Takže,jak jsem slíbil....něco k té stravě :
Mladej na atopák děsně trpí,jakmile sní něco jiného,než co máme ověřené,je to špatně.
Nepředkládám to jako dogma,co člověk,to originál,takže zkoušejte,zkoušejte....já popisuji pouze osobní zkušenost,v žádném případě nevylučuji,že u vás to může být jinak
Ještě jedna rada pro začátek : jakmile si potravinou nejste jisti,co s vámi udělá,jestli ji můžete,potřete si jí ruku(třeba kousek předloktí) a chvilku počkejte. Pokud potřené místo začne reagovat(byť jen mírným zrudnutím),v žádném případě tuto potravinu nejezte.
Zelenina - metodou pokus/omyl jsme se dostali k tomu,že vhodné jsou pouze "zelené" druhy : ledový salát,kapusta,zelí(ne kyselé),okurky(jak nakládačky,tak salátovky),kedlubny,cuketa. Tyto nezpůsobují žádné zhoršení projevů atopáku(samozřejmě,do těla nevidno....ale po jiných ke zhoršení dochází,takže doporučuji pouze ty,o kterých píšu). Jediná "jinobarevná" zelenina,která neškodí,je červená řepa.
Ovoce,které by atopák nezhoršovalo - melouny,hrozny.
Maso....v podstatě je možno jíst jakékoliv,velmi záleží na úpravě. Dobrá je příprava na vodě,olivovém oleji.....ten čím kvalitnější,tím lepší. Pouze ryby bych pečlivě sledoval.....u nás doma projde pouze žralok a pangasius. Nic jiného. Maso moc nekořením.....maximálně trochu pepře a soli(ta odpadá,pokud dělám hovězí,či vepřové - to nesolím vůbec - má to i druhotný efekt,že velmi vynikne chuť masa).
Přílohy - brambory,rýže - ok. Těstoviny jen a pouze kukuřičné. To samé pečivo a tak...nic,kde je pšenice. ta je na atopák děsná sračka. Chleba si buď pečte doma z bezlepkové mouky,nebo kupujte. POZOR - PEČLIVĚ SLEDUJTE SLOŽENÍ VÝROBKU!!! I V TZV.BEZLEPKOVÉM,ŽITNÉM CHLEBU,BÝVÁ MALÝ OBSAH PŠENICE!!!! Takže ani omáčky nezahušťujte......když už,tak opět pouze bezlepkovou moukou.
Jsou vhodné různé kaše - pohanková,rýžová,jáhlová.......doporučuji výrobky firmy NOMINAL - dělají je instantní bez různých humusů a jsou vážně dobré. Na sladko i na slano......
Uzeniny a salámy nejíst takřka vůbec.....když už,tak pátrejte po řezníkovi,který vám řekne ,co tam dává......já kupuju pouze domácí buřty,kde je jen maso. Taky vydrží v lednici třeba 14-dní,aniž by to na nich bylo poznat. Případně Schwardwaldská(bo jak se to píše) šunka....nebo parmská.
Mléčné výrobky - nejíst vůbec. Jeden z největších katalyzátorů atopáku. Pokud někdo nemůže bez mléka být,skočte si do DM drogerie(musí to být větší pobočka,kde mají i potraviny) a kupte si mléko BEZ LAKTÓZY.....ale je drahé. Tuším,že stojí asi 50Kč za 1/2 litru.
Pokud si čas od času dopřejete KVALITNÍ sýr(tím fakt nemyslím eidam),tak taky neuškodí(třeba parmazán).
Ovčí sýry jsou,omezeně,také vhodné.
Mlsky - hašlerky,bombónky PEZ(pozor,jen a pouze PEZ,ostatní NE!!!!),karob(něco jako čokoláda-tu nesmíte),hrozinky,javorový sirup.
Co pít - vodu,čaj. Nevadí černý,mátový....případně jiné bylinky. Vyhněte se ovocným......bejvaj tam výtažky hlavně z jablek,které škoděj!!!
Tak,to bylo teď tak nějak všechno,nač jsem si v rychlosti vzpoměl....postupně dopíšu další.
EDIT - alkohol - NE(no,čas od času se s tím tělo popere). Káva - pouze kvalitní a tak jednou denně.
Hodně spát,bejt v klidu,žádnej stres(proto se snažím změnit místo.....něco se rýsuje

).
Mimochodem,než si na to tělo zvykne,je to hnus.....já hřeším neustále.....paradoxně kluka hlídám jako ostříž a sebe odbejvám

Jo,jsem debil.