Jasně, co se týče organizací, tak v CZ pouze Bujinkan v různých Dojo, ale nenazýval bych to organizacemi (stejné je to všude ve světě). Najde se zde určitě i pár škol vyučujících pravé ninjutsu, s vlastními mistry, ale osobně jsem neměl tu čest (pokud nepočítám, že u nás teď cvičí jeden klučina, kterého jeden takový mistr učil)..
No vidíš, alespoň jsi se zůčastnil a udělal si vlastní názor, to beru.. Taky jsem byl na tréninku Jeet Kune Do, takže jsem získal určitou, velmi omezenou představu a přesto si netroufnu hodnotit, natož hodnotit něco kde jsem vůbec nebyl jako to spoustu lidí zvládne..
Co se týče politiky, neřeším.. Je všude a bohužel i nadále bude. Jakmile má nějaká organizace určitou velikost, chtě nechtě musí politika (a s spolu ní provázané praktiky) přijít. Je, ale na každém jakou cestu zvolí a jaké zrcadlo si nastaví.. Takže toť můj pohled na věc..
Členství v Japonsku- je to opět o lidech. Nikdo neprověřuje jestli dotyčný, který dorazí na trénink vůbec cvičí Bujinkan, natož jestli má zaplacené členství. Takže jsem tam potkal i lidi, kteří dle mého názoru členství zaplacené neměli (možná ani nevěděli, že něco takového je

), ale chtěli cvičit a cvičili. Toto je na každém. Osobně, beru jako jasnou věc, že členství Sokemu platím když už je to tak nastavené a snažím se toto pravidlo ( stejně jako spousty ostatních) dodržovat.
Ano, Oguri odešel... Je pár "mladých" žáků, kteří pod ním dlouhou dobu cvičili, nyní učí a je z nich jeho feeling cítit. Osobně vím o jednom
Japonští (sem tam i ostatní) shihani mají tréninky jak v Hombu Dojo, tak ve větší míře i ve svých Dojo. Je to různé učitel od učitele.. V tomto se nic nezměnilo..