Kumite nebo kata

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Kumite nebo kata

Příspěvekod Bruce_Jirka » stř 20. říj, 2004 15:01

čemu dáváte přednost a nebo co je pro vás lepší...Díky
Mě osobně se líbí oboje ale boj je boj :)
Bruce_Jirka
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Virgee » stř 20. říj, 2004 20:37

Formy (kata) jsou jistě důležité pro naučení a "kodifikování" pohybů a pricipů a sparring (kumite) je NAPROSTO nezbytný. Pěkně chrániče a do sebe, ať vidíš, zda to funguje, a co všechno ve stresu z forem (kata) umíš.

Já osobně toho 99% z techniky zapomenu a používám fakt hooodně málo věcí. Někdy, i mimo koncepty, ale to je obvykle vytrestáno.

Jo, aby byla orintace: Dělám Ving Tsun a Escrimu
®ivot je boj /// http://virgee.wz.cz/
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Bruce_Jirka » stř 20. říj, 2004 20:41

Jo jo ale bohužel my nemáme chrániče takže se mlátím bez nich...:)
Jo a je pravda že v boji použiješ pár nejzákladnějších technik ale někdy i techniky složitější když na to příjde...

Já cvičím karate styl wado-ryu a tai-chi styl yang a vobčas zkoušim blbosti z capoeiry...:)

Jo a prosímtě co je to escrima?
Bruce_Jirka
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Ondra » stř 20. říj, 2004 21:48

já osobně upřednostuji zkusenosti z kumite, nebo sparingu, popř. zápasů ve fullcontactových sportech. je dobré umět nejen rány rozdávat, ale umět je i přijmout a vyrovnat se s nimi
RE: Jo a prosímtě co je to escrima?
nějaký info Filipínské escrima najdeš na:
http://www.ikaef.info/indexcz.html
http://www.serrada.cz/index.htm
Ondra
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » stř 20. říj, 2004 21:55

Tak ja snad abych radeji mlcel,co? :wink:
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » čtv 21. říj, 2004 7:31

player píše:Tak ja snad abych radeji mlcel,co? :wink:

Hele, zdravím Tě Playere - už jsem se dlouho neúčastnil diskuzí - jen jsem sledoval Tvůj "boj s větrnými mlýny"...Uvědom si, že zde je 95 % lidí, kteří v životě nebojovali a dokolečka cvičí svoje kata a svoje jiné tradiční formy! Je to jejich Cesta, kterou si dobrovolně zvolili - nikdo je nenutil a jistě jsou ve svém oboru odborníci...

Já bych jim to nechal a soustředil se na diskuze o skutečném bojování a ne o hraní si na bojovníky :)
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Ondra » čtv 21. říj, 2004 7:37

RE: Tak ja snad abych radeji mlcel,co?

zdravim Playera, nevim proč by jsi měl mlčet, každý má právo vyjádřit svůj názor.
Ondra
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod severin » čtv 21. říj, 2004 8:13

Kdyz jsen zacinal s taekwondo tak jsem mel rad oboje.Potom se mi vic zalibilo cvicit domluveny souboj /sambo,ibo,ilbo/,kde se cvici technicky jako v sestave,ale proti sparingovi a postupne se zrychluje az do realneho pouziti.Dnes cvicim IKAEF a jdu jinou cestou.Techniky se neuci v sestavach,ale drilech.Jako vzor je urceno nekolik technik s partnerem a ty se potom rozvadeji do mnoha variaci.Nekdo muze preferovat to nebo ono,ale musi cvicit vse,proto je dulezite,aby trenink nebyl nudny. :D

http://www.andy-guettner.de/
severin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Bruce_Jirka » čtv 21. říj, 2004 15:22

Playere jen to řekni ! :wink:
A díky za odkazi na tu escrimu mooc díky...
2Sennin máš pravdu ale každopádně v boji má výhodu ten co cvičí kumite :wink:
Bruce_Jirka
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Ondra » čtv 21. říj, 2004 18:53

RE: díky za tu escrimu

escrima je docela dobrá...nemáš za co děkovat
Ondra
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » čtv 21. říj, 2004 20:50

Sennin:problem je v tom,ze ja si rad vyslechnu jinou metodu treninku,rad o tom zapolemizuju a respektuju to,ikdyz to nepokladam za efektivni do praxe.Ovsem ten problem je to,ze tech tebou udavanych 95% :) holt neni schopno tehoz z jejich strany.Misto toho,jsem povazovan za neumetele,moderniho paskvila,kteremu jiny pristup nemuze proste fungovat.

Severin:"Techniky se neuci v sestavach,ale drilech.Jako vzor je urceno nekolik technik s partnerem a ty se potom rozvadeji do mnoha variaci."
...to si rekl naprosto krasne a vystizne,takto to presne vypada pri cviceni s mym ucitelem.

Bruce_Jirka:ja uz sem toho napsal az az...na tema kata vs kumite sem se vyjadril co to slo v diskusi "SESTAVY(KATA) V BOJOVYCH UMENICH".Je zbytecne,abych se opakoval,stejnak bych opet zklidil jen opovrzeni. :? :cry:
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Bruce_Jirka » pát 22. říj, 2004 17:18

player píše:Sennin:problem je v tom,ze ja si rad vyslechnu jinou metodu treninku,rad o tom zapolemizuju a respektuju to,ikdyz to nepokladam za efektivni do praxe.Ovsem ten problem je to,ze tech tebou udavanych 95% :) holt neni schopno tehoz z jejich strany.Misto toho,jsem povazovan za neumetele,moderniho paskvila,kteremu jiny pristup nemuze proste fungovat.

Severin:"Techniky se neuci v sestavach,ale drilech.Jako vzor je urceno nekolik technik s partnerem a ty se potom rozvadeji do mnoha variaci."
...to si rekl naprosto krasne a vystizne,takto to presne vypada pri cviceni s mym ucitelem.

Bruce_Jirka:ja uz sem toho napsal az az...na tema kata vs kumite sem se vyjadril co to slo v diskusi "SESTAVY(KATA) V BOJOVYCH UMENICH".Je zbytecne,abych se opakoval,stejnak bych opet zklidil jen opovrzeni. :? :cry:

Ale prosímtě ,já se tě zastanu beztak má každej právo vjádřit se...:)
Bruce_Jirka
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod player » pát 22. říj, 2004 19:44

Bruce_Jirka:dik.. :D Ja tedy zopakuju jen to,ze cviceni sestav neodsuzuju,ale ze ho nepovazuju za smysluplne do praxe tak,jako treba cviceni s partnerem,jak to popsal Severin,napriklad.Ale tohle vsechno uz sem skutecne psal ve zminene diskusi.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Bruce_Jirka » pát 22. říj, 2004 20:07

Ale tvoje slova sou pravdivá i když někdo spíš mele sestavy dokola ale kumite nic...každopádně díky
Bruce_Jirka
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Stuart » pát 22. říj, 2004 20:28

Playere co že ty to vlastně děláš za styl?někde sem akorát viděl tvoje fotky ale z toho to poznat neni možný.
Osu
Stuart
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod player » sob 23. říj, 2004 15:01

Suart:no,zaludna otazecka,ucitel tomu rika vietnamske karate.Tak si to preber :wink:
Staci takto strucna odpoved?
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » sob 23. říj, 2004 18:39

player píše:Suart:no,zaludna otazecka,ucitel tomu rika vietnamske karate.Tak si to preber :wink:
Staci takto strucna odpoved?

Hele Playere a proč neděláš naše české karate??? :wink:
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Ondra » sob 23. říj, 2004 18:41

RE: proč neděláš naše české karate ?

"a vy tady v Čechách neboxujete?"
"ne... my se tady fackujeme" :D
Ondra
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » sob 23. říj, 2004 18:56

Sennin: :) asi proto,ze ho jeste nikdo nevymyslel.Ale dalo by se o tom polemizovat,jako u kazdeho "stylu".Jinak by to vietnamska karate treba delal clovek z vietnamu,jinak ze statu a jinak z CR,takze vlastne by se dalo rict,ze delam cesky karate :D
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » sob 23. říj, 2004 19:17

player píše:Sennin: :) asi proto,ze ho jeste nikdo nevymyslel.Ale dalo by se o tom polemizovat,jako u kazdeho "stylu".Jinak by to vietnamska karate treba delal clovek z vietnamu,jinak ze statu a jinak z CR,takze vlastne by se dalo rict,ze delam cesky karate :D

Ale stejně je "vietnamské karate" zajímavý pojem - hodně jsem slyšel o "větvích" čínského wu-shu, nebo o ekvivalentu barmského boxu, ale o odnoži karate nikdy...
Přece jen si myslím, že Japonci mají své karate, Číňané své wu-shu a Vietnamci své vo-viet-dao - jestli je to více podobné japonskému karate nebo čínskému wu-shu nemohu posoudit - ještě jsem to neviděl v reálu :wink:
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně