Beh ?

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Makoto » pát 14. říj, 2011 7:32

cohen píše:... ale aj tak budem behat len do -4 max., ked mrzne viac, je to dost o h.vne.

Ono se ani nedoporucuje behat, kdyz je vice jak -4. Pak ti nos ani usta nestaci dostatecne ohrat vzduch a hrozi nachlazeni. Castecne pomaha tento limec. Pouzivam ho a jsem spokojeny. Ted si ho nakoupili i kluci od nas z oddilu, co jsem je prekecal k behani ;-)
Kdyz je hodne chladno, dycham (nosem) pres nej, jinak to mam treba kolem krku. Fakt doporucuji.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » pát 14. říj, 2011 7:36

makoto, vdaka za tip, asi to bude nevyhnutnost, pretoze sa mi nechce chodievat behat na pas...
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kraken » pát 14. říj, 2011 12:03

[quote="Makoto"]
Ono se ani nedoporucuje behat, kdyz je vice jak -4. Pak ti nos ani usta nestaci dostatecne ohrat vzduch a hrozi nachlazeni.

Mno ja sem driv behal a jednu zimu sem to dost hrotil a sli jsme jednou asi v -20 a kamos dost odchazel tak po 4kilakach tempo bylo samo jiny, ale nestacil to udejchavat a musel mit porad ruku pred drzkou pac nosem nestihal :D ja neim me to nejak zvlast nevadilo, ikdyz na konci to nebylo prijemny sem ten chlad citil skoro az na plicich, je to dost velka zatez aj na srdce .. ale po tenhle zabirackach sem zaznamenal nejvetsi vzestup.. ted sem na tom ale dost bidne no zalezi asi na cloveku .. me napr vadi dusno zase vic a kdyz sem na horach v nekolika tisicich tak se toho vzduchu nemuzu nabazit, ale kdyz sem u more tak se mi obcas dela soufl :D cus
kraken
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kraken » pát 14. říj, 2011 13:18

ukropcany píše:Ja som behával okolo -5 v pohode, mal som z toho aj dobrú farbu :D Ono kosa mne ani tak nevadila, čo mi vadilo viac je vetrisko, ktorý už teraz na hrádzi zvykne fúkať po ceste späť... kosa na ruky, na nohy, na všetko... :?

Joo kdyz je studena fronta tak je to v pyci :lol: i kdyz je par nad nulou .. inac zajimave co se tu resi ten styl behani doslapovani na spicku atd. ach j lidi za chvili si nektery nebudou ani sami utrit zadek.. ja sem nad timhle nikdy nepremejslel..
kraken
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod reccol » pát 14. říj, 2011 13:24

[quote="kraken".. ja sem nad timhle nikdy nepremejslel..[/quote]
A tohle beres jako plus?
reccol
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kraken » pát 14. říj, 2011 18:45

reccol píše:[quote="kraken".. ja sem nad timhle nikdy nepremejslel..

A tohle beres jako plus?[/quote]

Mno musis to brat trochu s nadhledem.. kdyz vis ze to delas v pohode a nedoslapujes jak slon kdyz behas po silnici.. tak na to nemyslim.. a dokonce si u toho i "odpocinu" jelikoz mam dost uceni.. Kdybych se mel jeste pri behani soustredit jestli mam kazdou nohu simetricky nebo ja nevim co ..
tak bych z toho asi nic moc nemel .. navic si myslim, ze me to telo rekne samo kdyz to nebude poho :roll: .. takze tak a myslim ze staci
kraken
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kraken » pát 14. říj, 2011 21:30

Jeste bych dodal .. to je asi jine tema, ale neda mi to.. ja osobne si myslim, ze problem pri nekterych zranenich napr. kolen je uplne nekde jinde, otazka spis cloveka nez mu to v ty makovici docvakne, je to jako rict, ze nekdo ma zniceny jatra, protoze chlasta.. jasne ze to tomu dopomuze, ale hlavni duvod je jiny dle me.. ale to asi nema cenu tady zahlcovat spis se pote venovat nejakym praktictejsim vecem :p
Na tomto serve uz sem se kupa veci dozvedel, ale dycky pul topicu je zamorenych nakyma argumentama pro a proti :D a to me neba cist
kraken
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Gino » pát 14. říj, 2011 22:34

ucrope, teď jsem tě nějak nepochopil.. mě totiž podle pohledu přijde, že všichni běhaj "normal" přes paty... i ten Gebre... čeho jsi tedy vyznavač ty?

Při svém jediném závodě kolem mě všichni běželi (imho) přes paty... a jak běželi ti špičkoví běžci vpředu jsem jaksi neviděl...
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod reccol » pát 14. říj, 2011 23:17

Tak ja to mam treba tak, ze do tech cca 10 kilaku jsem schopnej si to hlidat a bezet pres predni cast nohy, ale jak uz jsem unavenej, dupu jako slon... Ale stejne nikdy pres paty, spis na stred/celou nohu.
reccol
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod tifik » sob 15. říj, 2011 5:55

Já se vykašlal rovnou na nějaké drahé boty, koupil normalní sportovní boty a snažím se běhat přes špičku. Teprve začínám, tak jsem po 7 km nemohl 4 dni chodit, tak jsem zkrátil trasu na 5 km, prodlužovat budu, až se to naučím. Fyzicky bych klidně mohl běžet víc, ale lýtka a nárty to zatím nedaj :-) Ale je to super, kolena nebolí. Když jsem zkoušel běhat před rokem, nic jsem o tom nevěděl a běhal ve starých adidaskách na asfaltu, samo přes patu určitě a zadělal si na dlouhodobé problémy s koleny, bolely fest až jsem měl strach, že nebudu moct trénovat, bolely i po tréninku MT. Až ortopedické cviky na kolena a kloubní výživa mě z toho dostali.
tifik
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod marcelo » sob 15. říj, 2011 9:48

..inak beham bud v nike free alebp vibram fivefingers a s fivefingers ci clovek chce alebo nie musi behat cez spicku,lebo cez patu sa proste neda..a svalovku na noznej klenbe som mal vzdy len s fivefingers..v beznych teniskach nikdy...za chvilu idem na pas a samozrejme 5prstaky budu na nohach :lol:
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » sob 15. říj, 2011 10:57

Gino píše:ucrope, teď jsem tě nějak nepochopil.. mě totiž podle pohledu přijde, že všichni běhaj "normal" přes paty... i ten Gebre... čeho jsi tedy vyznavač ty?

Při svém jediném závodě kolem mě všichni běželi (imho) přes paty... a jak běželi ti špičkoví běžci vpředu jsem jaksi neviděl...

Pokud ten rozdíl nevídíš, tak si to zkus zpomalit. Při svém závodu si se pohyboval mezi hobíky a to nejsou zrovna správné vzorky na ukázku techniky. Raději sleduj Goolden Legue střední a dlouhé tratě.

JInak řečeno. Příroda rozvíjí několik mil. let koncept běhání po prstech (koně, vlci, jeleni atd.) a pak příjde přemoudřelá opice a řekne, že běhání po patách je OK. Nezdá se ti kapku uchýlné? Mil. let vývoj vedou do slepé uličky?

To Cohen. Testoval už si ty legíny v tomto počási? Jak to dopadlo?
RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod levakbob » sob 15. říj, 2011 11:16

Wau, tak podle tebe je mechanika běhu čtyřnohých stejná jako dvounohých? Neříkám, že běhat přes paty je lepší/horší než přes prsty, ale zamyslete se občas nad analogiema a vysvětleníma, které používáte...

BTW co kdyby bylo běhání přes paty naopak výsledek evoluce, při které se například bude postupne měnit lidská kostra do nějaké efektivnější podoby? Vývoj neskončil u homo sapiens sapiens - stejně omylnou myšlenku mohli mít neandrtálci, kdyby toho byli schopni a ejhle, je tu člověk moderní - i nás dost pravdpodobně nahradí dokonalejší druh...
levakbob
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Gino » sob 15. říj, 2011 12:54

RBR - já se nepřu :) Já se snažím najít odpovědi. Vyrůstal jsem v době, kdy se tvrdilo, že přes špičky běhají sprinteři a dálkaři přes paty (a jak je na tom videu i vidět, i někteří profíci běhají normálně přes paty). Já sice nejsem a nebudu žádný bězec - jsem, jak jsi napsal, hobík a navíc věčný začátečník. A když naběhám 30km měsíčně, je to hodně :) Já to po špičkách nezkoušel zatím. budu to muset napravit. Chtělo by to vidět naživo..
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » sob 15. říj, 2011 17:20

Pěkná videa.
Nedošlapuje Emil spíš na plosku?... Já prostě nikde nevidím, že by byl došlap vyloženě na špičku... ale já nemám to oko, který je schopno to posoudit, proto tu vedeme tu diskuzi :)
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod reccol » sob 15. říj, 2011 17:45

Taky to neni a nema bejt ta "sprinterska" spicka, je to predni cast nohy. pak to jakoby sbalis po vnejsi strane nohy a patou se zeme jen dotknes.
reccol
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod reccol » sob 15. říj, 2011 18:52

Tak samozrejme to neni dogma, taky chodim castecne pres stred. Hlavne kdyz to beha :)
reccol
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod cohen » ned 16. říj, 2011 9:15

RBR - som este sice trochu rozbity zo stvrtkoveho fightu, ale dnes poobede uz pojdem konecne otestovat leginky... uz sa tesim, ze konecne budem vykonavat pohyb, ktory budem moct sam kontrolovat :D :wink:

gino - na prvy pohlad sa moze zdat, ze bezci bezia cez paty, pretoze naozaj, ked to nemas v oku (a ja to este v oku tiez nemam), moze ta to zmiast. napriklad jeden kamos mi postol toto videjko a tvrdil mi, ze haile beha cez paty :D ale ani sa mu necudujem... http://www.youtube.com/watch?v=y-hzilT- ... 44111B585B
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod reccol » ned 16. říj, 2011 11:01

Tak ono to neni jen o doslapu, clovek by si mel trochu hlidat postaveni celyho tela. Hlava rovne, mirnej predklon, doslapovat pod sebe a ne pred sebe, ruce cca v pravym uhlu, kdy se hejbou jen ramenni klouby...
reccol
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod reccol » ned 16. říj, 2011 11:58

Ucrop: Vsak to je v poradku, nakloneny ma bejt cely telo (trochu) ne jen horni cast... V podstate to funguje tak, ze bys mel jakoby neustale ten hrudnik "dobihat" :)
reccol
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně