Vas nazor na judo

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Toman » sob 29. kvě, 2010 8:24

Jendis píše:EDIT - hele,mám z jednoho zdroje,kterému 100% věřím,že si chtěli Monster a Fernando rozbít držku........co říkáte,to by asi byla dobrá válka,co???? Osobně bych si vsadil na Monstera..... :twisted: Ale to je OT......

Ten zdroj je správnej :P
PS: Já bych vsadil na brazilce (je mladší, má 105kg a skill mu taky nechybí)
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hellas » sob 29. kvě, 2010 9:43

Toman píše:
hellas píše:Taky hlasuju pro zápas.
BTW neřekl bych, že je to s BJJ jako s jedničkou na zemi tak jasné, Fjodor nebo Sakuraba só teho důkazem např. 8)

No tak Saku je má zrovna špičkový BJJ který ho naučil Enson Inoue :P, ale to ty Zdendo určo víš :D .

:oops: :oops: :oops:

a já že furt všade píšó submission wrestling

:oops: :oops: :oops:
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » sob 29. kvě, 2010 9:53

aby se v tom prase vyznalo.
Saku má původ v pro-wrestlingu (od toho ty masky) a ačkoliv to spoustu lidí odsuzuje já v tom vidím dovednosti.

a submission wrestling se prakticky rozumí bjj bez gi nebo americký catch wrestling (Josh).

Pokud někde trénují tak jak psal kamiwaza a neopomíjejí newaza (takhle třeba jede můj kamarád výbornej judista Jarda Zetek který má zkušenosti i s Kosen Judo), tak to je podle mne dobrej klub kam stojí za to trénovat.
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hellas » sob 29. kvě, 2010 9:57

Toman píše:aby se v tom prase vyznalo.
Saku má původ v pro-wrestlingu (od toho ty masky) a ačkoliv to spoustu lidí odsuzuje já v tom vidím dovednosti.

a submission wrestling se prakticky rozumí bjj bez gi nebo americký catch wrestling (Josh).

No jooo, takže zase BJJ, majó to dobře ti Brazilci markeTingově zmáknutééé, kam se hrabe EWTO :lol: 8)

btw valí DREAM.14 ale stream na justinu se seká a přes sopcast to nejede :?
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 29. kvě, 2010 10:03

Toman píše:
Jendis píše:EDIT - hele,mám z jednoho zdroje,kterému 100% věřím,že si chtěli Monster a Fernando rozbít držku........co říkáte,to by asi byla dobrá válka,co???? Osobně bych si vsadil na Monstera..... :twisted: Ale to je OT......

Ty možná jo,ale "Monster" se mu neříká pro nic za nic(respektive jinak....na Fernanda bych proti Knížovi nevsadil ani kačku....na nikoho proti Knížovi !!! ) ...... :wink: :twisted: :twisted: :twisted: :lol:
Naposledy upravil Jendis dne sob 29. kvě, 2010 10:07, celkově upraveno 1
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » sob 29. kvě, 2010 10:07

Luen: No, nemám vůbec žádnej problém říct že o zápasu vím celkem kulový= to co znám z tv a sledování zápasů, takže je fajn že si to tu vysvětlil a nebudu ti oplácet (debaty s tebou o Karate) a hádat se o něčem o čem vím prdlajs.
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » sob 29. kvě, 2010 10:11

Jendis: a to proč? Protože cvičil v Jihlavě? 8) Jinak kámoš k němu chodil na MMA a říkal že skvěle koučuje zápasy, řve tam na svěřence: kladiváááá, kladiváááá.

Sázím na Fernanda.
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » sob 29. kvě, 2010 10:15

Jendis píše:
Toman píše:

Ty možná jo,ale "Monster" se mu neříká pro nic za nic(respektive jinak....na Fernanda bych proti Knížovi nevsadil ani kačku....na nikoho proti Knížovi !!! ) ...... :wink: :twisted: :twisted: :twisted: :lol:

LOL je mi jasný že bys proti Knížemu nevsadil ani na Fjodra. Ty máš svýho koně a já mám svýho.
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 29. kvě, 2010 10:33

No....na Fjodora nemá nikdo.....o tom žádná. To jako zase ať fandím komukoliv,tak Fedor je špička!!!

4 Runar - nemá to co dělat s Jihlavou..... :wink: Musel bys ho znát :twisted: :twisted:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » sob 29. kvě, 2010 13:33

RUNAR píše:Judo je super.
Ve rvačce může nastat to že se budete držet za pevný bundy a bude to jako v gi, nebo to bude v létě a trička po prvním trhnutí budou dole a bude to no gi zpocená kluzká tahanice alá volnej styl.
Několikrát jsem Judo použil a měl jsem radost že jsem nemusel nikomu řachnout pěstí do ksichtu.

Zápas má tu nevýhodu že se tam nejede přímo na "dokončení" soupeře, ale má spoustu velmi silnejch stránek, o tom žádná.

No to čumim - shotokanfil a má na něco stejnej názor jako já... 8O 8O :lol:
To asi bude ta "výjimka, co potvrzuje pravidlo"... :twisted:

V tomhle případě to vidím podobně jako Ranař... Judo se oproti zápasu (řeckořímskej / volnej styl, kde jde hlavně o to soupeře "položit na lopatky" nebo alespoň přetočit), opravdu snaží i o nějaký "bojový zakončení", tedy mimo hodů a držení i o páčení a škrcení. Ano, i zápas má svý kladný stránky, hlavně naučí člověka "pracovat" i s kluzkým neoblečeným soupeřem, díky čemuž zápasnický sevření rukama připomíná běžným smrtelníkům železnej svěrák :D V zápase se taky dobře nacvičí rozličný takedowny, který by se sice v repertoáru technik Juda našly taky, ale vzhledem k používáni gi se prakticky netrénujou... Ačkoliv já osobně v Judo zápasech s úspěchem používal jako "kontr" jakousi variantu zápasnickýho suplexu... :twisted: Každopádně jestli zvolit Judo nebo zápas je o lidech, každýmu bude vyhovovat něco jinýho a taky záleží na úrovni konkrétních oddílů :idea: Já dělal Judo přes osm let, tréninky byly 5x tejdně, z toho 2x fyzička (běh, činky...) 2x technika + randori a 1x doplněno o sebeobranu na bázi jiu jitsu. Byli jsme sice jen na krajský úrovni a už je to cca 15 let :?: , co jsem byl naposled na tréninku Juda, ale těžím z toho dodnes => Osobně mi nedělá potíže v situacích, kdy není nutný někoho "vypnout natvrdo" např. pěstí, použít Judo a to i na člověka oblečenýho třeba jen v tílku. Prostě ho místo za hadry chytnu za krk, rypák, vlasy, nebo přímo za sval, na páku nebo škrcení taky nepotřebuju žádný hadry... :wink:

PS: Už jsem to tu v minulosti psal, ale v rámci menší "egomasáže" :P to zopakuju:
Kdysi jsme mezi oddílem Juda a zápasu uspořádali něco jako vzájemný přátelský utkání - tři zápasy Judo vs. zápas, kdy měl vyhrát ten, jehož soupeř vzdá, či ten, který udrží soupeře na zemi ve stejný pozici po dobu dohodnutýho časovýho limitu. No a dopadlo to 3:0 pro Judo. Z toho to byla 2x páka a jednou škrcení (ten škrtič jsem byl já) :twisted:
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :twisted:
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marcelo » ned 30. kvě, 2010 10:11

..mna celkom zaraza zopar veci ktore tu neboli spomenute a to hlavne o ludi co sa zaujimaju o MMA,Freefight atd..

..vsetky paky a skrtenia,cize submissions moze byt nahradne strikingom a submissions su len humannym ukoncenim supera...zapasnik so strikingom je omnoho nebezpecnejsi v poulicnom suboji ako BJJ praktikant..teraz nerozpravam o ringu a boji na tatame..ale o skutocnej konfrontacii...zasa nevyhoda beznych zapasnikov je ze nevedia az tak pracovat v nevyhodnej Guard pozicii ked od spodku "zeru" udery do hlavy :wink:

Zasa na druhu stranu, BJJ definovalo asi 6 zakladnych pozicii v boji na zemi a to aj s uderami...tieto pozicie boli aj v Kosen Judo ale praktikovali sa ako cisto zapasove aka grapplingove pozicie..Brazilci to obohatili o uderovu zlozku,vyvinuli viacero kontrolnych Guard pozicii pre Freefight a z toho sweepy,prevalenia,odkopnutia,zahakovania noh,pazi supera atd... napr DelaRiva guard je velmi zaujimava pozicia :wink:

..posledna vec ktoru by som chcel podotknut je ta,ktora tu vobec nebola spomenuta a ja pravidelne z casu na cas oprasim a to je ta,ze ten kto vie zapasit ovlada aj anti-zapas,kto ovlada zaklady grapplingu na zemi,ten ovlada automaticky antigrappling...bez vyzapasenia sa aspon zakladov, su vsetky tie Combat techniky a dalsie killer kontry len techniky na beznych chujkov a debilkov...

..z casu na cas idem za svojim instruktorom BJJ a mal som moznost vidiet co znamena len drtit cloveka drzanim pri zemi a keby dal udery do toho som rozhoneny na kasu,,nemal som priestor ani na "spinave techniky",ani na uniky ani na nic...

..to je presne ta zalezitost ,ked vidim ludi z roznych "combat" systemov robit obranu proti zapasnikom,MMAckarom atd..ta obrana je povacsinou tak derava,mlandrava a uboha,ze mozno vyjde na Deza z krcmy s 2 promile v krvi ale inak to je tragedia...to iste obrany proti roznym "bearhugom",kravatam,gilotinam atd... pokial clovek zapasil a vie chytit kvalitne "bearhug" a ine pozicie,tak neurobite nic,v priebehu sekundy ste na zemi rovno smerom na hlavu,alebo vam utrhne gule,alebo vam s kravatoveho drzania porani drasanim oko alebo s vami drbne o stenu ,ked bude chciet byt svina..

..to iste ked vidim pateticke obrany proti boxerovi,thaiboxerovi...pokial nie ste vysparovani,su to uplne chujoviny pateticke pre debilkov..

..niekto moze namietat,ze na ulici vas povacsinou nenapadne ani boxer,ani zapasnik ani nikto..je to z drvivej vacsiny pravda,ale ked vas chyti metrakovy vyrobeny robotnik,je to podobne silovo ako by vas chytil 80 kg zapasnik,alebo ked vas zasype zbesilymi udermi..je to hruza..ta realna sila a press tam je a moze sa stat ze vas zlomi vo dve casti a otrepe vam hlavu o stol,stenu atd :wink:

P.S. Judo alebo Zapas je v kombinacii so Striking stylom super zalezitost..da to cloveku taky feeling,stabilitu,rozvinie pohybovu motoriku,dorovna dysbalancie,nauci prechadzat z roznych vzdialenosti plynule,bez zasekavania sa,kompletne bude rozvijat oba hemisfery atd :wink:
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » stř 02. čer, 2010 13:20

marcelo píše:...vsetky paky a skrtenia,cize submissions moze byt nahradne strikingom a submissions su len humannym ukoncenim supera...

S tím naprosto souhlasím. Kdybych si musel vybrat mezi tím, že můžu bejt buď pouze triker a nebo pouze wrestler, volím jednoznačně striking. Je pro praktickou sebeobranu mnohem praktičtější a účinnější. K onomu "humálnějšímu zakončení" bych ještě dodal to, že je to jen takovej bonus, kterej může v praxi dlouhodoběji bez většího rizika pro svoji vlastní osobu používat jen ten, kdo umí dobře takticky posoudit situaci, zkušeně odhadne protivníka a hlavně - je schopnej to v případě potřeby rychle a tvrdě ukončit jiným způsobem :idea:

marcelo píše:...posledna vec ktoru by som chcel podotknut je ta,ktora tu vobec nebola spomenuta a ja pravidelne z casu na cas oprasim a to je ta,ze ten kto vie zapasit ovlada aj anti-zapas,kto ovlada zaklady grapplingu na zemi,ten ovlada automaticky antigrappling...

No vidíš, na tenhle docela důležitej aspekt jsem úplně zapomněl... :oops:
Asi ho vnímám tak nějak automaticky... :D
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :twisted:
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marcelo » stř 02. čer, 2010 15:50

TongPo píše:S tím naprosto souhlasím. Kdybych si musel vybrat mezi tím, že můžu bejt buď pouze triker a nebo pouze wrestler, volím jednoznačně striking. Je pro praktickou sebeobranu mnohem praktičtější a účinnější.

Ano suhlasim, striking je nadradeny grapplingu..pokial nejde o zivot,tak normalny clovek nehodi druheho cloveka hlavou o beton,alebo mu nezlomi dajme tomu s pakou ruku,alebo neckcrankom krcne vazy... ale petarda na bradu zjedna u bezneho cloveka respekt okamzite..a nie je z toho taky pruser pred zakonom..
:wink:

Ale ja som zastanca hybridneho treningu a mixovania viacerych stylov..neverim v jednostranne zameranie cvicenia a nazerania na vec :wink:
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » stř 02. čer, 2010 17:11

ničevo :oops:
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod will » stř 02. čer, 2010 20:04

marcelo píše:
TongPo píše:
Ano suhlasim, striking je nadradeny grapplingu..pokial nejde o zivot,tak normalny clovek nehodi druheho cloveka hlavou o beton,alebo mu nezlomi dajme tomu s pakou ruku,alebo neckcrankom krcne vazy... ale petarda na bradu zjedna u bezneho cloveka respekt okamzite..a nie je z toho taky pruser pred zakonom..
:wink:

Ale ja som zastanca hybridneho treningu a mixovania viacerych stylov..neverim v jednostranne zameranie cvicenia a nazerania na vec :wink:

Tak s tím nemohu souhlasit, judo je o hodně praktičtější na sebeobranu už z jednoho prostého důvodu, judisti mají dobrý těžiště, prostě se k tomu umí postavit a můžou využívat efektivně hrubou sílu. Což je v našem právním systému veliká výhoda. Nemusí hned někoho posílat na hlavu. Kdežto úder na bradu může i nemusí způsobit vážné zranění, ale, když ano, tak to neokecáš. Celkově údery na hlavu jsou nebezpečné, dá se říci život ohrožující. :wink:
will
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kamiwaza » stř 02. čer, 2010 21:15

S tím nemohu úplně souhlasit. I poraz může způsobit nebezpečné následky. Pokud padající člověk neudrží bradu na hrudníku (jako že to asi není zase tak přirozená věc), tak velmi snadno břinkne hlavou od zem a je na průser zaděláno. Několik mých kamarádů občas někde s někým seklo o zem a v několika případech to skončilo "jen" bezvědomím. Další "expert" pro změnu přidržoval lidem kokos, protože v jeho případě to nemusel dotyčný rozchodit. Jinak se domnívám, že si házený jedinec nemůže diktovat, kam a jak má být hozen atd.
Hody jsou nebezpečné, dá se říci život ohrožující :wink:
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marcelo » čtv 03. čer, 2010 7:08

....tak este raz... Striking je nadradeny Grapplingu... Strike je vzdy setup na hod, takedown, paku, skrtenie, drzanie...

... Strike rvacku povacsinou zacina a aj ukoncuje.. Wrestling a grappling je medzi fazou ktora je hrozne dynamicka, chaoticka a rychla...

.. Nagewaza a hlavne kuzushi bez strikingu je vec ktora je hrozne tazko pouzitelna proti tazsiemu a agresivnemu superovi, nezaskodilo by si
precitat knizku od Masahiko Kimuru a jeho nazor na ciste Judo
do tvrdeho streetfightu..
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marcelo » čtv 03. čer, 2010 7:42

ukropcany píše:Ono je asi dosť iná doba ako kedysi... medzi ľuďmi sa pohybuje kopec ľudí, ktorí sú fyzicky tak našlapaní, že pôvodné metódy na nich už nevedia dosť dobre fungovať... je rozdiel ťahať sa s pivným tučkom a s naposilovaným steroidoým hovädom... kým tučka človek dostane na zem raz-dva, tak chlapa, ktorý drepuje 200kg to len tak ľahko nepôjde... a síce nemá kondičku sa biť 5 minút, ale prežiť prvú minútu v zdraví môže byť celkom problém... viď Pudzianovski...

..tak na tuto teoremu som tiez prisiel pred par rokmi tak nejak sam :wink:
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » čtv 03. čer, 2010 8:41

marcelo - super analyza b.u. obecne, skoro si to rika o clanek, ukladam si, diky!

v Cine je na to rikanka: tek, da, syut, na - aneb nejdriv kopy a udery, pak clinch/zapaseni, a pak paceni/skrceni
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Nagewaza a kuzushi

Příspěvekod mysmys » čtv 03. čer, 2010 8:54

marcelo píše:.. Nagewaza a hlavne kuzushi bez strikingu je vec ktora je hrozne tazko pouzitelna proti tazsiemu a agresivnemu superovi.

Ahoj,
tohle bych urcite nezobecnoval:
- to jak se to uci tady je asi vysledek technik ze sportovniho pojeti juda a to jeste nekoho.
ja si myslim, ze nagewaza waza je atemi technikama prolnuta. Kdyz nechce clovek udelat pohyb, nebo vychylit tak treba mu tlakem, uderem pomuzes. V korju katach dzudzucu i nekterych katach dzudo je tohle bezne videt.

Ja mel tu moznost cvicit par let judo s Vladou Kocmanem a ten obcas ukazoval, jak treba bucugari, kuzusi, ale i jine chvaty delali Japonci se kteryma se setkal. A pekne to bolelo, prsa rude z bucukari, spodni celist z kuzusi a rameno bolely, pri koucigari ta limcova ruka davala loktem "uder" a hrana limcove dlane ranu do krku. V taiotosi take atd atd. O boji na zemi nemluvim... :-) Cvicili jsme sportovni judo, zadnou sebeobranu. Chci tim rict, ze se ty uderove ci tlakove techniky s tim uzce souvisi a prolina se to nebo je to primo soucasti techniky porazu. Tu techniku to dela pak ucinejsi prave proti silnejsim a tezsim.
To, ze to je dneska v nasich koncinach trochu opomijeno, ci necviceno je jina vec a proc to tak je tak nad tim nechci spekulovat.

Nekde jsem cetl, ze zakladatel aikido Uesiba utrousil, ze 99% aikido tvori atemi. Verim tomu, ze to tak nejak bude.

Kdyz nekde vidim bunkai v karate, kde se cvici aplikace kata ve dvojicich, tak mi take prijde, ze to je jeden celek - udery, kopy, paky a technika hodu. Jedno s druhym dohromady se doplnuje.
mysmys
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně