Moderátor: Picard
Jerryu93 píše:Dobrý den,
chtěl bych se zeptat zda-li je v ČR místo kde se učí techniky z Aikijujutsu a Kenjutsu (a to zároveň, ne škola Aikijujutsu a škola Kenjutsu), tedy krom Budokan Centra v Liberci.
Děkuji
... ti co vědí oč se jedná chápou, no nic.
Co ti na to řekl?Jerryu93 píše: nebo třeba jsem se ho ptal proč se v v kendo nepoužívají boken, (z kenda jsem viděl pouze záběry ze soutěží, proto jsem se ptal)
Jerryu93 píše:odkud zná techniky právě z aikijujutsu a kenjutsu když nemá žádný titul v těchto umění, řekl mi, že znalosti získal na seminářích které navštěvoval jak u nás tak v zahraničí a dále z literatury
Jerryu93 píše:Osobně si myslím, že dříve než někdo o někom napíše nějaký verdikt, tak by se s danou osobou měl nejdříve setkat, teď nenapadám nikoho z těch, kteří o něm psali myslím toto všeobecně, zpětně nikdy jsem netvrdil že se v Budokan centru cvičí aikijujutsu nebo kenjutsu, ale že se tam cvičí některé techniky z těchto bojových umění.
... dále vřele všem doporučuji se s Martinem Procházkou setkat a to buď na tréninku či semináři a nakonec nesuďte lidi se kterými jste se nesetkali.
Jerryu93 píše:Tím bych toto téme za mě ukončil a spíše bych vás požádal o informací o místech či lidech, kde se vyučují původní formy boje s mečem a boje beze zbraně, tedy ty, které se užívají v boji ne jejich sportovní ekvivalenty či jiné varianty, skutečně ty bojové.
Děkuji
Myslím, že jsem kdysi chtěl to samé, co chceš Ty - cvičit co nejvíce prakticky, né nějaké baletní kroky a nepoužitelné filmové otočky, prostě přiblížit se historickému japonskému šermu jak jen to jde nejlépe.
Doporučuju neplivat na kendó jen proto, že je to "sportovní varianta".
Jerryu93 píše:Mě nejde jen o samotné bojové umění, ale i tradice které k němu pratří, já jsem v poslední době docela fascinován japonskou kulturou. Nedávnou jsem dočetl Bušidó od Šigesuke a Zen a bojová umění od Dešimaru.
Jerryu93 píše:
Já proti kendu nic nemám, já bych se chtěl učit boj s mečem stylem jaký je vidět v dokumentu Samuraj (2009)
https://www.youtube.com/watch?v=Q4v6PRm-IQU na 15:40
ukropcany píše:Jerryu93 - OK, skúsim teda trošku inak - ten Martin je obyčajný klamár. Bodka. Videá ma síce pobavili, žiaľ boj vyzerá inak. Možno má úžasné teoretické vedomosti, ale boj nie je o teórii a nie je na ňom nič pekné. Stráň sa ho, pretože Ťa akurát privedie do záhuby, minimálne osobnostnej. Ľudia ako on apelujú na intelekt, to však funguje len na inteligentných zato to neznalých ľudí. Preto u neho nájdeš len submisívne typy. Silné typy, či už fyzicky, alebo osobnostne u neho nejde nájsť, pretože za 10 min. ho prekuknú...
frajerKokoMihule píše:Ono s těma tradicemi v BU je to ošemetný; velmi záleží na tom, jak tu 'tradičnost' vymezíš.
Ty meče nejsou ostré (nabroušené). Ale i tak je to opravdu o držku, zvlášt když do toho ty lidi šlapou jaky tyhle dvě baby.ukropcany píše:Ja som síce akčnejší typ a systém cvičenia v dvojici hlavne formou drilov mi celkom nesedí, ale musím uznať, že s tými kovovými mečmi je už toto o držku. Dámy majú môj úprimný rešpekt!
ukropcany píše:Nemám pocit, že efekt, ktorý spôsobí sek tupým mečom by bol výrazne menší ako sek ostrým. Možno sa zasekne menej hlboko, ale fatálne by to mohlo byť asi tak či inak.
ukropcany píše:Snáď to nie je off topic - ako ostré sú bojové meče? Takže nepýtam sa na meče na machrovanie, ale také, ktoré boli skutočne určené na boj. S dong_wu sme o tom na jednom stretnutí kecali, kedy sa mi ten jeho meč zdal byť tupý (chleba by s ním človek fakt neodkrojil) a on na to, že musí, keby by sa vylámal. A to je logické, ako britevník o jemnom ostrí niečo viem...
Chápu, že to je trochu náročné, ale je podle mě lepší nesoustředit na nějakou vnější lacinou formu (cool "samurajské" oblečky, krásné dřevěně obložené dódžó, moudře se tvářící bělovlasý sensej, cool obrázky na zdech s exotickou kaligrafií etc.), nebo nějaký scénky se šermem, co člověk vidí v nějakém filmu
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 1 návštěvník