funakoshi, zakaladatele moderního karate.

Mě vždycky jenom zajímalo odkud se berou tyhle informace.
Mawashigeri, ač se v okinawském karate nekope výš než do pasu je součástí výuky, driluje se v kihonu, používá při aplikacích, kumite a otužuje se kopáním do spodní části makiwary. A světe div se, kope se holení, nikdy ne nártem.
Je i několik kata, ve kterých je "odkaz", nebo dokonce pohyb naznačující mawashigeri. Kata jsou plná symbolismu a skrytých technik, jenže není možné podle tvaru kata odvozovat a vymýšlet techniku, musí to být vždy naopak.

EDIT: zbytek viz Luen. Měl jsem rozepsáno něco podobného...

Will se vyjádřil nepřesně. Tento příběh říká, že Yoshitaka tento kop zavedl do shotokanu, ale převzal ho, nikoliv vyvinul. Jak dlouho se v karate tento kop vyskytuje je otázka, protože pokud projedu shotokan katy, tak tam mawashi nikde není ani nic podobného (nevím jak u vás v goju). Místo mawashi geri se v katách velmi často jako obloukový kop používá mikacuki gery, které se mě osobně jeví jako technika podstatně jednodušší než mawashi.
Do teď mě není jasné, proč se tento kop přestal používat (mimo katy) a místo něj se rozšířilo mawashi. Slyšel jsem jedno vysvětlení, ale nevím co je na to pravdy.

RBR

PS: chlopi kde jste přišli na to, že mawashi se v karate kope nártem. To je zprasenina ze sportvního kumite, správné mawashi má úderovou plochu koshi.
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod will » čtv 04. úno, 2010 13:41

Zdravim Luene

Tak začnu odspoda, nic ve zlim, ale hlouposti píšeš ty obdobnej neznamená stejnej a dovolil bych říct nebe a dudy, kop ze shotokanu pracuje úpně jinak s energií, má úpně jiné nároky na kloubní pohyblivost, atd. než kop třeba uechi ryu, to je jako, kdyby si srovnával auto a motorku, ano oba jsou to dopravní prostředky, ale každý úplně jiný.

Takhle vypadá tradiční yokogeri keage v uechi ryu: čistokrevný a teď použiji tvůj neoblíbený název, jižní šaolin, stáří tisíce let.

www.youtube.com/watch?v=HUFyUiLBONs&feature=related

Už z provedení toho kopu je jasné, že je určen pro střední a dolní část, kopat takto na hlavu je totální nesmysl.

Shotokan:

www.youtube.com/watch?v=1d270SF2sNU

Prostě mezi kopy různých stylů rozdíly jsou.

Vím, že fujijanskej jeřábník má blízko k wingchun, ale kde ty kopy tedy ve vingchunu jsou, nikde jsem je neviděl. Ukaž mi jednu katu, kde je vysoký kop pak uznám, že máš pravdu, ale podle mě ji asi nenajdeš, protože neexistuje. Prostě smiř se s tim, že pro každý styl je něco charakteristické. Ve vingchunu byly jistě exprti na jiné techniky než na vysoké kopy, ale třeba se mýlím, dokaž. Jinak já se dohaduji o kung-fu jen v návaznosti na karate. K tý, dynamice jsou různé metody, a ta hlavní je trénink těchto kopů v katách a kihonech, tak jak se má, to znamená na pásmo na které je určené. Ale ukaž mi ty tvoje kopy v katách wingchunu neukážež co. Jinak v některých stylech karate se skutečně nezávodilo a na okinavě do dneska nebo ještě před 15 lety byly styly karate, které cvičili tradičně a sportovní poměřování zcela odmítali. Když došlo na poměřování, tak většinou skončilo těžkým zraněním nebo smrtí. Já čerpám ze zdroje předávaného v tradiční lini tedy otec syn, žák mistr, atd. Za ty parchanty se omlouvám to byl můj výplod.
will
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » čtv 04. úno, 2010 14:03

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 17:33, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod will » čtv 04. úno, 2010 14:25

for. Runar

Nevím jak se k mawashi Yoshitaka dostal, ale rozhodně tento kop nebyl cvičen v době, kdy přišel Gičin Funakoshi do Japonska, ale začal se cvičit v pozdější době a prvenství je v literatuře dáváno Yoshitakovi. Jinak k té úderové ploše za Yoshitaky se používala úderová plocha ne koshi, ale klouby prstů na na nohou 8O , úderová plocha se trénovala, tak že si prsty sbalil co nejvíce pod chodidlo a chodil si po nich, no mazec jako prase.

for. pucmaz

Tak toto mawashi holení je i v uechi-ryu, kdy se kope jak na vnější stranu, tak vnitřní stranu stehen, jsou na to drily. Ale v kata tato technika není, takže jestliže by se postupovalo podle mých poznatků, že co není v kata, tak není původní, tak by se skutečně jednalo o převzatou techniku. Nic budu to konzultovat uvidím jestli se něčehe doberu.
will
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod will » čtv 04. úno, 2010 14:32

for. Pucmaz

Jinak také, když se přetahovali styly z jižní číny na okinawu, tak se stávalo, že i když tam mistři pobývali i přes 10 let, tak se nestačili naučit úplně všechny kata, protože vesměs se vyžadovalo cvičení jedné kata po dobu 3 let a oni tam zase, tak dlouho nepobývali, než se vrátili na okinawu. Takže je docela možné, že když se třeba nenaučili kata, tak si aspoň převzali techniku z této kata a začali ji cvičit v kihonech. To by bylo logické vysvětlení absence techniky v kata, ale je to pouze moje doměnka.
will
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod will » čtv 04. úno, 2010 14:45

for. Pucmaz

Potom je také podle mě analyzovat také styl kung-fu, které techniky daný styl karate obsahuje tzn. u uechi je to bílý jeřáb, drak a tygr. U goju-ryu vím jen, že obsahuje bílého jeřába. Jestli některý z těchto stylů techniku mawashi má, tak se lze domnívat, že to bude původní technika jestli ne, tak je docela možné, že bude i z toho muythai převzatá. Vím o tom, že někdy v 50 letech 20 stol. došlo k poměřování muythai a okinawského karate, výsledek měl být 2:1 pro karate, takže je možné že v té době se technika převzala, ale to jsou jenom spekulace, nejdříve by se měla provést analýza.
will
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 04. úno, 2010 15:32

will píše:Chlapi já nevím co se divíte, tohle jsou všeobecně známé informace, že mawashigeri je moderní kop se ví už dlouho, mrknětě třeba sem:

http://karate.chr.cz/view/clanky/53

Jen, tak mimo s těmito stránkami nemám nic společného právě jsem je vygůůglil, to jen proto, aby mě někdo, jak tady bývá zvykem nenařknul, že si to třeba píšu sám :D

Nevím kde autor čerpal informace, ale takové novátorství u mladého Funakoshiho je až nečekaně překvapující. Toto tvrzení mě překvapilo:
.....Yoshitaka vyvinul nové techniky kopů - mawashi geri, yoko geri kekomi, yoko geri keage, fumikomi, ura mawashi geri (přesto existují jisté informace, že za tuto techniku je zodpovědný sensei Kase) a ushiro geri.....

Minimálně yoko geri keage i kekomi, fumikomi je součástí kat, které rozhodně vznikly dříve než se Yoshitaka narodil, takže tvrdit o něm, že je vyvinul je nesmysl.
U ostatních kopů (mawashi, ura-mawashi, ushiro) je pro mě jen velmi težce uvěřitelné, že by během x-set letého vývoje BU nikdo na ně nepřišel a jejich objevení čekalo až do 20 st. To je nesmysl. Maximálně jsem schopen uvěřit, že je někde odkoukali a mírně upravili dle svých potřeb.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 04. úno, 2010 15:37

pucmaz píše:RBR: Těžko říct co je správně co je špatně, čím víc se člověk karate zabývá, tím víc se osvobozuje od limitů a tzv. kata... Mawaši je prostě obloukový kop a je jedno, kterou plochou se kope. Podstatný je princip, nikoliv tvar.

Souhlasím, u nás se doporučují dvě plochy koshi a holeň, nárt nikoliv.

Jen pro příklad, u vás je to džósokute (koši), u nás taky ale spíš drtivou většinou holeň a teď ke mě začal chodit člověk, co dlouho dělal Šórin-rjú a ten kope všechno nártem, i na spodní pásmo. A má to nacvičený tak, že je to pecka jako hrom.

Netvrdím, že to není pecka. Jen ty zdravotní následky(jak psal Luen) po dlouhodobém používání této plochy nechci mít

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 04. úno, 2010 16:07

will píše:Zdravim Luene

Tak začnu odspoda, nic ve zlim, ale hlouposti píšeš ty obdobnej neznamená stejnej a dovolil bych říct nebe a dudy, kop ze shotokanu pracuje úpně jinak s energií, má úpně jiné nároky na kloubní pohyblivost, atd. než kop třeba uechi ryu, to je jako, kdyby si srovnával auto a motorku, ano oba jsou to dopravní prostředky, ale každý úplně jiný.

Takhle vypadá tradiční yokogeri keage v uechi ryu: čistokrevný a teď použiji tvůj neoblíbený název, jižní šaolin, stáří tisíce let.

www.youtube.com/watch?v=HUFyUiLBONs&feature=related

Už z provedení toho kopu je jasné, že je určen pro střední a dolní část, kopat takto na hlavu je totální nesmysl.

Shotokan:

www.youtube.com/watch?v=1d270SF2sNU

Prostě mezi kopy různých stylů rozdíly jsou.

Vím, že fujijanskej jeřábník má blízko k wingchun, ale kde ty kopy tedy ve vingchunu jsou, nikde jsem je neviděl. Ukaž mi jednu katu, kde je vysoký kop pak uznám, že máš pravdu, ale podle mě ji asi nenajdeš, protože neexistuje. Prostě smiř se s tim, že pro každý styl je něco charakteristické. Ve vingchunu byly jistě exprti na jiné techniky než na vysoké kopy, ale třeba se mýlím, dokaž. Jinak já se dohaduji o kung-fu jen v návaznosti na karate. K tý, dynamice jsou různé metody, a ta hlavní je trénink těchto kopů v katách a kihonech, tak jak se má, to znamená na pásmo na které je určené. Ale ukaž mi ty tvoje kopy v katách wingchunu neukážež co. Jinak v některých stylech karate se skutečně nezávodilo a na okinavě do dneska nebo ještě před 15 lety byly styly karate, které cvičili tradičně a sportovní poměřování zcela odmítali. Když došlo na poměřování, tak většinou skončilo těžkým zraněním nebo smrtí. Já čerpám ze zdroje předávaného v tradiční lini tedy otec syn, žák mistr, atd. Za ty parchanty se omlouvám to byl můj výplod.

Ahoj Wille, abych se priznal, take se zacinam ztracet v tom co pises ...

Casto je rozdil ve stylech jen proto, ze jejich propagatori jsou omezeni sami sebou a tim pak vznikne jakasi odchylka v tzv. stylu, ale ve skutecnosti to neni rozdil stylu, nybrz jen rozdil v pohybove vybave jedincu, v pouziti atd ... Proste ne kazdej ma na vse a tim se od sebe vzajemne odlisujeme ... pak se to casem zacne svadet na styl :lol: :wink: Toto je napr. klasicka lez milionu stylu. Ono je to tak, ze kdybychom vsichni zvladali vsechno, tak neni treba tehle blbosti jako je odlisnost v technice nebo stylu. Protoze ve finale nejde o techniku. Kdyz nekomu ukopnu gule, tak je jedno jestli se k te "technice" prihlasi tento styl a nebo nikdo ... pro jeho kulky v tom zadny rozdil nebude. Ja nic takoveho jako techniku karate, gung fu ... neznam. Znam jen spatnej uder a dobrej, spatnej kop a dobrej atd ... dobre pouziti a spatne, dobre fightery a spatne. Spise lamky maji tendenci schovavat se za urcitej styl a vetsinou za takovej, jenz jim prijde dostatecne chlapskej.

Konec koncu, co to vlastne styl je? To ze nekdo ukaze neco nejakym zpusobem a ostatni se to snazi naucit a nebo napodobit? Pak se casto zapomina na to, ze propagator zarucene autentickeho stylu nebyl na hodine, kde to trener ukazal jinak s jinejma napadama a naprosto tim onu "techniku" zmenil ... jaka bolestna ztrata pro kazdeho, kdo se upinal a fixoval na jemu znamej zpusob provedeni.
Casto se styly odlisuji jen proto, ze lidi chteji hledat rozdil a ne to, co je spojuje a nebo spojovalo, nez nekdo rozhodnul, ze oni to budou delat zasadne jinak a budou se vyhranovat.
Zadna technika neni tradicni ani moderni, protoze jak jsi spravne podotknul v nejakem svem predchozim prispevku - nebyl u toho nikdo z nas a nevime jak se to cvicilo pred stovkami let a ani nezname duvod, proc dnes nekdo rika, ze tento zpusob provedeni je moderni.
Tolik jen k technice, dalo by se toho napsat stohy, ale k cemu, kdyz nejsou oci, ktere by to videli?
Abys zjistil jak to mate v karate, musel bys napr. do Ciny a podivat se na to. Doufat, ze to ani tam dotycnej nezmenil a take obejit vsechny predky i na Okinawe. Nejspis bys jistotu neziskal, ale rozhodne by ses zbavil naivni formy "tradicni vs moderni". Jak rad by treba byl nejakej master pred 500 lety moderni, ale nemel tu moznost. Premyslel jsi nekdy nad tim, kolik lidi, na ktere nam serou mouchy na stenach, by nas poslalo s timto zpusobem pristupu do haje a vysmali by se nam?
Pokud si nevidel kopy ve formach wing cheunu, tak jsi nevidel jine formy nez tzv. show verze, cili jsi nevidel napady. A to je problem u tzv. tradicnich stylu. vetsina lidi resi jen zjevnej napad, protoze jim nikdo neukazal a nevysvetlil jak ve forme cist (nikdy se seriozne neucili) - za me je to tak, ze neovladaji metodiku stylu a prd mu rozumi. Forem, kde je nekolik ruznych typu vysokych kopu mame ve wing cheunu hned nekolik. Sap Yi Lou, Cham kiu kopeme je na aparatech (tradicnich i modernich) a hlavne i tam kde neni u sablony formy vysokej kop tam vysokej kop stejne je. Videl jsi nekdy v nejake forme u wing cheunu naskocenej uder a jsou tam. Wing cheun v tomto ohledu neni v zajeti bludu, ze technika je spravna tak, jak je v jednom z mnoha moznych provedeni ve forme. Ve formach nam napr. spousty ruznych technik schazi a neni to tim, ze je wing cheun nezna ani proto, ze tam nepatri a nema smysl je cvicit, ale proto ze se budto ve formach nacvicuji jen s obtizema a nebo proste proto, ze to s tim pohybem nechci cvicit, neukazu atd a nebo proto, ze je debilni napad mit vsechny zpusoby provedeni ve forme ... V tomhle je naprosta svoboda a neplati zde zadne direktivni - tohle se musi :wink:
Mam pocit, ze wing cheun neni jediny styl, kde to takhle lidi vnimaji a mam pocit, ze to ani neni zadna vysada gung fu :wink:
Mimochodem techniku ve forme nenacvicis, resp. nenacvicis tam jeji pouziti. Forma k tomuto neni urcena je to vetsinou jen osnova napadu, ktere si ma zak vytahovat a na 1000 zpusobu cvicit v pouziti, cili na aparatech, ve drilech, rizenem sparibgu, volnem sparingu atd ... Kdo se drzi formy jako dite maminciny sukne, bude porad nedochudce, ktere potrebuje prevadet pres ulici :idea:
Klidne ti ukazu ty kopy osobne mame je v mnoha formach - i kdyz ted zrovna ukazkove nekopu (po urazu).

V nekterych stylech se nezavodilo a nebo nekdo konkretni nesel se svou kuzi na trh? V tom je rozdil :wink: Soutezilo se vzdy! Bavit se muzeme o pravidlech zapasu, pomerovani nebo neco takoveho, ale tezko muzes napsat, ze se nesoutezilo ... ono se vlastne soutezi i v ramci jedne skoly - zaci mezi sebou :wink:
Ucit se jezdit v aute a nikdy do nej nesednout ... no nevim. A je uplne jedno, jestli do nej sednu dobrovolne a nebo proto, ze me donuti okolnosti, ale nesmim mit problem si do nej sednout. Jedno jestli pomeruji pro zabavu nebo proto, ze mi hori koudel u zadku a nic jineho mi nezbejva ... ale pomeruji, pomeruji a tim sbiram zkusenosti nebo je to jinak?

A vazne nejdrive popremyslej nad tim, co chces napsat ... citovani z pochybnych webu neni dobry napad. Mimochodem u koho cvicis a od koho mas tyto informace? Pokud to tedy neni tajne 8)
Naposledy upravil luen dne čtv 04. úno, 2010 17:11, celkově upraveno 1
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 04. úno, 2010 17:09

ukropcany píše:
RBR píše:Netvrdím, že to není pecka. Jen ty zdravotní následky(jak psal Luen) po dlouhodobém používání této plochy nechci mít
My sme sa na tréningu zhodli, že na vnútorné stehno je nárt dokonca lepší ako holeň, lebo viac to štípe, ale jak to človek práskne do kolena, tak... :x

To jo, pokud se použije zdravý rozum a dodržuje pravidlo měkký na tvrdý tak ok. Ale sportovní karateka cpe nárt všude a často si je rozbijí o lokty, neboť není nic jednodušího než je tam strčit. Strč loket na holeň, to nepřinese potřebný efekt.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 04. úno, 2010 17:13

RBR píše:
ukropcany píše:
RBR píše:Netvrdím, že to není pecka. Jen ty zdravotní následky(jak psal Luen) po dlouhodobém používání této plochy nechci mít
My sme sa na tréningu zhodli, že na vnútorné stehno je nárt dokonca lepší ako holeň, lebo viac to štípe, ale jak to človek práskne do kolena, tak... :x

To jo, pokud se použije zdravý rozum a dodržuje pravidlo měkký na tvrdý tak ok. Ale sportovní karateka cpe nárt všude a často si je rozbijí o lokty, neboť není nic jednodušího než je tam strčit. Strč loket na holeň, to nepřinese potřebný efekt.

RBR

Ja myslim, ze to je trochu i o vzdalenosti ... strach ty lidi v zacatcich nepusti bliz a pak uz se vezou :idea:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 04. úno, 2010 17:37

luen píše:Ja myslim, ze to je trochu i o vzdalenosti ... strach ty lidi v zacatcich nepusti bliz a pak uz se vezou :idea:

Nemyslím, že je to o strachu. Kumiťácký mawashi je ukázka evoluce nebo degradace, záleží na úhlu pohledu. Prostě se kluci přizpůsobili sportovním pravidlům. Pravidla říkají bezkontakt, tzn. abych nebyl diskvalifikován musím dát facku nohou, na udělení bodu stačí. Vedlejším efektem je získání cca 20 cm, což se hodí.
Pokud si pamatuji na své začátky, tak jsem nárt volil nikoli ze strachu, ale z v důsledku nezvládnutí techniky. S nártem se mě mawashi kopalo lépe než s koshi.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...