severin píše:Školy WT pořádají sparingové turnaje v Escrimě déle než kdokoli v ČR..
tak tohle bych sparringem rozhodně nenazýval... nic proti klukům, ale tohle člověka opravdu nikam v FMA neposouvá. FMA se vyznačuje určitou inetligencí jak v boji tak ve cvičení... takže ty sparringy tam mají svůj důvod a smysl... ale sparringy, klidně přátelské, a ne ťukačka s obalenkama které docela zásadně mění postoj k technikám a celkovému přístupu k úderu. Tam kde jsou zbraně se moc nehraje na já zásah- ty zásah, ale já tam byl o chvilku dřív... to fakt nezní moc rozumně.
V zásadě je celkem jedno kdo co cvičí... ale buď ten člověk ví co, proč a jak cvičí/trénuje, rozvíjí ho to a v boji/sparringu mu to funguje a nebo se teprve snaží dodržovat nějaké svoje předepsané metodiky aby jednoho dne dosáhnul toho že mu to cvakne a bude takovej jak v tom prvním případě

Jde o to, že když jen doufá, moc nepřemýšlí a sám sobě neposouvá hranice tak žádnej trenér, mistr nebo styl to za něj nevyřeší.
Ale to neznamená, že mu nedržím palce a nebo ho nemám rád.
Tyhle diskuze tady rozhodně nejsou žádné napadání (aspoň já to tak beru, když člověk chce někoho napadat je to nejlepší a nejrychlejší v reálu a z očí do očí) tohle jsou jen přátelské rady a příležitosti se někam vzájemně posunout... stejně jak je setkání empty hand lidí odsud ( a mnoho lidí odsud to třeba taky bere jako snahu o provokace, výhrůžky či vyvraždění nevinných

) tak všechny setkání se zbraněmi byly super a podle mě všechny účastníky hodně obohatily...čím víc zkušeností s jinými tím víc příležitostí pro vlastní rozvoj.
Mě osobně vždy facinuje jak naprosto odlišné (jak časově tak lokalitou ) styly používají velmi obdobné taktické, tréninkové i bojové postupy... a ty odlišnosti jsou často jen v různých detailech daných kulturou, zbrojí atd. A taky mě osobně baví v pohybu hledat způsoby jak pomocí mého stylu získat výhody proti taktikám jiných stylů ... je to taková adrenalinová přátelská zábava... ale uznvám, že asi ne pro každého..