Gino píše: Spíš mě zaujalo to "proto vsichni tito instruktori (maji-li to v hlave jeste v poradku) radi, aby obrana odpovidala utoku"... já vždy žil v tom, že obrana musí být aktivnější/agresivnější, než útok, aby útok vůbec odrazila. Nejsem zase takovej borec, abych si mohl dovolit při sebeobraně (někde před barem) začít s útočníkem jen zlehka a postupně, pokud bude třeba, zvyšovat tempo a agresi. To bych nemusel dopadnout dobře. Jak jsi tohle myslel, Jardo?
Cus Tome, nejde o to, aby jsi "začal s útočníkem jen zlehka a postupně, pokud bude třeba, zvyšovat tempo a agresi" Jde o to, ze...predstav si situaci, kdy jsi na podnikovem vecirku a jeden kolega ti uz docela dlouho nadbiha (jo a jsi zenska). Obcas se stavi na v kanclu na kafe, kecate a ty, jako normalni zenska se s nim bavis. Nic vic, nic min. Jenze na tom vecirku malicko prebere a vyciha si okamzik, kdy jdes na WC. Sleduje te a zamkne dvere, takze jste tam sami. No a pritlaci te ke zdi a zacne te svlikat...ne zrovna nejjemneji, protoze se branis. Pokud pouzijes techniky, ktere jsi se naucil v jednom nejmenovanem oddile v Praze, pak mu s nejvetsi pravdepodobnosti zlomis vaz (doslova). A ted zvaz vsechny dalsi dusledky. Mel bych asi take poznamenat, ze se to skutecne stalo (me byvale pritelkyni), az na ten zlomeny vaz, a ji se podarilo ho chytnout za prsty, zapacit, kopnout a zdrhnout. Melo to pak nejakou dohru, kdy jsem se do toho zapojil aj ja...ale to tu nebudu rozvadet. Dulezite je, ze nemusela hned pouzit "lethal force", jak je ted tak cool zminovat pri vyuce technik, protoze nezpanikarila a pockala si na spravny okamzik. A o tom hovorim. Bavime se vsak o oblasti zenske sebeobrany, kde ten prubeh je jiny, nez v pripade dvou mlaticich se chlapu.
Aj tak si myslim, ze obecne ta odpoved na utok je casto velice neprimerena. Ja vim, ja vim, podruhe uz nemusim mit druhou sanci, ale....ja nevim jak vy, ale ja bych mel ASI problem zit s tim, ze jsem nekoho v NORMALNI rvacce, kde jde spise o pomerovani udu, nez o zivot, poslal na druhy breh. Jak jsem uz psal jinde - tohle si clovek musi srovnat sam pro sebe a dle toho jednat. Proto mam mimochodem v podpisu ten citat od Wally Jaye - "Nejde o to, jak moc muzete zranit cloveka, ale jak malo sily dokazete pouzit a presto jej plne kontrolovat." Proto se mi jujutsu libi. Hovoril jsem o tom s Avim, protoze jsem zivot nevzal (a dej bohu snad ani nevezmu), chtel jsem vedet, jak se s tim pak vyrovnat, az se me na to nekdy nekdo zepta....odpovedel mi, ze si to budu pamatovat az do smrti...a at uz byly duvody jakekoliv, nikdy to nezapomenu. A priznam se, ze o takovehle vzpominky nestojim. Proto i jeho Kapap je postaveny na gradaci nasili. Coz mi pripomnelo Petera Richtera, cloveka, ktery udelal na Slovensku pro jujutsu velky kus prace. Protoze se dobre zna s Matejem, meli jsme sanci si s nim zacvicit (ackoliv uz neuci) a on vzdycky rikal "Ako silno bijes, tak sa aj branim". To presne vyjadruje cely koncept (nejen) naseho jujutsu. Tak asi tak