utoky na ulici aneb co vse se se deje

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Příspěvekod luen » pon 10. říj, 2011 18:08

V Rusku jsem nekolikrat slysel, ze vyraz CIGAN pochazi primo od nich.
Pri jedne z migracnich vln z Indie do Ruska se jich mistni obyvatelstvo ptalo co jsou zac.
Cigani udajne o sve historii moc informaci nerekli (nechteli/nevedeli) ... ale tvrdili, ze jsou ze soutoku dvou rek "CI" a "GANGU", tak se jim zacalo rikat ti z "Cigangu" a vzniklo slovo cigan ...

Konecne slovo gypsi, pochazi od vylhaneho nazvu egyptani (egypsi) ... tak se zase prozmenu prezentovali u fr. dvora.

Rozhodne je ale vyraz rom, stejna blbost jako egyptan. V indii to byla pata kasta ze ctyr. Kdyz se pancalovo stin dotknul brahmanova jidla, tak uz ho brahman nesmel jist, protoze bylo udajne neciste - to je cistej rasismus. Kdyz nejaka kultura ma 4 kasty lidi a pro jedno etnikum "udelaji" patou neexistujici kastu "nelidi" ...

Zlati gadzove, ne?!

Pisi to jen jako lingvistickou zajimavost :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pon 10. říj, 2011 18:27

Když já jsem takový atypický tvor. Nějak mě neuklidňuje, že na tom byl v historii někdo hůř nebo líp :wink:
Cigán, rom nebo gipsy... Jak to říkal Čeksbír o té růži?
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jian » pon 10. říj, 2011 18:58

Ja jsem sveho casu cetl neco o tom, ze vyraz cikan/cigan je odvozen z reckeho "Athinganoi", coz znamena neco jako "nedotknutelni lide" a uz tenkrat to melo hanlivy vyznam. Tento vyraz pry poprve pouzil jisty gruzinsky mnich. Gypsy je pak odvozeno z "Aiguptos" - o francouzskem dvoru nic moc nevim, ale tusim ze minimalne nekteri Romove v 15. stoleti tvrdili, ze pochazeji z tzv. Maleho Egypta. Momentalne to mimochodem vypada, ze Romove jsou skutecne puvodem z Indie.
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » pon 10. říj, 2011 20:21

Jian píše:Ja jsem sveho casu cetl neco o tom, ze vyraz cikan/cigan je odvozen z reckeho "Athinganoi", coz znamena neco jako "nedotknutelni lide" a uz tenkrat to melo hanlivy vyznam. Tento vyraz pry poprve pouzil jisty gruzinsky mnich. Gypsy je pak odvozeno z "Aiguptos" - o francouzskem dvoru nic moc nevim, ale tusim ze minimalne nekteri Romove v 15. stoleti tvrdili, ze pochazeji z tzv. Maleho Egypta. Momentalne to mimochodem vypada, ze Romove jsou skutecne puvodem z Indie.

No vzdyt z egypsy - gypsy. Taky je pak Ludvik hnal svinskym krokem. Udajne mel byt uchvacenej egyptskou kulturou a cigangu toho vyuzili. Vyraz nedotknutelni by mel ale take pochazet uz z indie, resp. uz indove o nich takhle sami hovori a pochybuji, ze by to vzniklo nekde jinde, pak by se to z5 importovalo do indie a tam by tento pojem prijali za vlastni.

Zvlastni je ze nemaji pismo, ale jen znacky, kde se dobre coruje, kde jsou cetnici, atd...

Kdyz jsem byl malej, tak vajda (rozumej mistni cigansky starosta) cigany svolaval timto vyrazem a ted je to nadavka ...
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marcelo » pon 10. říj, 2011 21:15

..hreje ma pri srdci, ze aj my na vychode SVK mame tak vzacne etnikum,ktore nas oblazuje svojim civilizacnym pokrokom,bohatou kulturou a ekologickym sposobom zivota .. :twisted:

http://www.youtube.com/watch?v=UZ7WHKU_ ... re=related
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod raduz » úte 11. říj, 2011 7:34

Marcelo: dik ze si mi ozivil spomienky, ked sme boli minule v Slov. Raji, sli sme tade kusocek na bajkoch, radsej sme celkom "sliapali" do pedalov (normalne sme dali casovku), bolo nas asi desat - najprv nic, mali degesi len pokrikovali ale na konci sli dve holky, po ktorych uz potom leteli kamene..... ...zlati.... :twisted:

Ked to vidis - to sa proste ani neda prevychovat (vrodena demencia-staci sa pozriet na tie ksichty) - jedine stary dobry americky model - rezervacia :idea:

V jedom mate pravdu - nedoknutelni, ale z hladiska nasho pravneho systemu :evil: , cigan je jak zakonom chraneny, chudacik.
Supnes jednu bielemu - je to nedorozumenie :wink:
Supnes jednu ciernemu - a hop hned dvojnasobna sadzba za rasovo motivovany trestny cin :evil:
raduz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dalt » úte 11. říj, 2011 10:04

raduz: tady je nejakej pan odbornik koukam - vrozena demence urcovana podle xichtu - sry ale dementni je tvuj prizpevek - lidi s podobnym uzvazovnim jsou nestesti pro dnesni stav "romskyho problemu" (jsem ale pro reseni - nacci do rezervaci to jo). Reseni pro integraci existujou - jenze jsou prilis "behem na dlouhou trat" a to se nasi vlade nelibi (spis teda nelibilo - ted to vypada, paradoxne diky sluknovsku, nadejneji) - proto radsi bude sypat hloupe prachy do davek a cikany shromazdovat v ghetech (nejlepe na okraji spol) a problem tak nasobit...

ps.:je mi jasny, ze ve spolecenstvi drsnych chlapaku (cikanoskeptiku) budu zase osocovan za pseudohumanistu, hipika a nenapravitelnyho naivku a ma karma pujde prudce dolu...no co no :D
Jiří Vávra

"Dosáhl jsem všeho. Mám doma televizi i ženu. A obojí funguje."
Willie Pep
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » úte 11. říj, 2011 10:28

Dalt píše:ps.:je mi jasny, ze ve spolecenstvi drsnych chlapaku (cikanoskeptiku) budu zase osocovan za pseudohumanistu, hipika a nenapravitelnyho naivku a ma karma pujde prudce dolu...no co no :D

ale nebudeš...je potřeba to řešit, naprostej souhlas, ale ne zavíráním očí a "hašením požárů" - vona ta trpělivost jednou přeteče - a není se co divit. A nemá to co dělat s rasismem a fašounama.
Je ale potřeba jedno...STEJNEJ METR PRO VŠECHNY....... !!!! To je základ :wink: :!: :idea:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » úte 11. říj, 2011 10:52

Dalte, co ty vlastně máš proti přírodě?
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BizonCZ_hele_admin » úte 11. říj, 2011 12:28

Dalt: Ahoj. Mohl by jsi napsat ty reseni, prosim, diky.
BizonCZ_hele_admin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod raduz » úte 11. říj, 2011 12:43

Dalt: videl si to Marcelo-ve video na youtube? Pozri nato - pripadaju Ti v pohode? Chlapce nevydrzal by si tam ani 10 minut, Ty humanista... :twisted:
Polovica sa naozaj dementi, vies tam to bezne robia (je.u) v ramci rodiny, kazdy s kazdym :idea:

Ja osobne zijem v obci kde je romska komunita, ktora kedysi robila problemy. Po nalezitom "vysvetleni" a stanoveni pravidiel - su "nasi" cigani v pohode - su dislokovani na okraji obce v takom svojom gete (ich volba), ale hlavne - uz nie su problemy.

Su aj slusni cigani - ale je to velmi mizive percento.
A ja uz davno viem ze slusnym slovom a poziadanim u nich nic malokedy nieco dosiahnes (skusenost osobna a aj ludi z mojho okolia).

Vies dal by somTi par malych ciganskych vyrastkov domov, aby si im tam rozdaval samu nehu a lasku :lol: a pozrel si Tvoje vysledky.....
A najviac kydov o integracii a o "chudacikoch romoch" maju experti z EU a ini posrani humanisti ktori videli cigana akurat na obrazku alebo v telke.
Vies chlape niet nad sosbnu skusenost.
PS: v jednom s Tebou mozem suhlasit - nackov by som dal tiez do rezervacie.... :wink:
Ja nacek nie som, to by si chlape musel oznacit za nackov pomaly cely vychod Slovenska, ktory tam s ciganmi musi zit...... :idea:
raduz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miko » úte 11. říj, 2011 12:54

Zdravím,

Taky slušný video :

http://www.youtube.com/watch?v=gnqRDhMH ... re=related

To musí být pro dítě taky pěknej šok -ještě,že to dopadlo jak to dopadlo..
Miko
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod hellas » úte 11. říj, 2011 13:09

BizonCZ píše:Dalt: Ahoj. Mohl by jsi napsat ty reseni, prosim, diky.

Zkusim to místo Dalta.
Cigoši nemůžó žit v ghettech, nemůžó žit spolu. Musijó se rozstrkat mezi většinu. A ta je musí přijmót. Hale to je utopia.
Přiklad:
Jedna křesťanská rodina si vzala do adopce cigoša, jako děcko zlaté, hale sotva začly pubertální léta, lapl se party (cigošů, keho jinyho) a nezvladatelné. Takže už aji oni hodní černoprdelníci říkajó že cigoša nigdy vic.
Možná se temu morgošovi nemůžem divit. Vychovávajó ho bílí rodiče, normálně, pak přinde do škole, trocha vyroste a je to obyčejná cigánská špina. Sumasumárum je sám. Tak pude holt ke svym.

Za sebe můžu říct, že sem na slušnýho cigoša zatím taky nenarazil. Hráli s nama fotbal, a nakonec nám začli čórovat love. Zbyl z nich jeden (to byla nejaká 5. třída) "slušné". No a o 4leta pozďéš se člověk doví, že sedí (asi byl starší, jak my).
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BizonCZ_hele_admin » úte 11. říj, 2011 13:43

Ano. Na tohle řešení jsem taky přišel, ale jak jsi sám řekl. Je to utopie. Z toho vyplývá, že v podstatě řešení neexistuje. Ani dlouhodobé.

Tak že co Dalte?

Žiju s cigány v jednom městě a vím, co dělají a mám s nimi několik vlastních zkušeností.

A pokud chceš, tak mě klidně můžeš nazvat náckem, rasistou a já nevím čím. Nejsem ani jedno, ale nehodlám Ti to nijak vymlouvat. Ale na rozdíl od Tebe mám rodinu a nechci nikdy řešit to, co musel řešit např. Fakt či pár mých přátel.

Ono každý má plnou hubu humanismu a míru, dokud se ho to bytostně netýká. A pokud si takový humanista, že i kdyby Ti zmlátili dítě či znásilnili přítelkyni, tak by jsi je hladkal a říkal, že oni za to vlastně nemůžou, tak ................ Doplň si sám.

PS: Každopádně, pokud se to nebude nijak řešit, tak se k náckům přidají i slušní lidé, protože oni jediní jim "slíbí" pomoc a to bude teprve průser. A řekl bych, že už se to pomalu děje.
BizonCZ_hele_admin
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod luen » úte 11. říj, 2011 14:42

Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dalt » úte 11. říj, 2011 14:42

Bizon: mno ja mam taky rodinu ze jo (i kdyz chapu zes to myslel jakoze mas deti) ale to je jedno. Z hlediska svoji skoly (a taky diky tomu ze jsem s cikanama pracoval - soc. prace) myslim, ze se v tyhle problematice celkem orientuju. A reseni - nejvetsi potiz romskych komunit je absence vzdelani, velka mira kriminality (vyplivajici z uzavrenosti gheta - lichva atd), drogy a v neposledni rade (vim ze to nechcete slyset a budete prskat) diskriminace. Resenim tohodle stavu neni zvysovani ci snizovani davek, nebo nedejboze odsunutim romu na (nejlepe hermeticky) uzavrene misto kde tyhle problemy nasledne jen kulminuji, ale dluhodoba prace s komunitou prostrednictvim neziskovych organizaci - faktem je, ze vysledky to prinasi (bohuzel si nevzpomenu na jmeno ty osady - ale na Slovensku se takhle podarilo resocializovat celou osadu - tzn vetsina romu tam pracuje, deti chodi do skoly). Jinak osobne si myslim ze nejhlavnejsi bude to vzdelani. Bohuzel pri tomhle reseni neni videt vysledek za 14 dni jak by si praly politici, ale je to otazka nekolika let, coz pro verejnost zkratka neni tak "sexy". Osobne znam 2 vysokoskolsky vzdelany romy (jedn z nich je dobrej kamarad) a nedivim se jim ze se v soucasny situaci (kdy se urcita skupina lidi snazi vyvolat mezi lidma predstavu ze tu zacina neco jako boj - bud my nebo oni) dost obavaj majority ac jsou slusni a maji praci (ac vzdelani a ve svem oboru machri - divili byste se jak tezky je pro takovy lidi jen proto ze jsou cikani sehnat praci). Proto me se... pochody s ohaknkrajcovanyma magorama kteri strhavaji dalsi lidi s tim ze oni maji to spravni "reseni romsky otazky" - naposled neco podobnyho tvrdil Hitler ze ano?!
Jiří Vávra

"Dosáhl jsem všeho. Mám doma televizi i ženu. A obojí funguje."
Willie Pep
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Genesis » úte 11. říj, 2011 15:01

Dalt: Souhlas.

Jinak to prostě nejde, ono je pochopitelný, že lidi nadávaj, ale tvrdit, že řešení není jen na základě toho, že vidim jen pšičku toho problému, je blbost. A odsuzovat celou komunitu taky.

To co teď napíšu fakt se zkuste zamyslet. Představte si, že jste cikán a je vám šest let a žijete v ghetu, pošlou vás do školy, ale protože vaši rodiče jsou dacani a neposílaj vás tam a nekoupí vám ani pomůcky, máte blbý výsledky a šoupnou vás do zvláštní. Tam se chytnete dalších cikánů, protože ty se s váma baví a pak už jen kolem sebe vidíte, jak každej cikán krade a ochcává ostatní a prochází mu to. A i když tomu odoláte a nestanete se během pár let stejnym, tak pak je vám 15 a jdete někam do učení, kde vám bílá většina dá jasně najevo, co si o cikánech myslí a pokud vás ani tohle nezlomí, tak skoro nemožnost sehnat práci jo. A i když ji seženete, tak v tu chvíli jste pro svou původní cikánskou rodinu mrtvej, protože se chováte slušně. Takže nemáte nikoho, ptže pro cikány ste špína a to samý pro bílý. Takže ani cikáni to nemaj lehký.

A taky nejsem humanista, jen řikám, že zároveň s tvrdym postupem proti cikánská kriminalitě je potřeba jim i nabídnout východisko a ne je jen seřezat.
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » úte 11. říj, 2011 15:11

Ty bláho, Dalte... Hitlera sem netahej. Argumentovat tím, že protiargument přivedu do absolutní absurdity nikam nevede.

Ty tu pořád jenom vyjmenováváš důvody (absence vzdělání atp.), ale to fakt nemusíš. Nevěřím, že by tady kluci byli uplní pitomci. Ty důvody jsou jim jasný taky. Ale ty stále opomíjíš jeden jediný fakt - ty důvody cikánskou menšinu absolutně nezajímají - to je chceš ve škole přivázat k lavici? I kdybys to udělal, stejně se ti učit nebudou. Chtěli byste je rozstěhovat mezi bílé čechy? (nevím jak jinak nás nazvat) - ale oni stejně nepůjdou. A když, tak latinu sekat nebudou.

Mě by zajímalo, jak je chceš přesvědčit, aby dělali pořádek, když tohle etnikum uznává jen a pouze pozici síly - i mezi sebou.
Naposledy upravil Gino dne úte 11. říj, 2011 15:15, celkově upraveno 1
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » úte 11. říj, 2011 15:13

Genesis píše:jen řikám, že zároveň s tvrdym postupem proti cikánská kriminalitě je potřeba jim i nabídnout východisko a ne je jen seřezat.

Ty to píšeš, jako kdyby cikáni neměli na výběr :lol:
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BizonCZ_hele_admin » úte 11. říj, 2011 15:44

Dalte : OK. Na jednu stranu s Tebou a souhlasím a jak psal Gino důvody proč tomu tak je jsou všem známy.

Ale neznám důvod PROČ by se pro ně mělo dělat víc nebo jiný vzdělávací systém jako pro nás. Pro nás myslím i vietnamce, číňany, černochy, atd., kteří u nás normálně chodí do školy a fungují a nejsou s níma takové "viditelné" problémy jako s cigány. Čím jsou vyjímeční? Tím, že Ti vrazí nůž do pupku, aniž by měli výčitky? Tím, že když jsi jdou pro dávky, tak pokud jim ta úřednice nevyhoví, tak ji vyhrožují fyzickou likvidací a počkají si na ni po konci pracovní doby? Řekni mi jeden jedinej důvod.

Proč tady mohou normálně fungovat jiné národnostní menšiny a oni ne?

Kdyby drželi huby a nedávali všude na odiv, že jsou nedotknutelní a pokud jim někdo jen něco řekne, tak mu bez zkrupulí rozbijou hubu, tak neřeknu ani popel.

A když jsou mezi nimi tedy i slušní, tak proč si tedy sami nezjednají pořádek?

PS: Jinak jsem taky měl tu čest pracovat s cigánama jak soukromém, tak profesním životě. Třeba na faře, jsme měli jednu cigánku, která dělala v dokumentační skupině a vydržela tam asi necelý rok, než si pro ni kolegové přišli, jelikož lustrovala vozidla a informace donášela svým kumpánům, kteří ty vozidla potom kradli.

Genesis : Napsal jsi to hezky, ale tohle už na mě nefunguje. I když máš z jisté části pravdu.

A jak jsem psal, tak tím kopáním problémů pod stůl, bitím našich lidí a nadřazováním cigánů nad majoritou se zvyšuje síla nácků a dalších sráčů, ke kterým se budou přidávat zoufalí lidé, kteří nevidí a nemají jiné východisko. A těch lidí není zrovna málo. V tom já osobně vidím další velký problém, který s tím souvisí a je minimálně stejně závažný.
BizonCZ_hele_admin
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...