A co mam ted k tematu napsat, kdyz jste se tady dohodli na tom, ze uz se to vyjasnilo?
4Makoto: S tou retorikou nekterych stylu, resp. jejich predstavitelu, to vidim podobne. V podstate maji obdobnou retoriku TBU (protoze se na urcite reci, resp. tvrzeni chytaji urciti lide-treba stovky let)... stejne je tomu u tzv. real systemu atd.
Cim se hlavne odlisuji realne sebeobrany od tradicnich je predevsim v jejich retorice. Co se tyka prace s telem, tam je vetsinou situace az napadne stejna. Stacilo se jen vymezit, pouzit par hovadin z tabora lidi jako byl Hladik a uz to jelo. Mnohdy je uroven lidi v techto znepratelenych taborech na uplne stejne urovni. Jedni resi Konfucia, meridiany a rozdavaji pozitivni energii. Druzi hledaji uspokojeni v nastudovani zakona o primerene sebeobrane, nebo milne ziji v tom, ze jim par svinaren vzdy zachrani jejich prdelky a k tomu staci byt nejdrsnejsi ze vsech drsnaku. Maji i par spolecnych temat: resetovaci tlacitka atd...
Jedni tvrdi, bez kopu na hlavu to nejde, druzi tvrdi, ze kopat do vyse pasu je duvod k tomu, abych se citil v suchu a bezpeci a vysledek je takovej, ze ani jeden neumi poradne kopnout.
Jedna banda...
Protoze to clovek posloucha "X" roku, tak uz ho to neba. O to vice, kdyz pak vidi vysledky. TBU maji sve kouzlo stejne jako ty tzv. moderni. Kazdej novej pohled (byt se cumi stale na to same) muze nekomu prinest pocit, ze na to konecne kapnul, aby po par mesicich a nebo letech prisel na to, ze se ve svem progresu vlastne az tak neposunul, akorat ma 1000 a jeden pohled na stejnou vec. Nekdy se informace vzajemne doplnuji, jindy si protireci, jindy se vuci sobe vymezuji...
Ja jsem skeptickej vuci hnidopisstvi tech tradicnaku uplne stejnou merou, jako u tech real street systemu.
Ono je ve finale uplne jedno, pouziju-li uder pesti temahle kloubama a nebo uplne "spatne" a bouchnu 3 misto 2 kloubama (extremni pripad, ale i kvuli teto idiocii tady bylo mnoho hadek).
Ve finale rozhoduje jakasi duchapritomnost. Lidove receno nepodelat se predem, ale kdyz uz to musi byt, tak az po... Mnohem uzitecnejsi pro tu tzv. realnou sebeobranu povazuji to, ze se clovek na hovado stojici pred nim umi podivat i jinak nez tak, ze:"ty vole, ten je velkej, ty vole ono jich je vic, ty vole ten je uplne hrubje pokerovanej" apod... Ale naopak:"ty vole ten ma vysoko ch.ani, tam mu jich nalozim, ma dlouhe vlasy, jakmile propadne v distanci, tak ho hned capnout za jeho pestovane lokny a dat mu par driblingu o stenu"atd...
Videt v situaci prilezitost a ne jen vnimat jak je to v pr.eli - to je to, oc tady myslim bezi. Umet vyuzit protredi a treba zbrani, ktere mi to prostredi nabizi (kamen, nuzky, papir, klacek, zidle...)
Tim preci muze byt clovek nebezpecnej, ze je ochotnej vyuzit cehokoli ke svemu cili. Jak umi byt stari muklove neskutecne schopni udelat zbran z predmetu denni potreby (filtr u cigara, nabrousena lzice a jak zbran skryte nosit v analu a nebo ji schovat na cele - to je realne gungfu)
Kolikrat babovka pronesla na diskoteku frajerovi zbran, protoze to nejakou dobu trvalo, ne si kluci na vratech uvedomili, ze je treba nechat si tu kabelku ukazat a treba i babovku prohlednout. Kdyby tohle kluci vedeli, tak se nestala prihoda, ze jeden Albanec ve Varech zabil na diskotece frajera nozem na kartonove krabice atd...
Zadna skola, zadnej system nas neuchrani pred tim, ze podcenime situaci, ze nas nekdo zaskoci (agresivitou, silou, odhodlanosti a enbo tim, ze perfektne spolupracuji v kolektivu kterej nebyl vcas odhalen).
Chtel jsem tim jenom rici, ze cim jsem starsi, tim mene verim v nejake jednoduche reseni v nejakej spasnej zpusob, kterej mi muze cokoli zarucit. Vsechno se okouka a na vsechno se najde "protipaka".
Po revoluci (nebo co to vlastne bylo) stacilo dat kolinko, nakej ten loket atd... a clovek byl hned jak Attila. dneska uz to znaji vsichni (i ti, co neumeji cist) a uz davno to neni zadne extra zbozi z dovozu. Clovek by asi nikdy nemel usnout na vavrinech a mel by se porad nekde neco kloudneho ucit.
Vazne znam malo lidi, kteri trpi na tunelove videni. Kdysi to mel muj kolega v praci a nutno dodat, ze v jeho pripade to byl problem mozecku a ke vsemu mu tenhle stav prisel hrozne "IN".
"Kuci, kdyz se rubu, tak mam rudo a jedu jak terminator". Byl mlaticka, ale dostat ho do rukou chocholousek, tak ... po letech se to s jeho tunelem vyjasnilo - byl jako dite tyranej. (cimz to nechci zobecnovat - jen k zamysleni). Dost casto tema vykolejenejma stavama mysli trpi lidi, kteri v detsvi nebo pozdeji neunesli nejakej zazitek.
On ten problem tuneloveho videni bude asi jinak aktualni u cilove skupiny - slecen tunelarek
- a treba mezi podsvetim
Jemna motorika casto odchazi v pripade, ze se chceme prosadit silove (at uz vedome nebo podvedome). Cesta z toho ven, je zacit sparovat bez ale hlavne s chladnejma zbranema. Po case budete schopnejsi vetsiho uvolneni v boji a napeti prijde s cim dal vetsim casovym posunem... nebo idealne - uz se nedostavi.
Libil se mi Jendisovo prispevek prave proto, ze nevypichnul zadnou z dilcich veci na ktere by momentalne stavel svou sebeobranu, ale obecne a nezaujate napsal, ze je to jednou tak a jednou tak... A to je prave ono...
PS: tunelove videni jsem jednou zazil

ale doktor rikal, ze to nebylo ze stresu, ale proto, ze jsem zazil klinickou smrt.