Jj, migli to IMHO napsal naprosto přesně (tak jen zopakuju):
- protože viděl že se z něj neposereš (zachoval jsi se dobře)
- nebyl to útok - jen provokace (hodně velkejch psů si libuje v tom, když můžou někoho o polovinu většího a dvakrát těžšího krapet prohnat - a já se jim nedivím, taky by měl bavilo, kdyby přede mnou utíkal Schwarzenegger

- od psa, kterej se k vám chová evidentně nadřazeně - notabene dokonce vrčí, se už neodvracejte - to už je pozdě na nevšímavost, ale naopak se mu postavte čelem a napřimte se hrdě v celé své výšce - ať pěkně vidí "do čeho jde".
- nevšímavost je dobrá jen do fáze, kdy se o vás sice pes zajímá, ale ještě nezaujal k vaší osobě nadřazený postoj.
Jinak tady takový ty obecný rady, jak se zachovat k psovi je těžký nějak specifikovat - např. to s těma očima. Je velmi oblíbené radit "nevejrej mu do očí", ale ono záleží od situace. Pokud se mi pes vyloženě postaví a zaujímá nadřazenej postoj, tak se pohledu do očí nevyhnete, jinak se bude cítit ještě víc nakoni. Pokud jde kolem mě ale pes, kterej si mě nějak zvlášť nevšímá a já mu začnu upřeně čučet do očí, tak můžu taky narazit na kousek, kterýho to nasere a bude to brát jako výzvu. Nicméně pokud se ke mně vyzývavě chová už on, tak já nebudu koukat do země a klidně mu ten jeho pohled vrátím.
Jediný co lze obecně doporučit je - neprojevit žádnou slabost (ale ani předčasnou-primární agresi), i kdybych měl v gatích naděláno. Já vím, že se mi to hezky říká, když jsem s psama vyrůstal a tak z nich precedentně prostě strach nemám, ale je to bohužel to jediný obecný, co můžu poradit. Všechno ostatní (koukání do očí či naopak nevšímavost) už záleží od konkrétní situace a od toho jak správně dokážu odhadnout chování toho kterýho kousku - tedy jeho postoj ke mně...
@migli:
s úsměvem vzpomínám na dobu strávenou na cvičáku, kdy jsme tam měli tenkrát jednoho super "vlčáka" (německej ovčák - dlouhosrstej), kterej už byl starší, nicméně strašně chytrej a vychcanej. A jednou když mu jeden figurant nastavil ruku, tak on ho chytil bez kecu fakt za koule