Vas nazor na judo

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Jendis » čtv 03. čer, 2010 10:14

Mno...mám úplně jinou zkušenost(samozřejmě to nepředkládám jako dogma! )......Jednou,dvěma bombama odhodlaného borce nevyřadíte a jakmile se vám takovej bulldog dostane na tělo...je hotovo.
Jako příklad použiju "Monstera"(ano,uvědomuju si,že to je talent nad talenty-jinak judoka jak víno!!!!!).....své zápasy vyhrával díky tomu,že přes bomby prostě prošel(něco tady bzučí,a co jako?),dotyčného chytil,zmuchlal a zahodil.

Posuzoval bych to,osobně,čistě individuálně........
Celkově považuju Judo za velmi použitelné sebeobranné umění.......a rozhodně nenadřazuji striking nad grappling. Je to velmi individuální záležitost.
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » čtv 03. čer, 2010 10:31

Hele já bych soupeři udeřil tvrdý kesagatame do ksichtu....a vyřízený.

Tady, ač sem striker tak bych souhlasil, je to o individuálních schopnostech a povaze sebeobranný situace.

Jinak třeba judoka Akiyama porazil Melvina Manhoefa, což je dost drsnej striker ale prostě Pana Judistu netrefil.
Jindy to třeba může bejt přesně naopak, záleží na lidech i na štěstí.
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 03. čer, 2010 10:48

RUNAR píše:Hele já bych soupeři udeřil tvrdý kesagatame do ksichtu....a vyřízený.

Tady, ač sem striker tak bych souhlasil, je to o individuálních schopnostech a povaze sebeobranný situace.

Jinak třeba judoka Akiyama porazil Melvina Manhoefa, což je dost drsnej striker ale prostě Pana Judistu netrefil.

Divny, za mejch mladejch let bylo Kesa Gatame drzeni na zemi. Uderit drzenim je magic....ale doba se meni, koukam ;-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » čtv 03. čer, 2010 10:52

Makoto píše:
RUNAR píše:Hele já bych soupeři udeřil tvrdý kesagatame do ksichtu....a vyřízený.

Divny, za mejch mladejch let bylo Kesa Gatame drzeni na zemi. Uderit drzenim je magic....ale doba se meni, koukam ;-)

:D :D :D :D

Za mých mladých let bylo kesa gatame taky držení na zemi a jakkoliv udírat s ním nešlo tenkrát a nejde ani dnes anžto to není úderová technika, byl to forek na adresu judo vs striking.
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Nagewaza a kuzushi

Příspěvekod Makoto » čtv 03. čer, 2010 11:01

ukropcany píše:To je všetko pravda, ale bez praxe je výsledok 0,0... kamaráti z JJ tiež trénujú všelijaké dobroty, pri driloch to bolí jak sviňa, ale keď to má zimprovizovať, tak zrazu nič... lebo jedna vec je teória (dril) a druhá vec kvázi-prax (sparing). A kto to neurobí ani v sparingu, tak to neurobí ani keď to bude najviac potrebovať...

Souhlas, velice casto se drily zamenuji za sebeobrannou techniku. Dokonce znam JJ skolu, kde do drilu je zacleneny i premet vzad a dokonce i vyzadovan pri zkousce na technicky stupen ;-) Pravdepodobne jde o lepsi skolu nez SK Chvojkovice Brod ;-)
Me se nejvice osvedcily tyhle techniky pri rizenem sparringu - Yoko Otoshi, Tani Otoshi, Morote Gari, a O soto gari ale je to dano mou vyskou a vahou a dlouholetym treninkem v judu. Pri volnem sparringu se vetsinou zadari ruzne typy takedowns. A spise nez o sebe jsem se pak bal o soupere, protoze napriklad ten prvni strh kdyz se zadari, tak s nim jebnu tak, ze je vcelku vysoke nebezpeci poraneni ramene....jeho ramene.
Obecne bych vsak nage wazu nezatracoval jako nepouzitelnou. To, ze ji nekdo neumi zaimplementovat pri sparringu, jeste neznamena, ze nefunguje. Navic jak to tu jiz nekdo psal - nage waza je vzdy v kombinace s atemi waza (podobne jako kansetsu waza - paky). Skakat hned do hodu je...rekneme hodne odvazne. Vetsinou to probiha tak, ze se vykryji prvni udery, streli se na oplatku nazpet a pokud je souper navolneny, pak prichazi na radu nage waza.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marcelo » čtv 03. čer, 2010 11:08

..ak sa nenahnevate, ja koncim.. Serte na striking, cvicte si vstup do uderu a hadzte dajme tomu Morote- gari, vylezte superovi na mount a seknite mu juji- gatame .... Ppc pristup k veci... A este sa naucte dobre citat, jedine PM to zobral tak ako som to myslel... Striking , prechod na blizko, clincovy striking, zhodenie na zem a cokolvek co koho napadne..

P.S. Judo ako doplnok je samozrejme super :!:
Naposledy upravil marcelo dne čtv 03. čer, 2010 12:09, celkově upraveno 1
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 03. čer, 2010 11:28

marcelo píše:....tak este raz... Striking je nadradeny Grapplingu... Strike je vzdy setup na hod, takedown, paku, skrtenie, drzanie...

... Strike rvacku povacsinou zacina a aj ukoncuje.. Wrestling a grappling je medzi fazou ktora je hrozne dynamicka, chaoticka a rychla...

.. Nagewaza a hlavne kuzushi bez strikingu je vec ktora je hrozne tazko pouzitelna proti tazsiemu a agresivnemu superovi, nezaskodilo by si
precitat knizku od Masahiko Kimuru a jeho nazor na ciste Judo
do tvrdeho streetfightu..

Pod tohle se take podepisu, presne tak. Grappling je v prve rade dobry na kockovani mezi kamarady nebo ve sportovni verzi na tatami, ale bez strikingu pujde o velice odvaznou zalezitost ;-) A propoji-li se se strikingem, pak jebnout clovekem o zem, aby si vice ublizil, uz neni tak tezke, jak psal luen.
Na druhou stranu je dobre nejdrive se naucit grappling a teprve do nej zapracovat striking jako "upgrade" Lidi se nejdrive musi naucit treba na zemi orientovat, nepanikarit, najit si prilezitost a teprve pak do toho dat udery....dost to zmeni nektere veci (velice rychle to napriklad zlepsi kvalitu krytu ;-) a lide zjisti, ze to neni tak jednoduche rozdavat rany v lehu, sedu, kleku jako je to v postoji. Ted to zrovna drilujeme a obcas je videt na studentech jak netusi...a to si treba jen sedli nebo klekli....
Ucit se striking a grappling v jeden moment ve vsech pozicich udela studentum akorat v hlave zmatek. To uz mame take vyzkousene.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 03. čer, 2010 11:49

ukropcany píše:
Makoto píše:Obecne bych vsak nage wazu nezatracoval jako nepouzitelnou. To, ze ji nekdo neumi zaimplementovat pri sparringu, jeste neznamena, ze nefunguje.
Zatracovať ju určite nezatracujem, v každom zápase dám svoje povinné 2 hody :D Ide o inú vec - kedy ho použiť... no a v tom majú spravidla JJkovia síce jasno, ale proti strikerovi spravidla veľmi zle jasno... :wink:

Souhlas. Bude potreba jeste hodne cvicit, aby to zafungovalo :-)

Mimochodem, z jineho soudku - nekde jsem cetl, ze se v Praze na Hajich otevrelo nove thaibox, MMA centrum. Pry by tam mel byt Machacek, Daniel Hejret, atd. Byli jste uz nekdo? Nejake reference? Chtel bych zkusit v ramci treninkovych prazdnin (2 mesice) neco trochu jineho nez JJ a tohle mi prislo jako docela dobrej napad (MMA).
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 03. čer, 2010 12:30

ukropcany píše:
Makoto píše:Souhlas. Bude potreba jeste hodne cvicit, aby to zafungovalo :-)
Skúsenosť ukazuje, že nie kvantita, ale metóda je podstatná... 8) A to čo ja poznám ako sa kde cvičí / cvičilo, nie je tá metóda... :wink: Totiž toto nemôže učiť máster, ktorý to sám nevie... toto sa nedá odrbať...

Jo jo jo, nastesti muj master zkusenosti ma, takze strach nemam, ze by to pak nefungovalo....
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marcelo » čtv 03. čer, 2010 13:28

Makoto píše:Na druhou stranu je dobre nejdrive se naucit grappling a teprve do nej zapracovat striking jako "upgrade" Lidi se nejdrive musi naucit treba na zemi orientovat, nepanikarit, najit si prilezitost a teprve pak do toho dat udery....dost to zmeni nektere veci (velice rychle to napriklad zlepsi kvalitu krytu ;-) a lide zjisti, ze to neni tak jednoduche rozdavat rany v lehu, sedu, kleku jako je to v postoji. Ted to zrovna drilujeme a obcas je videt na studentech jak netusi...a to si treba jen sedli nebo klekli....
Ucit se striking a grappling v jeden moment ve vsech pozicich udela studentum akorat v hlave zmatek. To uz mame take vyzkousene.

Ja s tebou Jardo suhlasim,ze bez znalosti drzania a unikania zo zakladnych pozicii je zbytocne zacinat s bojom na zemi s udermi :wink:
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 03. čer, 2010 13:51

marcelo píše:
Makoto píše:Na druhou stranu je dobre nejdrive se naucit grappling a teprve do nej zapracovat striking jako "upgrade" Lidi se nejdrive musi naucit treba na zemi orientovat, nepanikarit, najit si prilezitost a teprve pak do toho dat udery....dost to zmeni nektere veci (velice rychle to napriklad zlepsi kvalitu krytu ;-) a lide zjisti, ze to neni tak jednoduche rozdavat rany v lehu, sedu, kleku jako je to v postoji. Ted to zrovna drilujeme a obcas je videt na studentech jak netusi...a to si treba jen sedli nebo klekli....

Ja s tebou Jardo suhlasim,ze bez znalosti drzania a unikania zo zakladnych pozicii je zbytocne zacinat s bojom na zemi s udermi :wink:

Vsak ja s tebou taky souhlasil s tim, co jsi napsal. My sa domluvime vzdycky :-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 03. čer, 2010 15:10

marcelo píše:..ak sa nenahnevate, ja koncim..

nebuď nasranej,vole.......Ty máš nějakou zkušenost,jinej zase takovou,já taky jinou......lidi jsou (h)různí......každej prostě jinak. Rámcově se určitě shodneme,já se jen snažím nepaušalizovat,páč znám lidi,kteří si z nějakejch bomb fakt nic nedělaj.......prostě je přijmou s úsměvem a jdou dál. Ano,nejsou to pecky od Mika Tysona........takže nevím,jak by přešli tohle......ale vím,jak bojujou.......že jsi třeba podobné týpky nepotkal a nevíš,co s nima,v pohodě. Jak píšu,nehádám se,neshazuju žádnej názor.........já už jsem taky spoustu nakoupil,kolikrát strašnej nářez.......v momentě,kdy jsem se dostal na tělo a dotyčnej najednou nevěděl,co se mnou.
A i obráceně,kolikrát jsem dostal brutální nářez.........ani jsem nemrknul,nedostal se ke kontaktu.......jen jsem byl mlácenej.
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marcelo » čtv 03. čer, 2010 15:42

Jendis- pozri,ja sa tu bavim o Judo ako doplnok vs. samostatny selfdefense styl .. a Ty mi tu pises o ultimatnikoch aka byvalych judistoch a davas to ako potvrdenie svoje tezy o tom ze Judo je to alebo ono... Monster bol na tom so psychikou,kondickou,atributmi tam kde drviva vacsina nas nebude nikdy..

..so samostatnym Judo si drviva vacsina ludi kt. nie su v top kondicii a chcu to na selfdefense si moze vysrat oko...vies ako si ja predstavujem Judo ako doplnok,nejak aby to bolo pouzitelne pre selfdefense :wink: ..asi tak nejak..

kukni: od 0:40 http://www.youtube.com/watch?v=9CHRtFamUQg ..sice je to Military aka Combat sambo ale korene idu az ku Kodokanu..
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 03. čer, 2010 16:05

OK...v poho . "Znám" Knížu trochu dýl.....ještě,když se nevěnoval ultimátům......a nejen jeho.
U pivka,face to face,bychom si pokecali a shodli se (myslím si) ihned......já Ti rozumím,o čem mluvíš a o čem píšeš. Ale zase zkus trochu pochopit Ty mě.......znám kluky,kteří v životě nepraštili ani do pytle.....a stejně sežerou kde koho.
Proto se vyhejbám nějakým dogmatickým prohlášením ve stylu "striking je nadřazený grapplingu"......to prostě pravda není(z mého pohledu).
Je to jen a pouze o nátuře,skillu atd. jednoho a konkrétního člověka.
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marcelo » čtv 03. čer, 2010 16:29

Jendis- o.k. :wink:
Naposledy upravil marcelo dne čtv 03. čer, 2010 16:56, celkově upraveno 2
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 03. čer, 2010 16:49

Doufám ses nenasral???? Jak píšu,snad rozumíš i Ty mně?! :wink:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marcelo » čtv 03. čer, 2010 16:58

Jendis píše:Doufám ses nenasral???? Jak píšu,snad rozumíš i Ty mně?! :wink:

..ano rozumiem ti Jendo..ale aj tak si myslim,ze strike je v mierne dominantnejsom vztahu voci grapplingu :twisted: :wink:
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 03. čer, 2010 17:01

na pohodu.... :wink: Prostě každej máme svoje zkušenosti :wink: 8) Nerozsoudí nás nikdo a hlavně je to šumák. Pokud to přijde,jede stejně každej sám za sebe..... :idea: :!:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » čtv 03. čer, 2010 17:46

Jendis píše:a rozhodně nenadřazuji striking nad grappling. Je to velmi individuální záležitost.

Si moudrý kmet :-) jelikož dělat to je volovina stejná jako kdybych nadřazoval pistoli nad brokovnici jelikož jí nemůžu nosit skrytě u pasu. Všechno je jen otázka dovednosti a ničeho jinýho. Howgh
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod roza » čtv 03. čer, 2010 18:49

Čus,
judo i zápas super.Teď zrovna se hodně válíme a jako striker rozhodně respekt a mám hodně co cvičit.

Ohledně Kníži - bohužel jsem se nikdy nedostal k tomu,abych obdivoval jeho techniku,protože mě vždy odpudil pocit,že ten kluk je při zápasu na piku.Ostatně jako celá první generace macháčkovců od 90. let.....je mi líto,ale to mi nikdo nevymluví......

Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně