Spravny postoj vs "hrb"

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Spravny postoj vs "hrb"

Příspěvekod DMC » sob 13. lis, 2004 17:18

Vsiml jsem si, ze spousta lidi, co chodi k nam do oddilu, (a mezi nima i mladi kluci) maji "hrb" - zakulacenou horni cast zad, a hlavu ohnutou dopredu.
Vypada to, ze se jim kvuli tomu spatne provadeji nektery techniky (hlavny ty co u nich jdou ramena dozadu). Jednomu z nich jsem se snazil pomoct, a zjistil jsem, ze jsem nejspis postizenej stejne - zkratka, ze se nemuzu uplne narovnat, at se snazim, jak se snazim. Vzdycky mam horni zada kulata a hlava a ramena mi trci dopredu.

Vi nekdo o nejakych dobrych cvicich, at uz protahovacich ci posilovacich (protoze si nejsem uplne jisty tim, co presne to zpusobuje), ktery by byly schopny tuhle situaci resit, aby si clovek mohl normalne stoupnout? :-)
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » sob 13. lis, 2004 20:07

DMC: židle
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BenGuri » sob 13. lis, 2004 22:05

ano DMC vím. chce to zvednout hlavu a zahnat ten neustálý pocit přikrčenosti v Čechách. Je svým způsobem opodstatněný, protože každý hejhula z nejzapadlejších děr má pocit, že se může nad někoho povyšovat. 8)
Ale vážně, jedinou nápravou je náprava celkového držení těla populace. Doporučil bych vojenský výcvik, takový buzerplac půl roku dělá divy a průprava na skákání.... ale třeba i správná poloha při meditaci.
BenGuri
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod DMC » ned 14. lis, 2004 1:46

Hm, no to je sice mazany, ale celkem nic to nerika.:-)
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » ned 14. lis, 2004 6:52

Odstranit tento problem sa da v podstate iba spravnym cvicenim chrbta - avsak drviva vacsina bojovych stylov nema absolutne ziaden system na cvicenie chrbta (dokonca ani xingyi - a mnohi slavni experti na xingyi boli "hrbati"). Jednou metodou je napriklad cvicit jogove pozicie na obratenu chrbticu - napriklad matsyendrasana (pozicia ryby): lezis na chrbte a prehnes chrbat, takze iba hlava a zadok su na zemi, chrbat je vyklenuty smerom nahor. Alebo most: ruky a nohy su na zemi a chrbat je prehnuty nahor. Podobne cviky vsak iba zvysuju flexibilitu chrbta, co ciastocne moze napomoct rovnemu chrbtu, ale principialne neodstranuju "hrbatost". Ta sa da uplne odstranit iba zvedenim sily ci napatia z ramien do spodnej casti chrbta a dalej do noh. To je vsak extremne tazko vysvetlit, zostava mi iba dufat, ze Ti to nejakym sposobom bude jasne, ako to urobit. Osobne sa mi velmi osvedcilo sediet "prvackovskym" sposobom. Neviem ako vas, ale ja ked som chodil do prvej triedy zakladnej skoly, ucili nas sediet s rovnym chrbtom a s rukami prekrizenymi za chrbtom (to volam "prvackovske sedenie"). Sposobi to, ze hrudnik je prirodzene vyklenuty vpred, ale relaxovany, chrbtica/pater a chrbat/hrbet su rovne, ramena v linii (takze krk je uprostred), takze ramena nejdu vpred - no a potom uz staci iba relaxovat a sila ci napatie z ramien sa samo od seba zvedie na stolicku skrze one dva velke svaly po stranach chrbtice. To presne pozicia, ktora sa oznacuje han xiong ba bei (a preto ramena nejdu vpred, Fireball - ked vysunies ramena vpred, nemozes zviest silu cez chrbat).
V bague mojho ucitela existuje system cviceni nazyvanych "vykrucanie zapasti" a "vykrucanie loktov" (ti, ktori maju knihu mojho ucitela to tam mozu najst, pripadne ti, ktori absolvovali seminar so mnou v Brne, sa na to mozu rozpamatat) - pointa je v tom, ze "krutiva sila" ktora vznika krutenim zapasti a loktov sa vedome prenasa do ramien a cez chrbat do spodnej casti chrbta a noh. Inak nepoznam ziaden iny podobny system, ktory by trenoval specialne toto, s vynimkou navijania hodvabu v taijiquan.
No ale vyskusaj, poexperimentuj a potom nam povedz, k comu si dosiel.

P.S.: Spravnu poziciu chrbta by clovek mal ziskat automaticky, spravnym cvicenim zhan zhuang (pozicie v stoji) a jibengong (zakladne cvicenia) - preto sa ZZ a JBG cvicili tak dlho (zvycajne niekolko rokov) a az potom sa ziaci ucili zostavy. Bohuzial dnes sa tieto casti treningu cvicia minimalne...

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Cviceni zad

Příspěvekod Hark » pon 15. lis, 2004 7:37

Jak uz rekl Miro, vyborne cviky na zada jsou jogove asany, v klasickem lotosovem sedu musi byt zada rovna, stejne tak pri japonskem sedu na patach. Ve Wing Chun k tomu slouzi cela prvni sestava a vsechny postoje - rovnez jak rekl Miro, spravne stani vede ke spravnemu drzeni celeho tela. Je to cviceni dlouhodobe a vysledky se projevi tak za pul roku za rok. Celou tu dobu je treba to delat vedome, tozn. narovnat se pokazde, kdyz si uvedomim, ze se hrbim. Vymyslet si spravnou relaxovanou pozici vsede, upravit si zidli, pokud mam sedaci praci. Pokud budes cvicit treba hodinu denne s vedomym spravnym drzenim tela, tak se postupne nabuduji zadove svaly, ktere te uz pak budou drzet rovne 'samy'.
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 15. lis, 2004 8:54

Myslim, ze chlapi to uz vysvetlili vyborne. Ale urcite pomoze zopar zapasnickych cvikov - most, sklopky a tak a cvicenia na posilnenie krku a sije. Myslim ze zaklad je most - na rukach aj na hlave-ale tam opatrne a pozor na krk. Urcite pomoze raz za cas masaz - chrbat+sija - u odbornika.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

záda

Příspěvekod Anonymní » pon 15. lis, 2004 12:34

No já cvičim sev. shaolin, a když nemam v nějakym postoji rovný záda, mistr mě upozorní a já to musím odstranit. U chanquanu by měly rovný záda bejt automatický (to bych to schytal, kdybych se i při pouhém ti-pon-kunu (neznám přepis, tak mě nelynčujte) hrbil).
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Spravny postoj vs "hrb"

Příspěvekod etela » pon 15. lis, 2004 13:55

[/quote]
Vi nekdo o nejakych dobrych cvicich, at uz protahovacich ci posilovacich (protoze si nejsem uplne jisty tim, co presne to zpusobuje), ktery by byly schopny tuhle situaci resit, aby si clovek mohl normalne stoupnout? :-)[/quote]
mne osobne pomaha podsadenie a uvolnenie si najma krizovej oblasti chrbtice. uvolnenie hrudnika a ramien, zavesenie hlavy. odporucam cvicenie s partnerom, ktory pomoze pocitit os tela, prachadzanim jemne rukou od kostrce az po krcne stavce. popripade, partner polozi obdidve dlane 10 cm od chrbtice po stranach a jemnym pohybom nadol, striedajuc tlak jednej a druhej dlane, pomoze druhemu partnerovi uvolnit chrbticu a pocitit os tela pri dobrom !postaveni! chrbtice, sa partner jemne toci okolo vlastnej osi.
je dolezite sa venovat uvolneniu ramien a hrude, co sposobuje dobre zavesenie hlavy. velmi pomaha aj tzv rozotrenie v oblasti lopatiek. obidve dlane sa daju rpi chrbticu a jemnym pohybom smeruju k lopatkam a ramenam. tato lahka masage dava pocitit jemny obluk v oblasti lopatiek.
vela zdaru
etela
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Anonymní » pon 15. lis, 2004 14:30

....čo sa týka posilnenia chrbta, prikláňam sa k radúzovmu názoru - mostovanie, mostíky na rukách, na hlave - podľa schopností cvičenca - naozaj výborne posilňujú celý pletenec. Musím k tomu ale pdotknúť, že správny postoj nezávisí iba od sily a pružnosti svalových skupín, ale je to záležitosť súvisiaca s celkovou motorikou tela, rovnováhou ale aj životným názorom. Naozaj niekto klopí zrak, hlavu aj plecia...a niekto pozerá, koná aj stojí priamo. :).
... ak by som mohol poradiť na základe osobných skúseností výberom vhodného "bojového umenia" na celkové precvičenie chrbta a motoriky - nič lepšie ako AIKDO nepoznám. Veľký dôraz na zachovanie stability pri rotácii a práci panvy vás jednoducho núti držať sa vzpriamene...

:evil: Držte rohy vzpriamené...!
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 16. lis, 2004 12:28

Na mezilopatkový místo mířej vlastně všechny cviky, kde dou ruce k sobě (nebo šikmo) - např. takový ty velký pomalý protisměrný ovály rukama, kde se dlaně před hrudí míjej v protisměru.
A hlavně při tom klidně zhluboka dýchat a myslet na uvolnění v tý oblasti.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 16. lis, 2004 20:48

Praktická rada:

Učím se jógu (Jóga)
Zdokonaluji se v józe (Cvičíme jógu)
Lekce jógy (-)

od André Van Lysebetha, vše vydalo nedávno Argo. První dvě vyšly ještě před rokem 1989 v Olympii pod názvy uvedenými v závorkách (ve druhé knížce chybí kapitolka o meditaci, to by asi pracující nestrávili) a daly by se snad sehnat levně v antikvariátech.

V první knížce je sestava (pro představu: svíčka, pluh, ryba, kleště, kobra, kobylka, luk, torze, stoj na hlavě), která mi se spravením zad velice pomohla. Autor tvrdí, že její zacvičení trvá asi 30 minut, ale v jiné knížce přiznává, že je to podfuk, který má lidi motivovat (zkusím, zalíbí se, a nevadí mi, že to trvá hodinu). Sestava má samozřejmě daleko širší záběr než jenom uvolnění a srovnání zad.

Ve druhé, ale hlavně ve třetí, jsou další pozice, některé z nich jsou průpravou k pozicím ze základní sestavy.

Výhodou sestavy je, že působí na celá záda v obou směrech i torzně. Při jednostranném cvičení se totiž problém může jen přesunout jinam. "Nevýhodou" je, že k jejímu zacvičení je potřeba klid a že se přitom musí ležet.

Může prospět i Pět Tibeťanů (Pět Tibeťanů, Christopher S. Kilham, Votobia, na obálce je palác ve Lhase nebo co, bacha na knížky které pod tímto názvem prodávají kuchařky nebo cestopisy), zaberou tak 20 minut.

Pochybuji, že se záda, od první třídy Z© systematicky likvidovaná sezením, dají spravit nějakým jednoduchým a rychlým cvikem (5 minut denně a za týden hotovo, někdo tu zmínil půl roku až rok a s tím nezbývá než souhlasit a když člověk tráví hodně času u počítače, může to trvat ještě déle).
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DMC » čtv 25. lis, 2004 8:05

Tak sem se konecne po dlouhe dobe dostal k netu. Diky vsem za pripominky (ty konstruktivni).

Co se mostu tycr, tak se zapasnickym ani s gymnastickym mostem nemam problemy; ale zaradil jsem je do kazdodenniho treninku a uvidime co to udela.

Yoga - uvidime.

A konecne - Miro, zkousel jsem "prevest" ten uhyb patere az do nohou, a zda se mi, ze me do te spravne ("prevedene") polohy proste nepusti svaly, specialne ty v horni casti hrudniku, hlavne ty na predni strane krku.

Jinak samozrejme stale pokracuju v hledani.
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » čtv 25. lis, 2004 8:13

Samozrejme. Ked ich mas napate, tak Ti zabrania v relaxacii chrbta. Musis ich relaxnut.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 25. lis, 2004 8:16

12opic píše:Praktická rada:

Učím se jógu (Jóga)
Zdokonaluji se v józe (Cvičíme jógu)
Lekce jógy (-)

od André Van Lysebetha, vše vydalo nedávno Argo. První dvě vyšly ještě před rokem 1989 v Olympii pod názvy uvedenými v závorkách (ve druhé knížce chybí kapitolka o meditaci, to by asi pracující nestrávili) a daly by se snad sehnat levně v antikvariátech.

V první knížce je sestava (pro představu: svíčka, pluh, ryba, kleště, kobra, kobylka, luk, torze, stoj na hlavě), která mi se spravením zad velice pomohla. Autor tvrdí, že její zacvičení trvá asi 30 minut, ale v jiné knížce přiznává, že je to podfuk, který má lidi motivovat (zkusím, zalíbí se, a nevadí mi, že to trvá hodinu). Sestava má samozřejmě daleko širší záběr než jenom uvolnění a srovnání zad.

Ve druhé, ale hlavně ve třetí, jsou další pozice, některé z nich jsou průpravou k pozicím ze základní sestavy.

Výhodou sestavy je, že působí na celá záda v obou směrech i torzně. Při jednostranném cvičení se totiž problém může jen přesunout jinam. "Nevýhodou" je, že k jejímu zacvičení je potřeba klid a že se přitom musí ležet.

Může prospět i Pět Tibeťanů (Pět Tibeťanů, Christopher S. Kilham, Votobia, na obálce je palác ve Lhase nebo co, bacha na knížky které pod tímto názvem prodávají kuchařky nebo cestopisy), zaberou tak 20 minut.

Pochybuji, že se záda, od první třídy Z© systematicky likvidovaná sezením, dají spravit nějakým jednoduchým a rychlým cvikem (5 minut denně a za týden hotovo, někdo tu zmínil půl roku až rok a s tím nezbývá než souhlasit a když člověk tráví hodně času u počítače, může to trvat ještě déle).

Když už jsme u té jógy, poradil bys někoho v Praze kdo jí vyučuje a je dobrej (myslím hlavně hathajógu)?

Díkes
Honza
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Spravny postoj vs "hrb"

Příspěvekod Clodman » čtv 23. pro, 2004 15:13

DMC píše:Vsiml jsem si, ze spousta lidi, co chodi k nam do oddilu, (a mezi nima i mladi kluci) maji "hrb" - zakulacenou horni cast zad, a hlavu ohnutou dopredu.
Vypada to, ze se jim kvuli tomu spatne provadeji nektery techniky (hlavny ty co u nich jdou ramena dozadu). Jednomu z nich jsem se snazil pomoct, a zjistil jsem, ze jsem nejspis postizenej stejne - zkratka, ze se nemuzu uplne narovnat, at se snazim, jak se snazim. Vzdycky mam horni zada kulata a hlava a ramena mi trci dopredu.

Vi nekdo o nejakych dobrych cvicich, at uz protahovacich ci posilovacich (protoze si nejsem uplne jisty tim, co presne to zpusobuje), ktery by byly schopny tuhle situaci resit, aby si clovek mohl normalne stoupnout? :-)

ty určitě trénujěš nějakou odrůdu boxu (kick, thai, klas.), protože to o čem tu píšeš jsem také zaznamenal u ¨několika spolucvičenců" z toho si nic nědelej, jednou na to příjdeš sám(možná):)
Clodman
Clodman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 05. led, 2005 19:28

Anonymní píše:Když už jsme u té jógy, poradil bys někoho v Praze kdo jí vyučuje a je dobrej (myslím hlavně hathajógu)?
Díkes
Honza

Pozde, ale prece...
V tom bohuzel neporadim, muzu jenom odkazat na knizky. Ale kdyz clovek nespecha a cvici pozorne (nejhorsi je u toho usinat :wink:), da se to zvladnout i jen podle nich (ale za nic nemuzu rucit, ze).
Honza
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Zpět na bojová umění a sporty obecně