Jídlo

tchaj-ťi, čchi-kung, meditace, filosofie, náboženství, kultura...

Moderátor: PC

Příspěvekod Jian » čtv 13. led, 2011 19:42

shoryuken: nic se nema prehanet. Treba zrovna kolem chovu drubeze a podobnych zalezitosti (kdyz jednou zminujes ta prsicka) koluje asi tolik mytu, jako kolem BU. :) Napr. co se tyce antibiotik a anabolik... ale to by bylo na dlouho. Uz jsem se setkal i s nazorem, ze "moderni potraviny" jsou ve skutecnosti az tak bezpecne, ze organismus pak ani "neciti potrebu" vytvaret protilatky a je pak nachylnejsi k ruznym onemocnenim. :) Coz je samozrejme tez trochu extrem, ale neco to napovi... napr. tady najdes v pripade zajmu nemalo zajimavych informaci: http://www.svscr.cz/
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod shoryuken » čtv 13. led, 2011 19:54

jian:
zajímavé, tak jsem se dočetl, že kuřátka musí mít ze zákona pohodičku. Ale o vodě v mase nic (možná jsem nepátral svědomitě). Já jsem to nadhodil jen pro to, že ta chemie, která se používá k tomu, abys tu vodu navázal na to maso, není asi pro naše tělo úplně ok. :idea:
Sportu zdar!
shoryuken
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Jian » čtv 13. led, 2011 20:09

shoryuken: je to mnohem snazsi, napr. v pripade "krehceneho" masa staci proste vodu do masa "napichat" (jehlickama), jinak si k veci muzes precist tohle:

http://www.spotrebitele.info/potraviny_ ... ?x=2353387
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jian » čtv 13. led, 2011 20:19

shoryuken: jeste jsem ti nasel jeden clanek, tam to mas podrobneji i k te chemii co se obcas pouziva: http://www.ohz.cz/index.php?option=com_ ... &Itemid=62

V podstate z toho plyne, ze to chce v prvni rade divat se poradne na etiketu a usetris si neprijemna prekvapeni...
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod shoryuken » čtv 13. led, 2011 20:42

Jian:
Díky, zajímavý info. Ovšem svůj názor na škodlivost, takových produktů jsem nezměnil. Jsem paranoidní 8O Když ale člověk požije jeden kuřecí stejk za 14 dní, tak se asi nic moc neděje. Snad :?
Sportu zdar!
shoryuken
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Jian » čtv 13. led, 2011 20:51

shoryuken: jen jeste doplnim, ze ani BIO potraviny nejsou rozhodne "Ecek" proste - co si matne pamatuju, tusim ze je pri jejich vyrobe povoleno pouzit cca 36 ruznych pomocnych latek... a samozrejme tak neni Ecko jako Ecko, pokud bych tedy uz byl nejak paranoidni (jakoze rozhodne nejsem a zrovna kurecim masem se cpu porad), tak bych si to nastudoval a pak proste koukal na etikety. :) Podle meho nazoru je podobna paranoia svym zpusobem take nezdrava, ale proti gustu...
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod shoryuken » čtv 13. led, 2011 21:00

Jian:
Jasně, já netvrdím, že BIO je 100% ''BIO''. Ani se nechci do takové debaty pouštět. To je na dlouhý lokte.

Jedli jste někdo třeba Šmakouna? Taková bílá hmota bez chuti, vyrobená údajně pouze z vaječné bílkoviny. Prej hrozně zdravá 8) . Párkrát jsem z toho připravoval jídlo, jako náhražku masa. No, šlo to.
Sportu zdar!
shoryuken
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod fakt » čtv 13. led, 2011 21:51

tifik píše:Trochu se vrátím, jen mě to zaujalo, z čeho vycházíte, když hodnotíte potraviny z Kauflandu?

1) vlastní zkušenost
2) zkušenost mě známých osob
3) výsledky kontrol mj. čoi

ad 1
- pamatuju se jak ještě chutnalo jídlo
- sejra z marketů dusí (podívej se na procento sušiny)
- buřty ti na ohni zpuchýřujou a pak se poch....u
- po manipulaci se šunkou potřebuješ ručník
- zelenina, no víš jak voní rajče ze zahrádky?
- maso popíšu v ad 2
- mlíko, není mlíko
- kuřeta jsou plný vody
- předsmažený rybí produkty jsou jen navoněná strouhanka (stejný produkt, stejný řetězec, stejný dodavatel v Itálii a je to obráceně)
- jogurty těch se nebojím, tam nic živího nedávaj
atd
ad 2
- sousedka pracuje v jenom řetězci u masa, když kvete poprvý omývá ho a dává znova na pult, když kvete podruhý omýva ho a dává znovu na pult, když kvete potřetí, tak jen krájí a koření (specialit na gril prodáš spoustu)
- známej dělá v jiným marketu pekaře, konzumní chleba recykluje za pomocí mouky a droždí se starýho
- ti lidi to nedělaj proto, že je to baví
ad 3
- občas se někdo nas..e a zavolá někam
- většinou je to bývalý zaměstnanec, který se vzepřel
- a většinou kontrola potvrdí jeho udání

Tak třeba proto, pokud ti nestačí vlastní chuť.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 13. led, 2011 23:39

:lol: :lol: :lol:

A jak tohle vsechno muzu odhalit, pokud jsem uplne blbej, reklamni spoty urcuji sortiment o ktery mam mit zajem. Zaplacene medialni xichty mi rikaji, ze tohle je zarucena kvalita. Ktera mama nekoupi jogurt (mrtvej hlen) svemu diteti, kdyz je na nem napsano, ze ta mama, ktera ho koupi, je dobra mama???

Z toho kruhu je jen jedna cesta ven, nebejt idiot a nenechat si jinyma nakukat, co se mi ma libit a jake hodnoty mam vyznavat. Lidi, kteri tohle rikaji, byvaji za to, co plkaji, dobre zaplaceni.

Musite mit svuj nazor, na zaklade vlastni zkusenosti a na zaklade sveho rozumu. Urcite se mnohokrat spletete, ale porad lepsi nez se nemylit a alibisticky rikat - ja se nespletl, to me zmatnul jen Vasut v reklame...

Kdo je tu pak ten hlupec???
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » pát 14. led, 2011 10:53

Fakt: Dobre ty! :-D
Luen: Jojo presne, presne jako ted bezi kampan na neco od Danone (mozna je to actimel, mozna njakej jejich "jogurt"), kde vystupuje "odbornik na zdravou vyzivu" z nejmenovaneho poradu o zdrave vyzive a propaguje vyrobek. Je jasny, ze clovek prumerne neobeznamen s tematem, si prostre rekne, ze je to OK, kdyz to rika tento odbornik. Dalsi zajimavy moment je, ze je to postaveny na obsahu zdrave bakterie L-casei (modri vedi ;-) ) a ta nam pratele mutuje, minuly rok to byla L-casei imunnitas, letos se prejmenovala na L-casei defensis :-D
Pavel Codl
Chen Taijiquan - Chen Style Practical method
陈式太极拳
www.taijiclub.cz
pavel@taijiclub.cz
+420 602 213 628
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » pát 14. led, 2011 11:09

luen píše::Musite mit svuj nazor, na zaklade vlastni zkusenosti a na zaklade sveho rozumu. Urcite se mnohokrat spletete, ale porad lepsi nez se nemylit a alibisticky rikat - ja se nespletl, to me zmatnul jen Vasut v reklame...

Vašut není přes výživu, ale přes prostatu.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pát 14. led, 2011 11:28

PC píše:je to postaveny na obsahu zdrave bakterie L-casei (modri vedi ;-) ) a ta nam pratele mutuje, minuly rok to byla L-casei imunnitas, letos se prejmenovala na L-casei defensis :-D

...a v médiích se nikdy nerozvíjelo druhové jméno Lactobacillus, protože by to mohlo plebs vyděsit - přeci jen nebudeme žrát tydlencty bacíly - kasej nekasej - no řekni, Máňo!
Jinak ono nestačí "nebejt blbej", nenaslouchat mediálním masážím a mít vlastní názor. Ono to chce ještě vědět, co dál. O kvalitě obecně dostupných srágor si asi už dělá iluze málokdo, ale co s tím? Vlastní výpěstky na půdě, o které vím houby (nebo si zaplatím rozbor)? "Zaručené" shitfree bio potraviny? Zaručený zdroj kvalitních surovin? Skoro se bojím, že jen shánění "zdravé potravy" (co to vlastně je?) by mi zabralo půl života...
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pát 14. led, 2011 11:38

PC: jen dodatek, jedna tableta dobreho probiotika obsahuje tolik uzitecnych bakterii jako 5 baleni Actimelu, bez alergenu, laktozy, cholesterolu, barviv, umelych sladidel, aromat a emulgatoru

graver: rika se, ze vsechny choroby a obtize maji 3 priciny - snidane, obed, vecere. nekomu to shaneni za to stoji, nekomu ne, nekdy je zdravy, nekdo ne. kazdy vi do ceho jde, moznosti tu jsou, jak co se tyce informaci, tak produktu. ale to uz tu bylo x-krat - kdo chce, hleda zpusoby, kdo ne, hleda duvody.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » pát 14. led, 2011 11:39

graver píše:Jinak ono nestačí "nebejt blbej", nenaslouchat mediálním masážím a mít vlastní názor. Ono to chce ještě vědět, co dál. O kvalitě obecně dostupných srágor si asi už dělá iluze málokdo, ale co s tím? Vlastní výpěstky na půdě, o které vím houby (nebo si zaplatím rozbor)? "Zaručené" shitfree bio potraviny? Zaručený zdroj kvalitních surovin? Skoro se bojím, že jen shánění "zdravé potravy" (co to vlastně je?) by mi zabralo půl života...

Asi jak kde a kdy....ale obecne je tezkej hlavne zacatek....to se na tom nejakej cas musi nechat.. pak ale zjistis co a jak a uz je to lepsi....
Ja byl hozenej do vody (dieta, ze sem nechapal) a zacal plavat,.... google, net, recepty, prodejny, kde, co. Dneska uz sem tak nejak obeznamenej, jak kde co a kdy... no je to slozitejsi nez jen jit domu a stavit se v tescu, ale ve finale, kdyz si udelas cas, tak i v tom tescu najdes a udelas celkem ok nakup (z perspektivy o ktere se tu bavime).
Pavel Codl
Chen Taijiquan - Chen Style Practical method
陈式太极拳
www.taijiclub.cz
pavel@taijiclub.cz
+420 602 213 628
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jian » pát 14. led, 2011 11:42

graver: ano, to je dalsi zajimava otazka - myslim kolik lidi ve skutecnosti vi, co vsechno je v pude ve ktere tu svoji domaci zeleninku a ovoce pestuji. Jinak bakterie se resila mj. tady: http://www.answerbag.com/q_view/296627. Co se tyce shaneni "zdrave potravy", souhlas - lide to zbytecne prehaneji a to az do extremu typu veganstvi (i kdyz tam jde spis o filosofii).
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pát 14. led, 2011 11:48

Jian, graver: jste kluci oba zarnymi priklady zdravi, sily a vitality? nemyslim to zle, ale... vime?
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jian » pát 14. led, 2011 11:49

Jinak obecne k tem bakteriim (zivym) - jsou na to celkem smisene nazory. Zdravemu cloveku bych konzumaci probiotik atd. moc nedoporucoval. Pri konkretnich potizich samozrejme prinosne jsou. Ovlivnovani strevni flory obecne vzato muze vest az k otrave krve (to je extremni moznost pokud ma nekdo porusenou imunitu).
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jian » pát 14. led, 2011 12:02

pm: nerikal jsi neco o tom, ze uz si se mnou nechces povidat? Mam-li byt uprimny, tak mi zacinaji tyhle narazky trochu vadit. Zrovna Tebe jsem nepovazoval nikdy za typ diskutera, ktery ma zapotrebi uchylovat se k argumentum ad hominem ci k jinym logickym klamum.

Pokud mas problem s tim co pisu, tak prosim reaguj na obsah mych prispevku (tzn. na predkladana fakta), protoze tohle je myslim pod Tvoji uroven.

Jiz davno jsem pochopil, ze na tomto diskusnim foru je "zakazano" napsat cokoliv co nekoresponduje s nazorem mistni "elity"(ac bych rekl, ze zase az tak moc Ti neoponuju), nicmene myslim, ze moje odborna zpusobilost vyjadrovat se zrovna k problematice bakterii nebo BIOpotravin je rozhodne vetsi nez Tvoje nebo treba Luenova. Nevidim tedy jediny duvod proc bych nemohl napsat svuj nazor.

A ja rozhodne nejakou zdravou vyzivu nepreferuju a nikdy jsem ani nepreferoval, pokud nekoho proste neco konkretniho zajima (jako vcera treba shoryukena), neni si s necim jisty a ja k tomu soucasne muzu neco rict, tak reknu a poradim... to je duvod proc vseobecne vzato na nejaka diskusni fora vubec chodim.
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pát 14. led, 2011 12:16

pm píše:Jian, graver: jste kluci oba zarnymi priklady zdravi, sily a vitality? nemyslim to zle, ale... vime?

No právě že ne (tedy mluvím za sebe). Já jsem vcelku reprezentativní vzorek homo consumis. Snažím se o nějaký kompromis - necvičím od dětství, (asi) necvičím správně a určitě necvičím dostatečně často, ale přesto věřím, že to, co a jak dělám, je lepší, než nic. Určitě si nesprávnými technikami ničím tělo, ale subjektivně (a v některým aspektech) i objektivně jsem na tom líp, než v době, kdy jsem nedělal nic.
Nepídím se po zdravé stravě, necpu se zrním jak kuře, neobrážím speciální prodejny se zaručenými biopreparáty, nesestavuji si jídelníček, nedržím diety. Ale nejím junkfood, necpu se cukrovím, vepřo-knedlo jsem vzal do huby dvakrát v životě, syrové zeleniny (ano, z 90% koupené v supermarketu) sním asi 5x víc, než masa a tak vůbec.
Souhlasím s (nejen) tvým rčením "kdo chce, dělá, kdo nechce, kecá" (nebo jak to bylo), ale nevztahuju ho 100% na sebe. Já se na nic nevymlouvám ani nefňukám - to, co a jak dělám, je moje rozhodnutí. Je mi úplně jasné, že můžu dělat víc na úkor něčeho jiného. Můžu třeba nejít v sobotu s kolegou na pivko a místo toho v lese pilovat karate techniky. Můžu si nedat ten krvavej stejk a nahradit ho kýblem pohanky (ale jo, tu taky můžu). Můžu nahradit svůj velmi náročný, velmi stresující a pro mě velmi výnosný byznys něčím, co mi umožní se víc věnovat sobě. Jo, máš recht, stačí jen chtít.
Já jsem prostě nezasvětil svůj život žádné modle - ani BU, ani zdravé stravě, ani práci, ani cvičení či kalokagathii. Dělám, co chci a co mě baví. A jo, asi umřu dřív, než ty.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jian » pát 14. led, 2011 12:24

Tady mate (koho to zajima) link na pomerne zajimavy clanek o vyuzivani probiotik, prebiotik a synbiotik od prof. Ing. Vojtecha Rady, CSc. - v zajmu objektivity doporucuji jak pasaze o jejich prinosu, tak pasaze o moznych rizicich (predevsim odkaz na praci Michaela Wilsona a rovnez na studii z Utrechtu, kde podavani probiotik vedlo ve srovnani s placebem k vyssi mortalite):

http://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2010/02/08.pdf

a hlavne nezapomente misto obsahu zacit resit jak je na tom kolega Wilson se zdravim. :wink:
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na posilování, relaxace, zdraví, duchovní rozvoj