OK, budu vypravet jeden starej pribeh. Na zacatku 90-tych let jsem udelal seminar na chate jedne me zakyne. Byla mladoucka doznivala u ni puberta. Ac to bylo jinak slusne devce, ze slusne rodiny, tak ta puberta delala svoje. Rodice ji nezvladaly. Pres vsechno jeji chovani me brala jako autoritu a ac to rodicum vlastne vadilo (tak trochu zarleni, tak trochu nastvanost, ze bere vazne nekoho jineho a ne rodice), tak to brali celkem sportovne, ale nechapali jak se to stalo, ze je jejich poslusna dcera prestala brat vazne. S ni a s rodicema jsem si promluvil a dohodli jsme se na tom, ze pokud si bude plnit sve na gymnaziu, tak ji nezakazou cvicit ...
Ale ja si vsimnul jine veci... Jeden vecer jsme ze srandy a z hecu zacali probirat hypnozu, sugesci ... S chvalne jsem vytahnul zrovna ji a zacalo se odehravat neco neuveritelneho (ne zas az tak, ale tem co to videli prvne, to prislo jako zazrak). Se zavazanejma ocima (nekolik vrstev latky, ze mohla sotva dychat) cetla - prstem, cetla pozpatku stejne plynule jako normalne. Kdyz jsem ji sahnul na ruku s tim, ze na ni prikladam horkou zehlicku, tak ji naskocil puchyr jak ... atd ... atd ... Pak zacala rikat i lidem, ktere neznala, co zazili jako deti a zodpovidat vsem neduverivcum jejich dotazy. Proste klasika, kdo si myslel, ze je to domluvene divadlo, tak se zacal ptat na veci o kterych vedel, ze je vi jen on sam. Ani jednou se nespletla a ve finale se lidi ptat prestali, protoze dostali strach z toho, ze do nich nekdo vidi a cte v nich jak v otevrene knize.
Po techto "neuveritelnych" vecech doslo i na to, ze se vyresil jeji momentalni psychicky problem, strach z ohne atd ... atd ... Celkem zajimavej vecer, protoze se nazorne ukazalo, jak muze fungovat sugesce a hypnoza i u jedincu, kteri absolutne nezapadaji do skupiny sugestibilnich lidi. Totiz fakt, ze se nekdo chova vzpurne, ze je tzv. rozumove zalozena osobnost, ktera nvykazuje znamky stadovitosti atd ... jeste neznamena, ze na ni tyhle veci nefunguji!!!
Dlouho pak z tohoto zazitku skola zila a lidi na to do ted vzpominaji. Bylo to velke rozcarovani pro skeptiky. Nicmene nestalo se, abych to zacal spojovat s wing cheunem, s tim, co je tam ucim ... stacilo, abych to jen nevyvracel a byl bych v kategorii zazracnych lidi, kteri umeji ovladat ostatni i na dalku a ma neuveritelnou energii atd ... atd ...
1) je podle me sprosty, kdyz tohle nekdo udela a spoji takto kult sve osobnosti s oveckama ktere tomu pak snadno podlehnou
2) je sprosty, kdyz to nekdo vydava za soucast bu/bs
Mam takovych zazitku vicero. Dalsi moje zakyne ma maminku, ktera utekla od rodiny kvuli znamemu Anatoliji Kaspirovskemu. Mam tedy z prvni ruky jak Tolja pracoval s davem a jake metody k tomu pouzival. Konecne reklama neni o nicem jinem nez o manipulaci. Nase politicka garnitura nepredvadi nic jineho, ze?
Vazim si kazdeho ucitele, kterej tomuto pokuseni nepodlehnul, nerozviji kolem sebe auru zazracneho cloveka a naopak drzi lidi u zeme. Chapu, ze ne kazdej tohle ustoji a ne kazdej na to ma. Snad by se to dalo omluvit u tech, kteri "bouchat" neumi a nic jineho jim nezbejva. Ale pokud ten clovek umi a presto se k tomuto snizi, tak je to v mejch ocich jeste vetsi smradoch.
Ja nezpochybnuji, ze existuji veci, ktere zatim neumime vedecky vysvetlit, nicmene do kontextu bu tyto veci takto prezentovane, nepatri a hotovo 5. Jak uz tady bylo nekolika lidma receno v bitce na navozovani sugestibilni atmosky stejne neni cas a prave proto tyhle veci nepovazuji za seriozni, pokud jsou s bu spojovany. Je to jen o manipulaci s lidma a ja jsem na tohle alergickej.
Doufam, ze jsem to napsal dostatecne srozumitelne

A ze holky na tyhle stranky nechodi ...