V podstate s tebou souhlasim, jen nemam prave z ulice dobrou zkusenost (a nikoho takoveho osobne ani neznam), kdo by byl schopen sestrelovat lidi nohama prave v situacich, ktere jsem popsal. Kdyz spadnes v karate nebo v MT, tak je zapas prerusen ... na ulici je to nejspise prohra. Abych se vyjadril presne, nemam nic proti kopum, ale kdykoli chces kopnout, musis se postavit na jednu nohu a to neni nejstabilnejsi. Kdo neumi bouchat, tezko zvladne kopani, ktere je narocnejsi na koordinaci, stabilitu, nacasovani atd ... Neni to nemozne, jen je to v mejch ocich mnohem narocnejsi. Kopnout o 40kg tezsiho frajera a nesejmout ho, znamena octnout se v situaci, kdy predavas kontrolu nad tim co se deje, svemu souperi. Prijde mi to zbytecne riskantni. To je vse
Jak uz psal marcelo situace je jina v klinci, kdy muzes vyuzit souperovo stability pro svou vlastni oporu, kolinka jsou super a navic muzes dik kontaktu (pokud to umis) kontrolovat souperovo stabilitu, resp. si ho udrzovat v nestabilite pro danou akci. Kazdej kdo zkousel kopat tvrde razantni kopy na ledu, tak vi o cem mluvim.
Jinak karate i MT nejsou BU, ale BS a tam jen tezko narazis na soupere, kterej je o 8 vahovek tezsi nez ty
Hele chlape stav se nekdy na setkani, muzeme to tam probrat s nazornejma "ukazkama" a bude hned jasno, jak to basnik myslel

[/quote]
Tak, že karate není bu, tak to se asi Funakoshi obrací v hrobě, protože i on byl zásadně proti rozvíjení karate cestou sportu. Jinak co máš pořád s tím ledem, si ze mě děláš prdel ne

. Že neznáš chlapa co dokáže sestřelovat nohama, to je možné, já ho znám, tento člověk nikdy žádné bu necvičil, když se rval na diskotéce, tak koho trefil, tak ten lehnul. Tito pouliční rváči mají většinou dobré dispozice od přírody jak pohybové, tak i fyzické, není to žádný kulturista, ale svaly na něm jen hrají. Jestli zrovna nesedí, tak ti ho klidně ukážu

. Jinak je jasné, že se při kopech dostáváš do nestabilní situace, proto se v karate kopalo maximálně do výše pasu. Jinak mi se tady bavíme čeho je třeba dosáhnout jakou cestou jít, nikoliv jestli to ty nebo já dokážem, to je věc druhá, jaké úrovně, kdo v jakém bu dosáhne, můžeš si vybudovat úroveň, že nohama sestřelovat lidi budeš nebo se budeš ubírat třeba cestou sportu a nepůjde ti o sebeobranu, je to každého osobní cesta, ale to neznamená, že toho dosáhnout nejde. Co se týče klinčů, tak já jsem zásadně proti boji takto z blízka, protože nikdy nevíš, kdo proti tobě stojí, může to být třeba zápasník chytne tě v pase udělá most zaboří ti gebuli do země a je vymalováno. Podle mě je nejlepší protivníka si držet od těla pomocí kopů, úderů, atd., ale samozřejmě, že ty údery a kopy musí mít platnost a to, že tu platnost ve skutečnosti nemají není tím, že by ty údery a kopy nefungovali, ale prostě málo cvičíme a o tom to je. Je doloženo, že ještě za Funakoshiho života kopali karatekové yokogeri sokuto, kdy po těchto kopech praskali fošny silné 6 cm podél let takže ne, že to nejde, ale je třeba tvrdě makat a pak to půjde.