učitel

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

učitel

Příspěvekod patrik » sob 11. zář, 2004 12:20

Jsem na mnoha webech narazil na to, že učitel je Mistr... nebo spíš Velmistr a to je skoro jako Bůh... neomylný a všemocný. Mno a nedá mi to, abych se nezeptal.

Jak moc potřebujete pro vaše cvičení učitele?
Jak poznáte, že je dostatečně kvalifikovaný nebo zručný?
Setkali jste se s někým, kdo vás učil, nějak na vás působil, ale dneska vám jeho cvičení a přístup nejsou nijak blízké?
Mýlí se někdy váš učitel :wink: ?

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » sob 11. zář, 2004 12:59

Jsem na mnoha webech narazil na to, že učitel je Mistr... nebo spíš Velmistr a to je skoro jako Bůh... neomylný a všemocný.

Patrik tak to snad len v tradicnych B.U. tam sa taketo pestuje.

V sportovych b.u. som o tom este nepocul - tam su ludia vyrovnanejsi, vedia co robia kam smeruju a hlavne preco to robia a nehambia sa povedat naco a preco trenuju a vedia o svojich limitoch a nedostatkoch takze nepotrebuju strasiakov, ale skor kamaratov.
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: učitel

Příspěvekod andromeda » sob 11. zář, 2004 15:40

patrik píše:Jsem na mnoha webech narazil na to, že učitel je Mistr... nebo spíš Velmistr a to je skoro jako Bůh... neomylný a všemocný. Mno a nedá mi to, abych se nezeptal.

Setkali jste se s někým, kdo vás učil, nějak na vás působil, ale dneska vám jeho cvičení a přístup nejsou nijak blízké?

Patrik

:) Tak tohle téma budu sledovat :wink:
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 11. zář, 2004 19:10

Patriku...

1/ neměl-li bych učitele (mistra) podle čeho bych studoval, podle knížek, či videa snad?

2/jak poznám? co to je kvalifikovaný, jaká je správná kvalifikace? Dost bitek na ulici, nebo co? Pro mě je důležité, že mi umí techniku vysvětlit tak, jak to potřebuji a že se mi věnuje - to je pro mě dostačující.

3/ano, setkal. Ale jmenovat samozřejmě nebudu. Změnil styl výuky a přístupu k žákům, odešel jsem.

4/ ano, samozřejmě, jako každý člověk je jen člověk

Gino
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re:

Příspěvekod mamushi » ned 12. zář, 2004 1:18

Myslim, ze cvicit jakekoliv BU bez ucitele je pomerne zcestna zalezitost - ale o tom Partik snad nepochybuje. Spis se svym dotazem dotknul tematu, ktere je v nasich zemepisnych sirkach mnohem vetsi problem. Nevim, jak treba v cinskych BU - ale v Japonsku v zasade plati, ze ucitel neni odpovedny za to, co se zaci nauci. Ucitel by mel byt odpovedny za to, ze vytvorit podminky, aby se zaci mohli neco naucit. Osobni pokrok, mira nasazeni do cviceni, intenzita studia - za to si ani nikdo jiny, nez kazdy student osobne, byt odpovedny nemuze... U nas vsak jde leckdy zaber "Mistra" hodne za tuhle hranici, coz pak vede jak k iluzi neporazitelnosti jeho i jim prezentovaneho BU, tak k Patrikem zminovanym webovym strankam...

Takze -
a) ucitel je ke cviceni potreba nepochybne. Jsou veci, ktere ani na videu, ani v knize okoukat nejdou. Prave nejcennejsi je ucitelova zkusenost - a ta je do knihy ci na video nezachytitelna. A prave o sdileni te zkusenosti by zak mel sveho ucitele prosit. Jak o zkusenost s bojem, tak o zkusenost se cvicenim samotnym.

b) Zrucnost, kvalifikace, dostatecna zkusenost ucitele... - tak tohle je asi nejvetsi problem. Kdyz s necim zacinam - tak proste nevim, na co se ptat ci na co si dat pozor - a chapu, ze se ptat ucitele, kolik ma danu, kde vsude studoval, s kym a jak spolupracuje - bude asi 99% zacatecniku minimalne zinantni... Nicmene - prekonat stud a poradne se informovat je nezbytne nutne - neb to je asi jedina moznost, jak alespon snizit riziko, ze clovek naleti. Naopak, neni-li ucitel podvodnik, tak by svym zpusobem mel ocenit, ze se budouci adept zajima o podrobnosti. Dobra je navsteva treningu, doporuceni od verohodne osoby a velmi realisticke posouzeni informaci na webu ci poskytnutych v dojo... A i tak to bude problem, protoze dnes opravdu kdokoliv tvrdi cokoliv...

c) Setkal. Ostatni bez kometare.

d) I to by mohlo poslouzit jako voditko pri vyberu... Pokud se prezentuje jako neomylny, tak snad radsi rychle pryc...
.........................................................................
mamushi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Gino » ned 12. zář, 2004 8:49

mamushi: k těm kvalifikacím... podívej... není snad důležitější učitelův přístup k žákům a jeho ochota učit? Pakliže naučit dokáže, není jedno kolik má DANů, kvalifikací, nebo seminářů s bůhví kým? Nebo je snad lepší člověk s nespočtem DANů snad ve všem, hromadou certifikátů atp., kterého v dojo na cvičení potkáš třikrát a řekne ti jen ahoj?

Kvalifikace a DANy snad už z někoho udělali učitele? :-)
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » ned 12. zář, 2004 9:12

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 12:22, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » ned 12. zář, 2004 9:29

marvin píše:
Jsem na mnoha webech narazil na to, že učitel je Mistr... nebo spíš Velmistr a to je skoro jako Bůh... neomylný a všemocný.

Patrik tak to snad len v tradicnych B.U. tam sa taketo pestuje.

V sportovych b.u. som o tom este nepocul - tam su ludia vyrovnanejsi, vedia co robia kam smeruju a hlavne preco to robia a nehambia sa povedat naco a preco trenuju a vedia o svojich limitoch a nedostatkoch takze nepotrebuju strasiakov, ale skor kamaratov.

Mno, řekl bych, že to hodnotíš, jen z doslechu. Nebo spíš příliš zjednodušeně. Budu-li taky kategorizovat na tradiční a sportovní, neomylný a božský je spíš (sportovní) trenér, kterej tě nechá běhat, skákat... klikovat, aby Ti zvedl výkon.

U těch tradičních, teď mluvím o starých - středověkých, chceš-li to je dnes právě o tom přátelství, nebo spíš rodinném prostředí. Nebo to tak být může... samozřejmě hodnotím, jenom, to co jsem sám zažil. Tohle se určitě mění, tak jako běžný život. Málokterý učitel klasických disciplín (mluvím o JPN) to dělá jako svou práci a to může věc taky docela ovlivnit.

Taková ta mezifáze - tedy gendai budó, jako aikidó je právě dost problematické. Tam člověk naráží na tohle polobožství dnes a denně.

Mno a překvapilo mě jak vidí "Mistra" třeba na moderním, tedy "reálném" BU, jako je boj nožem, kde jsem se byl virtuálně podívat :wink: .

Samozřejmě jedna rovina jsou techniky a druhá je učitel-člověk...

Ale přesně tohle se tu bude probírat, řekl bych.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » ned 12. zář, 2004 9:42

neprihlasenyGino píše:1/ neměl-li bych učitele (mistra) podle čeho bych studoval, podle knížek, či videa snad?

Na to snad odpoví někdo z těch, kdo tohle téma sledují...

neprihlasenyGino píše:2/jak poznám? co to je kvalifikovaný, jaká je správná kvalifikace? Dost bitek na ulici, nebo co? Pro mě je důležité, že mi umí techniku vysvětlit tak, jak to potřebuji a že se mi věnuje - to je pro mě dostačující.

Mno, když bude učit "pouliční boj" nebo nějaký "reálný systém sebeobrany", asi to kritérium bude to množství vyhraných bitek...

Sportovní trenér, učitel soutěžního stylu by měl být zřejmě kvalifikovaný na základě 1) státní trenérské třídy nebo něčeho takového 2) na základě vyhraných turnajů a soutěží nebo 3) na základě výsledků, které udělali jeho svěřenci.

Mno a u tradičních disciplín by to měla být nějaká "lineage"... Za předpokladu, že za ním stojí další učitel, nebo jeho pověření.

neprihlasenyGino píše:4/ ano, samozřejmě, jako každý člověk je jen člověk

A přizná to? Nebo mlží?

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Re:

Příspěvekod patrik » ned 12. zář, 2004 9:53

2mamushi fajn příspěvek

mamushi píše:Myslim, ze cvicit jakekoliv BU bez ucitele je pomerne zcestna zalezitost - ale o tom Partik snad nepochybuje.

Taky nepochybuju o tom, že takovejch lidí je víc než dost.

mamushi píše:Nevim, jak treba v cinskych BU - ale v Japonsku v zasade plati, ze ucitel neni odpovedny za to, co se zaci nauci. Ucitel by mel byt odpovedny za to, ze vytvorit podminky, aby se zaci mohli neco naucit. Osobni pokrok, mira nasazeni do cviceni, intenzita studia - za to si ani nikdo jiny, nez kazdy student osobne, byt odpovedny nemuze...

Mno tohle je důležitý. ®ákova iniciativa je to hlavní, na druhou stranu jsou disciplíny, kde záleží jenom na učiteli, zda tě jako žáka přijme. Na žákovi, jak moc se bude snažit učit a na disciplíně samotné, respektive na učitelově odpovědnosti, kdy tě učitel naučí něco dalšího. Ale tohle nejde, máš-li 150 žáků na hodině :wink: Tam vidím přínos těch nejstarších škol. (Na druhou stranu třeba u kenda je přínosem větší množství lidí a tedy partnerů pro "konfrontaci" a nácvik...)

mamushi píše:b) Zrucnost, kvalifikace, dostatecna zkusenost ucitele... - tak tohle je asi nejvetsi problem. Kdyz s necim zacinam - tak proste nevim, na co se ptat ci na co si dat pozor - a chapu, ze se ptat ucitele, kolik ma danu, kde vsude studoval, s kym a jak spolupracuje - bude asi 99% zacatecniku minimalne zinantni... Nicmene - prekonat stud a poradne se informovat je nezbytne nutne - neb to je asi jedina moznost, jak alespon snizit riziko, ze clovek naleti. Naopak, neni-li ucitel podvodnik, tak by svym zpusobem mel ocenit, ze se budouci adept zajima o podrobnosti. Dobra je navsteva treningu, doporuceni od verohodne osoby a velmi realisticke posouzeni informaci na webu ci poskytnutych v dojo... A i tak to bude problem, protoze dnes opravdu kdokoliv tvrdi cokoliv...

JJ a jak uř jsem napsal výš... taky je dobrý, stojí-li za školou nebo učitelem někdo další, jako garant kvality. Řekl bych, že tohle se týká obzvlášť těch málo známých disciplín.

Mno a ty dany... jejich množství. Příjde na to, jsou-li symbolem skutečného přenosu kvalit nebo jenom výsledkem zaplacení určitého finančního obnosu. Někdo si ten dan udělí sám (třeba i devátý) a přijde mu to naprosto normální.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » ned 12. zář, 2004 10:11

Patriku, když přijdeš na cvičení bojového umění... judo, ju jitsu, nebo aikido - a upřímně, zhodnotíš člověka, který to učí podle jeho DANu, podle jeho certifikací, nebo tě bude zajímat jak učí, myšleno jak se věnuje žákům a jaký má přístup všeobecně.
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » ned 12. zář, 2004 10:19

Gino píše:Patriku, když přijdeš na cvičení bojového umění... judo, ju jitsu, nebo aikido - a upřímně, zhodnotíš člověka, který to učí podle jeho DANu, podle jeho certifikací, nebo tě bude zajímat jak učí, myšleno jak se věnuje žákům a jaký má přístup všeobecně.

Já nevím, já už pro sebe cvičení nehledám, ale jako laik budu hodnotit, podle toho, co uvidím a uslyším.

Laik ale neví, jak má vypadat "přístup" v bojovém umění, nebo technika.

Takže většinou bude čučet na ty DANY... protože o tom slyšel v TV.

A na co se teď ptáš, Gino? :wink:

Patrik
Naposledy upravil patrik dne ned 12. zář, 2004 10:24, celkově upraveno 1
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » ned 12. zář, 2004 10:24

Hm, už na nic, Patriku :?

Protože v tom máš pravdu, proti tomu nelze říct ani fň.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » ned 12. zář, 2004 10:46

patrik
Mno, řekl bych, že to hodnotíš, jen z doslechu.

:D iste po tom mnozstve "ucitelov" a zakomplexovanych trtkov, ktorych som stretol pocas rokov co som studoval aikido asi len z doslechu a tiez to mnozstvo super ludi ktorych som stretol ako som sa zacal zaujimat o thaisky box ... no nic ...

ps:
imho patrik sa domnievam, ze boj s nozom kde si virtualne zavital nie je urcite bojovy sport ... ale urcity smer sebaobrany ...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » ned 12. zář, 2004 10:47

patrik - ten anonym som samozrejme ja ...
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » ned 12. zář, 2004 11:08

Jejda, no to je hlavní si uvědomit, že aikidáci jsou jen zakomplexovaní blbky a na eskadru super lidí, super bojovníků a super přátel z MT nemaj :-) Ale jdi.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » ned 12. zář, 2004 13:24

Anonymní píše: :D iste po tom mnozstve "ucitelov" a zakomplexovanych trtkov, ktorych som stretol pocas rokov co som studoval aikido asi len z doslechu a tiez to mnozstvo super ludi ktorych som stretol ako som sa zacal zaujimat o thaisky box ... no nic ...

Ale, Marvine... zase jsme se nepochopili. Aikidó není tradiční BU v tom smyslu, jak o tom píšu (aikidó je gendai respektive šinbudó). A taky jsem vysvětlil, kolik polobohů se v aikidó vyskytuje. V tom máš pravdu. O tom doslechu - v tom už máš jasno a napsals to na fórum "kobudó..." Neviděl & necvičil... takže mám pravdu o tom, že vztahy v tradičních BU znáš z doslechu. Popsals je dost pejorativně a jednoznačně.

Anonymní píše:ps:
imho patrik sa domnievam, ze boj s nozom kde si virtualne zavital nie je urcite bojovy sport ... ale urcity smer sebaobrany ...

Neřadil jsem to mezi sporty, ale mezi účelovou sebeobranu, tedy disciplínu, která se za tradiční považovat nedá taky...

IMHO... jen jsme se nepochopili a každej teď zřejmě píšeme o něčem jiném.

Patrik
Naposledy upravil patrik dne ned 12. zář, 2004 14:06, celkově upraveno 2
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: učitel

Příspěvekod Picard » ned 12. zář, 2004 13:24

Urcite hodne :-) Nejen ucitele, ale i kolegy, aby bylo s kym trenovat a cvicne zapasit, aby byl trenink dostatecne pestry. Take urcite neni na skodu jezdit i za jinymi uciteli, nez je ten vas staly, muzete objevit novy pohled na vec a rozsirit si obzory... To predevsim, pokud neni vas ucitel dostatecne zkuseny. Dobry ucitel vam tohle sam doporuci.

Tohle je tezke, hlavne treba pro cloveka, ktery chce zacit... nejlepsi je asi zdravy selsky rozum, osobni setkani, navsteva treninku.

V tradicnich BU - korju - je dulezity certifikat o opravneni vyucovat (menkjo kaiden) a nejaka linie mistru. Ucitel by tedy mel tuto licenci mit (coz v praxi znamena ze to studoval nekolik desetileti u sveho mistra), nebo alespon u nejakeho takoveho mistra dostatecne dlouho studovat.

U "modernich tradicnich", jako treba Kendo nebo Dzudo, by mohl trochu napovedet technicky stupen dan, obvykle nejaky vyssi stupen znamena, ze clovek je dostatecne zkuseny aby mohl vyucovat (napr. v Kendo ebo Iaido je to obvykle od 3. nebo 4. danu vyse). Ale to funguje opravdu zhruba, urcite najdete spoustu prikladu kdy clovek s nizsim stupnem je daleko lepsi a kvalifikovanejsi ucitel nez jiny clovek s vyssim danem. Take technicky stupen obvykle napovi, jak dobre a jak zkusene ono BU ten clovek ovlada, ne jak doby a zkuseny je ucitel (je sice dobre kdyz neco umi, ale napytel kdyz to neumi predat).
Nicmene pokud uvidim u cloveka treba 5. dan Kendo, tak je to urcite zaruka, ze hodne umi a ze to uz dela minimalne nejakych patnact dvacet let...

U moderne vytvorenych BU, kde si stupne udeluji lidi sami, nebo je to zalezitost nejake mensi komunity (nebo tam nic takoveho, jako stupne neexistuje) tohle voditko asi ztraci na vaze, tam uz opravdu zbyva pouze ten osobni kontakt

Ano, bohuzel, neni to vubec nic prijemneho. S lety se lide nekdy meni, nekdy k lepsimu a nekdy k horsimu, ucitele BU nejsou vyjimkou.

Jiste, ucitel neni buh. Je ale potreba jej respektovat a duverovat jeho vedeni. Ale samozrejme je take potreba o vecech premyslet vlastni hlavou a nebyt slepy. Dobry ucitel si o soe nemysli ze je buh a rad vysvetli proc se tohle ma delat takhle nebo takhle...
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod mamushi » ned 12. zář, 2004 14:44

Gino píše:mamushi: k těm kvalifikacím... podívej... není snad důležitější učitelův přístup k žákům a jeho ochota učit? Pakliže naučit dokáže, není jedno kolik má DANů, kvalifikací, nebo seminářů s bůhví kým? Nebo je snad lepší člověk s nespočtem DANů snad ve všem, hromadou certifikátů atp., kterého v dojo na cvičení potkáš třikrát a řekne ti jen ahoj?

Kvalifikace a DANy snad už z někoho udělali učitele? :-)

To mas samozrejme pravdu. Jestli nekdo neco sam umi je jedna vec - a jestli to dokaze naucit je zase vec druha. Je spousta lidi, kteri jsou mistry ve svem oboru, ale nejak nemaji dar to sdelit dalsim. Ale to asi neplati jen o BU...
Jenze u tech BU to clovek dopredu moc nepozna - tak asi i proto byly vymysleny veci jako menkio kadien, dany - Ktere ziskaval zak od sveho ucitele na zaklade nejake urovne, kterou prokazatelne dosahl...
V podstate driv bylo studium jap. BU chapany jaky celozivotni praxe s fazema a) studium, b) praxe, - a pokud dotycny prezil ve stavu schopnem vyucovat - tak c) vyuka. To dnes pochopitelne neplati, otestovat si koryu v praxi taky moc nejde - a pred netusicim publikem, v TV, na internetu, uchylnych budoshow... jsou si samozvany chvastal i opravdovy odbornik rovni... Proto ty dany, lineage, a.t.p. nabiraji na dulezitosti. Clovek sice dnes uz asi bitvou neprojde, aby zjistil, jak si stoji jeho umeni - ale pokud je linie neprerusena - tak ma sanci naucit se neco, co v tech bitvach a bojich opravdu odzkouseno bylo - a nekolika stoletima obcanskych valek (mluvim porad o Japonsku) bylo svym zpusobem dovedeno k dokonalosti.
Ale jak tady prede mnou Picard napsal - pokud si clovek udeluje dany sam, tak tohle voditko taky postrada smysl. A ruznych vymyslenych a pokroucenych lineage bychom nasli - a ani bychom nemuseli opustit ceskou kotlinu.
Ale rekni mi - na co jineho bych se mel podle Tebe zamerit, kdyz bych napriklad chtel treba jako laik pro sveho syna/dceru vybrat nejake bojove umeni a nechtel bych, aby to bylo neco, co si nekdo uplacal podle knizek a internetu? Promin, ale tady asi jen ochota venovat se zakum a schopnost naucit nestaci. Ochota ucit je podminkou - ale jeste je nutne k tomu mit "co" ucit.
mamushi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod mamushi » ned 12. zář, 2004 15:11

ukropcany píše:... keby to tak nebolo, neexistovalo by tolko roznych napr. prave aikido organizacii aj napr. iwama aikido, ktore sa tvarilo ake je jednotne bolo jednotne len do Saito-senseiovej smrti. Zrazu je tu kopec ludi, ktori cvicia zase len to "prave aikido" (patrik :wink: ). Toto sa v plnokontaktnych sportoch deje max. na urovni promoterov, kedze im ide o peniaze. Fightery sa takymito kravinami nezaoberaju. A to mi pride daleko "bojovnickejsie" ako mnohe cudne trenice medzi "tradicnymi" skolami BU.

P.S. Na MT treningu som (na rozdiel od aikida, kde sa to riesi stale) v zivote nezazil, aby niekto riesil, ktory sensei co povedal, na koho povedal, co ukazal uplne inak ako iny strasny sensei apod. Ludia sa potom zaoberaju tymto, namiesto aby makali...

Kolik je potreba ceskych aikidistu na vymenu praskle zarovky?
.
.
.
.
.
.
.
36. Proc?
.
.
.
.
Jeden ji vymeni a ostatni se pak hadaji, ze u nich v dojo se to dela jinak... :lol:
mamushi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně