xiexie píše:Mozna to bude znit fantasticky, lec diky taiji a meditaci jsem si zklidnila mysleni, zivot se stal jednodussi,netrapi me malickosti, zlepsil se mi sluch a zrak. Jedna z mych studentek ma roztrousenou sklerozu, kdyz prisla poprve do kurzu nedokazala postat chvilku v meditacnim postoji -pricina nemoci. Brala leky po kterych pribirala na vaze, po rocnim cviceni taiji dokazala ustat kopy na jedne noze po dobu 10 a vice vterin. Leky nebrala od doby co zacala cvicit a jako potvrzeni mi prinesla i zpravu od lekare z doby pred rokem a po roce cviceni taiji. Jinak dalsi studenti projevovali zlepseni psychiky a celkove se jejich zdravi zlepsilo. Bolesti zad ustoupily, krece pominuly, plet se vycistila a dalsi. Ono je to nejen taiji, ale i tim, ze se lide hybou. V Cine kazdy dela neco. Rano cvici taiji nebo jina BU a nebo cvici podle radia takovou klasickou rozcvicku. A u nas ???? At si kazdy odpovi sam. Verim, ze BU a to jakakoli, mohou prinest zlepseni fyzickeho i psychickeho stavu a neni dulezite co cvicite nebo kdo je vasim mistrem. A pokud nekdo narika na bolesti kloubu a dalsi, tak se podivejte zpet po cem vas ty klouby boli. Ona se pricina najde a neni to v BU ale v nas , jak cvicime. Jen pro ukazku, videla jsem v Praze ve Stromovce cvicit cinskeho mistra asi pred 4 lety, kolem krouzek studentu novacku, ti co byli za mistrem delali vse spravne , lec ti co stali pred mistrem delali vsechno zrcadlove- no a to napriklad u Taiji muze nadelat v tele peknou paseku. JO jo lidsky faktor. Vzdy hledejme chyby v sobe, a bojujme s tim, o tom to je

Ano, také si myslím, že "taiji je dobré" (jak to prohlásil kdysi Deng Xiaoping)
Skutečně, řada lidí na sobě pozoruje určité změny, které se dají přičítat praktikování taiji. I já jsem si např.hodně zlepšil záda a naučil jsem se, díky relaxaci a zpevňování páteře, větší stabilitě v postojích. Určitě se mi také zlepšilo vnímání těla a podařilo se mi více vybudovat propojení těla (např. jeho pohybu a uspořádání) a mysli.
O tom, jak může taiji zlepšit člověku život, by se dalo hovořit určitě více. Je třeba mít ale na paměti, že podobně jako např. akupunktura nefunguje na každého (před mnoha léty jsem slyšel, že u 1/5 lidí nemusíme s ní mít nějaký výraznější úspěch), tak také vliv praktikování taiji na člověka je individuální (ať už z hlediska zlepšení zdraví a nebo vlivu na délku lidského života).
Toto je třeba mít na mysli, aby člověk nebyl pak zbytečně zklamán a nebo si dokonce neublížil, že třeba vysadí léčbu a bude zcela spoléhat na to, že ho taiji zachrání. Právě taiji a s ním úzce svázaný princip jin-jang mě ukázaly, že nic není stoprocentní, nic není ryzí. Když se nám zdá, že je něčeho někde maximum, tak je tam vždy třeba hledat i ten malý podíl toho protikladného (viz.diagram taiji - čínská monáda)
Při této příležitosti je dobré zmínit jednu aktuální knihu od Bruce Frantzise
http://www.fontana.ws/cviceni-kondice/t ... ekost.html
případně více informací o ní v angličtině s možností nahlédnutí dovnitř knihy
http://www.amazon.com/Tai-Chi-Health-Br ... 1583941444
Chtěl bych se ještě zeptat xiexie, proč si myslí (pokud to ještě je v jejím případě stále pravda, protože čas letí jako bláznivý

), že by "zrdcadlové" cvičení (pokud jsem jí pochopil, tak se jedná např. o to, že sestavu začnu cvičit na opačnou stranu než se cvičí normálně) mohlo praktikujícímu nějak uškodit. Snad kromě toho, že se mu to bude možná zpočátku motat v hlavě a bude nejistý

(mám takovou osobní zkušenost), i když na druhou stranu ho to třeba donutí se více na provádění sestavy soustředit

)
Díky předem za její názor a samozřejmě budu velice rád i za názory ostatních