Beh ?

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Re: Beh ?

Příspěvekod cohen » stř 25. čer, 2014 14:16

riverman: tou poslednou vetou si to asi vystihol najlepsie. tiez som mal obdobie, kedy som robil "vsetko" a nic poriadne. zistil som, ze uplne staci jedna hlavna disciplina, ktora ma prednost a kondicku nazeniem popri tom behom, chodzou a bikom ;)

Ale to, co nam tu vlastne ucrop predvadza je, ze najprv treba nahnat kondicku (beh, pripadne bike) a potom pojde lepsie vsetko ostatne, do coho sa pusti. Je to len o prioritach. Ked mas moznost sa cez prazdniny vykaslat na vsetky ostatne sporty, vyskusaj len beh a bike pri nizkych tepoch a uvidis, co sa stane. Len z vlastnej skusenosti viem, ze bike je najma v kopcoch dost zaber na stehna aj pri nizkych tepoch, takze opatrne. ;)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Riverman » stř 25. čer, 2014 14:20

ukropcany píše:Geneticky modifikovaný slovenský deduško... :lol:

Jediné čo mám geneticky modifikované je znášanie bolesti, psychická odolnosť (rozumej dobrý herec :wink: ) a analytické myslenie, vo všetkom ostatnom som drevo, ktoré musí všetko vydrieť... :evil: Talent vyzerá skutočne inak, pár som ich videl a je to pre mňa dosť frustrujúce...

Ale aby som odpovedal na otázku - začínal som na 60 km týždenne. Toto nie je asi úplne štandardná štartovacia dávka, väčšina hobbistov na ca. 65 km končí. Ja som však už 3 maratóny (v mrzáckom tempe) zabehol, takže som si dovolil začať na tejto úrovni. Misia totiž bola jasná - 100 km/týždeň - toto mi máster povedal, že ak chcem atakovať 3 hod. na maratón. Tú som nenaplnil, pretože moje nohy povedali jasné "nie", ale okolo medzi 88 až 93 km to bolo. Skladba bola +/- vždy rovnaká:
Po - 15 km (10 ak boleli nohy)
Ut - 15 km (21 ak bolo v pondelok 10 km)
St - voľno
Št - tempový beh - aj s výklusom okolo 10 km
Pia - 21 km
So - voľno
Ne - 28 - 33 km

V podstate najhorší bol utorok, pretože to bol tretí deň za sebou.

Dnes som inak hovoril s mástrom a povedal mi, že ten čas na polmaratón mám super s ohľadom na to, že som behal 90% behov tempom medzi 5:30 a 6:00. Že aj napriek tomu, že nohy na takú záťaž zvyknuté neboli, tak predsa dokázali 1,5 hodiny makať v tempe. Že od štvrtka začína nová fáza špeciálneho rýchlostného tréningu a že tie 3 hodiny sú stále v hre. Že nemôžem čakať, že keď behám pomaly s občasným tempom, že tie nohy vedia bežať rýchlejšie. Nevedia... Že to sa idem učiť až teraz. Tak sa nechám prekvapiť... 8)

Chystam se na:
16.8 - Spartan Race Beast ...dobehnout se cti, cas nemam predstavu
30.8 - Pulmaraton Moravskym krasem v Blansku ....cil zabehnout do 1:45
11.10 - Vokolo Priglu Brno (14,1km) ....cil do 1:10

Chci si najit cas a behat 35-40km tydne (20km o vikendu a 20km pres tyden) dalsi 3 mesice:
Jak nejlepe behat?
20km hodne pomale tempo 135-140bpm
10km kopecky (nebo behy s klikama, anglicakama, drepama apod. kazdych 500-1000m) ...kvuli Spartanu
10km intervaly (sprinty 100-200m nebo 1km rychle/pomaleji apod.)

Ma smysl podle tebe takovy trenink na zlepseni behu? Naplanoval bys to jinak?

Jak jsem psal vedle, nechci jenom behat, ale i pravidelne posilovat (vlastni vaha, cinky), sebeobrana/sanda, MTB, plavani atd...komplexne. Rodina a prace taktez bere cas. Nicmene na behani se ted zamerim mnohem vic.
"Je lepší každý den udělat pět kliků, než každý den neudělat patnáct."
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Riverman » stř 25. čer, 2014 14:25

cohen píše:riverman: tou poslednou vetou si to asi vystihol najlepsie. tiez som mal obdobie, kedy som robil "vsetko" a nic poriadne. zistil som, ze uplne staci jedna hlavna disciplina, ktora ma prednost a kondicku nazeniem popri tom behom, chodzou a bikom ;)

Ale to, co nam tu vlastne ucrop predvadza je, ze najprv treba nahnat kondicku (beh, pripadne bike) a potom pojde lepsie vsetko ostatne, do coho sa pusti. Je to len o prioritach. Ked mas moznost sa cez prazdniny vykaslat na vsetky ostatne sporty, vyskusaj len beh a bike pri nizkych tepoch a uvidis, co sa stane. Len z vlastnej skusenosti viem, ze bike je najma v kopcoch dost zaber na stehna aj pri nizkych tepoch, takze opatrne. ;)

Ano, souhlas...takovy mam plan, ted mnohem "vice" beh a od zari/rijna zase mnohem vice treninky sebeobrany / sanda / box atd...uz me to chybi.
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Riverman » stř 25. čer, 2014 14:38

ukropcany píše:Ešte som zabudol na "nudu"... Nuda zmizne. Ono je to iba otázka zvyku. Áno, ak človek zrazu začne pridávať hromadu kilometrov k tomu, čo bol zvyknutý, tak zrazu mu to príde hrozne dlho. Rovnako tak ak spomalí, tak zrazu pozerá, že sa mu štreka natiahla o 20 minút a má pocit, že sa nudí... No nudí, ale to prejde, treba si nájsť nové "zábavky" typu pozorovať sa, dýchať nosom, počítať si kroky počas nádych-výdych a tak vôbec pozorovať svoje telo, či šmatlem, čo robí pravá / ľavá ruka, či kývem hlavou, alebo nie a tak... Taká sebaanalýza... V tempe v ktorom človek zápasí s vlastným telom sa telo nedá dobre vnímať, pri šuchtavom behu áno...

tez mam pocit, ze pri pomalym behu bezim primo ukazkove a lehce jak indian :)...cim rychleji, tim se technika limitne blizi nule.
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Riverman » čtv 26. čer, 2014 9:12

ukropcany píše:
Riverman píše:...pri pomalym behu bezim primo ukazkove a lehce jak indian...

Tiež som si myslel... :roll: Až nová hračka merajúca "running dynamics" ma vyviedla z omylu... :lol: Počas toho polmaratónu som mal priemernú kadenciu 182 krokov/min. (do 185 je excelent, nad je superior, keňaňania majú cez 190, median je do 162), takže to je super, ale "vertical oscillation" som mal 10,8 cm čo je median... rozumej - hopsám ako koza... :lol: Pri ľahkom behu mám do 10 cm, ale stále je to veľa... na to ešte budem musieť niečo vymyslieť...

aha, "vertical oscillation" me nikdy nenapadlo. Ta nova hracka je soucast tvych hodinek nebo neco navic? Beham s mobilem, kde mam aplikaci metronom, da se pekne nastavit tempo/kadence 180 do sluchatek.
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Riverman » čtv 26. čer, 2014 9:16

Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » pát 27. čer, 2014 9:12

Chapem, ze sa riesi "hopkanie", kedze je to minanie energie navyse, ale meraniu kadencie nerozumiem. Ked si spomeniem na TdF, dlhe roky superili Armstrong a Ulrich - jeden mal kadenciu jak svina a druhy mal zas silovy styl s mensou kadenciou. V behu to je asi tiez viacmenej individualne... nehovoriac o tom, ze pustat si do usi metronom namiesto hudby je zlo! :D
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Riverman » pát 27. čer, 2014 14:05

cohen píše:Chapem, ze sa riesi "hopkanie", kedze je to minanie energie navyse, ale meraniu kadencie nerozumiem. Ked si spomeniem na TdF, dlhe roky superili Armstrong a Ulrich - jeden mal kadenciu jak svina a druhy mal zas silovy styl s mensou kadenciou. V behu to je asi tiez viacmenej individualne... nehovoriac o tom, ze pustat si do usi metronom namiesto hudby je zlo! :D

samozrejme ne hodinu, ale pouze par minut na sladeni tempa :)
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » úte 01. črc, 2014 17:38

Ucrop: dal som si taky lahulinky hodinovy vyklus po vcerajsom tazkom treningu, 8km/h 8O Ani som sa poriadne nespotil, dychal som cely cas nosom, kontroloval si techniku... este ze som mal co do usi pustit, lebo by som UMREL od nudy :twisted:

Kadencia 162/min, umriem pomalý. :P :idea:
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » stř 02. črc, 2014 8:52

Tak ale 90% z maxima je 180bpm, to je moje zavodne tempo, resp. ked som behaval intervaly, urcite nie stredne tempo :D
Dlhe behy som behaval okolo 150 - 155bpm - a aj tak to bolo prilis vela, aj ked som sa pocas/po nich citil subjektivne v pohode.
Vcera som si sice tep nemeral, musim si dat vymenit baterie na hracicke, ale urcite siel pod 140. Kazdopadne ma trochu bolia nohy, lebo som okrem behu pocas dna nachodil 1,5 hodiny 8O :wink:
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » čtv 03. črc, 2014 7:23

Ved samozrejme ze su taki, nehadam sa. :) Aj ked teda musis behavat na zaujimavych miestach, lebo na hradzi som sa uz dlho nestretol s takymito upachtencami... Bude to mozno tym, ze zacnu, odfunia si dva mesiace, potom pride zranenie a skoncia. 8)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » čtv 03. črc, 2014 7:55

Netusim, ja mam klesania rad, nohy sice dostanu zabrat, ale tepovka praveze ide dole pri rovnakom tempe...

Inac vcera som zacal citat Born to run a je tam napisane, ze 8 z 10 bezcov sa kazdy rok zrani tak, ze si musia urobit pauzu. Dost brutalna statistika.
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gusep » čtv 03. črc, 2014 8:51

Momentalne mam rozcitane ChiRunning a podobne statistiky uvadza autor aj tam (v absolutnych cislach je tam nieco akoze rocne sa zrani pri behu 17mil. Americanov!)

Inak co sa tyka tepovky tak posledny beh som siel pomalinky v priemere 9km/h pri tepe do 140 do kopca a do 130 na rovinke a udychal som to cele nosom. Nemam zmerane svoje max ale asi by sa to dalo povazovat za tempo v ktorom treba odbehat vacsinu objemu?
Gusep
Gusep
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod cohen » čtv 03. črc, 2014 9:04

gusep: treba si niekedy zmerat maximalku, ja som si meral 3 roky dozadu, behal som sprinty do kopca a na meraci zostala hodnota 204bpm, takze vychadzam z predpokladu, ze teraz mam maximalku okolo 200. ak si na tom podobne, tak medzi 130 - 145bpm je to uplny ideal.

ucrop: daj potom vediet, ako si zmutoval tentokrat :D
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hellas » sob 05. črc, 2014 22:14

Spartathlon => 240 km dlóhé ultramaraton. Rekord drží Jánis Kuros 20:25 hod 8O Je z r. 1984 a névic se k němu přiblížil Scott Jurek v r. 2008 - 22:20.

http://rungo.idnes.cz/spartathlon-cyr-/ ... behani_fro
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Riverman » ned 06. črc, 2014 21:09

hellas píše:Spartathlon => 240 km dlóhé ultramaraton. Rekord drží Jánis Kuros 20:25 hod 8O Je z r. 1984 a névic se k němu přiblížil Scott Jurek v r. 2008 - 22:20.

http://rungo.idnes.cz/spartathlon-cyr-/ ... behani_fro

vychazi me to u toho Kurosa prumer 5,1 min/km...neskutecny v tech kopcich
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Riverman » úte 08. črc, 2014 6:52

taktez silenec http://rungo.idnes.cz/jsem-jako-forrest ... enalin_fro

co me ale prekvapuje, tak ma pomerne dobrou postavu, zadnej vychrtlik
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » stř 09. črc, 2014 8:09

ucrop: celkom zaujimave vysledky, trosku ma zarazilo tych 14km/h na desiatku, ved tam si bol uz pred dvoma rokmi, nie? bol si oddychnuty, ked si siel na test? merali ti aj maximalku bpm?

rozdiel medzi 165bpm a 172bpm je dost velky, 7 tepov mi pride ako dost velka odchylka...

co povedal master? musis pritvrdit?

Ps: vo2max/kg ma nejako nezaujima, lebo tomu nerozumiem, ale ak ma lamer 40, sagan 80 a ty len 56... :mrgreen: ale tipujem, ze je to dane aj mnozstvom svalov, ktore musis okyslicovat. sranda, ze sa ti dari svalovu hmotu udrziavat v nadpriemere aj napriek tomu, ze v podstate skoro len behas (brutalne objemy), na mne by uz plandalo oblecenie :D
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » stř 09. črc, 2014 17:04

Ved ja viem, si tu robim zartiky a sam som iste niekde na vo2max/kg 45 ;)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » čtv 10. črc, 2014 7:23

Primal Blueprint: Proč je dobré si občas zasprintovat

Obrázek

http://www.kb5.cz/2014/07/primal-bluepr ... printovat/
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší