Vo tom žádná - pro mléčné výrobky beru X důvodů (třeba "zvyk", "chutná mi to", "kdysi dávno jsem od někoho jsme slyšel že..." apod.), kalcium však mezi ně
rozhodně nepatří.
Čím to že čím stoupá spotřeba mléčných výrobků, tím je i více osteoporózy? Země s největší spotřebou méčných výrobků: Finsko, Švédsko, USA, Anglie. Země s nejvyšším výskytem osteoporózy: Finsko, Švédsko, USA, Anglie. V čínské medicíně patří mléčné výrobky do kategorie "jedovatý hlen", dle řady moderních studií taktéž, jejich konzumace dokonce zbavuje těla vápníku. O laktózové intoleranci velké části populace (!) a "kvalitě" (ehm) mléčných výrobků snad ani netřeba nic říkat.
Co do vápníku jsou mnohem lepší zdroje, bez X "bonusů", které běžně dostupné mléčné výrobky přináší (nebavíme-li s o nepasterovaných, a třeba kozích).
Osobně kvalitní mléčné výrobky občas jím, ale proto, že mi to chutná, ne proto že bych si myslel, že je to zdravé.
Ergo místo žárovek záhodno splnit si domácí úkol; jako vždy je resumé následovné - ať si však každý dělá co chce