Udery na "dantien"

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Udery na "dantien"

Příspěvekod DMC » sob 06. lis, 2004 13:03

Zdar,
zajimalo by me, jak nebezpecne ve skutecnosti jsou udery na dantien (bod asi 7 cm pod pupkem, v linii opasku; lunar plexus).

Podle vychodni mediciny samozrejme zarucenej "smrtak", protoze tam je to centrum energetickeho obehu. Ale mimo ni se o dantienu jako vhodnem cili pro udery clovek moc nedoslechne...jak to teda s timhle bodem je?
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » sob 06. lis, 2004 13:43

Prokoplej močovej měchýř prej je docela smrťák. Ale zároveň si myslím že to není tak snadný.
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DMC » sob 06. lis, 2004 19:18

Ne ze bych byl nejak zvlast kovanej v anatomii, ale mocovej mechyr je trosku niz, ne?
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Virgee » ned 07. lis, 2004 11:44

Mám takovej pocit že tam močák je.
Ale jistý je, že útoky do těch míst jsou hoodně silný, dost možná se protivník může i po..., takže jako cíl - super. Prokopnutej měchýř je určitě death, ale jak zmínil H_Y, tak to není tak jednoduchý. V celku můžu útoky na tohle místo jen doporučit :twisted:

Co se týče účinků na Dan Tien: já osobně nevím, zda nějaká čchi je, jestli jsou nějaký meridiány apod. Ovšem jsem si jist, že Čínané za těch pět tisíc let zjistili, co je pro člověka dobré a co funguje. Možná to popsali "nevědecky" (myšleno z dnešního pohledu), ale věděli, co dělají. Takže i Dim Mak (techniky útoků na energetická centra nebo použití těchto center k léčení) je účinný, ať už díky omezování(upravování) toku energie nebo prostě díky shlukům nervových buněk nebo co by nám k tomu moderní medicína mohla říci.
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 08. lis, 2004 20:09

Prokopnutí či jiné poškození močového měchýře je docela snadné.Pokud se tedy podaří zasáhnout :wink: Myslím,že pak už pomůže jen VELMI RYCHLÁ lékářská pomoc.....jinak smůla.

Jo,a pokud se nepletu,tak bod,o kterém je tu řeč je opravdu močový měchýř.
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 08. lis, 2004 22:47

v dětství jsem měl úraz který by se stímto dal srovnat.dokonce došlo ke zlomení stydké a sedací kosti.močový mechýř byl ohrožen,ale propíchnutím od zlomené stydké kosti.nebudu popisovat detaily,ale zabít někoho ůderem na dantien bude zřejmě chtít ještě něco jiného než hrubou fizickou sílu.

ahoj chonglee
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 08. lis, 2004 23:04

Anonymní píše: zabít někoho ůderem na dantien bude zřejmě chtít ještě něco jiného než hrubou fizickou sílu.

Jo? Já si představoval že taková šlupka do střev s jednim zacvičí. Zvlášť když tam sou ty legrační inervace co při nešikovnym podráždění zastavěj srdíčko. A za tim všim je tlastá stoupavá žíla a tepna co ten ráz vede nahoru a taky ho udělá vo fous srdečnější. No ale vode mě jsou to jen dojmy, žádná prax 8)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DMC » úte 09. lis, 2004 1:02

Chlapi ja vam nejak nevim, porad si myslim ze tantien stotoznovat s mocovym mechyrem...

Jo? Já si představoval že taková šlupka do střev s jednim zacvičí. Zvlášť když tam sou ty legrační inervace co při nešikovnym podráždění zastavěj srdíčko. A za tim všim je tlastá stoupavá žíla a tepna co ten ráz vede nahoru a taky ho udělá vo fous srdečnější. No ale vode mě jsou to jen dojmy, žádná prax

No, to uz zni presvedcivejc :-) Takze priblizne srovnatelne se solarem (teoreticky)?
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 09. lis, 2004 2:07

DMC píše: Takze priblizne srovnatelne se solarem (teoreticky)?

No, nejsa medicin-man nevim jestli i u solaru jsou ty inervace vo kerejch sem se zmiňoval. Ale tam asi platí zas víc ta parafráze rčení "urvi co můžeš". Urvat co nepřišije žádnej dochtor se toho tam dá pěstí dost (teoreticky). Ruleta. 8)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 09. lis, 2004 13:31

Anonymní píše: zabít někoho ůderem na dantien bude zřejmě chtít ještě něco jiného než hrubou fizickou sílu.

A o tech jinejch silách nevim tolik abych to podpořil nebo vyvracel. Jenom že někdy bejvá lepší si zázraky moc nepřát.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 09. lis, 2004 13:32

To sem byl já 8)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 10. lis, 2004 8:36

Hmm, dantian je asi 2 cm pod pupíkem...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

dantien

Příspěvekod Anonymní » stř 10. lis, 2004 13:40

Hm, vychadza tam naozaj ten mocovy mechur. Dobry uder alebo kop - aje po zapase. Ale osobne by som udieral na solar - je to omnoho ucinejsie. Alebo este nizsie pod dantien... :wink: Asi kazdy vie co myslim.Veeeeelmi citlive miesto.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Bruce_Jirka » stř 10. lis, 2004 17:07

Můžete mi upřesnit kde a co to je?Díky
Bruce_Jirka
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Virgee » stř 10. lis, 2004 17:36

Dan Tien je energetické centrum těla (podle čínské medicíny), nachází se asi 10 cm pod pupkem, asi tam, kde je moč. měchýř. Pozicí odpovídá základní čakře podle Indů.

Ještě k tomu energ. středu - Číňané znaji ještě jeden střed těla, bod Zhang něco, který odpovídaá "středu" ve Ving Tsun (místo těsně nad výbežkem hrudní kosti)
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 10. lis, 2004 20:15

Dan Tien má kromě energetickýho významu i mechanickej. Je tam těžiště těla. A když každá technika mechanicky vychází (nebo rochází) z těžiště, nejni divu že je vlastně ukotvená celym tělem.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Bruce_Jirka » stř 10. lis, 2004 21:13

Jo tak ted už vim o co de jen mi dělal starosti ten název jinak s tim i cvičíme...
Bruce_Jirka
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: dantien

Příspěvekod Jendis » stř 10. lis, 2004 22:36

raduz píše:Hm, vychadza tam naozaj ten mocovy mechur. Dobry uder alebo kop - aje po zapase. Ale osobne by som udieral na solar - je to omnoho ucinejsie. Alebo este nizsie pod dantien... :wink: Asi kazdy vie co myslim.Veeeeelmi citlive miesto.

S tím solarem je to trošku složitější.......a varlata jsou na tom prakticky stejně s močákem :wink: Základ je stejně -trefit se-......
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 11. lis, 2004 13:49

Virgee píše:Dan Tien je energetické centrum těla (podle čínské medicíny), nachází se asi 10 cm pod pupkem, asi tam, kde je moč. měchýř. Pozicí odpovídá základní čakře podle Indů.

Ještě k tomu energ. středu - Číňané znaji ještě jeden střed těla, bod Zhang něco, který odpovídaá "středu" ve Ving Tsun (místo těsně nad výbežkem hrudní kosti)

- Tak ještě jednou: Dantian je asi 2 (slovy DVA) cm pod pupíkem...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Zpět na bojová umění a sporty obecně