..mna celkom zaraza zopar veci ktore tu neboli spomenute a to hlavne o ludi co sa zaujimaju o MMA,Freefight atd..
..vsetky paky a skrtenia,cize submissions moze byt nahradne strikingom a submissions su len humannym ukoncenim supera...zapasnik so strikingom je omnoho nebezpecnejsi v poulicnom suboji ako BJJ praktikant..teraz nerozpravam o ringu a boji na tatame..ale o skutocnej konfrontacii...zasa nevyhoda beznych zapasnikov je ze nevedia az tak pracovat v nevyhodnej Guard pozicii ked od spodku "zeru" udery do hlavy
Zasa na druhu stranu, BJJ definovalo asi 6 zakladnych pozicii v boji na zemi a to aj s uderami...tieto pozicie boli aj v Kosen Judo ale praktikovali sa ako cisto zapasove aka grapplingove pozicie..Brazilci to obohatili o uderovu zlozku,vyvinuli viacero kontrolnych Guard pozicii pre Freefight a z toho sweepy,prevalenia,odkopnutia,zahakovania noh,pazi supera atd... napr DelaRiva guard je velmi zaujimava pozicia
..posledna vec ktoru by som chcel podotknut je ta,ktora tu vobec nebola spomenuta a ja pravidelne z casu na cas oprasim a to je ta,ze ten kto vie zapasit ovlada aj anti-zapas,kto ovlada zaklady grapplingu na zemi,ten ovlada automaticky antigrappling...bez vyzapasenia sa aspon zakladov, su vsetky tie Combat techniky a dalsie killer kontry len techniky na beznych chujkov a debilkov...
..z casu na cas idem za svojim instruktorom BJJ a mal som moznost vidiet co znamena len drtit cloveka drzanim pri zemi a keby dal udery do toho som rozhoneny na kasu,,nemal som priestor ani na "spinave techniky",ani na uniky ani na nic...
..to je presne ta zalezitost ,ked vidim ludi z roznych "combat" systemov robit obranu proti zapasnikom,MMAckarom atd..ta obrana je povacsinou tak derava,mlandrava a uboha,ze mozno vyjde na Deza z krcmy s 2 promile v krvi ale inak to je tragedia...to iste obrany proti roznym "bearhugom",kravatam,gilotinam atd... pokial clovek zapasil a vie chytit kvalitne "bearhug" a ine pozicie,tak neurobite nic,v priebehu sekundy ste na zemi rovno smerom na hlavu,alebo vam utrhne gule,alebo vam s kravatoveho drzania porani drasanim oko alebo s vami drbne o stenu ,ked bude chciet byt svina..
..to iste ked vidim pateticke obrany proti boxerovi,thaiboxerovi...pokial nie ste vysparovani,su to uplne chujoviny pateticke pre debilkov..
..niekto moze namietat,ze na ulici vas povacsinou nenapadne ani boxer,ani zapasnik ani nikto..je to z drvivej vacsiny pravda,ale ked vas chyti metrakovy vyrobeny robotnik,je to podobne silovo ako by vas chytil 80 kg zapasnik,alebo ked vas zasype zbesilymi udermi..je to hruza..ta realna sila a press tam je a moze sa stat ze vas zlomi vo dve casti a otrepe vam hlavu o stol,stenu atd
P.S. Judo alebo Zapas je v kombinacii so Striking stylom super zalezitost..da to cloveku taky feeling,stabilitu,rozvinie pohybovu motoriku,dorovna dysbalancie,nauci prechadzat z roznych vzdialenosti plynule,bez zasekavania sa,kompletne bude rozvijat oba hemisfery atd

"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"