zipule: ockovani mi pripada celkem zbytecne - vetsinu tech onemocneni sice za chripku casto povazujeme, ale ve skutecnosti o opravdovou chripku nejde, takze...
Nevim kolik ti je, ja mel kdysi podobny problem a ten se tykal rymy - strasne jsem na ni trpel, chodil jsem kvuli tomu vsude mozne i nemozne a stejne nikdo nedokazal zjistit cim presne to je. Mohl jsem si to behani po doktorech ale klidne usetrit, protoze me nikdy nic nepomohlo a asi ten nejrozumnejsi zaver znel, ze me to v puberte (nebo po ni) "prejde samo". Coz na prvni pohled nevypada zrovna profesionalne, ale nakonec se tak skutecne i stalo, aniz bych tomu jakkoliv "pomahal" - proste od jiste doby uz mam rymu 2x - 3x za rok (obvykle ted na podzim) a ne 1x za mesic jako tehdy.
Dnes kdyz me skrabe/boli v krku atd. tak si dam par ctvrtek.

Ale hlavne to nepraktikuj jako ja naposledy, kdy jsme pili lahev Morand Williamine venku, spatne jsem se oblekl, navic jeste sedel a nakonec i prochladnul.

Pak to nema takovy efekt. Nekteri (vcetne mnohych mych byvalych profesoru) pak zastavaji nazor, ze desinfikovat je nutne preventivne a ne s tim zacit teprve az uz na tebe neco "leze"... to uz si preber jak sam chces.
Akupresuru jsem zkousel (tehdy pri tech rymach jsem zkousel fakt snad vsechno, vcetne "babskych receptu") - nezabrala. Akupunkturu ne, protoze nesnasim jehly. Kazdopadne tyhle alternativni metody proti nemocim virovemu puvodu.. ale dejme tomu (a WHO), za zkousku nic nedas. Lepsi nez antibiotika - ty muze predepsat jen doktor, ktery nechape jaky je rozdil mezi bakterii a virem.

Ja osobne bych ale asi dal pred akupunkturou prednost fytoterapii.