Beh ?

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod reccol » pon 13. čer, 2011 9:41

Stejne by me zajimalo, proc jsou ty prstaky tak drahy, kdyz vlastne "nic neumej" a moc tam toho neni... :)
reccol
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Makoto » pon 13. čer, 2011 10:22

reccol píše:Stejne by me zajimalo, proc jsou ty prstaky tak drahy, kdyz vlastne "nic neumej" a moc tam toho neni... :)

Protoze je to nove...za par let to bude daleko levnejsi....anebo to kup u Cinanu, Honza Bednarik tu daval linky.
Ono to neni o tom, jestli "neco umej"...tyhle boty maji predevsim chranit pred strepy ci jinymi ostrymi predmety. Nepruzi, netlumi, nedelaji to ci ono, je to proste jen ochrana chodidla. Na druhou stranu musim uznat, ze jsou pekelne predrazene....ale kdyz se najde kupec....

Jak tu psal tusim Ukrop, kup si klasicke tenisky u Vietnamcu a udela to stejnou praci. Dulezite je, aby podrazka pouze chranila chodidlo pred poranenim. Na nic vic ty boty nepotrebujes.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » pon 13. čer, 2011 12:38

FF jsou tak drahý, protože jsou "značkový". Podrážka je z materiálu Vibram, což je desítky let prověřený kvalitní materiál používaný na podrážky turistických, horolezeckých, atp., bot. Stačí se mrknout do jakéhokoliv outdoorového obchodu s botami, bez ohledu na výrobce, významná část (možná většina) má podrážku Vibram. I ti borci, co si doma vyrábějí indiánské sandály na běhání, používají materiál Vibram. Dá se tedy předpokládat, že FF vydrží déle, než třeba ty tenisky od Vietnamců, či čínské kopie FF. No, ale až ty svoje FF zničím, dám vědět jestli za ty prachy stály :-)
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pon 13. čer, 2011 12:51

ukropcany píše:
Makoto píše:Jestli vse pujde tak, jak chci, tak chci o vikendu dat 3.5 hodiny ve stejne tepovce s tim, ze posledni cca hodinu pobezim uplne bosy. A postupne to budu zvysovat, at se pripravim na ultramaraton za nejake dva tri roky...
Aký dlhý si predstavuješ?

Kolem 100 kilometru...jsem si urcil pro zacatek. Opet podotykam, ze nejsem priznivce organizovanych behu, takze si sam vytycim trasu a pak na par (7-10) hodin mam o program postarano. Mym cilem neni se objevit na nejakem oficialnim poradi...jen chci zkusit, jestli to dam, tot vse.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pon 13. čer, 2011 12:53

DrGlock píše:FF jsou tak drahý, protože jsou "značkový". Podrážka je z materiálu Vibram, což je desítky let prověřený kvalitní materiál používaný na podrážky turistických, horolezeckých, atp., bot. Stačí se mrknout do jakéhokoliv outdoorového obchodu s botami, bez ohledu na výrobce, významná část (možná většina) má podrážku Vibram. I ti borci, co si doma vyrábějí indiánské sandály na běhání, používají materiál Vibram. Dá se tedy předpokládat, že FF vydrží déle, než třeba ty tenisky od Vietnamců, či čínské kopie FF. No, ale až ty svoje FF zničím, dám vědět jestli za ty prachy stály :-)

Honzo, jaky mas zkusenosti s prstovejma ponozkama? Bezi se ti v nich lepe? Na Rejoice jsem nasel vhodne ponozky, ale tri stovky za par je docela dost. Mas VYZKOUSENE jine? Jakekoliv PRAKTICKE zkusenosti mi usetri cas a bolest ;-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » pon 13. čer, 2011 13:43

Makoto píše:...postupne to budu zvysovat, at se pripravim na ultramaraton za nejake dva tri roky...

Že by ju jutsu konečně realisticky zhodnotilo svoji účinnost a začalo intenzivně pracovat na alternativních řešeních sebeobranných situací? Není ale ultramaraton pro nácvik útěku zbytečně dlouhá trať? :twisted: :twisted: :twisted:
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :twisted:
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » pon 13. čer, 2011 13:55

Prstové ponožky jsem nezkoušel. Začal jsem běhat až na jaře a v zásadě to beru jako otužování. Teď bývá chladno jen po dešti, a to by ty ponožky akorát dělaly vodní/bahenní závaží navíc. Uvidím v zimě, jestli se mi bude chtít běhat venku. Předběžný plán, i do chladné tělocvičny, jsou elastické bandáže na BU, abych měl kotníky v teple. Případně stejným způsobem ustřižené tlustější zimní ponožky. Uvidím za půl roku...
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pon 13. čer, 2011 13:56

ukropcany píše:
Makoto píše:Kolem 100 kilometru...jsem si urcil pro zacatek.
Mne zatiaľ stačí ten maratón a skúsim ho zrýchliť - schudnutím 8) Ubrať tempo a tým natiahnuť vzdialenosť už pôjde verím jednoduchšie... ale je to ftipné voči pôvodným názorom a dlhý beh, ne? :wink:

:wink: :lol:
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pon 13. čer, 2011 14:02

DrGlock píše:Prstové ponožky jsem nezkoušel. Začal jsem běhat až na jaře a v zásadě to beru jako otužování. Teď bývá chladno jen po dešti, a to by ty ponožky akorát dělaly vodní/bahenní závaží navíc. Uvidím v zimě, jestli se mi bude chtít běhat venku. Předběžný plán, i do chladné tělocvičny, jsou elastické bandáže na BU, abych měl kotníky v teple. Případně stejným způsobem ustřižené tlustější zimní ponožky. Uvidím za půl roku...

Aha...tak to neni uplne, co jsem hledal. V zime asi budu behat v botech, uz jen proto, ze trpim na ruzne chripky a nechci vetsinu zimy prolezet.

Me slo o to, ze pri delsim behu se mi noha dre o nejake svy nebo co tam vevnitr vlastne je. Zvlaste, kdyz na chvili jdu do vody, abych zchladil chodidla. Trochu pomahalo, ze hned pote zkontroluji prezky, zda-li jsou poradne utazene, ale stejne jsem pak posledni cast bezel uplne naboso a s cca 8 puchyri na kazde noze...no uvidim o vikendu. Bude-li priznive pocasi, brzo rano vybehnu a do obeda bych mel byt doma ;-) A pak umru....ale bude to stat za to :-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pon 13. čer, 2011 14:03

DrGlock píše:Prstové ponožky jsem nezkoušel. Začal jsem běhat až na jaře a v zásadě to beru jako otužování.

Otuzovani ceho?
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » pon 13. čer, 2011 16:05

Makoto píše:
DrGlock píše:Prstové ponožky jsem nezkoušel. Začal jsem běhat až na jaře a v zásadě to beru jako otužování.

Otuzovani ceho?

Normální otužování - zvykání si na chlad (jako doplněk k otužování pod studenou sprchou). Když můžou otužilci třeba půl hodiny plavat v ledové vodě, neměl by být problém natrénovat otužilost za účelem běhání v zimě ve sněhu v minimalistických botách. Ostatně někteří lidi běhají i v zimě úplně na boso. A otužilost je nejlepší prevence různých chřipek a nachlazení :idea:
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » pon 13. čer, 2011 19:13

ukropcany píše:
RBR píše:Už nepoužíváš při běhu sport tester?
Už som pri PC - prečo si sa pýtal?

4cohen - šikulka :D

Přemýšlím, zda tá hračka stojí za investované peníze. Kdysi si o tom dost psal, takže proto. Kamoš říká ať to nekupuji.

To DrGlock: Poběžíš teď o víkendu ten půlmaraton?

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pon 13. čer, 2011 21:39

TongPo píše:
Makoto píše:...postupne to budu zvysovat, at se pripravim na ultramaraton za nejake dva tri roky...

Že by ju jutsu konečně realisticky zhodnotilo svoji účinnost a začalo intenzivně pracovat na alternativních řešeních sebeobranných situací? Není ale ultramaraton pro nácvik útěku zbytečně dlouhá trať? :twisted: :twisted: :twisted:

Nase jujutsu jsi nevidel, takze.... :wink:
Jinak to neni spatna taktika ustvat soupere za sebou, ne? :lol:
Jak jsem psal, beham si hlavne kvuli sobe, nez kvuli jujutsu. Chci vedet, co jeste dam a co ...dam pozdeji ;-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pon 13. čer, 2011 21:47

RBR píše:
ukropcany píše:
RBR píše:Už nepoužíváš při běhu sport tester?
Už som pri PC - prečo si sa pýtal?

4cohen - šikulka :D

Přemýšlím, zda tá hračka stojí za investované peníze. Kdysi si o tom dost psal, takže proto. Kamoš říká ať to nekupuji.

To DrGlock: Poběžíš teď o víkendu ten půlmaraton?

RBR

Vsak nemusis kupovat hned ten nejdrazsi model. Staci ti "za par kacek" typ, ktery meri tepovku a to staci. Ja si poridl pred par lety relativne drahej model, kdyz byl kurz dolaru hodne nizko a su spokojeny. Beham/plavu podle toho a mam pocit, ze vykonnost mi jde stabilne nahoru. Na tohle jsem hracicka, takze se rad divam na vysledne grafy, ktere ukazuji prevyseni, vzdalenost, vyvoj tepovky behem cele trasy, atd. (kazdej je magor do neceho jineho ;-) Ale ze bych dle toho nejak svedomite planoval trenink...to ne. Nejvice vyuzivam tepovku, cas a mereni vzdalenosti, protoze beham neoznacene trasy (rozumej hory doly) ;-)

Takze ja bych se byt tebou podival po nejakem zakladnim modelu a zkusil to. Ono to ma sve vyhody.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » pon 13. čer, 2011 22:22

RBR píše:To DrGlock: Poběžíš teď o víkendu ten půlmaraton?

Uvažoval jsem o tom, ale nechci si zbytečně ničit nohy na tvrdém povrchu, myslím že se to celé běží na asfaltu a kočičích hlavách. A až si budu chtít zaběhnout takovou štreku, zaběhnu si to kdykoliv sám - aspoň budu mít šanci doběhnout první a nebudu mít špatný pocit z toho, že mě předbíhají důchodci :-)
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » úte 14. čer, 2011 8:12

Makoto píše:Nase jujutsu jsi nevidel, takze.... :wink:
Jinak to neni spatna taktika ustvat soupere za sebou, ne? :lol:
Jak jsem psal, beham si hlavne kvuli sobe, nez kvuli jujutsu. Chci vedet, co jeste dam a co ...dam pozdeji ;-)

V pohodě, jen sem cítil potřebu si rejpnout... :lol: :twisted:

RBR píše:Přemýšlím, zda tá hračka stojí za investované peníze. Kdysi si o tom dost psal, takže proto. Kamoš říká ať to nekupuji.

Hele pulztester pro trénink určitě nutností není, jak intenzivně se pohybuješ dokážeš +/- odhadnou i podle jiných indicií. Ale na druhou stranu to šikovná věc je. Například pro "zdravotně regenerační" fitness běh (jehož objem buduje "základy" fyzické kondice), se mimo jiný doporučuje intenzita do 60% (někdy až do 70%) maximální tepovky a člověk kterej to jen odhadoval a pak použije pulztester obvykle zjistí, že běhá moc rychle a pro požadovanej efekt by měl zvolnit (pro lenochy příjemný zjištění :lol: ). Při odpočinku v intervalovým tréninku člověk pomocí pulztesteru mnohem přesnějš vidí, jestli už se dostatečně zregeneroval na další úsek nebo ne... Když na tebe např. leze chřipka a ty si jdeš zkusit zaběhat, většinou podle pulztesteru poznáš, že je fakt něco špatně (vyšší tepovka, nižší rychlost) a je vhodný se pro dnešek na sport vy**** a raději se jít domů léčit. Pulztester ti i ukáže, jak se zlepšuje tvá kondice (to sice poznáš hlavně podle rostoucí výkonnosti) podle toho, jak rychle ti po výkonu "spadne" tepovka dolů. A tak dále... Prostě pulztester je celkem užitečná hračička. :wink: Pokud netrpíš syndromem technický dokonalosti (častá diagnóza praktikantů japonských BU :twisted: ), která se v případě používání pulztesteru projevuje např. potřebou přesný diagnostiky a grafický dokumentace sportovního výkonu na PC (viz. Makoto :twisted: ), volil bych nějakej cenově sympatickej základní model, kterej tak jako tak zobrazuje vše, co jako "normální" sportovec potřebuješ. Obvykle i ty úplně nejzákladnější modely zobrazují: Hodiny (kolik je hodin), stopky (čas jak dlouho např. běžíš), aktuální tepovku + hlídání jejího tebou nastavenýho rozmezí. Po vypnutí pulztesteru obvykle zůstávají uloženy hodnoty posledního výkonu - čas, průměrná tepovka, případně i maximální dosažená tepovka.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :twisted:
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » úte 14. čer, 2011 8:48

TongPo píše:Například pro "zdravotně regenerační" fitness běh (jehož objem buduje "základy" fyzické kondice), se mimo jiný doporučuje intenzita do 60% (někdy až do 70%) maximální tepovky a člověk kterej to jen odhadoval a pak použije pulztester obvykle zjistí, že běhá moc rychle a pro požadovanej efekt by měl zvolnit (pro lenochy příjemný zjištění :lol: )

Tohle mohu take potvrdit. Kdysi jsem cetl docela zajimavou knihu o behani (tusim, ze se jmenovala Mysl a telo), kde dokazovali, ze 60% je idealni tepova frekvence, ktera ma nejlepsi vliv na beh v pomeru vykon a namaha. Vyssi tepovka uz prilis huntuje telo a nizsi...no...to neni beh, to je rychlejsi chuze. Dokonce se tam odkazoval na joginy a Ajurvedu, ktera toto doporucovala uz pred x- tisici lety. Podobnou radu jsem dostal aj od profiku z CASRI, kteri rikali prakticky to same - chci-li si zlepsit svou vytrvalost, musim snizit tepovku a pak dobehnu dal a (paradoxne aj) rychleji. Do te doby jsem se docela drel a veril, ze tak to ma byt...ale zjistil jsem, ze se sice clovek utavi, ale po nejake dobe se progres zastavi.

TongPo píše:Prostě pulztester je celkem užitečná hračička. :wink: Pokud netrpíš syndromem technický dokonalosti (častá diagnóza praktikantů japonských BU :twisted: ), která se v případě používání pulztesteru projevuje např. potřebou přesný diagnostiky a grafický dokumentace sportovního výkonu na PC (viz. Makoto :twisted: )

Covece, ted jsi zranil me krehke city. Ty me snad nemas rad, nebo co ;-)
BTW, ten vyse zmineny syndrom se vyskytuje aj v jinych bojovkach, rozhodne to neni zalezitost JBU....ale to je ted OT.

TongPo píše:volil bych nějakej cenově sympatickej základní model, kterej tak jako tak zobrazuje vše, co jako "normální" sportovec potřebuješ. Obvykle i ty úplně nejzákladnější modely zobrazují: Hodiny (kolik je hodin), stopky (čas jak dlouho např. běžíš), aktuální tepovku + hlídání jejího tebou nastavenýho rozmezí. Po vypnutí pulztesteru obvykle zůstávají uloženy hodnoty posledního výkonu - čas, průměrná tepovka, případně i maximální dosažená tepovka.

Presne tak, uplnej zaklad ti staci k tomu, aby jsi se zlepsoval rychleji, nez kdyz jen bude behat na pocit. Samozrejme, ze to jde, ale potrva to dele, nez se to naucis. Nac ztracet cas...Az se to naucis, pak to klidne odloz a behej si dle sveho.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » úte 14. čer, 2011 8:50

ukropcany píše:4DrGlock - čo vy máte všetci problém s tým prehrávaním s dôchodcami? Mňa to motivuje...

Tak to me to akorat nasira...a navic radsi koukam na hezke zadecky bruslarek, ktere me miji, nez duchodcu ;-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » úte 14. čer, 2011 11:13

v tomto musim suhlasit s ucropom. plus: hlavnou devizou preteku je, ze na nom idete na doraz, cize zistite pod stresom, co vo vas je naozaj. okrem toho - pretek je istym druhom treningu psychickej odolnosti - tento rok na devine - bratislava ma predbehlo asi 1000 bezcov. asi si viete predstavit, ako som sa citil. riadna nakladacka... ale zaroven motivator do buducnosti :wink:
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » úte 14. čer, 2011 11:46

Covece, ja nemam ani tak problem s tim, ze me nekdo predbehne, ale neskutecne me nasira, kdyz se mi plete do cesty, pripadne mi funi na zada...chci mit cestu volnou a uzivat si aj prirody (vcetne tech krasnych zadecku) nez cumet na zada dalsimu magorovi, ktery ma jazyk na veste a dela vsechno proto, aby mi blokoval cestu. Pro me je zkouska psychickych sil bezet a bezet a bezet....sam, kdy uz me pekelne boli nohy, kdy vidim po ceste moznost si to zkratit (staci nasednout na privoz), kdy nohy byly plne puchyru a s kazdym krokem se ozyvaly, atd. atd. Me nemusi motivovat ostatni, ja mam vlastni generator ;-)

Napriklad vcera jsme jeli novy workout od Sonnona - Spartan Challenge (ponechme stranou ten stupidni nazev), je to jakasi nadstavba na TacFit, ktery uz standardne jedeme na zacatku kazdeho treninku (prokladany Maxwellovou "300"). Udelal jsem tu blbost, ze jsem si to predtim sam nezkusil, takze ted jsem to proste musel zacvicit (rozkaz znel jasne ;-) aj kdybych mel zdechnout (coz byl stav uz v prvni tretine). V nevetrane telocvicne to byla skutecne vyzva....a ackoliv u dvou trech studentu to vypadalo, ze ukazou, co meli k veceri, dali jsme to vsichni. A to se ceni. Ale neni to o tom, jestli ja to zacvicil rychleji nez oni, ale jestli to oni dali stejne tak jako jestli jsem to dal ja. Pro nas je tedy v tomto ohledu kazdy trenink aj pretekom. Posouvame svou osobni hranici dale a dale...ne vzdycky se jim to vsak libi, ale...ono se to vytribi a zustanou jen ti, co chcou makat a ne si jenom povidat pripadne tancovat techniky. O tom je treba nase jujutsu ;-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně