Beh ?

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Re: Beh ?

Příspěvekod cohen » čtv 10. črc, 2014 9:06

ukropcany píše:Tu si môžeš odhadnúť ako na tom asi si - http://www.runningforfitness.org/calc/racepaces/equiv - treba to ale brať s rezervou, pretože sú to nejaké stredné hodnoty. Ten kamoš s 59 má predikciu na maratón 2:45 (reál 3:03), ja mám na tom webe 2:55. To je tempo, ktoré nedám teraz ani na 10 km... Ale fakt je, že jedna vec je schopnosť pľúc a srdca a druhá sú nohy. Ja dnes trpím na pomalé nohy (z pomalých behov), takže na tom musím teraz zapracovať. Je ale sranda, že ľudia, ktorí behajú voľné behy oveľa rýchlejšie ako ja (ja 5:30, oni 4:40), tak na závodoch končia aj tak za mnou... Nemajú tú výdrž. Ja mám výdrž, ale nemám rýchlosť :lol:

Inak s tými 40 si moc nefandi - predikcia na maratón je 3:45. Dáš to? :lol: Asi to nie je hodnota pre nešportovca... Ale hobby-športovca... :wink:

Tak jediny cas od ktoreho sa mozem odrazit je Devin - Bratislava, ktory som tento rok odbehol rychlostou 12,15km/h, a podla hentej tabulecky ma to radi niekde na vo2max/km 41 :? Maraton za 3:45 samozrejme teraz nedam, ale polmaraton za 1:48 by som si trufol ;)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod josef2 » čtv 10. črc, 2014 10:00

Ono to není tak, že by se striktně zapojoval pouze jeden energetický systém a ostatní ne. Je to o jejich vzájemném poměru. Zajímavý článek postulující důležitost vytrvalostního tréninku i pro silové disciplíny - mrkněte i na ty grafy: http://www.jtstrong.com/articles/2013/04/09/conditioning-youre-doing-it-wrong/
josef2
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod josef2 » čtv 10. črc, 2014 10:59

Moje zkušenost i ten článek vyznívají stejně.
josef2
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod cohen » čtv 10. črc, 2014 11:19

josef2 píše:Moje zkušenost i ten článek vyznívají stejně.

skus tie skusenosti rozviest trochu blizsie. moja skusenost je podobna s ucropovou - pomale vytrvalostne behanie 2x tyzdenne mi pomaha regenerovat silovy trening 2 - 3x tyzdenne, pricom sa stale sa zlepsujem a silovo som siel za posledny rok a pol hore cca o 20 - 25%. a az na par vynimiek (stane sa :D ) neviem, co je to svalovica.
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod josef2 » čtv 10. črc, 2014 11:59

cohen píše: skus tie skusenosti rozviest trochu blizsie.

Zkušenosti z fightu. Jsem 40+ a neřekl bych, že 20-ti letým dravcům v ringu nestačím, spíš naopak. Když jsem ještě před 2 lety zápasil v MT, tak jsem se připravoval podle Dívaldových zkušeností - 80(nízká intezita):20(vysoká), 3-2+1, a fungovalo to...
josef2
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod cohen » čtv 10. črc, 2014 13:41

josef: Divald je vyborny, jeho Kontrolovany trening mi pomohol pochopit treningove pasma, co je pomerne dolezita vec najma pri behu. Tiez tam popisuje funkcny test na beziacom pase a test na toleranciu laktatu (tiez na pase), ktore raz urcite vyskusam, ked sa dostanem do posilky ;)

ucrop: a mohol si pri testovani sucasne pouzivat aj svoju masinku?
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Genesis » úte 15. črc, 2014 20:39

Tak jsem se inspiroval vašima příspěvkama, ptže už sem docela dlouho neběhal a objektivně vzato potřebuju vybudovat pořádnej aerobní základ a začal zase s během. Naordinoval jsem si 30 km týdně a zkouším běhat v tepu 132-144 (většina ale tak 140) což odpovídá zhruba 70-75% mýho maxima,. Dřív jsem běhal v tepu 146-156 (většina ale tak 152), takže kolem 80% a čas jsem měl kolem 6:00 až 6:15 min. na kilometr. O to víc mě překvapilo, že jsem s tepem o 10 nižším dosáh času 6:30 min. na kilometr. Takže závěr pro mě je, že jsem jen o trošku pomalejší, ale mnohem víc v pohodě, jen teda nohy si zase musí trochu zvykat, i proto si zatím dávám jen 30 km na týden. Osobně ale to, že sem se v běhu za tu dobu co to flákám skoro nezhoršil přikládám programu s kettlebell, kterej byl taky pěknej záhul na kardio.
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » stř 16. črc, 2014 7:51

Genesis: to si si naordinoval 30 km tyzdenne a este k tomu ides kettle? Slusne. :)
V mojom pripade je to dost komplikovane - napr. v pondelok som mal tazky kb trening a vcera hodinovy beh - zacal som na tepe 130bpm a pri tom istom tempe koncil na 150 bpm (75%) pricom tempo bolo 9km/h, cize dost pomale. Ale bolo 30 stupnov, co asi trosku zavazilo.
Co chcem povedat je, ze pri intenzivnom (3x tyzdenne hodina) silovo - vybusnom treningu uz organizmus nema silu zlepsovat sa aj v behu - ten sluzi len na regeneraciu. Teda aspon ten moj :-/ Niektorym mutantom to ide oboje samo :)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » stř 16. črc, 2014 10:49

Kettlebell swing je magic. Sám bych tomu před lety nevěřil, ale je to tak :-)
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Genesis » stř 16. črc, 2014 19:05

cohen píše:Genesis: to si si naordinoval 30 km tyzdenne a este k tomu ides kettle? Slusne. :)
V mojom pripade je to dost komplikovane - napr. v pondelok som mal tazky kb trening a vcera hodinovy beh - zacal som na tepe 130bpm a pri tom istom tempe koncil na 150 bpm (75%) pricom tempo bolo 9km/h, cize dost pomale. Ale bolo 30 stupnov, co asi trosku zavazilo.
Co chcem povedat je, ze pri intenzivnom (3x tyzdenne hodina) silovo - vybusnom treningu uz organizmus nema silu zlepsovat sa aj v behu - ten sluzi len na regeneraciu. Teda aspon ten moj :-/ Niektorym mutantom to ide oboje samo :)

Ne najednou. Kettlebell trénink jsem dojel nedávno a teď se zase vrhnu na běhání, ale v plánu je oboje najednou. A z posilování mě čeká asi za týden Hit the deck, tak se docela těšim. Budu mít volno tak akorát těch 14 dnů, tak jsem zvědavej. A potom zase pojedu s kettlebell něco. Už bych se asi měl naučit clean and press a snatch, ale předtím je na řadě zvládnout technicky dobře TGU s 28 kg.
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » stř 16. črc, 2014 22:22

Dej si za cíl na TGU 32.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Genesis » čtv 17. črc, 2014 9:22

pm píše:Dej si za cíl na TGU 32.

Jako skočit z 24 na 32? A jakym programem? Já se chystám přečíst si Simple and sinister, tak očekávám, že najdu novje program na kettlebell tam.
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » čtv 17. črc, 2014 9:33

Yes, tam najdeš vše důležité :-)
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » čtv 17. črc, 2014 10:04

Genesis píše:
cohen píše:Genesis: to si si naordinoval 30 km tyzdenne a este k tomu ides kettle? Slusne. :)

Ne najednou. Kettlebell trénink jsem dojel nedávno a teď se zase vrhnu na běhání, ale v plánu je oboje najednou. A z posilování mě čeká asi za týden Hit the deck, tak se docela těšim. Budu mít volno tak akorát těch 14 dnů, tak jsem zvědavej. A potom zase pojedu s kettlebell něco. Už bych se asi měl naučit clean and press a snatch, ale předtím je na řadě zvládnout technicky dobře TGU s 28 kg.

Riesim podobny rebus - idealne by som chcel po prechode na 32kg kettle udrzat silu a natrenovat na maraton.
Cize riesim pomer treningov. Teraz davam 3 silovo - vybusne (kettle) + 2 vytrvalostne (behy) dni, zlepsujem sa v sile a vybusnosti. O par mesiacov to chcem zmenit na... a to je ta otazka.
Ci 1 + 4, alebo modifikovany Simple & Sinister + beh 5x do tyzdna, ci to nechat na intuiciu (primarne behat a dat si zopar tgu, swingov a zhybov, len ked budem citit potrebu)... uz som to samozrejme s par ludmi rozoberal, ale zaujima ma kazdy podnetny nazor. :)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Genesis » pát 18. črc, 2014 19:38

Tak dneska běh 10km s tepem průměrně 134 a čas 1:04:44 takže docela spokojenost, když si vezmu, že před rokem a něco jsem měl 10 km za 59:58 a to sem běžel dost rychle, kdežto dneska pohodička.
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » úte 22. črc, 2014 14:19

Když už mě o tento článek požádal běžecký server, proč bych ho nedal i sem :-)

Než začnete prskat, prosím jej přečíst, komentáře dejte klidně pod ostatní výhrůžky na Rungo. Podotýkám, že je to přepis mé prezentace ze seminářů, které jsem vedl s Milošem Škorpilem.

Pět důvodů, proč byste neměli běhat

Obrázek

http://rungo.idnes.cz/pet-duvodu-proc-b ... behani_fro
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » pon 28. črc, 2014 8:29

Dobry clanok, v zasade suhlasim, ze by sa ludia mali ucit behat pod dohladom - najlepsie uz na zakladnej skole, kde ich to spolu s dalsimi cvikmi s vlastnou vahou nauci priemerny telocvikar. ;)
Inac bol som na dofci v Chorvatsku a po piatich rokoch som sa opat dostal na skalu - musim povedat, ze aj ked som neliezol vyse roka a pol, vykonnostne som najma vdaka zhybom na liste so zavazim plus minus na rovnakej urovni ako ked som bol v top forme. A to aj napriek vyssej vahe. Spokojnost. :D
Dnes po pauzicke opat nabieham na ETK + beh, uz to s tou 28kg musim doklepat! :twisted:
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod toddb » úte 29. črc, 2014 20:34

Cohen, Ukropcany: Jak jde trénink? Jel jsem asi dva týdny podle Michala, ale trénink podle sporttesteru mi vzal veškerou radost z běhání, tak jsem se na to vykašlal, nicméně naběhávám teď větší objemy v pomalejším tempu plus intervalový trénink jednou týdně.
Mind controls the easiest way, sponsored by the C.I.A.
toddb
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » stř 30. črc, 2014 7:49

toddb: Nazdar, bezecky trening nic moc, stale len 2x tyzdenne, musim/chcem najprv doklepat ETK s 28kg a potom sa do toho pustim - vidim to najskor v polovici septembra. :mrgreen:
Sporttester v podstate nepotrebujes, ak si vies tempo odkontrolovat inak, ale raz za mesiac si ho urcite daj a chod podla neho.
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pát 01. srp, 2014 11:39

Příště ho napíšu o něčem, co neznám, neumím, nedělám, nemám ověřeno, a čemu nerozumím :-)
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně