posilovat?

tchaj-ťi, čchi-kung, meditace, filosofie, náboženství, kultura...

Moderátor: PC

Příspěvekod fakt » ned 02. zář, 2012 16:33

cohen píše:fakt, ty kazdy krat, ked trenujes, ides uplne na doraz, ako pri sutazi?

Ne!
A nikde to tu nepíšu!!
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » ned 02. zář, 2012 16:38

cohen píše:ja som sem postol prispevok, ktory pojednava v prvom rade o bezpecnosti a o preceneni vlastnych sil. will to pochopil, zapojil sa do diskusie, ty s runarom nie, vas problem.

Will s Runarem mají dost konzistentní příspěvky. Jejich názory se poměrně shodují. Stavět ty dva proti sobě je spekulativní.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sante » pon 03. zář, 2012 1:01

cohen píše:hlavne hosi opatrne pri prekonavani osobakov (nielen) pri benchovani...

http://navratdoreality.cz/?p=view&id=14505

Tohle je opravdu hloupe a zvlast to svadet na toho liftera. Tohle byl jasnej a totalni fail jeho spotteru. Kdyby mu ty dva tu činku ze stran jistili, tak se nic nestalo.
Sante
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod fakt » pon 03. zář, 2012 7:17

Fakt je, že mi zatrnulo.
Jednou jsem viděl v divadle soutěž v trojboji. Byla 80tá léta a borec si naložil 200kg na bench. Přišel na jeviště, lehl pod činku, rozdýchal se a zabral. Ozvalo se prásk, jako když řemenem o něco praštíš. Utrhnul si kozu. Na druhou stranu ti, kteří jistili, zareagovali včas a činku z něj zvedli. Taky ve mě tehdy zatrnulo.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Chrobi » pon 03. zář, 2012 13:41

Runař:
Ad dřep: Dikes, jojo souhlas, co se vypočítá z "vnějšku" nemusí reálně platit, každopádně je to zajímavý k přemýšlení. Při větší váze (nedřepuju s činkou, takže když zvedám něco nebo někoho) mi taky ty kolena přirozeně lezou dopředu (malinko před prsty).

Ad horní jádro: rozumim, to co by se dalo považovat za "horní jádro" je vlastně schopnost stabilizovat lopatku, časo právě přední delt, prsa, horní trapéz se na stabilizaci podílí moc, výrazně oslabenej (funkčně, třeba ani ne silově - prostě pletenec ramenní nedrží tak jak má a kdy má) bejvá serratus anterior - teda schopnost udržet lopatku přilepenou k hrudníku, tak aby se mohla síla přenášet z nohy, přes trup. U benche bych se bál, že jak je lopatka stabilizovaná pasivně lavičkou, tak to nejpodstatnější z "horního jádra" se může flákat. Takže bych myslel, že tam najedeš spíš tu sílu a schopnost maximální kontrakce v dopřednym pohybu, ale stabilitu pletence a přenos síly musíš najet jinak, třeba tréninkem techniky, úderem s kladkou atd..

Píšu jako fyzioterapeut s nějakym kineziologickym vzděláním, benchoval jsem organizovaněji naposled v 15ti a to 4x10x80kg, žádný maximálky.

Chrobi
Chrobi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod fakt » pon 03. zář, 2012 13:58

Chrobi píše: U benche bych se bál, že jak je lopatka stabilizovaná pasivně lavičkou, tak to nejpodstatnější z "horního jádra" se může flákat. Takže bych myslel, že tam najedeš spíš tu sílu a schopnost maximální kontrakce v dopřednym pohybu, ale stabilitu pletence a přenos síly musíš najet jinak, třeba tréninkem techniky, úderem s kladkou atd..
Chrobi

Lopatky by měli pracovat při benchi, stejně jako při kliku. Antagonistu ucítíš v tomto případě nejvíc při pohybu dolů (brzdí váhu). Na hrazdě taky nevyloučíš z pohybu kozy.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » pon 03. zář, 2012 18:45

Chrobi:zajímavý pohled na věc.Ono i při tom benchi na lavičce ty lopatky pracujou.Zkus mrknout na tohle:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18550963
Vím jak to myslíš, tomu aby se paže stabilizovala během benche pomáhá lavička která podpírá lopatky.

bench press používá dynamicky(fázicky):
- pectoralis major.
- anterior deltoid.
- biceps brachii, coracobrachialis.
- brachii a anconeous.
- latissimus dorsi.

bench press používá stabilizačně:
obliques, transverse abdominis, quadratus lumborum, erector spinae, multifidus, skapularni stabilizatory (trapezius, serratus anterior).

Díky Ti za dobrou poznámku, jasan že kliky jsou taky skvělý cvik, o tom žádná, a nejspíš bych řekl že lopatkovým stabilizátorům dávaj zabrat víc.Jenže jedeš maximálně podíl vlastní váhy, kdežto na bench si můžeš naložit kolik chceš a potom stabilizátory i "fázory" makaj současně s větší vahou.

edit: nechci zase s někým řešit slovíčkaření.
Naposledy upravil RUNAR dne pon 03. zář, 2012 20:34, celkově upraveno 1
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » pon 03. zář, 2012 19:06

Ještě bych dodal že samozřejmě nejpodstatnější je udírat do aparátů tam se právě zapojujou všechny prorážející svaly, co generujou průraz a stabilizujou.
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod levakbob » pon 03. zář, 2012 20:46

fakt píše:
Chrobi píše: U benche ...

... Antagonistu ucítíš v tomto případě nejvíc při pohybu dolů (brzdí váhu)...

Are you sure?
levakbob
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod fakt » pon 03. zář, 2012 21:48

Naprosto!
To jsem nevyčetl.
Tohle cítím pří každém opakování.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Chrobi » úte 04. zář, 2012 15:04

Fakt: Lopatky by měly makat, ale nemusej, o to mi jde, že to že je někde vypsaná hromada svalů, která se na pohybu podílí ještě neznamená, že se na něm podíli dobře. To samý platí o to, když nějakej sval cítím nebo když změří jeho aktivitu na EMG.
Antagonisti jistě pohyb nebrzděj, to může jen agonista excentricky, každopádně při stabilizaci jde o nějakou kokontrakci (agonista s antagonistou dohromady, ono to jinak moc nejde) ne o přetahovanou mezi agonistou a antagonistou. V případě benche je, ale stejně serratus anterior agonistou.

Runar: dík za ten odkaz na abstract, zajímavý, upřímně nečekal bych to, ale jde si to vysvětlit i tak, že nestabilní opora zhoršuje poruchu (proto nejdřívm musím umět bez balónu, pak s balónem, stejně jako nejdřív trénuju úder v klidu, abych ho jednou časem uměl švihnout i do někoho v pohybu v únavě atd...), je prostě podstatný vědět, jak se hejbat, co chci v danym (i všech ostatních) pohybu opravit. Mám-li poruchu stabilizace lopatky ("horního jádra"), tak nevěřim, že ho bench spraví (jen se neprojeví tolik díky lavičce), stejně jako ho nespraví to, že budu cvičit na 4 nebo na míči nebo bosu nebo s kettlebelem. Spravím to, až budu vědět, o co se snažím a z nízké polohy (třeba těch rhb cvicích, co sem někdo dával video ze školení pro plavce) se dostanu až do té sportovní (a zvládnu s lopatkou udělat v úderu nabo mrtvole to samý, co ta slečna fyzioterapeutka v medvědí chůzi na čtyřech). Myslim, že jde o to samý u aparátů, někdo to má tělo dobrý od přírody, tak bombí a bomba se zlepšuje, někdo to od přírody nemá nebo si to špatnym tréninkem a/nebo životnim režimem rozbil a tak sice do aparátu bombit může, bombu zvětší, ale za riziko zranění a příliš brzkýho stropu, kdy nevyužívá všechen svůj potenciál.
Snad si rozumíme, cvičení zdar.

Chrobi
Chrobi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pm » úte 04. zář, 2012 15:53

food for though, ukládám si, díky Chrobi.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » úte 04. zář, 2012 17:00

Chrobi píše:Fakt: Lopatky by měly makat, ale nemusej, o to mi jde, že to že je někde vypsaná hromada svalů, která se na pohybu podílí ještě neznamená, že se na něm podíli dobře. To samý platí o to, když nějakej sval cítím nebo když změří jeho aktivitu na EMG.
Antagonisti jistě pohyb nebrzděj, to může jen agonista excentricky, každopádně při stabilizaci jde o nějakou kokontrakci (agonista s antagonistou dohromady, ono to jinak moc nejde) ne o přetahovanou mezi agonistou a antagonistou. V případě benche je, ale stejně serratus anterior agonistou.

Snad si rozumíme, cvičení zdar.

Chrobi

Přiznám se, že ne příliš.
Stěžuješ-li si na vlastní techniku benche, vyhledej trenéra.
V případě brzdění váhy mám na mysli celou skupinu svalů kolem páteře.
Tebou popsaný sval opravdu váhu při pohybu dolů nebrzdí.
Rozumíme si už trochu?
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » úte 04. zář, 2012 17:49

řešilo se tady jak se dá nějakým způspbem "nahradit" deadlift před necelou hodinou to postnul Al Kavadlo :wink:

http://www.youtube.com/watch?v=tXGzItUh ... re=g-all-u
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » stř 05. zář, 2012 0:12

Chrobi:pilovitý sval je rozhodně důležitý co se týká "horního jádra" a reakce ruky po dopadu úderu.Vím jak to myslíš.Díky za tenhle pohled.

V přenosu síly z trupu až do ruky ale vidím stejně (a v obloukových úderech ještě více) zásadní ramenní kloub.Ono to musí držet jako celek.
Teď je otázka kde je nejslabší článek toho řetězu, kterej je třeba namakat.

Ještě k zapojení piloviteho svalu během benche, takových studií je víc, většinou se porovnává bench press s wall pressem a klikem, výsledky jsou podobné jako u té co jsem postnul.
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » stř 05. zář, 2012 7:17

Chrobi píše: Mám-li poruchu stabilizace lopatky ("horního jádra"), tak nevěřim, že ho bench spraví
Chrobi

Tohle jsem přehlédl.
Mám teď po úrazu "zamrznutou lopatku k rameni". První série rehábek byla m.j. zaměřená na stabilizaci lopatky. Druhá (mimo jiné) na její rozhýbání. Pokaždé jsem ležel s rukama před sebou a rehablitačka mi dělala živou činku. Cvikem byl bench v rozsahu, který zvládnu. Hlavním úkolem bylo při cviku sunout při pohybu dolů lopatku k páteři a brzdit zátěž.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » stř 05. zář, 2012 8:12

Toman píše:řešilo se tady jak se dá nějakým způspbem "nahradit" deadlift před necelou hodinou to postnul Al Kavadlo :wink:

http://www.youtube.com/watch?v=tXGzItUh ... re=g-all-u

díkes, v podobném duchu jsem odpověděl u nás na fóru, každopádně DL s nahradit, jak jsem psal, "svaly" procvičíš (a celkem dobře), "pohyb" ne, a o ten v DL jde
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kraken » stř 05. zář, 2012 8:21

.Jenže jedeš maximálně podíl vlastní váhy, kdežto na bench si můžeš naložit kolik chceš a potom stabilizátory i "fázory" makaj současně s větší vahou.

Hm tady nesouhlasim, zkus si treba klik ve stojce s tlesknutim (vim, ze tam uz se zapojuje neco jinyho nez v klasickym kliku) ale podle to uz neni "jen" podil vlastni vahy, to uz je trochu vetsi tlak podle me.. a nejak stizit se to da vzdycky.
kraken
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pm » stř 05. zář, 2012 9:37

kraken: klik ve stojce uz je opravdu něco jiného než klasický vzpor ležmo (military press, ne bench press); spíše bych dal jako příklad náročnější varianty klasických kliků, vedoucích az ke kliku na jedné ruce nebo kliku na jedné ruce a noze. i tam (jako u všech cviků s vlastní vahou) narazí člověk na strop, u činky může přidávat kotouče do alejujá (well, nemůže, ale o to nejde). stabilizace u kliků na jedné ruce je samozřejmě úplně jiná liga, a je tam x fíglů, jak zapojit více svalových skupin, nejen při pohybu nahoru.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kraken » stř 05. zář, 2012 10:09

Jo ja jen myslel, ze tim dynamickym provedenim jde i mnohonasobne zvysit narocnost .. cehokoliv
kraken
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na posilování, relaxace, zdraví, duchovní rozvoj