ukropcany píše:Toto žiaľ nie je pravda. Pokusy sme v minulosti videli a dopadlo to vždy zle. BS fungujú preto, lebo ich praktikanti sú vystavovaní pravidelným skúškam - zápasom. Metodika aikida je taká, že absolútne nemotivuje k tomu aby človek makal (tí čo si tu myslia že snáď makajú - nemajakú). No a keby aj, samotné "makanie" nestačí... sila a kondícia sú nutnou, nie však dostatočnou podmienkou úspechu...

EDIT - keby to aj šlo, tak metodika sa nedá len tak "prebrať", metodiku treba mať zmáknutú sám na sebe, aby som vedel, čo je v nej to dôležité. Až potom je možné ju aplikovať na "techniky" nejakého iného BU. No ale aikiďáci nemajú o týchto metódach ani páru... je to krásne vidieť na iných BU, ktoré sa o to pokúšajú (aikiďák žiaľ na žiadne stretko nikdy neprišiel), že to nie je len tak, že kuknem a vidím a síce lepšie chápu to, čo si tu píšeme, ale nie sú to schopní len tak prebrať... treba v tom prax... samotná metóda je potom už relatívne jednoduchá...
Nechtěl jsem tu diskuzi stáhnout konkrétně k aikidu, jelikož nejsem aikidoka, tak takhle přímo k aikidu ti opravdu nemůžu oponovat. Ono je to hlavně o tom, že jakmile někdo něco cvičí trošku "jinak". pak se začne říkat že už cvičí něco jiný, což ale podle mě není pravda. Jak si řekl, každý potřebuje aplikovat metodiku na sebe sám na sebe. Ale metodika se dá přizpůsobit, proto i např. karateka může spárovat s lidma z BS a zkoušet přizpůsobovat jeho techniky i "jinýmu" druhu než je zvyklej. Jak se říká, jak člověk trénuje, tak bude i bojovat. Proto podle mě může mít člověk zmáklý techniky nějakého tradičního BU, nahnanou fyzičku, něco odspárováno a může být v zápase\na ulici stejně úspěšný jako např. thaiboxer. Jen "to svoje" musí fakt zvládat. Jaou tu limitace tradice, pravidla, atd. Ale to u všeho. I thaiboxer může jet v sebeobraně takedown nebo přejít do škrcení, apod.
Teď trošku odbočím od tématu, já jsem třeba zvyklej na karate chrániče či holý ruce, dát mi na ruce boxerský rukavice (teď ti přesně neřeknu kolik OZ, ale prostě takový ty klasický), tak mi nařeže i 12-ti letej kluk. Necítím se s nima nedokážu s nima bojovat. A pro mě to postrádá logiku, proč se budu učit údery který ve sparingu zastavěj rukavice, když na ulici by ta ruka prošla? To se pak taky dá říct že člověk se učí něco co funguje na ulici úplně jinak. Ale nechci začínat flame, vím že můžeš zmínit rukavice menší velikosti, graplingovky, apod. - Bylo by to na delší diskuzi. Jen mě snad chápeš co se snažím říct

Prostě nemám rád takový to: "Tohle na ulici nefunguje, ale funguje tam x-box". Podle mě pokud by člověk měl trénovat jen skutečně použitelný věci "na ulici", pak by se musel rvát fakt jen na ulici a to by samozřejmě brzo dobojoval..
Nezáleží co cvičíš, ale jak to cvičíš, jak to ovládáš a jak si to dokážeš přizpůsobit svým cílům (sebeobrana, soutěže. atd.)
"Strenght does not come from physical capacity, it comes from indomitable will."
(Síla nepřichází z fyzické kapacity, přichází z nezkrotné vůle)
Mahatma Gandhi