Beh ?

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod cohen » pon 11. dub, 2011 11:12

ukropcany píše:
cohen píše:inac kosicky maraton je pekna vyzva...
Prečo?

myslel som pekna vyzva pre mna :D a pre vsetkych ostatnych vyzva v zmysle zabehnutia si najstarsieho maratonu na slovensku.

uvidim, bezi sa aj polmaraton, na ten to vidim skor. fakt neviem, ako sa donutim 5x tyzdenne dlhodobo trenovat beh, ked ma budu ludia volat na bike, lozit, chlastat... :twisted:
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Petiprstaky

Příspěvekod Makoto » pon 11. dub, 2011 12:39

Gino píše:
Makoto píše:A nenech se zviklat temi pochybovacnymi recmi. V drtive vetsine je to od tech, kteri FF nikdy nenosili a jen o tom nekde slyseli a cetli. Jak jsem tu uz psal, vyuzivam sluzeb jedne fyzioterapeutky, ktera mi rekla svuj nazor az pote, co si FF koupila a vyzkousela. A jeji nazor je, ze je to lepsi nez ty polstrovane boty, ktere tlumi vsechno mozne.
ty už jsi tak aktivní v jejich obhajování, že si snad začnu myslet, že ti za to něco platí, muhehe :lol:
Makoto píše:V jednom z poslednich cisel casopisu Run jsem uz videl podobne boty i od Nike ci Adidas....takze osobne si myslim, ze tohle bude budoucnost behani.
No jistěže, když vidí, že to lidi budou kupovat, tak se přece neošidí o svůj kus koláče na trhu, ne? :wink:

:-) :-) Chci diskutovat a zjistit, kde to ma slabiny. Uz jsem starsi pan a proto si nemohu dovolit se vyradit z provozu experimentovanim bez patricnych znalosti. Takze pokud ma nekdo seriozni informace (rozumej vlastni zkusenost nebo odborny clanek od nekoho, kdo tomu rozumi A take v tom behal), tak sem s nimi :-)
Zatim jsem tu slysel jen info typu "jedna baba povidala", takze proto to tu obhajuji...ale dal jsi mi brouka do hlavy, zkusim je o neco pumpnout, kdyz uz tu delam takove promo ;-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod reccol » pon 11. dub, 2011 18:52

Jak ty FF zvladaj povrch? Me prijde ze sice fajn, ale chce to relativne dost dobrej a cistej povrch... Zadny koreny, kameny... To by se ty klenbe nelibilo ne? To mi prijde celekm jako omezeni...
reccol
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Makoto » úte 12. dub, 2011 7:49

reccol píše:Jak ty FF zvladaj povrch? Me prijde ze sice fajn, ale chce to relativne dost dobrej a cistej povrch... Zadny koreny, kameny... To by se ty klenbe nelibilo ne? To mi prijde celekm jako omezeni...

Muzes behat v lese pres koreny, sisky, klacky, apod. Jen to vice cejtis. Je potreba si zvyknout na to, ze v nich citis povrch lepe nez v klasickych bezeckych botach, kdy malem necitis ani to, ze jsi slapnul na sisku, jak jsou suprove odpruzene. Prvnich par minut v lese jsem si doslova uzival, protoze jsem se soustredil JAK bezim a ne KAM slapu. Pak jsem jsem zacal davat pozor i kam slapu a slo to. Jak jsem psal v jednom z minulych prispevku - bral jsem to jako bonus v podobe akupresury ;-) Ale opravdu to neni nic hrozneho.
Takze kdyz to shrnu: ve FF se da v pohode behat v lese. Musis si vsak uvedomit, ze a) nebezis v odpruzenych botach, b) ze doslapujes nejdrive na spicku. Behem vcelku kratke doby budes mit pruznejsi krok, jak se kolena prirozene budou snazit pruzit veskere narazy, ktere drive pohltila odpruzena pata boty. Musim rici, ze je to fakt uplne o necem jinem. Neveril bych, ze jina technika behu udela takovy rozdil ve vyslednem dojmu z trasy. Drive jsem jen ladil rovna zada, umisteni rukou, dychani nosem a podobne drobnosti. Tohle je uplne jina hra, proto jsem z toho tak nadseny a pisu nasledne oslavne ody :-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zipule » úte 12. dub, 2011 10:02

Mne to prijde taky super, nemyslim si ze s pozvolnym zacatkem to muze mit nake spatne ucinky. Chodit bosej je celkem prirozeny. Vsak poradny boty jsou zalezistosti kolika let? Par desitek? Moji prarodice za detskych let litali bosi normalne cele leto, proc by to neslo dneska?
zipule
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod DrGlock » stř 13. dub, 2011 19:59

Tak mám za sebou první výběh ve FF a spokojenost maximální. Nejsem nějaký extra běžec (letos první běh), dal jsem si tak na pohodu 10km za 1h, abych se trochu protáhnul po dopoledním tréninku. Z toho běhání po špičkách cítím akorát lýtka, což jsem očekával, jinak kupodivu nic (v teniskách "na běhání" by mě určitě bolely celé nohy). Ale je pravda, že už pár měsíců nosím boty/stélky od hanáka a tak mám nohy (pře)stavěné a zvyklé fungovat přirozeně, což se při běhání ve FF hodí.

Mám FF se standardní podrážkou, dojmy z terénu:
* pole, louka, tráva = super, jak v bavlnce
* uježděná hlína, asfalt, atp. = není problém (ale jsem zvyklý pobíhat na boso na parketách)
* štěrková cesta, kamínky a klacky v trávě = příjemná masáž ala akupresura
* kamenný násep kolejiště = to už je místy spíše akupunktura, ale podrážky i chodidla přežily bez následků

Takže za sebe FF doporučuji. Ten pocit volnosti bosých nohou, při kterém není třeba strachovat se kam člověk šlape (pokud neběžíte v oblasti zvýšeného výskytu psích hovínek :-) ), je úžasný.
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » stř 13. dub, 2011 20:24

Zdar Honzo. Kde si FF v Olmiku sehnal? Zkoušel si v tom i trénovat?

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marcelo » stř 13. dub, 2011 20:49

FF mam uz asi dva roky..vsetko co bolo o nich popisane od chlapcov je pravda..takisto nosim vlozky od Hanaka na radu Dr. Glocka a oproti beznym ortopedickym vlozkam uplne ina kava..nebudem sa rozpisovat,ab som nebol obvineny ze som plateny od oboch firiem...kto chce nech skusi,kto nie nech necha tak :wink:
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » stř 13. dub, 2011 20:51

RBR píše:Zdar Honzo. Kde si FF v Olmiku sehnal? Zkoušel si v tom i trénovat?

RBR

Zatím jsem v nich trénoval jen na tatami, ale když se dá na parketách apod. trénovat na boso, tak by to ve FF neměl být žádný problém. Podrážka jde přes předky prstů až na začátek nehtů, tak je celkem chrání.

Koupil jsem je v Praze. Před pár měsíci měli pár kousků v Hortezu, ale už je myslím nemají. Ale asi by neměl být problém koupit je online, pokud nemáte nestandardně rostlé prsty. Přímo na originálních stránkách je v každém detailu bot odkaz na podrobnou tabulku velikostí (Size Conversion Chart). Mě noha měří 27,0cm a FF mám velikost 42 (na 26,67cm). Velikost 43 (na 27,31cm) mi taky seděla.
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod reccol » stř 13. dub, 2011 20:55

V jakym typu FF behate?
reccol
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 14. dub, 2011 7:32

reccol píše:V jakym typu FF behate?

Ja mam tyhle. Beham a cvicim bez problemu.

http://www.rejoice-e-shop.cz/vibram-fiv ... -c-291_449

A tady jsou konverzni tabulky o kterych psal pravdepodobne Honza:
http://www.rejoice-e-shop.cz/fivefingers.html
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » čtv 14. dub, 2011 8:45

Já mám taky KSO. Ale u každého typu je napsáno k čemu se hodí, na běhání jich je spousta.

K těm tabulkám: pozor na velikosti pánských modelů KSO TREK a KSO TREKSPORT, protože jsou o číslo posunuté (viz. oficiální web), v té tabulce velikostí na webu Rejoice shopu to není poznat.
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 14. dub, 2011 8:58

Doporucuji tam nejdrive zavolat a telefonicky se domluvit. Tak jsem to udelal ja a jsem ted spokojenym majitelem prstaku :-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 14. dub, 2011 9:37

To Makoto a Honza: Díky za odpovědi
Nemám odvahu to bez zkoušení kupovat (není to zrovna levné). Mám ukazováček delší než palec, proto jsem opatrný u nákupu bot.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Genesis » pát 15. dub, 2011 17:37

DrGlock píše:Tak mám za sebou první výběh ve FF a spokojenost maximální. Nejsem nějaký extra běžec (letos první běh), dal jsem si tak na pohodu 10km za 1h, abych se trochu protáhnul po dopoledním tréninku. Z toho běhání po špičkách cítím akorát lýtka, což jsem očekával, jinak kupodivu nic (v teniskách "na běhání" by mě určitě bolely celé nohy). Ale je pravda, že už pár měsíců nosím boty/stélky od hanáka a tak mám nohy (pře)stavěné a zvyklé fungovat přirozeně, což se při běhání ve FF hodí.

Mám FF se standardní podrážkou, dojmy z terénu:
* pole, louka, tráva = super, jak v bavlnce
* uježděná hlína, asfalt, atp. = není problém (ale jsem zvyklý pobíhat na boso na parketách)
* štěrková cesta, kamínky a klacky v trávě = příjemná masáž ala akupresura
* kamenný násep kolejiště = to už je místy spíše akupunktura, ale podrážky i chodidla přežily bez následků

Takže za sebe FF doporučuji. Ten pocit volnosti bosých nohou, při kterém není třeba strachovat se kam člověk šlape (pokud neběžíte v oblasti zvýšeného výskytu psích hovínek :-) ), je úžasný.

Ten Hanák, sem koukal a ta stélka do boty to by mělo taky simulovat chůzi na boso jako fivefingers? Já koukal na ty stránky a nějak sem nenašel, kde je koupit.
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » pát 15. dub, 2011 22:46

Genesis píše:Ten Hanák, sem koukal a ta stélka do boty to by mělo taky simulovat chůzi na boso jako fivefingers? Já koukal na ty stránky a nějak sem nenašel, kde je koupit.

Na stránkách má uvedena prodejní místa.

Funguje to tak, že když jdeš na boso po měkkém povrchu, tak se ti zaboří ten kloub pod palcem o něco více než ostatní (a taky pata se zaboří). Když jdeš po pevném rovném povrchu či v běžných botách, tak se ten kloub nemá kam zabořit a tři prostřední prsty zůstanou nepřirozeně "trčet ve vzduchu". Tělo to kompenzuje a dlouhodobě to má negativní účinky na zdraví. Boty/stélky od Hanáka tam mají důlek pro kloub palce a sníženou patu, celé chodidlo a prsty se tak mohou opřít přirozeným způsobem, což simuluje ten měkký povrch.

FF, či jiné boty s tenkou pružnou podrážkou, na měkkém povrchu umožní to správné zaboření. A taky tě podvědomě vedou k tomu chodit či běhat přes špičku, jako na boso. FF navíc umožňují přirozené roztažení prstů pro lepší oporu a stabilitu.
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marcelo » sob 16. dub, 2011 8:30

double post :?
Naposledy upravil marcelo dne sob 16. dub, 2011 8:31, celkově upraveno 1
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marcelo » sob 16. dub, 2011 8:30

DrGlock píše:
Genesis píše:Ten Hanák, sem koukal a ta stélka do boty to by mělo taky simulovat chůzi na boso jako fivefingers? Já koukal na ty stránky a nějak sem nenašel, kde je koupit.

Na stránkách má uvedena prodejní místa.

Funguje to tak, že když jdeš na boso po měkkém povrchu, tak se ti zaboří ten kloub pod palcem o něco více než ostatní (a taky pata se zaboří). Když jdeš po pevném rovném povrchu či v běžných botách, tak se ten kloub nemá kam zabořit a tři prostřední prsty zůstanou nepřirozeně "trčet ve vzduchu". Tělo to kompenzuje a dlouhodobě to má negativní účinky na zdraví. Boty/stélky od Hanáka tam mají důlek pro kloub palce a sníženou patu, celé chodidlo a prsty se tak mohou opřít přirozeným způsobem, což simuluje ten měkký povrch.

FF, či jiné boty s tenkou pružnou podrážkou, na měkkém povrchu umožní to správné zaboření. A taky tě podvědomě vedou k tomu chodit či běhat přes špičku, jako na boso. FF navíc umožňují přirozené roztažení prstů pro lepší oporu a stabilitu.

..od puberty som nosil ortopedicke stielky a vysledok o nicom..na tvoju radu som si kupil stielky od Hanaka a prve dni v nich bolo peklo..ma tak stipala ploska na nohe ze cau a to som bol zvyknuty nosit "ortopedaky".

..hanakove stielky su to naj,co som mal a ze som uz mal zopar vyrobcov a druhov ortho-stielok :wink:
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » pon 18. dub, 2011 12:54

minuly tyzden som zacal s tou pripravou na maraton, sranda, poviem vam... na prvy pohlad to vyzera, ze ako malo kilometrov (ut 7km, st 5, pi 5, so 5, vcera hodinku futbal salovy, cca 5), ale ked si to clovek zrata, tak mu vyjde 27km a tento tyzden by som mal dat 34... uvidim, ako dnes nozicky zregeneruju ;)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » sob 30. dub, 2011 8:23

Ahoj, na nasich strankach http://jujutsu.cz muzete nalezt informace o behu naboso. Proc, jak, v cem, atd. Budou-li dotazy, jsem samozrejme k dispozici :-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně