nechtěl bych urazit lidi co se sebeobranou zabývají profesně, ale můj názor na ní. jednak prevence, o tom už jsem mluvil, dál bych jí rozdělil na profesní (vojáci, policajti) a civilní. Výsledek by měl být vždycky stejný, vítězství za jakoukoliv cenu s použitím jakéhokoliv úderu, páky, škrcení, kopu, nebo zbraně. Argumenty typu, "já dvoumetrovej chlap, kterej má něco odzávoděno na kumite, mě jen tak někdo nepřepere" a holky učit nejde ?... to je nesmysl. je uplně jedno jestli na ulici napadený/ná kopne útočníka mezi nohy a další ránu trubkou do hlavy, nebo ho vyzve na férový tříkolový pěstní souboj. Výsledek, že vyhraje a přežije je stejný, je to sebeobrana. Nikdy si nevybíráte místo, čas, počet soupeřů ani jejich zbraně. Zaůtočí na člověka pro ně ve výhodný pozici (na ženy výtah a pod.) a oni se z toho musí dostávat, proto o nějakém bojovém postoji na kumite není ani řeč. Líbil se mi těn příspěvek, jak někdo srovnával, závodníka řeba v ThaiBoxu že sice nedělá sebeobranu ale nikdo nemůže vědět co doopravdy zvládne.

mimo ring. To samé holky. VIděl jsem holky, co umí opravdu dobře bojovat (a nebudu spekulovat o tom jestli by byly k poražení) záleží na instruktorovi aby poznal co jim nejvíc "sedí" nemůžu chtít po 50ti leté ženě, která měří 160cm a má 60kg, přijde v 17.30 prověšená tažkama od nákupů domu aby proháněla v devět po ringu boxera který má dva metry a váží metrák. Chci tim jen říct, že by měl instruktor poznat schopnosti člověka co by mu nejvíc vyhovovalo a tim i přizpůsobit sebeobranu. Doufám, že jsem někoho neurazil, to je můj názor na sebeobranu a ženy. (Jinak taky jsem se ptal té známé, jestli nosí ještě ten sprej, štrachala asi 5minut v kabelce a v autobuse mi ukázala ten odjištěný pepřák)