zipule píše:Dneska už se ale nebojuje ve válce ve stylu první světové, abys sekala nepřátele na melee vzdálenost polní lopatkou. Kolik našich vojáků se dostane do akce, kolik z nich si vystřelí na nepřítele, kolik z nich bojuje s nepřítelem na blízko? Moc asi ne. Takže jsou v tomhle na tom stejně jak normální civilista. Kdejakej pouliční bitkař si myslím že na tom bude líp jak většina vojáků. Na nějaký legální pouliční zkušenosti to bude nejlepší u policajtů, ochranek, bezpečáků, vyhazovačů...to ti tady asi každý poví.
S tím zase nesouhlasím já, ale to je věc názoru. Kolegyně, která byla před pár lety na misi v Afganistanu, tvrdila přesný opak. Několikrát se během 2 měsíců dostali do fyzického kontaktu s nepřáteli. Ona tedy sama na místě působila jako psycholog, ale ostatní, kteří tam měli plnit spíše funkci záchranné složek se nejednou báli o svůj život. Ovšem, krom této kolegyně a studia na Univerzitě obrany nemám s AČR jiné zkušenosti. Pracují sice i se zbraněmi, ale stále mi přijdou lépe fyzicky připravení než cvičenci v civilu - můj názor.
Ještě bych zmínila trenéra tradičníko karate, který tvrdí, že karate patří mezi nej umění a je do něj zcela ponořený, řekla bych, až nezdravě, ale poráží i takové bojovníky, jako jsou cvičenci MMA nebo kickboxu (samozřejmě hovořím o turnajích), rozhodně to není povídálek

. Jinak je to také voják, právě odjíždí na půl roku na misi. Jinak
http://www.shuri-te.czzipule píše:Z kontextu jsem pochopil že děláš u nějakých bezpečnostních nebo záchranných složek, je to tak? Můžu se zeptat co přesně děláš? Jsem jen zvědavej, protože, neuraž se, mi tvý názory na to, že v něčem takovým pracuješ přijdou trošičku naivní.
Pochopil jsi to správně, já jezdím v jedné složce IZS, přítel v té druhé a náš známý, se kterým trénujeme, pracuje ve speciální zásahové jednotce v Brně. Pochop, že tu rozhodně nechci prosazovat svoje názory jako jediné správné. Vycházím pouze z toho, co jsem zažila nebo měla možnost zkusit. A moje zkušenosti se spíše opírají o případy, kde je potřebný odborný zásah. Co se týká rvaček v hospodě, nemám zkušenosti žádné, co se týče "sekuriťáků", tak jen velmi malé. Nejsem zrovna typ člověka, co by prosazoval jeden styl nebo systém, což mi spousta lidí skoro až vyčítá. Navíc si v současné době jen držím fyzičku a občas zatrénuju s výše zmíněnými lidmi, což zase není zrovna super obrázek někoho, kdo učí civilisty sebeobranu

. Ale snažím se, zrovna studuju na trenéra II. třídy a leze mi to aj ušima

. Takže jen k tomu, co jsi chtěl vědět